hirdetés

Szavazz Magyarország komposztálójára! – elstartolt az ország legegyedibb és egyben legzöldebb szépségversenye

A 2020-as év „Magyarország komposztálója” címért folyik a verseny, november 30-ig lehet szavazni.
Szebenyi Péter - Fotók: jonalapitvany.hu - szmo.hu
2020. november 20.


hirdetés

A Jövő Öko Nemzedéke (JÖN) Alapítvány harmadik alkalommal rendezi meg a Ne égess, komposztálj kampánya részeként a komposztálás népszerűsítéséért a Komposztáló-szépségversenyét. A nevezési időszak szeptember 1-jén indult és november közepén zárult le, ahova többféle komposztálóval lehetett benevezni.

Klíma-és környezetbarát tevékenység a komposztálás

A felmérések szerint

a lakossági hulladéktermelésnek a 20-30%-át alkotja a kerti-és konyhai zöldhulladék összessége, amit szinte teljes egészében, helyben való komposztálással fel lehet számolni.

A zöld szervezet kiemelt célja az egyedi szépségversennyel felhívni a figyelmet egy igazán klímabarát és környezetbarát tevékenységre, a komposztálásra.

hirdetés

Jövőre betiltják az avarégetést

Már amiatt is, hogy 2021. január 1-től az egész országban tilos lesz az avar-és kerti hulladék égetése. Így égetően fontos, hogy minél többen sajátítsák el a komposztálás nagyszerű, de egyszerű tudományát.

Egy tihanyi óvoda ezzel a humoros komposztálóval nevezett be a versenybe.

A közönségszavazáson alapuló versenyen ebben az évben is több mint ötvenen neveztek be kerti vagy lakásban lévő komposztálóval lakossági, céges és közintézmény kategóriákban.

A képen egy konyhai eszközök közé tett gilisztakomposztáló látható.

Szavazz Magyarország komposztálójára!

A szavazás november 30-ig tart és ezek után derül ki december 1-jén, hogy kik nyerték el adott kategóriákban a Magyarország komposztálójának járó címet és a felajánlott értékes nyereményeket.

Szavazási lehetőség és az eseménnyel kapcsolatos további részletek a Komposztáló-szépségverseny 2020 oldalán.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
anya.jpg

A 8 gyerekes anyuka attól fél, ez lesz az utolsó karácsonya

Néhány hónapja derült ki, hogy rákbeteg, az állapota pedig egyre romlik. A férjének ott kellett hagynia a munkáját, hogy ellássa a gyerekeket és a feleségének segítsen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Néhány hónapja mellrákot diagnosztizáltak a 35 éves, 8 gyermekes anyukánál, a májában és a csontjaiban is áttétek alakultak ki. Az állapota egyre romlik és fél, hogy ez lesz az utolsó közös karácsonyuk.

"Nagyon félünk attól, főleg én, hogy az utolsó karácsonyom a gyerekekkel meg a férjemmel. Ugye nagyon beteg vagyok és nem használ a kemoterápia, nem tudom, hogy mi lesz"

- mondja.

Azt szeretné, ha ez az ünnep szép és meghitt lenne, hogy a gyermekei így emlékezzenek rá. De ez nem lesz könnyű. Elmondása szerint ő kap ellátást, a családi pótlékot, de abból egy hónapig megélni és még ünnepet is tartani képtelenség.

A férjének ott kellett hagynia a munkahelyét, hogy ellássa a gyerekeket és segítsen a beteg feleségének. Egy pécsbányai 50 négyzetméteres lakásban élnek tízen, havi 188 ezer forintból, amiből 40 ezer forint elmegy a gyógyszerekre.

hirdetés

Az RTL Híradó októberben mutatta be a családot, utána sokan segítettek, tartós élelmiszert, ruhákat és internet előfizetést is kaptak.

Az apa azt mondja, nekik az a legfontosabb, hogy a gyerekeiket boldognak lássák.

Most az lenne a legfontosabb, hogy a hideg beállta előtt valahogy szigetelni tudják a falakat

- mondta el.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
dij-8-1.jpg

„Úgy gondoltam, nem a plébánián várom a cigányokat, hanem én megyek el hozzájuk"

Somos László esperes-plébános kapta a Szent Márton Díjat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

2020-ban házhoz ment a Szent Márton Díj. Egy rendhagyó és rendkívül szűk körű ünnepség keretében a kaposvári Püspöki Hivatalba érkeztek az alapítók, hogy találkozzanak az idei díjazottal.

Somos László esperes-plébános a Somogy megyei cigányság körében végzett évtizedes szolgálataiért kapta az elismerést.

A főapáti köszöntő és laudáció után az alapítók képviselői átnyújtották a díjat, amely Szent Márton és a koldus porcelánból megformált alakja (Horváth Mihály, Munkácsy-díjas iparművész alkotása).

Somos László a következő gondolatokkal köszönte meg az elismerést:

„Jézus azt mondta, hogy menjetek el minden néphez. Úgy gondoltam, nem a plébánián várom a cigányokat, hanem én megyek el hozzájuk. Ma már öt közösségi házunk működik, 25 munkatársam van és önkéntesek is részt vesznek a szolgálatokban. Nagy létszámban dolgozunk, de elég nagy cigány-létszámot is érünk el. Munkánkban főként a gyerekekre helyezzük a hangsúlyt.

hirdetés

Három célt tűztem ki magam elé. Az első: rádöbbenteni a magyarokat a cigányok emberi méltóságára. A második: segíteni a cigányokat az önbecsülésük felismerésében. A harmadik pedig az, hogy mint pap ezt a két népcsoportot közelebb hozzam egymáshoz. Köszönöm a díjat! Csak a dolgomat tettem és egy haszontalan szolga vagyok.”

