hirdetés
nyito-14.jpg

Száz baba idézi meg a régi hagyományokat, híres embereket egy 130 éves őrségi házban

Marozsyné Guba Rózsa babakészítő alkotásait már világszerte ismerik, most otthonába hívja a látogatókat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.


hirdetés

Babakiállítás nyílik az Őrségi Nemzeti Park „kapujában” található Ivánc településen. Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész közel száz saját készítésű alkotását láthatod a különleges bemutatón.

Guba Rózsa a bemutatót saját otthoni galériájában rendezi be egy kivételes adottságú 130 éves autentikus őrségi házban. Ez a kiállítási forma, az ún. „home gallery” jelenleg egyre divatosabb, mivel lehetőséget ad közvetlen beszélgetésekre, kikapcsolódásokra is a megszokott kiállítási vagy múzeumi légkörrel szemben.

"Aki szeretné megtekinteni az alkotásaimat, őket egy bejelentkezés után szívesen látom a kiállításon, sőt még egy kemencés pogácsával is meg tudom kínálni egy kivételes hangulatú környezetben" - mondta a művész.

A babák segítségével szinte megelevenednek az ismert történelmi figurák, több európai ország talán kevésbé ismert viselete, ruházata és Magyarország népszokásainak sok, mára gyakran elfeledett pillanatai, jelenetei is.

A babakészítő népi iparművész rendkívül fontosnak tartja, hogy idén is a külföldi, nemzetközi bemutatók, kiállítások mellett legalább egy alkalommal Magyarországon is megtekinthetők legyenek az alkotásai.

hirdetés

A kiállítás nyilvános és ingyenesen, júniusban hétvégenként látogatható, pénteken 14.00-18.00 óráig, szombaton és vasárnap pedig 11.00 – 18.00 óráig.

További információk ITT.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyit-1.jpg

Izlandon a csillagos ég alatt alhatsz, vagy a lenyűgöző panorámát élvezheted egy üvegházban

Mindenféle luxussal, dézsás fürdővel is kényeztetnek, ráadásul a sarki fényt is láthatod ezen a romantikus helyen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 12.


hirdetés

Izland csodálatos világa rabul ejti azokat, akik eljutnak erre a varázsaltos helyre. Így érthető, hogy az elmúlt években felkerült az egzotikus utazást, pihenést keresők top-listájára. A szigetország békéje és látványa valóban lenyűgöző. Pár éve már írtunk róla, miért érdemes meglátogatni ezt a távoli, az Atlanti-óceán északi részén, Grönland és Skócia között található szigetet.

Európa második, míg a Föld tizennyolcadik legnagyobb szigete Izland. A vulkáni eredetnek köszönhetően területe folyamatosan növekszik. 140 vulkánja közül 26 működik, de a kráterek száma ezer fölötti. Itt van Európa legnagyobb, 8500 km²-es összefüggő jégmezője, a Vatnajökull. A geotermikus energia miatt a meleg víz és a fűtés igen olcsó.

Ha szereted a különleges szállásokat is, akkor neked való az az üvegből készült apartman, amelyből kényelmesen élvezheted a kilátást. A helyiek egyik fő bevételi forrása a turizmus, és mindent megtesznek azért, hogy idecsábítsák a látogatókat. Többek között szép és egyedi szállásokat is kínálnak.

Egyik hírességük ez az üvegkalitka, a Panorama Glass Lodge.

hirdetés

Lapozz a képekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kalasd_nemeth-11-2.jpg

Kakasdon sétálva elvarázsol az impozáns Faluház, amelyet Makovecz Imre tervezett

Az elemeinek külön szimbolikus jelentése van, ráadásul a falu lakóinak összefogására is szükség volt, hogy elkészülhessen ez a rendkívüli épület.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. október 11.


hirdetés

Van egy kis, 1700 lelkes település Tolna megyében, amely egy különösen szép épületével országos ismertséget vívott ki magának. A Szekszárdtól tíz perc autóútra található

Kakasdon áll a Faluház impozáns épülete, amely azonnal megfogja az arra járót.

