hirdetés
szaloczy0.jpg

Szalóczy Pálé az ország legismertebb hangja

Negyven évig mondta a híreket a rádióban, a metróba pedig azután került vissza, hogy külön Facebook-csoport alakult érte.
Láng Dávid, címkép: Vajda József - szmo.hu
2014. december 07.


hirdetés

Sok ember csak akkor csodálkozott rá a személyére, miután a média elkezdett foglalkozni vele a metrószerelvények hangbemondása kapcsán. Pedig szakmai múltja sokkal régebbre nyúlik vissza: rádiósként és tévésként már akkor egy egész ország hallhatta őt, amikor a mai utasok jelentős része még nem is élt. De ki van a hang mögött?

Szalóczy Pál videoüzenete olvasóinkhoz:

Névjegy

Szalóczy Pál 1945. november 15-én született Budapesten. Karrierje bizonyos szempontból már csecsemőként elindult: egy tápszermárka reklámarca lett, amiért „gázsit” is kapott, mégpedig a cég termékeit.

Az egyetem elvégzése után, 1970-ben került a Magyar Rádióba, ahol több mint négy évtizedet töltött bemondóként. Ezzel párhuzamosan hosszú ideig a televízióban is dolgozott, valamint ő mondta fel a hazai pályaudvarok és a metróvonalak információs szövegét.

Eredeti foglalkozása mellett futballozik is, sokáig az újságíró-válogatott kapusa volt. Később íróként is debütált, első műve a születése előtti idők rádiósairól szóló A leírt szöveg felolvasandó c. könyv, mely 2005-ben jelent meg. Ezt az autóvezetéssel foglalkozó Európába(n) vezetünk! követte 2007-ben, majd egy krimi A Vénusz-rejtély címmel 2009-ben.

hirdetés

(Forrás: Wikipédia)

szaloczy_mikr

Tizenéves fiúként még csak annyit tudott, hogy valami nem szokványos dolgot szeretne csinálni az életben. Az írói és a tudományos pálya is megfordult a fejében, majd az érettségihez közeledve egyre inkább a művészetek felé kacsintgatott. Különösen igaz volt ez onnantól kezdve, hogy nagykamaszként kialakult a hangszíne, amiről már akkor érződött, hogy nem mindennapi lehetőségeket rejt.

Apja hatalmas operarajongó volt, emiatt nagyon erősen kapacitálta a fiát, hogy operaénekesnek menjen. Ő viszont az akkori divatnak megfelelően – a ’60-as évek közepén járunk – inkább gitárt vett a nyakába. A Beatles hatására ebben az időben szinte az összes fiatal ilyesmivel próbálkozott, és az újdonság varázsa miatt már pár akkorddal is lehetett érvényesülni.

Érettségi után elvitték katonának, de itt is megmaradt a szereplési vágya. Néhány társával gitárzenekart alapított, és gyakorlatilag minden hétvégén felléptek a tiszti klubban. A korszak szinte összes magyar slágere a repertoárjukon volt. „Cserébe tejben-vajban fürösztöttek minket, mindig gondoskodtak róla, hogy ne maradjunk se éhesek, se szomjasak” – emlékszik vissza.

Leszerelés után biológia-földrajz szakos lett az egyetemen, de csak azért, mert középiskolásként második helyezést ért el egy földrajzi témájú országos tévévetélkedőn (ez volt élete első televíziós szereplése), és jutalomként ebből a szakágból nem kellett felvételiznie. Valójában ekkor már teljesen más dolgok érdekelték, egyértelmű volt számára, hogy a hangjával akar érvényesülni.szaloczy3

Rádiós kolléganőjével, Debrenti Piroskával

A színpadi évek

Első dolga volt tehát csatlakozni az egyetemi énekkarhoz, amely nemzetközi szinten is elismertnek számított. Tíz évet töltött el itt, ami alatt kis túlzással az egész világot bejárták. Ez ma is nagy dolog lenne, de akkoriban kiváltképp az volt, hiszen csak nagyon kevesen utazhattak szabadon a szocialista blokkon kívüli országokba.

