SPORT
A Rovatból

Sallai és Szoboszlai kő-papír-ollóval döntötte el, ki rúgja a tizenegyest az észtek ellen, Marco Rossi kiakadt

A szövetségi kapitány szerint a büntető elvégzését nem így kell megvitatni, ma már a játékosok is egyetértenek vele.

Link másolása

A magyar válogatott csütörtök este 1–0-ra verte Észtországot felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában.

A meccsbe még az is belefért, hogy Sallai Roland bűntetőt hibázzon a második félidőben, azonban ezt nem hagyta szó nélkül az 50. meccsén jubiláló szövetségi kapitány, Marco Rossi sem – írta meg a Sportal.

Szoboszlai Dominik a Nemzeti Sport videójában arról beszélt, hogy kő-papír-ollóval döntötték el végül, hogy ő vagy Sallai Roland rúgja a büntetőt.

Sallai szerint legközelebb nem így fognak dönteni a tizenegyesről.

Marco Rossi a meccset követő sajtótájékoztatón elmondta a véleményét a döntésről.

„Ami a büntetőt illeti, nem értek egyet, hogy kő-papír-ollóval kell eldönteni, ha van egy kijelölt játékos, akkor végezze el – kezdte értékelését a szövetségi kapitány. – Három nullánál megérteném a helyzetet, de egy nullánál kerülendő a hasonló. Erről már beszéltem is Szoboszlai Dominikkal, és bízom benne, hogy a jövőben ezt hanyagoljuk, akár felkészülési, akár tétmérkőzést játszunk. Győztünk, de nem lehetek nagyon elégedett, éppen a kihagyott tizenegyes miatt.”

– mondta Rossi, aki szerint négy hónap kihagyás után nehezen indult a mérkőzés.

„Persze, voltak jó pillanataink, helyzeteink, különösen, amikor sikerült a széleken megtörni az ellenfél védelmi vonalát, illetve az oldalváltásoknál. Ugyanakkor hiányzott a folyamatosság a játékunkból, gyakran megtört a lendületünk”

– tette hozzá a szövetségi kapitány.

A magyar csapat március 27-én, hétfőn 20.45-kor a Bulgária elleni hazai mérkőzéssel kezdi meg szereplését a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
Suhajda Szilárd ezért nem fordult vissza a Mount Everestről
Varga Csaba nagyváradi hegymászó szerint mindenképpen lehozzák a hegyről Suhajdát, aki magyar idő szerint szerda délután óta nem adott magáról életjelet.

Link másolása

Korábban már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott Varga Csaba, aki két éve visszafordult a Mount Everestről, most pedig a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, megérti Suhajda Szilárdot, amiért bízott benne, hogy fel tud jutni a Föld legmagasabb pontjára.

Mint ismert, a magyar hegymászó oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül tervezte elérni a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsát. Ám magyar idő szerint május 24-én, szerdán 15 óra 47 perckor nyoma veszett, ekkor rögzítettek tőle utoljára GPS-jelet, ami szerint 8795 méteren járt a Hillary-lépcsőnél, és felfelé mozgott.

Háttércsapata csütörtökön reggel arról értesült, hogy Suhajda a Hillary-lépcső alján van, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Pénteken hajnalban mentőcsapat indult a magyar hegymászóért, azóta nem érkeztek hírek a mentőakcióról.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, Suhajda miért nem fordult vissza időben a hegyről, amikor még képes lett volna rá. Varga Csaba azt mondta, ő megérti Suhajda Szilárdot.

„Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé.

Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig. A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni.

Nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na, még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – fogalmazott a nagyváradi hegymászó.

Hozzátette:

nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb, mint egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni.

„Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó” – jegyezte meg Varga Csaba, aki azt is elmondta, hogy Suhajdát mindenképpen lehozzák a hegyről, de az idő az életben maradása ellen dolgozik.

„Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – bizakodott Varga Csaba.

A nagyváradi hegymászó számára két éve az időjárás lehetetlenné tette a csúcstámadást a Mount Everesten.

Akkor összesen két hónapot töltött a Himaláján. Két hétig várt arra, hogy megkezdhesse a csúcstámadást, de az idő nem akart jobbra fordulni, ezért belátta, hogy nincs esélye, így hazaindult.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Suhajda Szilárdot láthatták felesége szerint a Mount Everesten, de még mindig nincs biztos hír a magyar hegymászóról
Legutóbb magyar idő szerint szerdán 15 óra 47 perckor rögzítettek tőle GPS-jelet, akkor 8795 méteren járt, azóta nem tudni róla.

Link másolása

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea a közmédiának azt mondta, vélhetően láttak egy emberi alakot a Mount Everest 4-es tábora és a csúcsa között, ő pedig a magyar hegymászó lehetett, ugyanis rajta kívül más nem indult egyedül útnak. Már csaknem egy napja nem érkezett biztos hír a magyar hegymászóról.

