hirdetés
radioa-1000x667.jpg

Sugárszennyezett volt egy Berlinből Moszkvába tartó vonat egyik kocsija

Az oroszok szerint az utasok nem voltak veszélyben.
Címkép: illusztráció (Unsplash) - szmo.hu
2019. október 11.


hirdetés

Orosz sajtóértesülések szerint október 8-án, a Berlinből Moszkvába tartó személyszállító vasúti szerelvény

- számolt be a történtekről az Országos Atomenergetikai Hivatal (OAH), a honlapján.

Későbbi mérések a megengedett határérték (0,6 μSv/óra) háromszorosát meghaladó (2,2 μSv/óra) mértékű sugárzást detektálta. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatta a sajtót, hogy

a mérések alapján az utasok egészsége nem volt veszélyeztetve.

A legmeglepőbb a szituációban a sugárzás feltételezett forrása:

Vélhetően egy németországi orvosi izotópterápiás kezelésről Oroszországba érkező utas volt.

Az orosz hatóságok Moszkvában gondoskodnak a radioaktív szennyezés eltávolításáról (a kocsi dekontaminálásáról). Az OAH megjegyzi, hogy a járat-információk szerint

a szerelvény nem haladt át Magyarországon, így a hazai lakosság nem érintett az ügyben.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vajna-timea-orokseg.jpg

Vajna Tímea a 31. leggazdagabb magyar lett, megelőzi Tiborcz Istvánt

123 milliárdot örökölt férjétől, miután az eredeti végrendelet eltűnt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 11.Korábban mi is megírtuk: eltűnt Andy Vajna eredeti végrendelete, így hatalmas vagyona özvegyére, Vajna Tímeára száll.

Az övé lett egy 37,3 milliárd forintot érő cég, és a kezébe került többek között három bankszámla, műkincsek és egy Bentley is.

Vajna 2018. március 7-én megírta végrendeletét, azonban eredeti példánya „nem volt fellelhető”, csak fénymásolat, ezért a közjegyző nem tudta figyelembe venni a hagyatéki eljárás során.

A végrehajtóként kijelölt személy az öröklés rendjét nem vitatta. Vajna Tímeának „házastársi vagyonközösségi igénye nem volt”, de az „őt megillető hagyatékra igényt tartott, a törvényes öröklés rendje szerint”.

Azzal együtt, hogy a tekintélyes hagyaték mellett tartozások is vannak, Vajna Tímea lehet most a 31. leggazdagabb magyar 123 millió dolláros vagyonával. A HVG ezt a Napi.hu leggazdagabb magyarokat felsoroló listájának adatainak alapján következtette ki. Ha így van,

gazdagabb még Orbán Viktor vejénél, Tiborcz Istvánnál is.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
szijjarto-cimkep.jpg

Szijjártó elismerte: tényleg blokkolták az Erdogannak szóló EU-s nyilatkozatot

A dokumentumot, amiben felszólították Törökországot az észak-szíriai katonai műveletek befejezésére, végül csak az EU külügyi főképviselőjének nyilatkozataként fogadták el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 11.Korábban elterjedt a hír, miszerint Magyarország megvétózta az Erdogan részére küldendő EU-s figyelmeztetést az észak-szíriai hadműveletek veszélyeit illetően. Szerda estére végül mégis elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben felszólították Törökországot a katonai műveletek befejezésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert ezzel kapcsolatban is kérdezte a HVG.

"Volt egy nagy vita, hogy az Európai Uniónak kell-e nyilatkozatot kiadnia ebben a kérdésben. (…) Én azt gondolom, nem kellett volna"

- nyilatkozta a politikus. Azt is mondta: szerinte az EU a globális politikai hitelességét nagyon sokszor amortizálja azzal, hogy "azt gondolják Brüsszelben egyesek, hogy nekünk mindenben véleményt kell nyilvánítani".

Ő úgy látja a konkrét ügyet, hogy Törökországban van négymillió menekült, akik kapcsán a törökök azon dolgoznak, hogy visszatérhessenek a hazájukba. Szerinte globálisan nézve a migrációs politikának épp ezt a célt kell szolgálnia.