Az énekkar három másik tagjával afféle mellékprojektként létrehozták a Budapesti Spirituálé Quartettet, és beneveztek az 1968-as Ki Mit Tud?-ra. Hatalmas meglepetést okoztak, hiszen ezt a műfajt alapvetően a fekete bőrű amerikaiak űzik, itthon szinte senki nem ismerte. Külön skandallum volt, hogy angolul, vagyis az ellenség nyelvén énekeltek.

Utóbbiba végül belenyugodtak a szervezők, de magával a spirituáléval egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. A verseny során így majdhogynem az összes kategóriát megjárták, opera- és táncdalénekesekkel kerültek össze.

A budapesti döntőben Cserháti Zsuzsa volt az ellenfelük, ki is ütötték.

„Ez lehetett az a pillanat, amikor elhatározta, hogy háttérbe vonul és megtanul énekelni” – mondja Szalóczy. Az énekesnő ezután évekig nem hallatott magáról, majd miután visszatért, már profi volt és igazi sztárrá vált.

A Quartett egészen az országos döntőig jutott, ahol mindössze a szoprán operaénekesnő, Kincses Veronika bizonyult náluk jobbnak. Tőle pedig igazán nem volt szégyen kikapni, pláne hogy különdíjasok lettek, ami ebben az esetben felért egy győzelemmel.

Két szám az együttestől:

A Ki Mit Tud? után országos turnéra indultak, televíziós ismertségüket kihasználva rengeteg helyen léptek fel. Végül néhány sikerekben gazdag év után elváltak útjaik, mindannyian dolgozni kezdtek és/vagy családot alapítottak, így már nem jutott idejük zenéléssel foglalkozni. Egy-két felvétel viszont maradt utánuk, lásd fent.

Út a médiába

A Magyar Rádióba is énekesként került először, de hamar felfigyeltek a hangjára, és javasolták neki, hogy jelentkezzen bemondónak. 1970-et írtak ekkor, ebben az évben diplomázott, ám egy percig sem volt kérdéses számára, hogy ha választani kell a tanári pálya és a felajánlott lehetőség között, az utóbbi mellett dönt.

Hatalmas túljelentkezés volt a bemondói állásra, 6-700 emberből mindössze kettőt vettek fel. Többkörös vizsgát tartottak, a Színművészeti Egyetemhez hasonlóan folyamatosan rostálták ki a jelölteket, őt viszont az utolsó körben is alkalmasnak találták. Ez volt az első és egyetlen főállású munkahelye, 41 évet töltött ott.

Szalóczy Pál híreket mond - archív felvétel 1991-ből:

Akkoriban még valódi ranglétrát kellett bejárni, nem úgy mentek a dolgok, mint manapság, amikor – elmondása szerint – szinte az utcáról bekerülve is mikrofon elé állhat valaki.

Újoncként egy évig egyáltalán nem szólalhatott meg, az élő adásban való hírolvasásra pedig további egy évet kellett várnia.

Ezalatt rengeteg tréningen és beszédgyakorlaton esett át, rendkívül magas színvonalú képzésben részesítették. Ettől függetlenül az első időszakban természetesen komoly lámpalázzal küzdött (szó szerint), de viszonylag hamar sikerült levetkőznie. Mint mondja, ha az ember állandóan ki van téve az adást jelző piros lámpa okozta izgalomnak, előbb-utóbb hozzászokik.

Hogyan viszonyul a hangjához?

Köztudomású, hogy minden ember máshogy érzékeli a saját hangját belülről, mint akkor, ha felvételről hallja vissza. A bemondói képzésnek ráadásul rendszeres velejárója, hogy az ember egy ideig elveszti a természetes hangját, annyira meg akar felelni a "rádiós hangról" alkotott képnek. Vele is ez történt, tulajdonképpen kicsavarta saját magát, természetellenes modorosságot felvéve. Legalább egy év beletelt, mire a beszédtanára azt mondta neki: na, ez most megint te vagy.

Szerencsés tulajdonság, hogy a hangja mintha kortalan lenne: bár nemrég múlt 69 éves, beszédét hallva erre valószínűleg senki nem jönne rá. A legjobb bizonyíték a fenti archív felvétel, amely 1991-ben készült, mégsem érezhető gyakorlatilag semmilyen különbség a mai adottságaihoz képest. Ebben egyébként annak is szerepe lehetett, hogy soha életében nem dohányzott, bár mint mondja, ezzel nagyon sok kollégája máshogy volt.

Miután túljutott a fenti perióduson, és bekerült a törzsgárdába, hamarosan a tévétől is megkeresték. Először az Iskola Televízióba hívták, amely akkoriban egy országos lefedettségű, kimondottan fiataloknak szóló csatorna volt. Itt oktatófilmekben játszotta a tanár bácsit, végzettségéből adódóan az élővilág órák tananyagát adta elő könnyen befogadható stílusban.szaloczy2

1980-ban került át a fő csatornára hírolvasónak, és nagyjából egy évtizedig csinálta ezt is a rádiózással párhuzamosan. Nem önszántából jött el, a tévé vezetése gondolta úgy a rendszerváltás után, hogy egy az egyben friss arcokra cserélik az „átkos” időszak műsorvezetőit. Pedig a dolgozóknak nem volt semmilyen politikai kötődésük, ennek ellenére mégis a teljes megújítás mellett döntöttek.

Ezután időnként még volt egy-egy beugrása, például hétvégi beszélgetős műsorokban, illetve a kábeltévék elindulása után más csatornákon, de napi szinten lekerült a képernyőről. Annyira nem is bánta, hiszen a rádiózás továbbra is kitöltötte az idejét.

„A vágány mellett kérjük vigyázzanak!”

Bár médiaszerepléseit is az egész ország láthatta-hallhatta, Szalóczy Pál hangját a legtöbben – főként a fiatalabbak közül – mégis a MÁV és a BKV utastájékoztató rendszerének köszönhetően ismerik.

Ez a történet szintén hosszú múltra tekint vissza, először nagyjából 25 éve kapott felkérést a vasúttársaságtól. Ekkor határozták el, hogy egységesítik a pályaudvarok és vasútállomások hangbemondását, mivel addig mindenhol a helyi erők mondták az információkat, ebből adódóan ingadozó színvonalon. Ehhez szükségük volt egy profi hangra, amit kézenfekvő módon a rádióban kerestek.szaloczy4

„Egy napon odatelefonáltak, és én vettem fel a kagylót” – idézi fel, min múlott tulajdonképpen az egész dolog. Ha egy kollégája válaszol a hívásra, nagy eséllyel ő kapta volna a megbízást.

Először csak egy pároldalas szöveget kellett felolvasnia, amivel az új számítógépes rendszert tesztelték. A próba sikerrel járt, így legközelebb már egy kisebb kötegnyi papírt adtak a kezébe. Több mint egy évig tartott, mire az ország összes vasútvonalának indulásait, érkezéseit, késéseit mikrofonba mondta.

Milyen gyakran ismerik fel?

Az idősebb generáció tagjai, akik még láthatták a Magyar Televízióban, arcról is gyakran felismerik. Nem véletlenül, hiszen akkoriban még nem voltak kereskedelmi csatornák, így az emberek agyába sokkal erősebben belevésődtek az állami adó műsorvezetői. Emellett a járművek hangbemondása kapcsán is sok képes újságcikk és tudósítás foglalkozott vele.

Ami a hangját illeti: erre nagyon sok példa akad, annak ellenére is, hogy a hétköznapokban ügyelni szokott rá, hogy ne rádiós stílusban és hangsúlyozással beszéljen. Az Indexnek a fenti videóriportban úgy fogalmazott, sokáig behúzott nyakkal szállt fel a metróra, végig azon töprengve, vajon hányan vannak tudatában annak, kivel utaznak együtt. De elmondása szerint szerencsés a helyzete, mert ez még mindig messze van attól a fajta celeb-életmódtól, amikor lépten-nyomon összesúgnak valaki háta mögött. Arra biztosan nem vágyna.

Iszonyú fárasztó és unalmas munkaként emlékszik rá, főleg mivel minden alkalommal órákon keresztül kellett azonos hanglejtéssel, gépiesen és érzelemmentesen beszélnie – a szövegrészleteket ugyanis utólag egymásra vágták, ezért nem lehetett nagy eltérés közöttük. Az élő beszéd színességéhez képest ez a monotonitás nagyon szokatlan és megterhelő volt számára.

