hirdetés
szabo-simon-cover.png

Szabó Simon: Az idei Nemzeti Dal évtizedeken keresztül meghatározó lesz

Szabó Simon másodjára rendezi a Pilvakert, amire idén 5 perc alatt keltek el a jegyek. Irányítása alatt több lett a színész, idén pedig két meglepetésarccal is készül.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. március 14.


hirdetés

A pénztárak megnyitása után mindössze 5 perc kellett, hogy az összes jegyet elkapkodják az idei Red Bull Pilvakerre. Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezett zenés-verses előadás pont olyan, amilyenre gyerekkorunkban vágytunk az unalmas iskolai megemlékezések helyett:

menő, laza és közben nem feledkezik el azokról az értékekről, amit a forradalom üzen a fiatal generációknak.

Meg az időseknek. Merthogy, miközben Szabó Simon rendezővel beszélgetek, érzem, hogy a jegyeladási sikerek mellett annak is szívből örül, hogy nem csak a huszonévesekből áll a Pilvaker rajongótábora, hanem az 50-es, 60-as korosztály is méltónak találja, mint megemlékezést. Interjú.

hirdetés

- Te hogy viselted az iskolai ünnepségeket, amikor gyerek voltál?

Huhú... Nagyon rosszul. Egyrészt, mert sok iskolába jártam, másrészt mert rengeteg ünnepség volt, harmadrészt mert ezek nem voltak épp gyerekbarátok.

- Mi volt ezekkel a baj?

Az egyik legnagyobb baj az volt, hogy kötelezőek és nagyon uniformizáltak voltak, túl unalmasan álltak hozzá a tanárok a rendezéshez.

- Ha te rendezhetnéd pár év múlva a kisfiadnak az iskolai rendezvényét, mit csinálnál másképp?

Úgy kezdeném, hogy megnézem, ők mit szeretnek hallgatni, nézni. Kik azok, akiket ismernek; előadókat, történeteket. Mi az, amire fel lehet őket készíteni egy iskolai ünnepségig. Viszonylag egyszerű ez a képlet, csak egy ideig lehetőség, aztán példa nem volt nagyon rá.

marksomay_20170310_DSC_0698

Második éve rendezi a Pilvakert Szabó Simon - fotó: Somay Márk

- Erre pályázik a Pilvaker?

A Pilvaker mögött egy nagyon nagy adag elhivatottság van. Ebben szerintem benne van az a szándék is, még ha nem is mondjuk ki, hogy ez legyen Az Ünnep. A Március 15-i Megemlékezés. Nem csak a fiatalabb generációknak, mert sokszor van arra példa, hogy nálam 20-30 évvel idősebbek is odajönnek és azt mondják, “ez nagyon szép volt, nagyon élveztük és ezt így kell csinálni”.

Mi más lenne a cél, ha nem az, hogy az emberek élvezzék, amit hallgatnak és közben méltó módon emlékezzünk meg a nemzet hőseiről? Amikor lemegyek előadás közben a színpad mellé és nézem az emberek arcát, ahogy ragyog. Nekem ez bőven elég.

- 2015-ben, amikor csatlakoztál, azt mondtad, hogy te amúgy nem hallgatnál ilyen zenét. Változott ez azóta?

Mindig is hallgattam hip-hopot, de számomra a zeneválasztás ma már inkább a kikapcsolódáshoz és nem a szórakozáshoz köthető. Ezért olyanokat hallgatok többnyire, amik megnyugtatnak.

hirdetés

- De a Pilvaker számait szereted, nem?

Igen. Számomra az a legnagyobb dolog az egészben, hogy ez élő produkció. Az is tetszik bennük, hogy évről évre meg tudnak újulni. Mielőtt ide jöttem hozzád, próbáltunk egy olyan dalt, ami idén már harmadszorra lesz. Mégis úgy fel tudtuk pörgetni, olyan új értelmezést kapott, hogy a 25 fős stáb ugrálva üvöltötte végig. Szerintem az Erkelben is fel fognak az emberek pattanni.