Suhajda Szilárd május 24-én tervezett felérni a Mount Everest 8848 méter magasan lévő csúcsára. Ő lenne az első magyar, aki oxigénpalack és teherhordók nélkül jut fel a föld legmagasabb pontjára. Ám a hegymászónak tegnap nyoma veszett,

legutóbb magyar idő szerint szerdán 15 óra 47 perckor rögzítettek tőle GPS-jelet, akkor 8795 méteren járt.

Két serpa magyar idő szerint szerda este elindult a 3-as táborból a 4-esbe, hogy megkeressék a magyar hegymászót és segítséget nyújtsanak neki.

Legindi Tímea azt mondta, egy másik ügynökség tagjai, akik hegymászókat visznek fel a Mount Everestre, szintén figyelik a környezetet, és

vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett. Ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába. Azért bíznak benne, hogy Suhajdát látták, mert rajta kívül jelenleg nincs más, aki egyedül indult útnak.

A magyar hegymászó felesége elárulta, tegnap délelőtt fél tízkor beszélt utoljára a férjével, aki akkor azt mondta neki, tovább fog menni, egészen az Everest csúcsáig, mert határozottan képesnek érzi magát a csúcstámadásra.

„Később azt gondoltuk, hogy megállt a GPS-jeladója, de nem, még magasabban volt, 53 vertikális méterre a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal, és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk, elérte-e a csúcsot, vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta” – tette hozzá Legindi Tímea.

Hozzátette, a 4-es tábortól a csúcsig, majd vissza, összesen akár 24 óra is lehet az út, de Suhajda már 36 órája úton van, ráadásul nagyon régóta tartózkodik nagy magasságban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Elmondta Suhajda Szilárd mászótársa, miért kicsi az esély rá, hogy élve találják meg a magyar hegymászót
Az oxigényhiány miatt a hőháztartás és a keringési rendszer felborul, az emésztés leáll, tüdő- és agyi ödéma alakulhat ki - fejtette ki Klein Dávid.

Link másolása

Ki kell mondani, hogy ez a mentés, illetve keresés, ami Szilárdért elindult, túlnyomórészt inkább keresés - ezt mondta Klein Dávid a hirado.hu-nak. Szilárd egykori mászótársa szerint kis esély van rá, hogy a Mount Everesten eltűnt hegymászó életben van.

„Az embernek a túléléshez oxigénre van szüksége. Nyolcezer méter felett ez a létfontosságú molekula csak harmadakkora mértékben áll rendelkezésére, mint normális körülmények között. A gondolkodás beszűkül, esetlegessé válik, térben és időben a mászó nehezebben helyezi el magát, a mozgása drasztikusan lelassul” - fejtette ki Klein. Azt is hozzátette, hogy ilyenkor az ember tér- és időérzékelése leromlik, a látótere beszűkül, a hőháztartás és a keringési rendszer felborul, az emésztés leáll, „nem beszélve a tüdő- és agyi ödéma kialakulásának veszélyéről”.

„Minden egyes megtett méter rengeteget számít. Ha valaki olyan magasan van, ahol most Szilárd, nagyon másképpen érzékeli a fiziológiai elváltozásokat, mint aki épphogy nyolcezer méteren tartózkodik.”

Klein szerint azonban azt nem lehet tudni, hogy Szilárd milyen állapotban van, de elenyésző az esélye a túlélésre.

„Ki kell mondani, hogy ez a mentés, illetve keresés, ami Szilárdért elindult, túlnyomórészt inkább keresés. Ezt érdemes beismerni. Nagyon kis esély van rá, hogy életben van. Én személy szerint még nem találtam rá precedenst, hogy valaki ebben a magasságban ilyen hosszú ideig túlélt volna.”

Szilárd egykori mászótársa azt is elmondta, hogy ha sikerül rábukkani a magyar hegymászóra, akkor

a protokoll szerint mindegy, hogy milyen állapotban van, fontos, hogy lássák el oxigénnel és dupla adag szteroid injekcióval. Ha pedig a teste engedi, át kell mozgatni, ez ugyanis beindíthatja a vérkeringést, emellett mihamarabb alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell szállítani.

„Ez a négy dolog együtt adhat okot valamennyi reményre. Becsülettel ki lehet mondani, ennél többet nem lehet tenni, de ettől függetlenül természetesen meg kell próbálni” – tette hozzá Klein Dávid.

(Forrás: hirado.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják, de én hiszek a csodákban”
Friss hírek érkeztek: már tudják, hol van a magyar hegymászó. A keresőcsapat hajnalban indul érte.

Link másolása

Már tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indul érte a keresőcsapat. Azonban nagyon kis esélye van annak, hogy életben találják a magyar hegymászót.

Szilárd március 23-án indult útnak, hogy oxigén palack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül elárje a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet.

A csúcsra május 23-án este indult el, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket - a legutolsót egy napja 8795 méterről.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Szilárd Facebook-oldalán csütörtök este azt írták, hogy a háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy

26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot.

Ezzel egy időben három serpát elindítanak a hegymászóért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban”

– mondta Legindi Tímea, Szilárd felesége és az expedíció kommunikációs munkatársa.


Link másolása
KÖVESS MINKET: