Egy nagy méretû ciklon szaharai port szállított térségünk
Szaharai por lepi be Magyarországot – rárakódik a kocsik ablakára is
Jobb, ha felkészülsz, néhány napig el fog tartani a kellemetlen jelenség.
Fotó: MTI / Varga György - szmo.hu
2018. április 16.


"Kocsit mosna? (Tető)ablakot pucolna? Szerdáig ne tegye!" – erre figyelmeztet Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Addig ugyanis nagyon nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz majd a légkör, és mivel kisebb csapadék is több helyen előfordulhat a következő 2 napban, hamar kárba veszhet a tisztításba fektetett pénz/munka.

Vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, és amint az az aeroszol-előrejelzési animáción látszik, a keddi nap végéig felettünk is marad, sőt, a homok koncentrációja kissé tovább nőhet. Kedden a nap végén egy hidegfront érkezik, amely szerdára okoz légtömeg-váltást, és ennélfogva a levegő "tisztulását".

Egy nagy méretû ciklon szaharai port szállított térségünk

Közzétettek egy animációt is, amelyen a kékes árnyalatú a tengeri só, zöldes a szárazföldi szerves anyag, pirosas pedig a sivatagi homok eredetű aeroszolt (kisméretű, lebegő részecskét) tartalmazó légtömeg.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Kocsit mosna? (Tető)ablakot pucolna? Szerdáig ne tegye! Addig ugyanis nagyon nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz majd a légkör, és mivel kisebb csapadék is több helyen előfordulhat a következő 2...


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x