- Az összes szám közül melyek a kedvenceid és miért?

Nagyon szeretem a Nemzeti Dalt, méghozzá azért, mert nem volt eddig megzenésített verziónk. Én megkockáztatnám, hogy ez évtizedeken keresztül meghatározó Nemzeti Dal lesz. Az előadók, a hangszerelés, minden nagyon passzol, közben a szám borzasztó hazafias, egyben mély érzelmű és mégsem nyálas.

"
Amikor először hallgattuk, mindenkinek állt a szőr a karján, az irodai dolgozótól kezdve a popzenészig.

Nagyon szeretem, amikor Járai Márk egyedül van a gitárral és arra épül egy dal. Tavaly a Férfi vagy légy férfi, azelőtt a Füstbe ment terv is nagyon jó volt. A korábbi dalok közül a Föltámadott a tengert nagyon szeretem. Nagyon fontos még számomra egy idei újdonság, ami a finálé lesz idén. Nem árulom el, melyik dal az, de nagyon erős és érzelmes.

- Mik lesznek az új dalok?

A finálén kívül az Egy gondolat bánt engemet, a Befordultam a konyhára és Járai Márknak is lesz egy új szóló dala.

- Te mit teszel hozzá a Pilvakerhez? Miért épp te rendezed?

Nekem egyrészről van koordinációs feladatom. A fellépő művészeket fel kell készítenem egy a komfortzónájukon kívül eső - értsd: nem saját zenekar, nem zenei színpad - helyzetre. Közelebb áll ez a színházhoz, mint a koncerthez. Takács Ákos már 2015-ben is felkért a rendezésre, de akkor úgy véltem, hogy nem lenne elég időm felkészülni. Most már november óta dolgozunk. Az én egyik fő szerepem, hogy a színészi vonalat erősítsem az előadásban. Több színész játszik idén a darabban, mint bármikor, ezeket a betéteket ki kell találni, meg kell rendezni. Tavaly is erősebb volt ez a vonal, akkor szerepelt Hámori Gabi és Szabó-Kimmel Tamás, idén lesz mellettük két meglepetés arc is.

hamori_szabo_kimmel_suveg_aron

Tavaly Hámori Gabi és Szabó Kimmel Tamás is csatlakozott a csapathoz - fotó: Süveg Áron

- Kinek szól a Pilvaker?

Mindenkinek, aki el tudja viselni a hangos zenét. Azoknak, akik 2017-ben el tudják fogadni, hogy meg lehet emlékezni egy rendkívül fontos 1848-as történelmi eseményről modern felfogásban.

- Tavaly az volt az érzésem, hogy azokon az értékeken kívül, amiket minden március 15-i megemlékezésen kötelezően át kell adni (hazafiasság, szabadságszeretet), más értékeket is közvetít. Melyek ezek?

Nagyon jó, hogy így érezted, mert ezekre törekszünk is. Idén ezt úgy fogalmaztam meg, hogy minden olyan üzenet, ami az általad felsoroltakat körüllengi, az nekünk fontos. A hazaszeretethez köthető a bajtársiasság, ahhoz a barátság, ahhoz a szeretet, ahhoz az élet szeretete, ahhoz a szerelem. Annyira jól lehet fűzni ezeket az értékeket, hogy ezek idén is nagy hangsúlyt kapnak.

- Tavaly azt írtam, hogy a karakterisztika pont olyan, mintha Kautzky Armand lenne az osztályfőnök abban a zenetagozatos és színjátszós osztályban, ahol Hámori Gabi és Fluor Tomi a diákok. Ezt csak én láttam bele vagy tudatos volt?

Ez egy nagyon jó felismerés, nekem is mindig ez jut eszembe, amikor Armand megjelenik a színpadon. Annyira jó, hogy erre idén rá fogunk dobni még egy lapáttal. Egyébként, ha azt kérdeznéd, hogy ki az apukája a Pilvakernek, akkor az az Armand. Nem a kora, hanem a tekintélye miatt.

