hirdetés
Sri Lanka-i terrortámadás: három rendőr meghalt, amikor 7 gyanúsítottat elfogtak egy akcióban
Szállodákat és katolikus templomokat ért terrortámadás. 200 halott és több száz sebesült maradt a merénylők után.
MTI - szmo.hu
2019. április 21.


hirdetés

Három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak.

Legkevesebb 190 ember meghalt, további több mint 500-an pedig megsebesültek

- jelentették különböző helyi források. A halálos áldozatok között legkevesebb 35 külföldi van, közülük eddig egy portugál állampolgárt azonosítottak hivatalosan. A kormány országos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap kora estétől hétfő reggelig.

Hat robbantás szinte egy időben történt, egy hetedik, illetve nyolcadik órákkal később. A védelmi minisztérium megállapította, hogy terrortámadás történt, és a miniszter közölte, hogy a hatóságok már tudják, kik követték el a robbantásokat. A tetteseket kézre fogják keríteni - tette hozzá, de egyéb információt nem közölt. Hét gyanúsítottat már el is fogtak, amikor a rendőrség akcióba lépett egy háznál a fővárosban, három rendőr meghalt a bevetés során.

Hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban, és egy eddig meg nem határozott épületben.

A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre.

A templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. A sebesültek között sok a súlyos, sőt válságos állapotú

- közölték kórházi források.

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel - közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. A másik három fővárosi szálloda a Shangri-La Colombo, a Kingsbury és egy vendégház Dehivela peremkerületben. Az egyelőre nem világos, hogy a szállodai merényletekben hányan haltak meg összesen, Dehiveléban ketten.

A nyolcadik robbantás a főváros egyik északi peremkerületében, Orugodavatta (más forrás szerint Dematagoda) helységben történt, egy meg nem nevezett épületben, és három rendőr lett az áldozata. Ezt és két korábbi robbantást is öngyilkos merénylő követte el a rendőrség közlése szerint.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Megtalálták a kislányával eltűnt biztonsági őrt
A szigetszentmiklósi rendőrök Dunavarsányban találták meg az eltűntként keresett férfit és lányát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.A hétvégén 17 éves lányával, Natáliával együtt tűnt el egy biztonsági őr. A rendőrség honlapján közölte: szigetszentmiklósi rendőrök Dunavarsányban megtalálták az eltűntként keresett férfit és a lányát.

A közlemény szerint a település külterületén akadtak rájuk, amikor gyalogoltak. A férfit és gyermekét előállították a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságra, ahol megkezdték a meghallgatásukat az eltűnésükkel összefüggésben.

Az elsődleges adatok szerint sem a férfi, sem a lánya sérelmére nem történt bűncselekmény eltűnésük ideje alatt.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Matolcsy fia méregdrága Porschékat gyűjt
Matolcsy Ádám négy luxusautójának becsült értéke összesen 60-70 millió forint lehet.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. április 23.Porschékat gyűjt Matolcsy György jegybankelnök fia, Ádám, írta meg az Átlátszó. A portál egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy három Porsche 911 Targa parkol egymás mellett egy XIII. kerületi garázsban.

A cikkből kiderül, az ifjabb Matolcsy négy darab Porsche 911 Targát tulajdonol, ezek közül három állt abban a garázsban, ami az általa használt loftlakás közvetlen közelében van. A gyűjtemény parkolóhelye azóta máshol van, mostanra a Millenáris Mélygarázsba költözött - az Átlátszó itt talált rá a negyedik autóra.

A parkolóhelyeket a New Wave Service Kft. bérli, amely a Magyar Stratégiai Zrt. tulajdona. A holdingcég egyedüli tulajdonosa Matolcsy Ádám, aki maga is megerősítette a lap információit. Mint írta, az autókat különlegességük miatt választotta. Azért vásárolt befektetési céllal ugyanolyan kivitelű és típusú autókat, hogy így egy későbbi együttértékesítés esetén nagyobb értéknövekedést érjen el velük.

A négy Porsche becsült értéke összesen 60-70 millió forint lehet, együtt több mint 1200 lóerősek.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekorder lett
Az általános népszerűségvesztés sokkal inkább érintette az ellenzékieket, mint a kormánypárti szereplőket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.A hvg.hu készített táblázatot a Medián információi alapján politikusaink népszerűségéről.

Ebből kiderül: Áder János és Kásler Miklós kivételével jóformán csak visszaesés látható a listán.

Az általános népszerűségvesztés sokkal inkább érintette az ellenzékieket, mint a kormánypárti szereplőket. Előbbieknél Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bukta a legtöbbet (-3), az ellenzéknél ehhez képest van -7 (Demeter Márta), -6 (Puzsér Róbert, Szabó Tímea és Fekete-Győr András), illetve -5 (Márki-Zay Péter, Hadházy Ákos, Molnár Csaba). A lap azt írja: ezek már egyaránt a hibahatáron túli esések, így akár jelzésértékűeknek is mondhatók.

Érdekességnek mondható az is, hogy az LMP-nek a listán szereplő politikusai egyaránt a lista aljára kerültek, akaratlanul is felértékelve ezáltal Gyurcsány Ferencet, aki hosszú éveken keresztül sereghajtó volt.

Az ellenzékben változatlanul Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely a legtámogatottabb közszereplők 34 és 33 százalékkal.

Ami pedig a potenciális harmadik főpolgármester-jelöltet illeti, Puzsér Róbert most azzal tűnik ki, hogy 13 százalékos népszerűsége a Medián 2010 utáni méréseiben mélypontnak számít: az utóbbi 9 évben nem volt ennyire kevéssé elfogadott, országosan ismert politikus.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Lépfenével fertőződött meg egy békési házaspár
A kórházban lévő két betegen kívül újabb megbetegedésről nem érkezett jelzés, járvány nincs. A házaspár egy elhullott szarvasmarha húsából evett, ez okozta a bajt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Lépfenével kezelnek egy házaspárt Békés megyében - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal kedden az MTI-t.

A lépfene emberről emberre nem terjed, a kórházban lévő két betegen kívül újabb megbetegedésről nem érkezett jelzés, járvány nincs.

A házaspár a célzott kezelésre jól reagál, állapotuk folyamatosan javul.

A lépfene gyanújáról szóló értesülés után a Békés Megyei Kormányhivatal azonnal járványügyi nyomozást rendelt el. Kiderült, hogy

a kötegyáni házaspár egy elhullott szarvasmarhát dolgozott fel, amelynek húsa - a laborvizsgálat alapján - lépfene-baktériummal fertőzött. Fagyasztószekrényben tárolták a feldogozott állat húsát, amelyből többen is fogyasztottak.

Az érintett ingatlanokon helyi járványvédelmi zárlatot rendeltek el, az állatok pedig megkapták a védőoltást. A kormányhivatal az érintett háziorvosokat, hatóságokat értesítette. Azok, akik a feldolgozásban részt vettek, vagy az elhullott állat húsából kaptak, illetve fogyasztottak, megkapták a szükséges egészségvédelmi utasításokat, és járványügyi megfigyelés alatt vannak. Az ingatlanokat fertőtlenítették, a lefagyasztott fertőzött húst megsemmisítésre elszállíttatták.

A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, amelyet baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de az embert is megfertőzheti, ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x