hirdetés
35434243_1040615369435917_1104700223147474944_o.jpg

Szabó Simon: Nem álmodoztam soha arról, hogy mondjuk Rómeó vagy Hamlet leszek

Zavarja-e, hogy mindig ugyanazt a figurát kell eljátszania? Milyen volt a közös munka Dobó Katával? Interjú.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

Szabó Simon vállaltan autodidakta színész és rendező, mégis sorra kapja a lehetőségeket. Voltak fenntartásai a Kölcsönlakás előtt, de Dobó Kata hamar eloszlatta minden kételyét. Az új film apropóján beszélgettünk.

- Árad belőled valami hihetetlen lazaság, ami úgy tűnik, az egész életedet áthatja. Például sokak álma, hogy színészek legyenek, keményen tanulnak, hajtanak, hogy elérjék, és még így sem biztos, hogy sikerül. Rólad viszont azt olvastam, hogy egyáltalán nem akartál színész lenni, szinte csak úgy mellékesen megtörtént...

- Tulajdonképpen igen. Bár hozzá kell tenni, hogy gyakorlatilag kora tinédzser korom óta foglalkoztam színészettel. De tény és való, hogy nem színi stúdiókon keresztül, nem a tanulás felől közelítettem meg a pályát, hanem inkább csak az érdekelt, milyen jópofa dolog ez, milyen jó lenne szerepelni. Az akkori barátaim jártak válogatásokra, és nem akartam én sem kimaradni. Onnantól kezdve pedig mindig megtalált valamit. Persze jártam én is válogatásokra, és volt, ami nem sikerült, de ez sosem okozott traumát. Úgy voltam vele, hogyha jön, akkor jön, ha nem, akkor nem. Ennyiből tényleg laza volt.

- A pályád során nem volt ebből konfliktusod, nem néztek ki a kollégák?

- Biztos, hogy sokan kívülállóként néznek rám, hiszen a színészet és a rendezés is autodidakta módon jött az életembe. Nem tudom, hogy ez nagyképűség vagy sem, de azért értem el sikereket mindkét területen. Nyilván nem mindenkinek tetszik, hogy valaki évekig tanul, azután nem sikerül, más meg bejön az utcáról és sorba kapja a lehetőségeket.

hirdetés

De soha nem mondta senki a szemembe, hogy nem vagyok színész vagy rendező, és nem is éreztették velem.

- Gondolom, a sikerek mögött azért rengeteg munka van.

- Persze, ez nem úgy megy, hogy kiállok a színpadra, mert éppen úgy tarja kedvem. Ott szöveget kell tanulni, ott próbálni kell, és ugyanez igaz a filmekre is.

- Az első igazán emlékezetes alakításod talán a Moszkva térben Rojál volt. Utána sorra kaptad a hasonló szerepeket. Nem bosszantott, hogy bár sikeres vagy, bekerültél egy skatulyába?

- Megmondom őszintén, én nagyon szeretem ezt a figurát. Örülök, ha jön egy ilyen, és tudok benne lubickolni.

Nem álmodoztam soha arról, hogy mondjuk Rómeó leszek, vagy Hamlet.

Bár szívesen vállalnám, ha arról van szó, de a lényeg, hogy nem voltak szerepálmaim. Persze talán könnyebb is egy ilyen karakterszerepet megformálni, de az is az igazsághoz tartozik, hogy ez a karakter nem rohangál minden utcában. Van rá kereslet, és örülök neki.

- Dobó Katának úgy tűnik koncepciója volt, hogy a színészeket ne a megszokott szerepkörökben mutassa. Ganxsta Zoleeból például egy kedves csapos lett, és te is kiléphettél a nagyszájú vagány szerepkörből.

- Mindazok ellenére, amiket az imént mondtam, Kata filmjében pont az volt a vonzó, hogy ezúttal egy piperkőc lakberendezőt kellett megszemélyesíteni, más vizekre evezhettem, és jól is éreztem magam benne.

- Valahol azt nyilatkoztad korábban, hogy amikor megtudtad, Dobó Kata fogja rendezni a Kölcsönlakást, voltak fenntartásaid. Mit érzel most, a bemutató után?