A két tornya a faluban élő két nép együttélését, összefonódását jelképezi. A motívumai, díszítései, formái az erdélyi, székely eredetre utalnak. A vörösrézzel fedett tornya pedig a kakasdiak római katolikus templomtornyát idézi, a régi ősi telepes svábok tiszteletére.

A "székelyekre" emlékeztető torony bejárata előtt öt székelykapu áll. Ezek a szülőföld, Bukovina tartományait jelzik: a Hadikfalva, Andrásfalva, Józseffalva, Istensegíts, Fogadjisten. Az elsőn pedig felirat emlékeztet arra, hogy a község lakossága készítette el 1994-ben.

A belső teret, a mennyezetet 151 kézzel festett, erdélyi, székely mintákkal díszített kazetta ékesíti. A kazettákon kalotaszegi motívum, székely mondavilág, virágok, a nap és a hold, páva és szarvas is látható.

hirdetés

1987-ben kezdték el építeni a Faluházat Makovecz Imre tervei alapján.

Az építkezést a helyiek is segítették, példás összefogással, sok önkéntes munkával. 1994-ben adták át a házat, melyben színes programokat, bálokat, kiállításokat, kulturális műsorokat rendeznek azóta is.

Kakasd megér egy kitérőt, megállót, ha Szekszárd vagy Bonyhád felé visz az utad. A Faluház megtekintése után sétálj egyet a faluban, nézd meg a faragott székely kaput és kopjafát, a Római katolikus templomot, a Szent Anna-kápolnát, a Harangtornyot vagy az Ulmi bárkát és az Együttélés (Zusammenleben) szoborkompozíciót is.

Kakasd története a kőkorszakig nyúlik vissza. Első temploma a 12. században épült, nevét pedig egy 15. századi oklevélben írták le először. A név eredete valószínűleg a Kokas nevű köznemesi családhoz kapcsolódik.

A vidék elsősorban mezőgazdasággal foglalkozott, a búza, bor és állattartás volt a fő megélhetési forrásuk. A török időkben ez a település is elnéptelenedett. A 18. században a magyarok mellett már német családok is éltek itt. Első iskolájukat 1720-ban adták át, míg a mai templom 1810-ben épült fel.

A jobbágyság felszabadítási mozgalmának úttörője, Bezerédj István jóvoltából Kakasd lakossága volt Magyarországon az első, amely - az 1840-es országgyűlés által megengedett örökváltság jogán - megváltotta magát földesuraitól.

A mai Kakasd 1935-ben jött létre, Belac és Kakasd települések egyesülésével. A 2. világháborút követően a német származású lakosság nagy részét kitelepítették, de közben bukovinai székelyek és felvidéki családok is érkeztek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
muster.01_05_22_13.Still020-1.jpg

Megnyílt a mezőkövesdi Zsóry Liget Gyógy- és Egészségpark

Új közösségi teret és egészségparkot alakított ki a mezőkövesdi önkormányzat a Zsóry fürdő előtti téren. Az ingyenesen látogatható park az év minden évszakában várja a látogatókat.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

Innovatív egészségpark minden korosztálynak

A Zsóry Liget Gyógy- és Egészségpark a Zsóry fürdő gyógyhely egyediségét megőrizve épült meg. Az arborétum zöld ligeteiben, terein, sétányain szabadtéri fitnesz, futókör, petanque-pálya, thaichi-mező, jógatér, sétautak szolgálják a relaxálásra, sportolásra vágyó vendégeket, kellemes, zöld környezetben, megteremtve az aktív pihenés lehetőségét. Közösségi terei rendezvények, találkozók színterei, játszótere a gyermekes családoknak nyújt kikapcsolódást.

A parkban felépült információs pont szolgáltatásaival a vendégek kulturált és szakszerű tájékoztatását szolgálja, kiegészülve kávézóval, ajándékbolttal és helyi termékeket kínáló termelői piaccal, de működik itt segway- és kerékpárkölcsönző is. A gyógy- és egészségparkban szabadtéri pihenőpadok, -bútorok, árnyékot adó ligetek, a matyó népművészetet idéző térelemek kaptak helyet.

