hirdetés
szavakkal-ver-szavakkal-bantalmaz-verbalis-bantalmazas.jpg

Ezekből a jelekből ismerheted fel, hogy szavakkal ver téged a párod

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.


hirdetés

Az, aki egy kapcsolatban agresszor lesz, és basáskodik a másik felett, azért válik zsarnokká, mert megteheti. Senki nem szól rá, senki nem állítja le, senki nem bünteti meg a bántó viselkedésért. Sőt, gyakran még jutalmazzák is a bántalmazót, például azzal, hogy nevetnek a viccein vagy megdicsérik azért, hogy ilyen jól megmondta a magáét, ilyen frappánsan "leoltotta a nőjét/pasiját".

Azért is veszélyes a szóbeli agresszió, mert az a későbbi verés előjele is lehet. "A verbális bántalmazás mindig megelőzi a fizikait" - mondja Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke. "Célja az áldozat önbizalmának leépítése és a függő helyzet fenntartása. A bántalmazó célja elhitetni az áldozattal, hogy olyan értéktelen, hogy egyedül úgysem állna meg a helyét, és másnak úgysem kellene. Illetve elhitetni, hogy 'megérdemelte' a bántalmazást. És az az ő szégyene."

Kik a szóbeli bántalmazók?

Bár sok nő van köztük, többségében férfiak. Ezzel akarják érzékeltetni azt, hogy hatalmuk van a nők fölött, hogy azok tőlük függenek. Gyengíteni és manipulálni szeretnék a másikat.

Ennek oka az, hogy a bántalmazó sérült személyiség, illetve sérült a világképe. Kizárólag alá-fölérendeltségi viszonyokban tud gondolkodni: abban, hogy van egy uralkodó, meg egy alattvaló. És ezt vetíti ki a párkapcsolataira, a munkahelyi kapcsolataira, illetve a családjára.

Gyakran nehezen jönnek rá a nők arra, hogy verbálisan inzultálják őket. Például azért, mert szóbeli bántalmazó szülő nevelte őket, és természetesnek veszik, hogy az emberek így beszélnek egymással, vagy hogy így szólnak hozzájuk. A bántalmazó partner sokszor ügyel arra, hogy a sértések csak otthon hangozzanak el, ne legyen rá tanú.

Nehezíti a felismerést az is, hogy az agresszor nem tűnik annak, hiszen virágot vesz a névnapodra, gyertyafényes vacsorával vár, ajándékot vesz a születésnapodra, udvarol stb.

A nárcisztikus személyiségű emberek vagy a borderline-szindrómában szenvedők sem folyamatosan negatívak, nekik is vannak jó napjaik, jó pillanataik, ők is képesek elbűvölően viselkedni.

Az sem ritka, hogy a férfi vagy a nő addig uralkodik magán és addig mutatja a jobbik arcát a kapcsolatban, amíg össze nem költöznek, házasságot nem kötnek a párjukkal. Vagy amíg nincsen közös gyermekük.

Mire érdemes figyelned? Milyen jelei lehetnek a verbális bántalmazásnak? Rendszeresen leszólja az ötleteidet, a terveidet, a vágyaidat, lefitymálj a az általad javasolt programokat. Szülőként például hallani sem akar arról, hogy tanulj, munkahelyet, munkakört válts, nem biztat, sőt, inkább abban erősít meg, hogy te ehhez úgyis kevés, úgysem sikerül.

A bántalmazó szereti lekicsinyelni azokat a dolgokat, amelyek téged érdekelnek, amelyek neked örömet okoznak. Szeret alig észrevehetően lekezelően beszélni a te családtagjaidról, barátaidról, munkatársaidról. Még azért is beszól, hogy milyen könyveket olvasol, vagy milyen filmeket szeretsz.

Lehülyéz, ügyetlennek állít be, sokat kritizál, hibáztat, vádaskodik. Olyan dolgokkal vádol meg, amelyekben egyáltalán nem vagy "bűnös". Érzelmileg zsarol. Arra akar kényszeríteni, ami neked kellemetlen vagy kényelmetlen, legyen az akár egy utazás vagy éppen a szex.

Figyelni kell arra is, hogy milyen hangnemben beszél veled a párod. Mintha neheztelne volna rád? Soha nem kér, hanem állandóan utasításokat osztogat? Fenyegetően lép fel? Zsarol? Mintha mulatna rajtad? Vagy éppen órákig/napokig hozzád sem szól, mert azt érezteti veled, hogy valami rosszat tettél? Ez is bántalmazás jele.

Talán nem üt meg, de...

Egy twitter-csatornán a #MaybeHeDoesntHitYou hashtaggel ellátott üzeneteikben vallottak arról a nők néhány évvel ezelőtt, hogy milyen a verbális bántalmazás. Miket mondanak a férfiak, hogyan viselkedtek velük, és ők hogyan érezték magukat egy ilyen kapcsolatban. Korábban a 16 dolog egy kapcsolatban, ami annyira fáj, mintha megütnének című cikkünkben már írtunk erről.