- Hogy készül egy ilyen előadás?

Először kiválasztjuk az új verseket. Amikor ezek megvannak, elkezdjük az eddigi produkciókból kiválasztani, hogy minek van még hely és mi marad ki. Amikor ezeket összefésültük, kialakul egy váz, ebbe tűzzük be az egyéb blokkokat. Én javaslok színészeket, Ákos küldi el a zenészeknek a dalokat. Érdekesség, hogy ők annyira profik, hogy soha, egyetlen dalt sem kellett visszadobni, vagy javítást kérni.

fluor_suveg_aron

"Sokszor van arra példa, hogy nálam 20-30 évvel idősebbek is odajönnek és azt mondják, ez nagyon szép volt, nagyon élveztük és ezt így kell csinálni" - fotó: Süveg Áron

- Miben lesz más az idei Pilvaker, mint a tavalyi?

Idén is erős látvánnyal készülünk, ami merőben más lesz, mint a tavalyi, például a zenekari árkot megnyitottuk, hogy oda is ülhessenek nézők. Az előadás hosszabb lesz, a humort pedig egy kicsit máshonnan közelítjük meg: nem a Janklovics Péter és Kiss Ádám-féle stand up kap helyet, inkább a meglepetésvendégnek lesz két cameója.

- Lesznek az 5. évi jubileum alkalmából visszautalások?

Tervben volt, de végül nem. Egyrészt, így is nagyon tartalmas a darab, másrészt épp elég visszautalást jelentenek a visszatérő dalok.

- Hogy érintett az, hogy 5 perc alatt elkapkodták a jegyeket?

Megmondom őszintén, számítottam rá. De nem azért, mert én olyan okostojás vagyok, vagy jós, hanem mert a tavalyi őrület előre vetítette. Ez egy szomorú és egy vidám dolog egyszerre: szomorú, mert nagyon sok emberhez nem tudunk eljutni élőben, vidám azért, mert ez egy visszajelzés, hogy valamit jól csinálunk. Nekem az is megnyugtató, hogy senki nem mondta a tavalyi rendezésem után, hogy mi ez az ócskaság, amit én koncepciónak hívok.

- Hogy juthatna el több emberhez a Pilvaker?

Itt egy lépcsőfokot ugrani kéne, valószínűleg a több előadás és nem a nagyobb helyszín lesz a megoldás. Az biztos, hogy nem vinnénk egy stadionba, a Pilvakeren ünnepi, színházi hangulat van, nem hiszem, hogy szotyizgatva kéne megemlékezni 1848-ról.

YouTube-on is

Idén a három teltházas előadáson túl a Red Bull Pilvaker komplett műsora felkerül az esemény hivatalos YouTube-csatornájára március 15-én, 21.00-kor. Így azoknak sem kell várniuk a Szavak Forradalmára, akik nem tudnak eljönni a helyszínre.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
cimlap3.png

Lassanként a foglyok lélektelen testekké változtak - egy kínai átnevelőtábort megjárt nő vallomása

Sayragül Sauytbay megerőszakolt asszonyokról, körömtépésről, kötelező bűnbánatról, éjjel-nappal sulykolt propganadáról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

Sayragül Sauytbay fejére 2017. novemberének egyik éjszakáján csuklyát húztak a kínai rendőrök. Nem mondták meg neki, hová viszik. A 43 éves kazah származású, muszlim óvónő ekkor már több éjszakai kihallgatáson is túl volt, miután egy évvel korábban férje és gyerekei Kazahsztánba menekültek Kínából. Ő nem tudott utánuk menni, mert neki, akárcsak a többi közalkalmazottnak, 2014-ben elvették az útlevelét. A kihallgatáson arra utasították, kérje meg a férjét, hogy jöjjön haza. Ő azonban inkább minden kapcsolatát megszakította a családjával, annyira félt, hogy bajuk esik.