Különleges látványosságok, zöld ligetek, közösségi terek

A Zsóry Liget Gyógy- és Egészségparkban kialakított ködszínház programhelyszínként működik. Mögötte különleges látványosságot nyújt a tájegység növény- és madárvilágát bemutató „növénytorony” az esti hang- és fényjátékkal vagy a napközbeni párásítással. A parkban több szökőkút található, köztük van egy elektromos kerékpárral meghajtható szökőkút is.

hirdetés

Izgalmas fotópontok, környezetbarát közlekedési megoldások

A Zsóry Liget Gyógy- és Egészségpark területén 3 D-s aszfaltrajzok készültek, amelyek különleges fotópontként, szelfipontként működnek. Próbáld ki, hogy milyen a szakadék fölött, egy vulkán tetején állva, vagy akár egy cápa szájában szelfizni! Az autóval érkezők számára díjmentesen igénybe vehető, rendezett parkolókat alakítottak ki. A kerékpárral érkezők járműveiket fedett kerékpártárolóban helyezhetik el, valamint kiépültek az elektromos autók és kerékpárok töltési pontjai is. A helyi és távolsági autóbusszal érkezőket új, fedett autóbuszmegálló fogadja.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
noblerot.jpg

Új néven nyitott meg London régi, legendás magyar étterme a Sohóban, gulyást és kaszinótojást is kínálnak

65 év után két éve húzta le a rolót a Gay Hussar, most két londoni vállalkozó megnyitotta a régi, patinás helyet, ahol pár magyar ételt és italt is az étlapon hagytak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 12.


hirdetés

Egy legendás étterem új életre kelt Londonban. A régi, közismert és kedvelt magyar étterem 65 év után zárt be 2018-ban. A volt tulajdonos szerint a csökkenő forgalom és a bérleti díj emelkedése miatt már nem tudta tovább működtetni a Gay Hussar-t.

A régi étterem a nevét Kálmán Imre első operettjéről, a Tatárjárásról kapta, ennek angol címe volt a The Gay Hussars.

A "gay" régebben annyit jelentett, hogy vidám, jókedvű, ám később a homoszexuálisokra is használták a kifejezést. Így vélhetőleg ez is közrejátszott abban, hogy az ősszel újra megnyílt helynek új nevet is adtak.

Két londoni vállalkozó, Dan Keeling és Mark Andrew vette át az éttermet, melyet Noble Rot néven nyitottak meg szeptember közepén

- írja a The Financial Times. A "Nemespenész" utalás arra, hogy a tulajok régebben borkereskedéssel foglalkoztak, még egy magazinjuk is volt.

hirdetés

Noble Rot Soho

It gives us jeroboams of pleasure to announce that Noble Rot Soho will open in the site of the historic Gay Hussar at dinnertime on Friday 18th September 2020. Notorious as the lair of many a...

A helyet teljesen átalakították, felújították, de a hagyományokat megőrizve továbbra is kínálják a gulyást, a kaszinótojást, a tejfölös töltött káposztát és még pár magyar ételt, italt.

Az étterem átalakításáról több fotó is látható ITT.

A Noble Rot Soho pedig többek között egy Tokaji Aszút is kínál az oldalán.

Noble Rot Soho

Royal Tokaji's Tokaji Aszu Essencia 1993 on by the glass today. #shrinetothevine #noblerotbar #nodtothehussar

Noble Rot Soho

Noble Rot Soho updated their cover photo.

A menüben szerepel például:

Eggs Casino £5

Choux Bun, Duck Liver Parfait & Tokaji Jelly £3

Swaledale Beef Shin Goulash 'Gay Hussar' £20

Game Stuffed Cabbage & Sour Cream £10

Dereszla, Tokaji Aszu 5 Puttonyos; Tokaj, Hungary 2016 500ml £10 £16 £55

Forrás: hvg.hu

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!