- Olyan fenntartásaim voltak, hogy egy olyan rendezőnő, aki még soha nem rendezett filmet, mit tud majd mondani, hozzátenni a dolgokhoz. De hála Istennek már a válogatáson kiderült, hogy Kata pontosan tudta, mit szeretne. Úgyhogy ezeket a fenntartásaimat már akkor eloszlatta.

- Dobó Katával ellentétben te rutinos, sőt díjnyertes rendezőnek számítasz. Sosem éreztél késztetést, hogy beleszólj?

- Globális szinten nem szeretek ilyenkor beleszólni, mert az egy bizonyos idő után zavaró is lehet. De a saját dolgaimba és apróságokba természetesen beleszóltam.

Közösen alakítottuk a történéseket, és Kata ebben abszolút partner volt.

Úgy érzem, megtartottam azt a távolságot, hogy ne érezze úgy, mintha nagyon bele akarnék szólni. Kata szerencsére olyan rendező, aki a színészek gondolatait is figyelembe veszi.

- Neked tetszik a végeredmény?

- Szerintem egy nagyon jó vígjáték készült. Ami a legfontosabb, hogy szórakoztató. Mindig azt mondom, hogy aki látta a darabot, az azért nézze meg, aki viszont nem látta, az azért jöjjön el, és utána megnézheti a színházban is. Annak ellenére, hogy ugyanarról a történetről beszélünk, nagyon eltérő lett a két változat. Elsősorban azoknak ajánlom, akik egy könnyed, szórakoztató mozira szeretnének beülni, akik kissé elfelejtenék a hétköznapi gondokat.

- Élet a Kölcsönlakás után?

- Most elég sűrű az életem. Éppen készülök egy reklámfilm rendezésre. De ami ennél sokkal fontosabb és nagyobb kihívás az a Red Bull Pilvaker, amit én rendezek. Tavaly kimaradt, idén lesz újra, ezúttal a Papp László Sportarénában, ami hatalmas ugrás számunkra. 12500 ember fogja megnézni egy előadás alkalmával.

Nyáron forgattunk egy kisjátékfilmet, amelyet most kezdünk fesztiváloztatni. Ennek Ember a tűzből a címe, szintén én rendeztem. Illetve ha most letesszük a telefont, akkor van még egy órám, és indulok egy új nagyjátékfilm első olvasópróbájára. Az egyik főszerepet fogom játszani benne. Egyelőre az a munkacíme, hogy Pesti balhé, és Lóth Balázs rendezi.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
palvin-david-guetta-mtv-ema.jpg

David Guetta lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

A világhírű dj koncertezni is fog a Széchenyi Gyógyfürdő medencéjében kialakított színpadon.
MTI - szmo.hu
2020. október 29.


hirdetés

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

A rendhagyó virtuális showműsor műsorvezetője Palvin Barbara szupermodell mellett David Guetta francia DJ és producer lesz, aki az elektronikus zenei élet egyik leghíresebb előadója. A rendhagyó online díjátadón David Guetta egy különleges zenei produkcióval is készül a Széchenyi Gyógyfürdő medencéjében kialakított színpadon

- közölte az MTI-vel csütörtökön a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Mint a közlemény emlékeztet, az MTV csatornáin keresztül több mint 180 országban közvetített show történetében először kerül reflektorfénybe Magyarország. Az MTV EMA az idén a járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó, online műsorral jelentkezik Budapestről és Londonból.

Az adásban a nézők Magyarország ikonikus helyszíneit láthatják majd világszerte: David Guetta és Palvin Barbara vezetésével egy virtuális turnén vehetnek részt, továbbá a kulisszák mögé is betekinthetnek.

hirdetés

"A november 8-i esemény során megmutathatjuk országunk csodálatos tájait, építészetét, azokat a helyeket, amelyeket mindenkinek látnia kell, ha egyszer hazánkba látogat" - idézi a közlemény Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt.

Palvin Barbara hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés számára, hogy részese lehet ennek a rangos nemzetközi díjátadónak.

