Strasbourgban kimondták: tisztességtelen volt a magyar tankönyvpiac államosítása
Megállapították azt is, hogy sem a szülőknek, sem a diákoknak nem származik az új rendszerből valódi hasznuk.
MTI, Fotó: Marjai János - szmo.hu
2018. október 16.


Elmarasztalta Magyarországot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága: kimondták, hogy a hatóságok megsértették több, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cég jogait, amikor a tankönyvpiacot államilag monopolizálták.

Három magyarországi cég fordult a törvényszékhez a tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt. Az EJEB most kimondta: az átalakítás tisztességtelen terheket rótt az érintett vállalatokra, megfosztotta a cégeket a korábbi vevőkörüktől és a változtatások pedig gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek az iskolai tankönyvellátásban.

Azt is kimondták, hogy a törvényileg meghatározott 1,5 éves átmeneti időszak rövid volt. A szóban forgó cégeket nem kérték fel részvételre az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által kiírt új, zárt tenderek semelyikén, és annak ellenére sem kaptak semmilyen kártérítést veszteségeik után, hogy gyakorlatilag teljesen kiszorultak a piacról.

Azt is megállapították, hogy sem a szülőknek, sem a diákoknak nem származott valódi hasznuk az új rendszerből.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a hatóságok ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdon védelméről szóló cikkét, az esetleges kártérítésről azonban csak később fognak dönteni. A felek fellebbezhetnek.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x