hirdetés
Srí Lanka: Mintegy százzal kevesebb a halottak száma
Rendkívül sok a testrész, és azok alapján nagyon nehéz pontos számot becsülni - közölte egy illetékes.
MTI - szmo.hu
2019. április 25.


hirdetés

A korábban közölt 359-nél mintegy százzal kevesebb a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek halálos áldozatainak a száma - mondta két magas rangú kormányilletékes a Reuters brit hírügynökségnek csütörtökön.

"Az áldozatok száma feltehetően 250 vagy 260. Nem tudom pontosan megmondani. Rendkívül sok a testrész, és azok alapján nagyon nehéz pontos számot becsülni"

- közölte Anil Dzsaszinghe, a Srí Lanka-i egészségügyi szolgálat főigazgatója.

A szigetország rendőrségét vezető Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes kijelentette, hogy a halálos áldozatok számát 253-ra módosították, miután előzőleg hibás adatokat közöltek az ország halottasházai.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban.

A rendőrség négy férfi és három nő fényképét tette közzé, akiket a merényletekkel kapcsolatban köröznek.

Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább 38 külföldi volt közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok. Mintegy ötszázan megsebesültek.

Nagy-Britannia csütörtökön figyelmeztetést adott ki az állampolgárai számára, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a dél-ázsiai szigetországba, mert további merényletek is lehetségesek.

A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i kormány szerint kilenc öngyilkos merénylő volt, nyolcat közülük azonosítottak. Egyikük nő volt.

A hatóságok a nyomozást két helyi iszlamista szervezetre, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátra és a Dzsammijathul Millathu Imrahimra összpontosítják, akik szerintük a támadásokat végrehajtották.

A támadók feltehetőleg jól képzett emberek voltak, közöttük két testvér, egy gazdag fűszerkereskedő fiai - közölték a családhoz közel álló források.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Így robbant fel a SpaceX űrhajója - jól hallatszik az űrközpont irányítóinak első reakciója is
A hajtóműveit tesztelték, az utolsó próba során következett be a robbanás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.Április 20-án fölrobbant a SpaceX űrhajója, amit emberek szállítására, hét asztronautára terveztek. Sikeres próbaküldetéséről március 8-án tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

A SpaceX, Elon Musk cége lehetne az első vállalat, amelyik űrturistát küld a Holdra. Musk a minden korábbi rakétánál nagyobb teljesítményű BFR rakétával tervezte felküldeni Mezava Juszaku japán milliárdost. Ő lnne SpaceX 2023-ra tervezett Hold körüli utazásának első ügyfele. Ezzel a balesettel minden terv módosulhat, vayg még akár veszélybe is kerülhet.

A hatalmas füsttel járó robbanás akkor történt, amikor a floridai Cape Canaveral Légibázis 1-es landolózónájában statikus hajtóműteszteket végeztek az űrhajón, ami teljesen megsemmisült. A detonáció az utolsó próbán következett be, szerencsére senki nem sérült meg benne, de a feketés-barnás füstfelhőt még mérföldekkel arrébb is látni lehetett.

A hivatalos közlés szerint a tesztsorozat alatt minden rendben volt, de az utolsó hajtóműpróba során rendellenességet tapasztaltak.

A videóért és az előzményekért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Megint robbanás történt Srí Lankán
Ezúttal nem irányított támadás történt, áldozatok sincsenek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.Robbanás történt csütörtökön a Srí Lanka-i fővárostól, Colombótól 40 kilométerre keletre lévő Pugodában, közölte a helyi rendőrségre hivatkozva az MTI. A robbanást a törvényszék épülete mögött lévő szabad földterület térségéből észlelték. Áldozatok nincsenek. Ezúttal nem irányított robbantás történt, ahogy az elmúlt napok öngyilkos merényleteiben.

A szigetországban feszült a biztonsági helyzet: húsvétvasárnap merényletsorozatot követtek el helyi templomok és szállodák ellen. A támadásokban több mint 300 an meghaltak és nagyjából 500-an megsebesültek.

Mint kiderült, a támadók nagy része felsőfokú végzettséggel rendelkező középosztálybeli volt, egyikük például Ausztráliában és Angliában tanult korábban. A kilenc támadóból már nyolcat azonosított a rendőrség, jelenleg 76-an vannak őrizetben. A nyomozásban az FBI is segít.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, ugyanakkor a helyi hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez. Két kevéssé ismert helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megint sáros esőre készülhetünk, újabb nagy adag szaharai por érkezik
Pénteken a hidegfront esőjével találkozik majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.Átmeneti csökkenés után pénteken ismét nagyobb mennyiségű szaharai por érkezik a magasban, amit az esti órákban érkező hidegfront csapadéka moshat ki a légkörből - írta az Időkép.

A hidegfront előtt még marad az erős délies áramlás, ezért a mediterrán térségből újabb adag szaharai por érkezhet nagyobb mennyiségben péntek estétől.

Ugyanakkor péntek este nyugat felől egy hidegfront ér ide és hoz egyre többfelé esőt, záport, zivatart.

A legfrissebb előrejelzések szerint a csapadékos területek nagyjából fedésbe kerülhetnek a poros levegőjű tájakkal, így ismét többfelé jelentős esély van a sáros esőre.