#talánnemütmegde állandóan kritizálja a ruhádat, a sminkedet, a testedet, közli, hogy menjél konditerembe, és legyél "nőiesebb".

#talánnemütmegde állandóan úgy érzed, mintha tojáshéjakon kellene lépkednek körülötte.

#talánnemütmegde olyan helyzetbe kényszerít, amelyben választanod kell közte és a gyermekeid között. Én a gyermekeimet választottam.

#talánnemütmegde minden problémáért téged hibáztat a kapcsolatotokban.

#talánnemütmegde azt mondja, értéktelen vagy, és egy férfi sem szeretne úgy, ahogyan ő.

#talánnemütmegde miatta nem beszéltél már hetek óta a legjobb barátnőiddel.

#talánnemütmegde azzal nyaggat, miért nem önkénteskedsz a gyerek iskolájában. Amikor megteszed, akkor számon kér, hogy miért töltöd ott az időt.

#talánnemütmegde bármikor hibázol, lehülyéz, és az értelmi képességeidről szónokol.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
vilagsztar-nem-szul-anyasag.png

Női világsztárok, akik nyíltan felvállalják, hogy nem akarnak gyereket, és azt is, hogy miért

Meglepő nevekkel találkoztunk a People magazin összeállításában. Egészen fiatalok is vannak.
People - szmo.hu
2019. július 12.Úgy tűnik, alaposan megváltoztak a gyerekvállalási szokások, berögződések, és úgy általában az anyasághoz való viszony a világhírességeknél (is). A People magazin legfrissebb összeállításában valóban A-listás, női világsztárokat mutatott be, akik nyíltan kiállnak amellett, hogy nem szeretnének (vagy soha nem is szerettek volna) anyák lenni. Az okok között is van néhány egészen új.

1. Miley Cyrus

A 26 éves énekesnő és filmsztár az Elle magazinnak adott nemrég egy interjút, ahol a következőket mondja az anyaságról: "Nem fogadom el, hogy a nők legfontosabb szerepe a bolygó benépesítése.

Ahogy azt sem, hogy a szeretet egyetlen formájának azt fogadjuk el, ha valaki mást (a gyerekünket) jobban szeretjük önmagunknál. És ha valaki azt választja, hogy önmagát szereti? Akkor mi van?"

De más indoka is van:

"Nem szülök gyereket egy olyan világra, ahol azt se tudom, lesz-e még hal a vizekben. Egy elcseszett, tönkretett bolygót adjak neki örökül? Ezt nem kockáztatom."

@ELLEusa August issue! Link in bio! ?

1.5m Likes, 7,061 Comments - Miley Cyrus (@mileycyrus) on Instagram: "@ELLEusa August issue! Link in bio! ?"

2. Ellen DeGeneres

Az egyik leghíresebb amerikai show-woman vállaltan leszbikus, tíz éve él együtt szerelmével, Portia De Rossival. A gyerekvállalást túl nagy kötöttségnek érzi:

"Óriási elkötelezettség, és nem lehet kiszállni belőle. Szeretem a gyerekeket. De mi van akkor, ha az enyém mondjuk nem lesz olyan cuki vagy okos vagy tehetséges, mint vártam? Óhatatlanul is hasonlítgatnám a többihez, és ez nem lenne jó senkinek."

Go follow @EDbyEllen! If they hit 1M followers, one follower is gonna win a $1,000 EDbyEllen gift card! I'm so excited, I fell off the couch.

645.3k Likes, 5,217 Comments - Ellen (@theellenshow) on Instagram: "Go follow @EDbyEllen! If they hit 1M followers, one follower is gonna win a $1,000 EDbyEllen gift..."

A többi világsztárért és álláspontjukért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
alcohol-492871_960_720.jpg

6 tévhit a másnaposság leküzdéséről - pedig csak egy dolog segít rajta

Aki már ivott életében többet a kelleténél, számos módszert ismer a másnaposság leküzdésére. Pedig igazából egyik sem működik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Van, aki egy nagy, gazdag szendvicsre és óriási adag kávéra esküszik. Mások inkább nyakló nélkül vedelik a vizet, és nyomjuk magukba az ibuprofént. Ismert metódusnak számít a hideg limonádé, a tej, sőt, vannak, akik a „kutyaharapást szőrével” elv alapján ráisznak egy adagot. Pedig az egyetlen módja, hogy a macskajaj valóban elmúljon, a kivárás - írja a Business Insider, amely hat tévhitet igyekszik eloszlatni e téren.

