A Szatmár-Bereg fotósa: Habarics Béla egy mesés vidéket mutat be gyönyörű képeivel
Azt szeretné, ha fotóin keresztül még többen ismernék meg hazánk egyik legszebb vidékét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 19.A Szatmár-Bereg fotósa, Habarics Béla gyönyörű képei egy mesés világba kalauzolnak. A kevéssé ismert táj szépségeit mutatja be, és a fotókon keresztül tanít is. Az általa annyira kedvelt vidék rejtett kincseit feltárva mutatja meg, hogy mennyi minden érdekességért érdemes elindulni és felfedezni ezt a tájat is.

A fotós így vall magáról, és munkáiról:

"Gyermekkoromat egy szatmári faluban, a Szamos közelében, a hajdani Ecsedi-láp szélén fekvő Porcsalmán töltöttem. Szüleim természet iránti tisztelete, édesapámmal tett kirándulásaink maradandó élményekkel gazdagítottak.

A fotózást középiskolás koromban kezdtem, akkoriban egy Zenit gép volt a társam a túrák során. Később a technika fejlődésével és a lehetőségeim bővülésével változott a fotós eszköztáram, azonban a fő mozgatóerő megmaradt:

látni, megismerni és megismertetni a természeti környezet történéseit.

Régóta készítek képeket, azonban eleinte főként csak dokumentálás céljából rögzítettem a látottakat. Majd később egyre inkább az egyedi pillanatok, a szokatlan témák megörökítése volt a cél.

A Tisza és a Túr találkozása Tiszakóródnál

Karvaly Cégénydányádon

Kaszonyi-hegy, Barabás

Biológia-környezetvédelem szakos középiskolai tanárként sokrétű szakmai képzettséget szereztem, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaként pedig jól felkészült, nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező kollégák révén alkalmam nyílt arra, hogy a jórészt elméleti tudásomat gyakorlati ismeretekkel bővítsem.

Ahogy Móricz Zsigmond a szatmári gyűjtőútjain faluimádattal ment a faluba, úgy munkám során nap, mint nap Szatmár-Bereg „imádattal” indulok utamra.

Szerencsés vagyok, hogy egy természeti-, tájképi és kultúrtörténeti értékekben rendkívül gazdag vidéken élek. A fotózásaim színtere a Bereg- Szatmári-sík lenyűgöző változatosságot mutat. A folyóvölgyek, erdők, gyepek alkotta mozaikos tájszerkezet ritka fajoknak nyújt élőhelyet. A Kárpátok közelsége, a mikroklimatikus viszonyok különleges élőhelyek fennmaradásának kedvez. Találkozhatunk itt vulkanikus hegyekkel, jégkorszaki lápokkal, töredékére zsugorodott, de még így is kiterjedt erdőségekkel, gyors sodrású folyóval, elhagyott medervonulatokkal és a legeltetéses állattartás emlékét őrző fás legelőkkel.

Kende kúria, Cégénydányád

Keresztes vipera, Gelénes

Kérsemjén, Szamos folyó

Térségünkben nincsenek nagy múltú fotókörök, szakmai műhelyek, ezért önerőből, saját tapasztalataim alapján fejlődtem. Később az internet segítségével lehetőségem nyílt a fényképeim megosztására, a hibák közös elemzésére, szakmai konzultációkra. Jelenleg egy online képzés keretében a hazai természetfotózás egyik kiemelkedő személyétől Zsila Sándortól tanulhatom a fényképezés gyakorlati titkait és a kidolgozás technikai részleteit.

Biológia tanári hivatásom mindig fontos volt számomra, ezért

a természeti értékek bemutatása, vidékünk változatos élőhelyeinek és ritka fajainak népszerűsítését elsődleges feladatomnak tekintem.

A fotózás számomra egyrészt kikapcsolódás, másrészt lehetőség arra, hogy a képek által előadások, diavetítések, publikációk alkalmával, másokkal is megismertessem hazánk egyik legszebb táját."

Kockás liliom, Túrricse

Kornis tárnics, Fülesd

Kőris-erdő, Gulács

Rókás-legelő, túristvándi

Kisar-legelő

Szamos-folyó, Cégénydányád

Téltemető, Cégénydányád

Tisza, Tiszabecs

Tisza, Tivadar

Tiszavirágzás, Tivadar

Túr, Garbolc

Zöld varangy, Fehérgyarmat


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x