A csapadékzóna megérkezése előtt pedig a pénteki napkeltét és napnyugtát festhetik aranysárgára a légkörben lebegő apró porszemcsék, érdemes lesz kémlelni az eget. Csütörtök este főként keleten figyelhető majd meg a jelensége naplementekor, itt lesz ugyanis több por a levegőben.

A hidegfront mögött vasárnap hajnalra mindenhol kitisztul a légkör, sáros esőre ezt követően már nem kell számítani.

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Rákkeltő lehet, meddőséget okozhat, lassan bomlik le - Magyarországon is múlik egy gyomirtó sorsa
Évek óta folyik a vita a glifozát használatáról. Mit kell tudni erről a szerről? És mi köze hazánknak az ügyhöz?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 25.Majdnem 290 millió dolláros, azaz 81 milliárd forintos kártérítést kell fizetnie a Monsanto vegyipari óriáscégnek – a hírről 2018-ban mi is beszámoltunk. A kedvezményezett, aki a kártérítést kapja, egy daganatos betegségben szenvedő férfi. Kertészként dolgozik San Francisco környékén, 2012 óta használja a Roundup nevű gyomirtót, és 2014-ben diagnosztizáltak nála DeWayne Johnson limfómát (ez a nyirokmirigy rosszindulatú megbetegedése).

Az esküdtszék szerint a Monsanto tudott a Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról, de erről nem tájékoztatta a vásárlóit. Az ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy fellebbez az ítélet ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának.

Mi köze a Monsantónak és ennek a hírnek Magyarországhoz? Vagy Magyarországnak a Monsantóhoz? Sokkal több, mint hinnéd. Magyarországon is múlhat ugyanis, hogy a jövőben használhatnak-e az Európai Unióban glifozát tartalmú gyomirtó, illetve növényvédő szereket a mezőgazdaságban.

2015-ben a glifozátot a „valószínűleg rákkeltő anyagok” közé sorolta az ENSZ és a WHO rákkutatási intézete.

Nemrég a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a Washingtoni Egyetem kutatói korábbi esettanulmányokat is figyelembe véve állapították meg, hogy

41 százalékkal nőtt a non-Hodgkin limfóma, vagyis az immunrendszert támadó, rosszindulatú daganatos megbetegedés kialakulásának esélye azoknál az embereknél, akik glifozát tartalmú szerekkel dolgoznak.

Az Európai Parlament 2017 októberében még azt tervezte, hogy öt éven belül ki kell vonni a forgalomból a glifozátot, ám a következő hónapban az Európai Bizottság már megszavazta a hatóanyag 5 éves uniós újraengedélyezését.

Állítólag nem a rákkeltő hatás az egyetlen gond a glifozáttal.

Többek között a központi idegrendszer genetikai elváltozásait, a koponyát formáló sejtek pusztulását, az ízületek porcainak deformálódását okozhatja, és felelős lehet születési rendellenességekért is.

És még egy ellenérv szólhat a glifozát tartalmú gyomirtószerek ellen. A Népesedési Kerekasztal nevű magyar szervezet idén márciusban felhívást tett közzé. Ebben azt írják, hogy

a meddőség egyik oka a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek, például a glifozát, illetve a mikotoxinok mennyisége.

A felhívásban az szerepel, hogy a termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek használata közti összefüggést igazolták a férfiak és nők esetében is. A férfiak nemzőképessége 60 százalékkal csökkent az 1970-es évektől napjainkig, a nőknél egyre gyakoribb a PCOS és az endometriózis, a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés egy része is a vegyszerekkel van összefüggésben. Továbbá olyan mindenapos élelmiszerek tartalmaznak mikotoxinokat vagy glifozátot, mint a gabona, a tej vagy a hús.

„A fentiek miatt a Népesedési Kerekasztal azt kéri a Kormánytól, hogy a meddőség előfordulásának csökkentése és a népesség testi-lelki-szellemi egészségi állapotának javítása érdekében tegye meg a szakirodalom által javasolt megelőzést jelentő alábbi lépéseket: az ökológiai gazdálkodás előmozdítása, az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás terjesztése és támogatása, családok ösztönzése és támogatása a hazai ellenőrzött ökológiai termesztésből származó élelmiszerek fogyasztására, a közétkeztetésben is ezirányú támogatás alkalmazása, a hagyományos élelmiszer-gazdaság ilyen felfogású átalakítása a gazdálkodási agrotechnikában (a fajtáktól, talajtápanyagoktól a növényvédelmen át az élelmiszer-alapanyagok tárolásáig és feldolgozásáig) és a minőség-ellenőrzésben” - írja a Népesedési Kerekasztal.

A magyar szervezet azt is kéri, hogy szüntessék be a glifozát használatát.

A glifozátot 1974 óta használják világszerte azért, mert valóban hatékony gyomirtó. Korábban a glifozátról azt gondolták, vagy inkább az terjedt el róla, hogy viszonylag gyorsan, néhány év alatt lebomlik. Mára kiderült, hogy ez sajnos nem igaz. Egy holland kutató azt állítja, a Földet gyakorlatilag glifozátréteg veszi körül.

Képekért és a folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x