A nehéz, zsíros reggelik egy átivott éjszaka után, mint arra Alexis Halpern New York-i orvos rámutat, azért nem használnak, mert a szervezetnek több energiát kell felhasználnia az étel megemésztésére, és ezáltal az alkohol lassabban szívódik fel a vérben. Ugyanakkor egy nagyobb szeszfogyasztás előtt nem árt olyan ételeket enni, amelyeknek magas a protein, a cink, a B-vitamin és a kálium-tartalma.

Nem segítenek igazán a cukros sportitalok sem, annak ellenére, hogy az alkoholfogyasztás a szervezet elektrolit-veszteségével jár. Az elektrolitok tartják egyensúlyban a folyadékszintet sejten belül és kívül. Ilyen irányú beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a nagyarányú alkoholizálás miatt túl alacsonyra süllyed a vércukorszintünk.

Vannak, akik fájdalomcsillapítókkal próbálkoznak, különösen, ha a másnaposság fejfájással jár – nálunk is ismert az aszpirin-módszer – de ez nem veszélytelen. Az alkohollal való visszaélésekkel foglalkozó amerikai intézet szerint az ilyen kombinációk akár gyomorvérzést, fekélyt, májkárosodást, legjobb esetben heves szívdobogást okozhatnak. Ezért azt a módszert csak orvosi konzultáció után alkalmazzuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
banana-4008678_1280.jpg

8 dolog, ami végleg megváltozik, ha összeköltözöl a pároddal

Az 'alig várom, hogy megcsókolhassalak'-ot felváltotta a 'vennél hazafelé WC papírt?'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 13.A párkapcsolatok első hónapjaiban mindenkit elvakít a rózsaszín köd. A párunk egy tökéletes félisten/istennő, aki mindig csúcsformában van, és a legnehezebb helyzeteket is odaadással, toleranciával és szeretettel kezeli. Azonban mikor elérkezünk a várvavárt összeköltözéshez, lehull a lepel: a kapcsolat új irányt vesz, és egy egészen új oldalát tapasztalhatjuk meg a viszonynak. Ez olykor mókás, olykor bosszantó, de legfőképpen tanulságos.

1. Szembesültök vele, hogy mindkettőtök pukizik, és mindenkinek van anyagcseréje. Igen, még a legszebb lányoknak is.

Persze egy darabig lehet ezt titkolni, keresni az alkalmat, amikor szíved választottja éppen leviszi a kutyát sétálni, te pedig végre elfoglalhatod a mosdót, ám egy gyomorrontás gyorsan leleplezi az embert. Jobb ezen túlesni, hidd el.

2. Felöltözés = felvenni egy mackónadrágot és egy melltartót

Míg korábban minden randitokra új szettet választottál, és kilónyi sminket viseltél, most eljön az az időszak, amikor másnaposan, lefolyt sminkkel és kinyúlt mackókban mászkáltok egymás előtt.

3. Összevesztek azon, hogy ki viszi le a szemetet, aztán azzal lepitek meg egymást, hogy kitakarítjátok az egész házat.

Szereted őt, és szeretnéd, ha érezné a törődésed. De azért ne feledkezzen meg róla, hogy ez közös feladat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
human-3269822_1280.jpg

A ketaminos orrspray lehet a krónikus depresszió legjobb ellenszere?

Pár óra alatt jelentős javulást hozhat a páciens számára, érvelnek a brit orvosok. Mindenesetre szigorú szabályokhoz kötnék az alkalmazását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 13.Igencsak megosztó javaslattal álltak elő brit orvosok a depresszió kezelésére: a The Guardian beszámolója szerint ketamint, azaz lónyugtatót alkalmaznának orrspray formájában, ugyanis az pár óra alatt jelentős javulást hozhat a páciens számára.

Az új szert az idei év végén vezetnék be Angliában, de mint kiderült, az Egyesült Államokban már egy ideje kapható is Spravato néven. A kutatók úgy sejtik, a ketamin revolúciós gyógyszer lehetne a krónikus depresszió tüneteinek csökkentésére.

Azoknak a pácienseknek, akiknek felírják a szert, minden héten két órás vizsgálatra kell majd menniük, hogy az orvosok kiszűrjék az esetleges negatív mellékhatásokat. Nem kizárt, hogy a szer hallucinációt, szédülést és szorongást okoz, ám kellő felügyelet mellett mindez kiszűrhető.

Míg a legtöbb antidepresszáns a szerotonin-szint fokozásával fejti ki hatását, a ketamin a glutamátot, az agy fő serkentő ingerületátvivőjét stimulálja. Míg előbbi jó közérzetet és boldogságot okoz, utóbbi az agyműködést indítja be, ezáltal azonnali hatást fejt ki.

Az ötlet természetesen rengeteg kritikát kapott. Sokan attól félnek, hogy a ketaminos orrspray bevezetésével megnyílna a kapu a súlyosabb drogfogyasztás felé, arról nem is beszélve, hogy tartanak az esetleges mellékhatásoktól, a függőség kialakulásától.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x