VIDEÓ: Egy haszontalan szolga vagyok

A Szent Márton Díjat a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok alapította azzal a céllal, hogy hozzájáruljon nemzeti örökségünk, kulturális értékeink, valamint a régióban megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, kihasználja és egyben megőrizze a Pannon-térség egyedülálló adottságait.

A díjat minden évben Szent Márton napjához kötődő ünnepségen adják át annak a személynek, aki a megelőző években kiemelkedő eredményt ért el az egykori Pannónia területén lévő kulturális és szociális programok megvalósítása terén.

A Szent Márton Díjat az alapítók 2020-ban egyhangú döntéssel Főtisztelendő Somos László esperes-plébános atyának, a Kaposvári Egyházmegye helynökének ítélték.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mikulascsomag.jpg

Idén is hagyj el egy mikuláscsomagot, hogy örömet szerezz másoknak

A kedves akcióban most háromféleképpen is mosolyt csalhatunk mások arcára.
Fotó: Gerd Altmann / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

A nagy sikerre való tekintettel a koronavírus miatti kijárási korlátozások ellenére megszervezi Hagyj el egy mikuláscsomagot elnevezésű akcióját Nagy András és Ancsin Alex.

Az akció lényege tulajdonképpen az önzetlen örömszerzés. Ahogy a szervezők fogalmaznak,

„az esemény lényege, hogy december 6-án, vagy 7-én szebbé tegyük valaki napját, mosolyt csaljunk valaki arcára. És mindezt hogy tehetjük meg? Hagyj el egy mikuláscsomagot, játékot, vagy esetleg egy könyvet...”

Mint írják, idén, a koronavírusra való tekintettel háromféleképpen lehet csatlakozni az eseményhez:

1. Forgalmas helyen elhagyott mikuláscsomag

hirdetés

„Készíts egy csomagot és hagyd el a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, a bolt mellett, a játszótéren. [...] A csomagra írj egy rövid üzenetet!”

Mivel a szervezők szeretnék nyomon követni a felhívás sikerességét, azt kérik, hogy aki részt vesz az akcióban, töltsön fel arról egy fotót a Facebook-eseményhez.

2. „Köszönjük a munkátokat!”

Idén a hagyományos elhagyott mikuláscsomag mellett célzott csomagokra is ösztönöznek az esemény kitalálói. A „Köszönjük a munkátokat”-akció keretében a csomagokat olyan helyeken javasolják letenni, ahol azok az emberek dolgoznak, akik járványhelyzet idején megkönnyítik kissé az életünket (tűzoltók, mentősök, egészség- és oktatásügyben dolgozók stb.). A meglepetéshez minden esetben írjunk egy rövid köszönőszöveget is.

3. „Kitartást a karanténban!

A harmadik típusú akcióban Nagy András és Ancsin Alex azt kéri, hogy a kényszerűen piros cetlivel ellátott karanténba kényszerült emberek számára készítsünk csomagokat, szintén valamilyen biztató szöveg kíséretében.

„Az elmúlt két évben több csoportot és eseményt hoztak létre az ország számos településén ebben a témában. Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy ha idén készít külön eseményt a saját településének, akkor mindenképpen hívják fel a csatlakozók figyelmét az országos akcióra, továbbá kérjék meg a csatlakozókat, hogy a központi eseménynél is jelezzék részvételüket az akcióban” - kérik a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bojte-csaba-korhaz.jpg

Videón üzent Böjte Csaba, miután kiengedték a kórházból

Koronavírussal kezelték, de már jól van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 01.


hirdetés

Kiengedték a kórházból Böjte Csaba ferences szerzetest, akiről november közepén derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának eleinte enyhe tünetei voltak, később azonban rosszabbodott az állapota, ezért kórházba került.

Hétfőn azonban hazamehetett - erről az atya új könyvéhez készült Facebook-oldalon adtak hírt. Egy videót is megosztottak arról, ahogy Böjte Csaba elhagyja a Szent László kórházat,

és már a kijáratnál a kezébe vehette új füveskönyve egy példányát.

Az atya a videóban elmondta, hogy november 13-án jelentek meg nála a tünetek, 16-án tesztelték le és kapott pozitív eredményt, most, a kórházi kezelés után pedig már jól érzi magát.

hirdetés

A felvételen a ferences szerzetes mesélt egy kicsit a könyvéről is, majd elmondott néhány gondolatot a koronavírusról.

"A koronavírust szidjuk - meg is érdemli. Velem se volt kesztyűs kézzel. De tény az, hogy én nem vagyok biztos, hogy ha nem lett volna a vírus, ez a könyv a kezemben lenne. (...) Valahogy segített abban, hogy fókuszáljuk a dolgainkat a lényegesekre, ránézzünk, elmélkedjünk. Igazából így tudott megszületni ez a könyv. Én azt gondolom, hogy biztos a koronavírusos sok ajtót, ablakot bezár előttünk, de nézzük meg, hogy melyikek azok a lényeges, fontos ablakok, ajtók, amelyek meghatároznak bennünket: család, elmélyülés, rendcsinálás, (...) a fölösleges dolgokat félrerakni"

- mondta Böjte Csaba, aki a videó végén megköszönte azt is, hogy sokan imádkoztak a gyógyulásáért.

Log into Facebook

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!