Ezen a novemberi éjszakán nem kihallgatni vitték. Egy órányi autózás után egy úgynevezett átnevelő táborba került. Közölték vele, az lesz a dolga, hogy kínai nyelvet tanítson a táborlakóknak.

“Alá kellett írnom egy papírt, amiben le voltak írva a feladataim és a tábor szabályai. Azt mondták, ha nem engedelmeskedem, halálbüntetést kapok."

A szabályok szerint tilos volt a többi fogollyal beszélnie, nevetnie, sírnia, válaszolnia mások kérdéseire. "Aláírtam, mert nem volt más választásom. Kaptam egy egyenruhát, egy kis szobába vittek, amelyben egy cementágy volt egy vékony műanyag matraccal. Öt kamera figyelt” – idézte fel első napját Sauytbay az izraeli Háárec tudósítójának.

hirdetés

Sauytbay egy olyan táborba került, mint amilyenekbe ujgurok százezreit zárták be az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban. A hivatalos kínai álláspont szerint a terrorizmus, a szeparatizmus és a szélsőséges nézetek ellen harcolnak ezeken a helyeken.

Sauytbay becslése szerint az ő táborában 2500-an lehettek, a legidősebb fogoly 83, a legfiatalabb mindössze 13 éves volt.

Azokkal, akiket nem tanárként vittek oda, az asszony elmondása szerint még rosszabbul bántak. Egy 16 négyzetméteres teremben zsúfoltak össze csaknem húsz embert.

Minden ilyen teremben egy darab műanyagvödör szolgált WC-ként, és mindenki napi két percet kapott, hogy használhassa. A vödröt naponta egyszer ürítették. Ha megtelt, a foglyoknak várniuk kellett másnapig.

A foglyok rabruhát kaptak, és a fejüket leborotválták. A kezük és a lábuk egész nap bilincsben volt, amit csak akkor vettek le, ha írniuk kellett. Éjszakára is rajtuk hagyták, és szigorúan előírták, hogy csak a jobb oldalukra fordulva alhatnak. Aki másképp aludt, azt megbüntették.

VIDEÓ: titokban készített felvételek az egyik táborról

Az ujgur és kazah anyanyelvű raboknak Sauytbay egész nap kínai propaganda-dalokat tanított. Reggel hatkor keltek, kaptak valami reggelit, majd óránként változott, melyik propaganda-dalt vagy pártot dicsőítő jelszót kellett magolniuk. Olyanokat, mint a "Szeretem Kínát", "Hálás vagyok a kommunista pártnak", "Kínai vagyok" és "Szeretem Kína elnökét." Délután négytől hatig minden nap meg kellett vallani a bűneiket: vallási tanokat követnek, nem beszélnek kínaiul, erkölcstelen életet folytatnak... Aki nem tudott elég súlyos bűnöket kitalálni magának, azt megbüntették.

Aztán vacsora következett, majd felemelt kézzel a fal felé fordulva folytatódott a bűnbánat. Este 10 és éjfél között le is kellett írniuk, milyen bűnöket követtek el. Éjféltől reggel hatig alhattak.

Naponta háromszor ehettek. Híg rizs – vagy zöldségleves és egy szelet kenyér volt a napi fejadagjuk. Húst csak péntekenként kaptak, de kizárólag a muszlimok számára tiltott disznóhúst, és kényszerítették őket, hogy ezt megegyék.

„Soha nem tudtuk kialudni magunkat, a higiéniai körülmények iszonyatosak voltak. Lassanként a foglyok lélektelen testekké változtak”

– mondta Sauytbay, aki a beszélgetés során nagyrészt megőrizte higgadtságát, de néhány borzalmas részlet felidézésekor már nem tudta visszatartani könnyeit.

hirdetés

Aki nem tartotta be a szabályokat, nem tanult elég gyorsan kínaiul, nem megfelelő átéléssel énekelte a propaganda-dalokat, az könnyen a rettegett "fekete szobában" találhatta magát.