Az alapok rögzítése után már csak évi pár alkalommal hívták kiegészíteni ezt-azt, ilyesmi még mostanában is előfordul. Igaz, azóta eltörölték a központosítást, így az utóbbi időben sok helyen lecserélték őt. De például a Déli pályaudvaron a mai napig megmaradt, és a Keletiben, valamint Kelenföldön is csak nemrég váltottak egy női hangra, mondván a hangszórók frekvenciája miatt szerencsésebb választás.szaloczy_petruska

Petruska András Metropolita című lemezének bemutatóján. Az album dalait a 4-es metró megállói ihlették, részletesen itt írtunk róla. Fotó: Vértesi Maya

A MÁV után a BKV is megkereste, szinte a kezdetektől fogva ő mondta a 2-es és a 3-as metró megállóit. Pár évvel ezelőtt lecserélték, ám az utasok körében olyan népszerű volt, hogy külön Facebook-csoport alakult a visszahozásáért. A kezdeményezés sikerrel járt: a 2-es és 4-es vonalon közlekedő új Alstom-szerelvényeken ismét ő hallható, sőt ha minden igaz, nemsokára a 3-ason és a földalattin is „üzembe állítják”.

Hogyan lett ismét a metró hangja?

Miután elbocsátották a Magyar Rádióból, és a metróban is egy bemondó kolléganőjére, Tarcsa Zsuzsára cserélték őt, Szalóczy a következő hirdetést írta ki saját Facebook-oldalára:

"Kedveseim! Ismerős és (még) ismeretlen ismerőseim! Úgy döntöttem, hogy egy (apró) hirdetést teszek közzé: 'Az ország legismertebb hangja' (nem én találtam ki!!!) ELADÓ, BÉRBE VEHETŐ! Merthogy a királyi rádió már nem tart rám igényt, én meg még dolgozni szeretnék! (Hülye vagyok?) Különösen a szakmabéliek figyelmébe ajánlom magamat, mert ők talán jobban tudják, mi (mindenre) vagyok használható. De bármit vállalok, ahol 'hang"-ra van szükség!"

Sokáig vívódott, megjelentesse-e a felhívást, de hamarosan kiderült: megérte. Ugyanis a rendhagyó reklám eljutott Vitézy Dávidhoz, a Budapesti Közlekedési Központ éppen a napokban menesztett első emberéhez is. Vitézy privát üzenetben kapcsolatba lépett vele, a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem. Ehhez jött még hozzá a fent említett Facebook-csoport is, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a megállapodás a közösségi média ereje nélkül nem jöhetett volna létre.

Utastájékoztatás Szalóczy Pál hangján a Déli pályaudvaron, az OpenRails nevű vasútszimulátor programban:

Nyugdíj után is van élet

A rádiótól 2011-ben jött el, ekkor volt egy nagy leépítési hullám, amikor a dolgozók több mint felének búcsút mondtak. És mivel ő már több éve nyugdíj mellett dolgozott, várható volt, hogy beleesik a körbe.

Persze eleinte nagyon hiányzott neki az állandó pörgés, de mára már belenyugodott, főleg mert a digitális világban az egész rádiózás természete annyira megváltozott, hogy az ő generációja egyre kevésbé találta benne a helyét. Mindenesetre, ha néhanapján visszatér a Bródy Sándor utcai épületbe, rögtön úgy érzi magát, mintha egy perc se telt volna el azóta, hogy napi szinten bejárt.

A babérjain viszont azóta sem ül, állandó késztetést érez arra, hogy lekösse a kreatív energiáit. Mostanában ismét visszatért az éneklés az életébe: jelentkezett a Bolyki Balázs által vezetett Bolyki Soul & Gospel énekegyüttesbe, a harminctagú csapattal hasonló zenét játszanak, mint ami a Spirituálé Quartettet is jellemezte.

A Bolyki Soul & Gospel karácsonyi meglepetés-performansza a fényvillamoson:

A Történelmi tükörcserepek című műsor egyik legutóbbi adása a Hatoscsatornán:

Itt pont az ő természetes, mély hangfekvésére van szükség, amely az operaszerepeknél kevésbé számít nyerőnek. Utólag visszagondolva ezért nem is bánja, hogy apja szándékával ellentétesen alakult a karrierje, hiszen az folytonos alkalmazkodást és megalkuvást jelentett volna.

