hirdetés
tomegesen-elpusztult-halak-holt-tisza-1000x633.jpg

Száz mázsa hal pusztult el fél nap alatt a Holt-Tiszában

A víz oxigéntartalma rendkívül alacsony, de egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

Körülbelül száz mázsa hal pusztult el fél nap alatt Szajolnál - számolt be az RTL Híradó. A vízen úszó rengeteg tetemet a hajnalban érkező horgászok fedezték fel, a tóban busa, szürke harcsa, angolna, süllő és csuka is élt.

A tetemeket felfedező horgászok rögtön értesítették a polgármestert a történtekről, majd a tavat azonnal lezárták, hogy a többi tóba ne kerülhessen át a víz. Az RTL Híradónak nyilatkozó polgármester szerint az elhullott halakat is gyorsan kellett kiszedni a tóból, ugyanis ebben a rendkívüli melegben könnyen szétfoszlanak a tetemek és hamar visszakerülnek a vízbe.

A polgármester azt mondta a Híradónak, bíznak benne, hogy most már megállt a pusztulás, de azt még vizsgálják, hogy mindezt mi okozta. Egyelőre annyit tudnak a szakemberek, hogy a normálisnál alacsonyabb a víz oxigéntartalma.

A halpusztulás miatt azonnal horgászati tilalmat rendeltek el, azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy hány napig tart, mire az összes elhullott halat begyűjtik.

Az RTL-Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hableany-vizsgalat.png

Befejezték a Hableány bűnügyi szemléjét, kiderült, hogy történt a tragédia

A hajótestben összegyűlt iszapban nem tálaltak újabb áldozatot a 26 órás szemle alatt.
Címkép: MTI, Kovács Tamás - szmo.hu
2019. június 14.A Magyar Nemzet ír a Hableány csütörtök délelőtt befejezett bűnügyi szemléjéről és azokról az eredményekről, amikre a vizsgálat során jutottak.

A kedden kezdődő szemle 26 órán keresztül tartott a Csepeli Szabadkikötőben. Itt a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei az ügyészséggel, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusaival és a katasztrófavédelem munkatársaival együttműködve, műszaki, igaz­ságügyi, hajózási szakértő bevonásával tartották meg a szemlét.

A Magyar Nemzet úgy értesült, a Hableány sérülései súlyosak. A hajótest és a felépítmény roncsolásaiból pontosan azt lehetett rekonstruálni, amit a balesetet rögzítő ipari kamerák felvételeiből már korábban is valószínűsítettek:

amikor a Viking Sigyn utolérte a Hableányt, a tatjának ütközött, megperdítette és maga alá gyűrte. A sétahajó hét másodperc alatt elsüllyedt, a hatalmas szállodahajó azonban tovább görgette maga előtt a víz alatt is.

A Hableány megpördült, az orr került lejtmenetbe, a tat hegymenetbe, ugyanakkor hossztengelye körül is megfordult legalább egyszer.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
agyonvert-teknos-fiatal-no-rendorseg-1000x583-1-1000x583.jpg

Elfogták az állatkerti teknőst agyonverő nőt

A 28 éves ózdi nő kihallgatása már megkezdődött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága állatkínzás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert feljelentése alapján június 13-án egy látogató utcakövet dobott egy görög teknősre.

A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és az Ózdi Rendőrkapitányság rendőreivel együttműködve elfogták a feltételezett elkövetőt

- írja a police.hu.

A 28 éves V. Adélt előállították, kihallgatása folyamatban van, a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását tervezi.