Itt szögeket vertek beléjük, kitépték a körmeiket, elektromos árammal sokkolták őket. Sauytbay szerint egy idős asszonyt azért büntették meg, mert azzal vádolták, hogy külföldre telefonált, és ő ezt nem volt hajlandó bevallani. Azt sem tudta, hogy működik a telefon.

Elvitték, és vérző testtel, felszaggatott bőrrel, körmök nélkül tért vissza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
leszbi.jpeg

Ja, persze, két anyám van, és? – így nevel gyerekeket egy leszbikus pár egy magyar kisvárosban

Két, harmincas évei végén járó édesanyával beszélgettünk arról, milyen ma nőként közös családban élni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 19.


hirdetés

Anna és Eszter (nevüket kérésükre megváltoztattuk) nagyjából 10 éve vannak együtt, 6-7 éve egy családban. Három gyerekük van, egy 18 éves nagyfiuk Anna előző, heteroszexuális kapcsolatából (egy 10 éves házasságból), egy 5 éves kislányuk, akit egy meleg férfival vállaltak együtt társszülőként, és egy pár hónapos pici fiuk, akit egy önkéntes donor segítségével hoztak a világra. Egy Budapest környéki kisvárosban élik a nyugodt, kisgyermekes nagycsaládok életét.

Ha homoszexuális emberekről beszélünk, mindenki azonnal meleg férfiakra gondol. Könnyebb leszbikus nőként gyereket vállalni és családot alapítani, kevésbé vagytok célkeresztben?

Eszter: A férfiakat veszik elő mindig. Két férfi szerelmére mindig undorítóként hivatkoznak. Nőként könnyebb megoldani, hogy az embernek gyereke legyen. A fiúknak csak az örökbefogadás marad, vagy esetleg a társszülőség.

hirdetés

Anna: Ha férfiként hordasz egy gyereket bölcsibe, sokkal hamarabb felmerül a kérdés, hogy hol az anyja? Ki az anyja? Ha nőként hordod, hát mindig az anyja hozza, kész. Nem is keresik, hol az apja.

Hogy döntöttétek el, ki fog szülni?

Anna: Én megszültem a nagyfiam 18 évvel ezelőtt, és akkor azt gondoltam, hogy én ezt ezennel befejeztem. Bárkivel nagyon szívesen szülök, középiskolás barátnőmmel, veled is, bárkivel, de hogy én még egyszer, azt már nem!”

Kislányotokat társszülőként, „felesben” nevelitek egy férfivel. Ez hogy működik?

Eszter: Az, hogy kéthetente hétvégén találkoznak, az nem apaszerep. Az egy kis haverkodás, és ennyi. Úgy gondoltuk, hogy jobb lenne, ha sokkal több időt töltene az édesapjával, ezért egy hetet nála van, egyet pedig nálunk. Csak abba nem gondoltunk bele, hogy ez azért fáj.

Ő tudja, hogy a ti családotok más, mint a többi? Hogy viszonyul ehhez?

Anna: Neki az természetes, hogy mi puszilkodunk.

Eszter: Erről nem lehet nem beszélni, főleg az óvodában. A gyerekek látják, és mindenre rákérdeznek. Mi nem akarjuk, hogy azt érezze, ez szégyellni való. Mert ha ő szégyelli, és ezt a többiek megérzik, akkor csúfolni fogják miatta. De ha azt mondja, hogy ja, persze, két anyám van, és?! Akkor kész, nem csúfolják, és téma lezárva.

Anna: Elmondtuk neki, hogy általában a gyerekeknek egy anyukája és egy apukája van. De milyen szerencsés, hogy neki két anyuka jutott, mert van olyan, akinek sajnos egy sincs.

Mi a helyzet a nagyfiatokkal?

Anna: A mai tinédzserek ezen elég hamar túllépnek. Az osztályában is van olyan, aki melegnek vallja magát. Mi többet izgulunk ezen, mint ő. Sokszor jönnek ide bandázni, senkit nem zavar a dolog.