Képernyőn is látható, a Hatoscsatorna nevű adón heti rendszerességgel vezet történelmi témájú magazinműsorokat. Emellett sok irodalmi estet és felolvasást tart, például a Fészek Művészklubban, ahol Hangoskönyv-színpad néven van egy szezononként kétszer-háromszor jelentkező sorozata, kialakult törzsközönséggel. Annyi biztos, hogy nem tipikus nyugdíjasként telnek a napjai.

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tabornok-ikrek.jpg

A magyar ikerpár mindkét tagjából kétcsillagos tábornok lett, most elárulják, hányszor keverték össze őket

Még a komoly katonai körülmények között is adódott vicces szituáció a hasonlóságból. Ugyanakkor a testvérek számos dologban különböznek is egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket - írja a Magyar Honvédség honlapja.

Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát. Sándor Zsolt vezérőrnagy, aki jelenleg a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese, mindössze öt perccel született korábban, mint öccse, Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Ahogy Sándor Zsolt elmondja, eredetileg nem is akartak katonák lenni, alapvetően szüleikhez hasonlóan a rendőri pályában gondolkoztak. Ám őt alkata predesztinálta arra, hogy lövész legyen. Ugyanakkor az fel sem merült bennük, hogy egy helyőrségbe kerüljenek, így pályafutásukat más településen kezdték.

Végül 1996-ban kerültek egy helyre. A testvérek elmesélték, hogy többször több helyen összekeverték őket, és ezek a szituációk bizony a komoly fegyelemhez szokott hadseregben is okozott néhány nevetésre okot adó pillanatot. Ahogy hozzátették,

egy idő után feletteseik is óvatosabban vonták őket felelősségre egy-egy kérdéses szituációban, nem mindig tudva, hogy éppen melyikükhöz beszélnek.

hirdetés

A Sándor-fivérek arról is beszélnek a videóban, hogy bizonyos tulajdonságaikban és hobbijaikban alapvetően különböznek egymástól. Ugyanakkor az életútjukból adódóan sem jellemző rájuk, hogy rivalizálnának egymással. Egyedül a testedzés az, ahol Zsolt saját bevallása szerint szeretné utolérni Tamást.

A történetüket megnézheted a Honvédség rövid videójában:

Kétszer két csillag a parolin

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket. Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
barb-919x760.jpg

Esküvőszervezés, melldaganat, kemoterápia, koronavírus – Barbi számára 2020 mégis varázslatos év lesz

Bartus Barbarával legutóbb idén év elején beszélgettünk. Azóta túl van a kemón és férjhez ment. A Szeretlek Magyarországnak arról mesélt júliusban, hogyan érintette őt a járványhelyzet, hogyan viselte a kemoterápiát, hogyan éli meg a kezelések mellékhatásait és arról is beszélt, mit terveznek újdonsült férjével.
K.U.D. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Aki követi Barbi blogját, az tudja, hogy a 29 éves lány igazi energiabomba, optimista, vidám, és igyekszik meglátni a jót még a legrosszabb helyzetekben is.

"7 hónap alatt kaptam 8 kemoterápiás kezelést, 7 hormoninjekciót, 40 fehérvérsejt képző injekciót, és ezen kívül még húszszor szúrtak meg különböző tűkkel. Engem, aki még a háziorvoshoz is csak akkor ment, ha lógni akart a suliból. Kihullott a hajam, klimaxolok, nem igazán érzek ízeket, dagad a lábam, kicsit hízok is, alig van szempillám, szemöldököm, nagyon hamar, nagyon kis dologtól is elfáradok, és még sorolhatnám. (…) Minden fentebb felsorolt tünet és kezelés ellenére nagyon szeretem az életem, és őszintén ki tudom jelenteni: köszönöm, az éppen aktuális kisebb rosszullétektől eltekintve JÓL VAGYOK"

– írta blogján, így, csupa nagybetűvel. Tényleg mindenben meglátja a jót, a Szeretlek Magyarországnak úgy fogalmaz, nem gondolta volna, de az esküvőnek sikerült 2020-at is varázslatossá tenni számára, mindig emlékezetes év lesz, sok-sok pozitív emlékkel.