"Külön öröm számomra, hogy a világhírű DJ és producer mellett mutathatom meg a világnak, hogy milyen csodálatos az országunk" - fogalmazott a szupermodell.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az MTV EMA, a világ egyik legrangosabb és legismertebb zenei díjátadójának megrendezése hatalmas lehetőséget kínál Magyarország számára. "Magyarország és Budapest magára vonhatja akár egymilliárd ember figyelmét, hogy megmutassa Európa egyik legjobb úti célját. Ráadásul akkor lesz rajtunk a világ szeme, amikor minden nagyváros küzd a nemzetközi jelenlétért" - mondta el az MTÜ vezetője.

Az 1994 óta minden évben más európai nagyvárosból közvetített rendezvény egyedülálló turisztikai reklámértékkel bír, hiszen világsztárok kíséretében Magyarország négy ikonikus helyszínét láthatják majd az adás ideje alatt a nézők. A több világsztárt is felvonultató MTV EMA 2020 hivatalos partnere ebben az évben Magyarország - áll az MTÜ közleményében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
borat.jpg

Végre rájöttek a kazahok, hogy Borat a legjobb ingyenreklám az országuknak

Eleinte megpróbáltak elhatárolódni a figurától, most már tőle vették az új turisztikai szlogent is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

"Very nice!", vagyis magyarul "Nagyon szép!" - ez lett Kazahsztán új szlogenje az országról készült turisztikai imázsfilmben, írja a The Guardian. A két szó 14 éve összeforrt a közép-ázsiai országgal, bár eleinte nem pont úgy, ahogy a kazahok szerették volna.

A rövid mondatot a 2006-ban bemutatott Borat című filmben hajtogatta szinte mindenre a szexista, rasszista, zsidó- és nőgyűlölő kitalált kazah riporter, Borat Sagdiyev. Kazahsztán éppen ezért eleinte amennyire csak lehetett, megpróbált elszakadni a népét leginkább bugris vidéki tahóknak beállító áldokumentumfilmtől és címszereplőjétől.

A turizmusért felelős hivatalnokok azonban idővel belátták, hogy akár előnyükre is fordíthatják a Sacha Baron Cohen által megformált bajszos karakter egyik mondatát. Meglátásaik szerint a "Very nice!" röviden és frappánsan összefoglalja, hogy milyen csodálatos is Kazasztán a valóságban, ennél jobb szlogent ki sem lehet találni egy, az ország értékeit bemutató kampányfilmhez.

A már el is készült imázsfilmben a turistákat láthatjuk szelfibotokkal fotózkodni az ország különböző pontjain, néhányan erjesztett lótejet isznak, mások pedig az építészeti csodákat bámulják. És persze minden jelenet végén kivétel nélkül hallható és látható is a Borattól kölcsönzött immár nemzeti szlogen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-3.jpg

Gyilkosság forgatja fel Nicole Kidman és Hugh Grant életét – ütősen indul a Tudhattad volna

Egy újabb miniszéria, amire nagyon könnyű rákattanni a Hatalmas kis hazugságok után.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

A Tudhattad volna című, október 26-án debütált HBO-sorozat eredeti címe The Undoing - az "undoing" angol szó jelentése kettős: egyszerre jelent romlást és egy rejtély kibontását, megfejtését, akárcsak ebben az esetben. Béna szóviccel élve: tudhattuk volna, hogy Nicole Kidman, Hugh Grant, David E. Kelley kreátor (Hatalmas kis hazugságok) és Susanne Bier rendező (Egy jobb világ, Madarak a dobozban) találkozásából valami egészen izgalmas születik, és tényleg.

A stíluson most is nyomot hagynak azok a titokzatos-költői vágások, melyek a Hatalmas kis hazugságok első évadát olyan különlegessé tették, ugyanakkor Bier kéznyoma ott a szérián letisztult világával, egyszerűbb elbeszélésmódjával. Persze mi szeretjük, ha összezavarnak minket nézőként, és ettől a váratlan fordulatokkal teli sorozattól ezt meg is kapjuk.

Mint ahogy megkapja a képébe a hősnő, Nicole Kidman is. Az eleje főcím is titokzatos: Sweet Dreams - a híres, kortalan slágert második hallásra lett világos, hogy maga Nicole Kidman énekli álmodozóan.