Azt is elismerte, hogy tényleg blokkolták a nyilatkozatot,

a végén pedig úgy egyeztek bele, hogy a dokumentum az EU külügyi főképviselőjének a nyilatkozata lett.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kapitany-cimkep.jpg

Kiderült: a Viking kapitánya mégsem törölt adatokat a telefonjáról a tragédia után

Az első szakértői vélemény tévedett, fegyelmi eljárás indul.
MTI, címkép: Mónus Márton - szmo.hu
2019. október 11.A Hableány-ügyben megküldte az ügyiratokat a nyomozó hatóság a VI. és VII. kerületi ügyészségnek csütörtökön - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok. A Viking Sigyn ukrán kapitányát vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsították meg.

A fővárosi főügyész közlése szerint a nyomozó hatóság csütörtökön biztosította az ügyiratok megismerését az arra jogosultaknak, és az iratokat az érdemi ügyészi döntés meghozatala céljából átadta a VI. és VII. kerületi ügyészségnek.

Az ügyben korábban igazságügyi szakértői vélemény állapította meg, hogy a gyanúsított telefonjáról a baleset időpontját követően adattörlés történt.

A telefon további vizsgálata érdekében másik szakértőt is kirendeltek. Az újabb szakvéleményt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda értékelte-elemezte. A rendőrség ez alapján - pár nappal ezelőtt - jelentésében megállapította, hogy

az első szakértő a véleményében tévesen állapította meg az adattörlést.

A történtek miatt a fővárosi főügyész az Igazságügyi Szakértői Kamaránál fegyelmi eljárást kezdeményezett.

A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a gyanúsított letartóztatásának egyik oka, a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll, ezért a 30 napon belül elkészítendő vádiratában a kényszerintézkedés fenntartását fogja indítványozni.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lackner-csaba.png

„A fizetésének a 60-70 százalékát leszeded ”- strómanokról, lenyúlásról beszélnek kispesti MSZP-sek a hangfelvételeken

A Magyar Nemzet által közzétet hanganyagokon Lackner Csaba azt is részletezi, hogyan lehet a leggyorsabban kitenni az önkormányzati lakások bérlőit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 11.A Magyar Nemzet cikksorozatban írt XIX. kerületi szocialista politikusokról kiszivárgott hangfelvételekről, amik főleg Lackner Csabától származnak a lap szerint. A hangfelvételeken a politikus más politikusokról, azok ügyeiről, mutyikról és fenyegetésekről is beszél. Többek között a kerület vagyonkezelő vezetőjéről, Kránitz Krisztián szocialista kerületi képviselőről és Gajda Péter polgármesterről is mond kompromittáló dolgokat.

A lap pénteken közölte a sorozat utolsó részét. A felvételen, amiről írnak, Lackner Csaba egyebek mellett arról beszél, hogyan lehet sokat keresni európai parlamenti politikusként.

"A tanácsadói kört azt mindig úgy csinálják, hogy ugye sajnos ez a szocialista pártra igaz, hogy neked van mondjuk EP-képviselőként lehetőséged négy embert alkalmazni. Erre alkalmazod jó drágán, és majd berakod a strómanokat, akiknek a fizetésének a 60-70 százalékát leszeded"

- hangzik el.

Lackner egy beszélgetésben azt is részletezi, hogyan kerülnek ki önkormányzati lakásokból bérlők, egy Attila utcához közeli telekről beszélve.

"Érdekes, az arab meg akarta venni azt a telket, és pikk-pakk ki lettek b...va az emberek."

És hogyan történik mindez? Miután kétszer felajánlják ugyanazt a kategóriájú lakást, és ha a másodikat sem fogadják el,

"azt lehet mondani, hogy az ön bérleti joga a 17 millió forintos ingatlan helyett ér hét és felet. Itt a hét és fél, átutaljuk az ön bankszámlájára, viszontlátásra, aztán menjen a f...ba".

Gajda Péter, a XIX. kerületi szocialista polgármester csütörtökön a Népszavának nyilatkozott röviden, és azt állította, hogy eddig még nem sikerült Lacknerrel beszélnie az ügyről.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!