Amikor kirobbant a koronavírus-járvány, eszébe sem jutott, hogy esetleg átszervezzék a nyárra tervezett esküvőt. Hitt benne, hogy június 20-án a családjuk és a barátaik körében mondhatják majd ki a boldogító igent.

hirdetés

"Május elejéig nem izgultam, addig még olyan messzinek tűnt, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Na de utána... Minden csütörtöki kormányinfót feszült figyelemmel hallgattam, és azt mantráztam magamban, hogy nincs az a bolygóegyüttállás, ami ezt elvegye tőlünk. Pontosan emlékszem arra a napra, május 14-e volt, és bejelentették, hogy 200 főig június 1-től lehet lagzit is tartani. Zokogtam a tv előtt. Annyi mindenen voltunk túl az év első felében, nem nagyképűségből, de tényleg megérdemeltük, hogy megtarthassuk az esküvőnket, úgy ahogy azt terveztük" – mondta Barbi, hozzátéve, az esküvőn aztán tényleg közel százan voltak, és ő maga is meglepődött, mennyire jól bírja, mert hajnalig tartott a mulatság.

"Csodálatos nap volt, semmit sem csinálnék másképp"

– jegyezte meg. A menyecsketánc végéig parókában volt, hajnalban vette csak le.

"Nagyon jól megcsinálta a fodrászom, és mivel nem volt annyira meleg, így teljesen jól bírtam. Persze azért a kreatív fotózáson készítettünk néhány képet kopaszon is" – mondta mosolyogva. A kopaszság sohasem feszélyezte, ahogy a kemoterápia többi mellékhatásában is igyekszik meglátni a jót, még ha ez furcsán is hangzik. Úgy fogalmaz, ez mind "új kaland" a számára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kutatok-koronavirus-fertozes-alkalamas-hatoanyag.jpg

A koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas hatóanyagot találtak pécsi és osztrák kutatók egy orrsprayben

A hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

A szakember tájékoztatása szerint

a pécsi kutatóközpont virológusai az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes

- fűzte hozzá.

Jakab Ferenc - aki a miniszterelnök által korábban bejelentett, egyebek mellett a vírus jobb megismerését, a lehetséges hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztését szolgáló akciócsoportot is vezette - közölte: az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.

hirdetés

A vizsgálat első lépéseként a Cebina kutatói számítógépes megközelítést alkalmaztak, hogy olyan meglévő és könnyen elérhető gyógyszereket azonosítsanak, amelyek a későbbiekben szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés kezelésében. Ennek eredményeként sikerült kiszűrni az azelasztint, mint lehetséges hatóanyagot. Ezt követték a laboratóriumi vizsgálatok Pécsen, amelyek igazolták a számítógépes modellezés eredményét és beváltották a hozzá fűzött reményeket.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük annak érdekében, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Jakab Ferenc szerint az eredmény azért is nagyon fontos, mert a gyógyszer engedéllyel rendelkező, széles körben - Magyarországon például vény nélkül - kapható orrspray formájában, és közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
azevfagyija.jpg

A passió-karamell fantázianevű finomság lett idén az év fagylaltja

A Füredi Fagyizó cukrásza, Dobó Norbert készítette el a győztes fagyit, de ő vitte el az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagylaltjával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését, melynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe, amelyet az ipartestület budapesti székházában tartottak. Az ünnepélyes eredményhirdetésnek pedig a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda adott otthont.

A zsűri döntése alapján

az Év fagylaltja címet 2020-ban a passió-karamell fantázianevű fagyi nyerte,

melyet a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert készített.

"Télen nagyon sokat szoktunk gondolkodni az új ízeken és akkor született meg ez a párosítás. Tavasszal elkezdtünk rajta dolgozni, kísérletezni, sokat kóstoltattuk a barátokkal is, hogy meglegyenek a megfelelő arányok. Végül úgy néz ki, hogy ez sikerült. Aztán ezt egészítettük ki egy kis pekándióval"

hirdetés

- mondta a Szeretlek Magyarországnak a cukrász.

De ő szerezte meg az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagyijával.

Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára - más néven passiógyümölcsre - épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, az ezüstérmes vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

"A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció"

- mondta az eredményhirdetést követően az MTI-nek Dobó Norbert, aki azt is hozzátette, a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi Fagyizóban.

Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból a zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű édességével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse kedden átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.

A díjátadón készült videónk:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!