Mint ahogy a theme zenéje alatt karaktere gyermekkori énje szerepel: álomszerű képekben fut a természetben egy göndör, vörös hajú, szeplős kislány, aki szappanbuborékokat kerget. Így pukkan ki a buborék az első epizódban is a hősnő addig tökéletesnek látszó életében.

Grace Fraser pszichológus, jól menő praxissal, szerető férjjel, okos kisgyerekkel, igazi nagyvárosi életet élő elitnek számítanak: a férfi elismert onkológus, a gyerek elit iskolába jár. Az idill már-már tökéletes. Grant hozza azt, ami neki a legjobban áll: megnyerő, cinikusan humoros, introvertált figura. Aztán egy napon, egy jótékonysági árverés után súlyos tragédia történik, ami gyermekük iskolatársait és a szülőket is érinti, s ezen a napon tornádószerűen csap le a Fraser-családra a váratlan események sorozata.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
IgyVagyTokeletes_jelenetfoto-12-1000x521.jpg

Siker, könyv, szerelem – megérkezett a tél romantikus vígjátéka, az Így vagy tökéletes első előzetese

A reklámügynökségek, könyvkiadók és a közösségi média felszínes, de sok vicces helyzetet tartogató világában játszódó romantikus magyar vígjáték hamarosan a mozikba kerül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 28.


hirdetés

Az Így vagy tökéletes most debütáló előzetéséből ismét bizonyosságot nyer az a közhelyesnek tűnő örök igazság, hogy az életben semmi, még a szerelem sem, alakul olyan egyszerűen, mint a regényekben. Bár

ennek a romantikus vígjátéknak írók a főhősei, nekik sem könnyű mindig a valóságot a helyén kezelni.

Pláne, ha az irodalmár András (Fekete Ernő) csak üldözi a sikert, míg a bestseller szerző Kata (Béres Márta) az olvasók kedvence. Komplikált kiindulópont az egymás ölelő karjaiba vezető rögös úton, amely során féltékenységből, félreértésekből, komikus helyzetekből és fordulatokból is bőven kijut nekik, miközben pár megbízhatatlan pasi (Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs), a nagyszájú kolléga (Dér Zsolt), a felvágott nyelvű tini (Hais Dorottya), az életunt műkritikus (Hegedűs D. Géza), illetve a dögös reklámszépség (Trokán Nóra) is felkavarja a vizet körülöttük.

Az első játékfilmjét elkészítő rendező, Varsics Péter a Megdönteni Hajnal Tímeát, A tanár és az Apatigris című sorozatok írójának, Csurgó Csabának a forgatókönyvét vitte vászonra.

"Kifejezett célunk volt, hogy ezzel a filmmel egy olyan romantikus történetet mutassunk be, ami hordoz magában egy jó adag érzelmi igazságot és őszinteséget ellentétben azzal, amit sokszor a műfaj diktálni szokott.

hirdetés

Az Így vagy tökéletesben éppen ezért olyan, széles réteget megszólító mozit látok, amely nem csak a szellemességével, a humorával és a kiváló szereplőgárdájával, hanem személyességével is megnyerheti magának a nézőket. Őszintén, mégis szórakoztatóan mesél valódi érzelmekről és mindenkit érintő kérdésekről"

– hangsúlyozta a rendező, Varsics Péter.

A reklámügynökségek, könyvkiadók és a közösségi média felszínes, de sok vicces helyzetet tartogató világában játszódó romantikus vígjátékban a Katona József Színház művésze, Fekete Ernő pályafutása első film főszerepét alakítja. Mellette a női főhősnőt, a vajdasági magyar színésznő, Béres Márta formálja meg, aki ezzel a nagyjátékfilmmel mutatkozik be a hazai közönségnek.

Rajtuk kívül feltűnik még a történetben Trokán Nóra, Hais Dorottya, Lengyel Tamás, Hegedűs D. Géza, Thuróczy Szabolcs, Gáspár Tibor, Ónodi Eszter és Elek Ferenc is.

A Szupermodern Stúdió gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült film december 3-tól látható a hazai mozikban az InterCom forgalmazásában.

VIDEÓ: Így vagy tökéletes - előzetes

És ilyen volt a forgatás:

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!