Az esetről pedig nemrég újabb részletek derültek ki, köztük az is, hogy az megölt teknős akár 80 évig és élhetett volna és a sérülései miatt pedig a teknősnek óriási fájdalmai lehettek.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
iran-tanker-tamadas.png

Pattanásig feszült a helyzet: videóval bizonyítja Amerika, hogy Irán robbantotta fel a két tankhajót az Ománi-öbölben

A The New York Times szerint az incidens nemcsak háborús helyzetet teremthet Amerika és Irán között, de az olaj világpiaci árát is az egekbe emelheti.
The New York Times - szmo.hu
2019. június 14.Az Egyesült Államok Haditengerészetének Központi parancsnoksága hozta nyilvánosságra azt a videót, amely álláspontjuk szerint egyértelműen bizonyítja: Irán áll a tegnap az Ománi-öbölben felrobbantott, olajszállító tankhajók katasztrófája mögött.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Bahreinben állomásozó amerikai 5. flotta parancsnoksága szerint a két hajó tegnap, a kora reggeli órákban segítséget kért tőlük az őket ért támadás miatt, hangsúlyozva, hogy a két segélykérés között közel egy óra telt el: az elsőt helyi idő szerint 6:12-kor, a másikat 7 órakor kapták.

Az egyik olajszállító a helyi média szerint norvég, a másik panamai zászló alatt hajózott. A két hajó 44 főnyi legénységét az iráni haditengerészet mentette ki és szállította partra.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter titkosszolgálati információkra és a nyilvánosságra hozott videóra hivatkozva megerősítette: véleményük szerint Teherán áll a merényletek mögött.

A videón az látszik, hogy órákkal a robbantások után az egyik megtámadott hajó, a Kokuka Courageous mellé egy iráni tengerészeti járőrhajó sorol be, majd a hajó legénysége eltávolít a Kokuka Courageous oldaláról el fel nem robbant tapadóaknát. Mindez fényes nappal történt, tehát túlságosan nem is titkolták.

A videóért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
farkasfej-sziberia.jpg

40 ezer éves levágott farkasfejet találtak Szibériában

Egyre több, korábban megfagyott állatra bukkannak, amióta a globális felmelegedés miatt a szibériai permafroszt, vagyis az állandóan fagyott talaj kiolvad.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.Egy farkas levágott fejére bukkantak Szibéria déli részén, amely már 40 ezer éves, de még mindig látható rajta a bunda és a fogak - írja a CNN.

Az állat tetemét helyiek fedezték fel a Tirekhtykh-folyó partján Jakutföldön, akik eredetileg mammutagyart kerestek a területen. A fejet a Szaha Köztársaság Tudományos Akadémiájának mamutkutató intézetébe vitték, ahol alaposan megvizsgálták.

Fotó: Albert Protopopov

Az intézet igazgatója, Albert Protopopov azt mondta, errefelé már többször találtak megfagyott farkaskölyköket, a most előkerült felnőtt példány feje viszont újdonságnak számít.

Ugyanis ez az első alkalom, hogy egy olyan farkast találnak, amelynek még 40 ezer év után is ilyen jó állapotban megmaradtak a lágyszövetei.

A kutatók most további vizsgáltoknak vetik alá a koponyát és az agyat egy digitális modell segítségével, egy Stockholmban tevékenykedő csapat pedig a ragadozó DNS-ét analizálja.

A farkas koponya CT-je - Fotó: Naoki Suzuki

Protopopov szerint

egyre több, korábban megfagyott állatra bukkannak, amióta a globális felmelegedés miatt a szibériai permafroszt, azaz az állandóan fagyott talaj kiolvad, így ezzel együtt az évszázadokkal vagy akár évezredekkel ezelőtt leletek és élőlények is újra megjelennek.

Ebben az évben már előkerült egy szintén 42 ezer éves csikó teteme, amelynek még folyékony vére és vizelete is volt. A maradványokat mammutagyar-vadászok találták meg a Verhojanszki-hegyvidékben. A kutatók reményei szerint klónozni is tudják majd a rendkívül jó állapotban megmaradt csikót. Nem sokkal korábban pedig szintén Jakutföldön egy barlangioroszlán-kölyköt fedeztek fel, amely már egy kihalt állatfaj, ezért még fontosabb a vizsgálata.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x