Nemrég olvastam azt az érvet az azonos neműek örökbefogadása ellen, hogy a homoszexuális emberek gyakrabban váltogatják a partnereiket, ezért egy ilyen családban a gyermek folyamatos bizonytalanságnak lesz kitéve.

hirdetés

Anna: A gyerekvállalás sokkal nagyobb kihívás, mint egy heteroszexuális embernek. Nincs olyan, hogy ’hupsz, becsúszik’. Akik így vállalnak gyereket, végtelen sok belső őrlődésen mennek keresztül, hogy megtehetik-e egyáltalán. És ha ezen túljut egy pár, akkor meg ott van, hogy milyen módon legyen gyerekük.

Eszter: Maga a procedúra évekig tart, mire megkapják a gyereket. Örökbefogadásnál kell mindenféle teszt, tanfolyam, pszichológusi vizsgálat és környezettanulmányt is csinálnak náluk. Elméletileg az a természetes, hogy egy férfinak és egy nőnek lehet gyereke, biológiailag ők alkalmasak rá. De az természetesebb, hogy egy bántalmazó kapcsolatban nevelkedik egy gyerek, mint szeretetben?

A kicsiket Eszter szülte. Jogilag van Anna és köztük bármilyen kapcsolat?

Anna: Az idősebbel semmilyen, neki van apukája. A nevelőszülőjének számítok, de ha Eszterrel valami történne, menne az apjához. A legkisebbnél más a helyzet, neki nincs fiktív apja sem, végrendeletben rendelkezett róla Eszter, de ugyanúgy örökbefogadási eljáráson kéne keresztülmennem. Jogilag kábé nincs semmi kapocs, és ez nagyon rossz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
abcug-ovoda-cim.jpg

Mélyszegénységben élő óvodásoknak már egy tubus fogkrém is hatalmas segítség

Tíz hónap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát az Örökbe fogadok egy ovit! kezdeményezés, amely során már 219 hátrányos helyzetű óvoda talált örökbefogadóra.
Zsilák Szilvia írása az Abcúgon - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalomban az örökbefogadók az írószerek és tisztítószerek mellett a gyermekük kiselejtezett, de még jó minőségű ruháit, játékait, könyveit juttatják el azokba az óvodákba, ahova főleg mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek járnak.

A projekt olyannyira jó ötletnek bizonyult, hogy tíz hónap alatt ezer ember 219 hátrányos helyzetű óvodát fogadott örökbe. A projekt az óvónőkre épít, hiszen ők egy olyan szociális figyelőrendszert alkotnak, ami még az úgynevezett három hás, vagyis halmozottan hátrányos helyzetű családok életébe is belelát.

Óvoda egy gyönyörű, de eléggé hátrányos helyzetű volt bányásztelepülésen

hirdetés

A legtöbb család anyagilag rettenetes helyzetben van, mindegyik szülő arra törekszik, hogy a gyereküknek meglegyen a legfontosabb. Azonban amikor látom, hogy kicsi a gyerekre a cipő, akkor az adományokat tároló szekrényből adok egyet a kispajtásnak, ha akad megfelelő méretű, vagy egy kicsivel nagyobb

– mondja Ráki Sándorné, a Rudolftelepi Huncutkák Óvodája intézményvezetője.

Ráki Sándorné, a Rudolftelepi Huncutkák Óvodája intézményvezetője az egyik adománycsomaggal | Fotó: Magócsi Márton

Rudolftelep egykori bányásztelepülés Borsod-Abaúj Zemplén megyében, Kazincbarcikától néhány kilométerre. A festői völgyben elhelyezkedő faluban a szebb napokat látott régi kolóniaházak emlékeztetnek arra, hogy a falu virágkorában több ezer bányász számára biztosított megélhetést.

