hirdetés
470_frupka_polcon1.jpg

Sült tea Budapesten. Hogy mi?

A sült tea különleges finomság, és roppant változatosan lehet felhasználni. Például pálinkával vagy vodkával...
Szöveg: Karácsony Szilvia, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2015. január 28.


hirdetés

A sült tea receptje közel 150 éves, a csehországi nagymamák a lekvárokkal, befőttekkel egyszerre készítik el, hogy télen meleg italként fogyasztva átmelegítsék a családot. Ezt a hagyományt két magyar fiatalember "becsomagolta" és hazahozta, hogy mi is élvezhessük ezt a különleges teát.

A Frupka sült tea karamellizált gyümölcsökből áll, melyet fűszerezés után apró kis üvegcsékbe töltenek.

10603704_782724818443474_4446675918661447922_n

DSC_7644

Fontos tudni, hogy a koncentrátum semmilyen hozzáadott cukrot, színezéket, koffeint, tartósítószert nem tartalmaz, így lényegében tényleg bárki, akár még cukorbetegek is fogyaszthatják, de a fogyókúrázóknak sem okoz „fejfájást”, mivel nem tartalmaz semmit, ami hizlaló lehet.

"
A sütő az egyetlen gép a folyamatban

– ahogy Matkovsky Péter fogalmazott.

DSC_7660

A sült tea dunsztolással készül, így akár egy-másfél évig is eláll, de a friss gyümölcsök miatt célszerű sötét, hűvös helyen tárolni.

Jelenleg a Frupka húszféle ízben található meg Magyarországon, a leghagyományosabb eper, narancs, citrom ízeken át, a merészebb feketeberkenye, gyömbér, almás-menta kombinációkon keresztül, egészen a szokatlan homoktövis, aloe vera ízekig.

Az elkészítés:

Az elkészítése még a hagyományos teáknál is egyszerűbb és rendkívül sokféleképp felhasználható, lényegében csak a kreativitás szabhat határt.

Meleg italként: Töltsétek pohárba az egy adagnyi Frupkát – egy kis üvegcse pontosan egy teára megfelelő adagot tartalmaz -, majd öntsetek rá 1,5 dl forró vizet. Kész is! Tényleg csak ennyi, ugyanis a teafilterrel ellentétben nem kell áztatni, állni hagyni, azonnal fogyasztható. Fontos megjegyezni, hogy ezek után sem cukrot, sem citromlét nem szükséges hozzáadni. Szerintem az íze után a következő legjobb dolog benne, a gyümölcsök kikanalazása!

Hideg italként: Az elkészítése pontosan ugyanaz, csak forró víz helyett hideget töltsetek rá. Természetesen a 1,5 dl ízlés szerint változtatható, ez csak egy ajánlott mennyiség. Nekünk melegen jobban ízlett, érezhetőbbé válik a gyümölcsös íz, ha forró vízzel van felöntve.

A szlovák és cseh fiatalok szintén kreatívan kezelik a sült teát, mint megtudtuk, kint kedvelt koktélalapanyag.

Szilva, meggy, barack… alapvető pálinkaízek. Mindezt meg lehet bolondítani, ha egy adag Frupka ugyanilyen ízű sülttea-koncentrátumhoz öntjük. De természetesen az is kipróbálhatja, aki nem szereti a pálinkát, ugyanis vodkával az összes íz remekül együttműködik. Képzeljétek csak el az epres-vaníliás-vodkás Frupkát! Teszteltük, és hidegen merjük ajánlani!

Az italoktól elvonatkoztatva, ételekhez, süteményekhez is felhasználható. Egy üveg Frupka első ránézésre amúgy is inkább tűnik lekvárnak vagy befőttnek, mint teának. Nos, van, aki tényleg így használja, például az áfonyás ízűt piskótára öntetként. A Frupkában rejlő gyümölcsöknek az íze rendkívül intenzív, köszönhetően annak, hogy minden egyes ízben olyan fűszer, illetve társgyümölcs van, ami még jobban kiemeli az alapgyümölcs zamatát. Így történhet meg, hogy a forró Narancsos sült teámban a narancs cikkek mellett apró málnadarabkák úsznak.

Hol érhetitek el?

Jelenleg Magyarországon Frupkát kilenc étteremben, kávézóban, illetve két boltban kaphattok, például a Boráros téren, a Patrisa Provence francia pékségben, ahol nem csak helyben fogyaszthatjátok, de akár magatokkal is vihetitek otthon kísérletezni.

A weboldalról pedig kedvezményesen otthonról is megrendelhetitek házhoz szállítással.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!