A lakók az ország különböző területeiről érkeztek, azonban az állami bányabezárásokat Rudolftelep sem úszta meg, a magánkézbe került bánya pedig 2000 márciusában végleg bezárt. Mindez munkanélküliséget hozott magával, a lakosság száma pedig évről-évre csökken. Manapság a zsáktelepülésről a miskolci és kazincbarcikai üzemekbe járnak a lakosok dolgozni, vagy pedig közfoglalkoztatottak, esetleg munkanélküliek.

A hétszáz fős falu központjában találjuk a Rudolftelepi Huncutkák Óvodáját, ahová 24, többségében hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jár. Az intézmény vezetője Ráki Sándorné öt évvel ezelőtt költözött a településre, azóta az élete szorosan összekapcsolódik a telep életével.

Az intézményvezető körbevezet minket az udvaron, ahol saját maguk festették le a padokat, ahol a mókuskerékből hiányzik a kerék, és ahol a kerítés igencsak felújításra szorul. Ráki Sándorné (a gyerekeknek csak Kati néni) elmeséli, hogy mekkora álma egy mászóvár a “kispajtásoknak”, és hogy mekkora fájdalma, hogy a szülők anyagi helyzete miatt, nagyon nehéz bármilyen kirándulást vagy fizetős bábszínházi programot, esetleg gyermekkoncertet megszervezni a gyerekeknek.

Nem lehet leírni a gyerekek örömét, amikor kibontjuk a csomagot

Az egycsoportos óvodába többségében hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, roma és nem roma származású gyerek jár, ezért az intézményvezető minél több helyről igyekszik támogatásokat szerezni. Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalommal egy európai uniós pályázaton keresztül került kapcsolatba, az óvoda az elsők között került be a programba idén tavasszal.

“Amikor meghallottam, hogy kiválasztottak, nagyon boldog lettem, eddig kétszer érkezett adomány az örökbefogadótól, olyan fontos dolgokat kapunk, amiket igazán tudunk használni. A kismotornak nagyon örültek a kisebbek. Gyerekruhára is nagy szükség van, lábbeliből, felsőruházatból, kabátból, dzsekiből is mindent szét tudunk osztani.”

Eddig Kelemen Zsófia volt az egyedüli örökbefogadója az óvodának, de nemrég egy budapesti magánóvoda is bejelentkezett. Miközben a gyerekek alszanak, az intézményvezető az irodában kipakolja az asztalra a legutóbbi csomagot.

hirdetés

"Zsófi az internetre feltöltött “nincs listáról” tett be dolgokat, és telefonon is felhívott, hogy mire van szükségünk, mindig kitesz magáért, most is szép mennyiséget küldött. Dekorgumikat és dekorfilceket kértünk, a varrható anyagból ujjbábokat készítünk, és a téli játszóház alkalmával különféle dekorációkat a gyerekszobákba, ablakokba. Ezeket majd hazavihetik a gyerekek, hogy a testvérükkel is játszhassanak, és hangulatosabb legyen a gyerekszoba, örömtelibb az ünnep.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
dia.png

„A szüleink bezártak egy sötét szobába, és elmentek. Ordítottunk, visítottunk.”

Az SOS Gyermekfalvak ötrészes videókampányában fiatalok mondják el, hogy kerültek állami gondozásba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

Itthon évente 8-10 ezer gyermeket emelnek ki családjából, erre igyekszik felhívni a figyelmet az SOS Gyermekfalvak ötrészes videókampánya.

A fiatalok jó esetben nevelőszülőkhöz, rosszabb esetben intézményi ellátásba kerülnek. Ez gyakran az egész családot megviseli, de a gyereket érintő elhanyagolás, az érzelmi, fizikai vagy szexuális bántalmazás miatt sokszor nincs más választás.

A felvételeken a fiatalok saját történetüket mesélik el és elmondják azt is, hogyan és miért kerültek az ellátórendszerbe. Egyiküket a szomszéd mentette meg, aki szólt a rendőrségnek, a másikukat anyja pedofil barátja mellől menekítettek ki.

hirdetés

Az állami gondozásban eltöltött idő sem mindig zökkenőmentes, ezt is elmondják a szereplők:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!