News here

SPORT

Polgár Judit férje is otthagyta a Magyar Sakkszövetséget a Rapport-ügy kezelése miatt

Font Gusztáv augusztus 30-án távozott az elnökségből. Ezzel a magyar szövetség elveszítette a kapcsolatot a Polgár családdal.

Link másolása

Lemondott a Magyar Sakkszövetség két elnökségi tagja - köztük Polgár Judit férje is - a Rapport-ügy kezelése miatt - írja a Telex.

A cikkben azt írják, hogy a világranglista 13. helyén álló magyar nagymester mecénása elsősorban az apja volt, aki kilenc számjegyű összeggel támogatta a versenyzését, miközben

a magyar szövetség az előző tíz évben nem igazán tudta segíteni Rapport kiteljesedését, akit virtuóz stílusa miatt az utóbbi időben több ország is megkörnyékezett.

A július 4-én zárult sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján a nyolcadik helyen záró magyar versenyző májusban kapott egy ajánlatot a románoktól, amit aztán el is fogadott.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Román Sakkszövetség végül vasárnap jelentette be hivatalosan, hogy Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását.

A „zászlóváltás ellen” már korábban tiltakozott a magyar szövetség, és azt írták: mindent megtesznek, hogy a nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen. A Telex cikke szerint azonban, amikor a magyar szövetség próbálta itthon tartani Rapport Richárdot, akkor már késő volt.

Hiába próbált a júniusban kinevezett sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám is segítséget nyújtani az ügy megoldásában, ezt a folyamatot akkor már nem lehetett visszafordítani.

Az ügy végül odáig fajult, hogy a Magyar Sakkszövetség ketten is lemondtak az elnökségi tagságukról. Gyimesi Zoltán három hete távozott posztjáról, a korábban olimpiai ezüstérmes és vb-bronzérmes azt mondta: ahogy eddig is, továbbra is segíti Ricsit, akármilyen zászló alatt is indul. „Nekem Ricsi mindig is Ricsi marad” - tette hozzá Gyimesi.

Font Gusztáv augusztus 30-án távozott az elnökségből. Ő nyilatkozni nem akarat erről, ahogy fogalmazott: sokkal jobban szereti annál a sakkot, mint hogy a lemondásomról beszéljek. Font nem volt klasszis sakkozó, Polgár Judit férjeként a nemzetközi diplomáciával kapcsolatos dolgokat intézte.

Font elköszönésével a Magyar Sakkszövetség elveszítette a kapcsolatot a Polgár családdal is, amelyik a nyolcvanas évektől meghatározó szerepet töltött be a hazai sportágban.

A Telex szerint Rapport országváltása azért érzékeny veszteség, mert így a magyar csapattól már az is bravúr lenne, hogy a legjobb tíz közé bekerüljön a 2024-es budapesti rendezésű olimpián.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Hospice ellátásba került Pelé, felfüggesztették a kemoterápiás kezelését
A 82 éves futball-legendánál tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot.

Link másolása

Hospice gondozásba került Pelé, miután a szervezete már nem reagált a kemoterápiára - írja a Daily Mail.

A brazil futball-legendánál tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot.

A 82 éves Pelé, vagyis teljes nevén Edson Arantes do Nascimento kedden került kórházba ödéma és szívelégtelenség miatt. Később kiderült, hogy légzőszervi fertőzése is van, erre antibiotikumot kapott.

A kórház csütörtöki közleményében azt írta, hogy Pelé „stabil állapotban van”, és a lánya is úgy nyilatkozott, hogy nincs ok az aggodalomra.

Egy brazil lap értesülései szerint azonban

a legendás sportoló szervezete már nem reagál a februárban megkezdett újabb kemoterápiára, ezért „életvégi palliatív gondozási osztályon részesül fájdalomcsillapító kezelésben”.

Pelé három világbajnokságot nyert a brazil válogatottal, sokan a világ egyik legnagyobb focistájának tartják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Drámai végjáték után jutott a foci-vb negyeddöntőjébe Horvátország
A második félidőben tudtak csak egyenlíteni a Japánok ellen, a büntetőpárbajban viszont sikerült győzniük.

Link másolása

Bejutott a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe a horvát válogatott, miután a büntetőpárbajban legyőzték Japán legjobbjait.

A mérkőzés első félidejében a japánok álltak jobban, mivel a 43. percben sikerült vezetést szerezniük. A szünet után Horvátország viszonylag gyorsan, az 55. percben egyenlített, több gól azonban nem született a rendes játékidőben. A hosszabbításban sem dőlt el a párharc, ezért tizenegyesek következtek.

A japánok első két játékosa kihagyta a büntetőt, a horvátok viszont betaláltak az első két alkalommal. Ezután Japánnak sikerült megszerezni az első találatot, és a horvátok hibáztak. Mivel a következő japán játékosnak sem sikerült berúgni a tizenegyest, az utána következő horvát viszont simán hozta, amit kellett, eldőlt, hogy Horvátország jut tovább.

Déli szomszédaink következő ellenfele Brazília vagy Dél-Korea lesz, ez a párharc a mérkőzés este 8-kor kezdődik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Tízezrek nézték a YouTube-on a katari vébét, ám kiderült, hogy átverés az egész
Több tízezren szerették volna megnézni a meccseket, de helyettük FIFA 23 videókat láttak. Ám erre csak később jöttek rá.

Link másolása

Emberek tízezrei nézték azokat a kamu katari vébés streameket a YouTube-on, amelyek valójában a FIFA 23-as játékon lejátszott meccsek voltak - írja az as.com alapján az RTL.hu.

Sokakat vertek át a trükkel, Franciaországban például több mint 40 ezer embert. Az időpont és a címek miatt sokan kattintottak a videókra.

A kamu közvetítések rendszerint vietnámi kommentárral mentek. A nézők azt hitték, hogy vietnami adást látnak, de egy idő után azért gyanús lett, hogy ez nem az élő közvetítés.

"Amíg nem láttam a kommenteket a chatben és a játékosok arcát közelről, addig azt hittem, hogy ez tényleg egy közvetítés"

– írta az egyik néző, aki szintén bedőlt a trükknek.

Az oldalak az átveréssel azonban több száz dollárt is tudnak keresni. Ezért érdemes az ilyen oldalakat jelenteni, mert a YouTube letiltja az átverőket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Lubics Szilvia nyerte meg a nőknél az Antarktiszon megrendezett ultrafutó verseny
A magyar sportoló összesen 197,3 kilométert teljesített. Nemcsak a hideggel, hanem a viharos széllel, sőt, a pingvinekkel is meg kellett küzdenie.

Link másolása

Lubics Szilvia nyerte a nőknél az Antarktiszon megrendezett ultrafutó versenyt. A The Last Desert – Antarctica nevű versenyén 23 ország 43 versenyzője indult, és kizárólag tapasztalt ultrafutók vehettek részt rajta. A sikerről a futó számolt be a Facebook-oldalán.

A 6 szakaszból álló verseny során

a résztvevőknek minél több kilométert kellett futniuk az Antarktisz különböző területein kijelölt pályákon.

Szilvi a második napon vette át a vezetést, végül 197,3 kilométert teljesített összesen.

Összesítésben második a japán Watanabe lett 190,5 kilométerrel, harmadik pedig a dél-afrikai Reynolds 187,7 kilométerrel. A másik magyar versenyző, Roskovics Miklós szintén kiválóan futott, ő 200,5 kilométeres eredménnyel 5. helyezést ért el.

Szilvi leírása szerint talán élete legnehezebb versenye volt ez,

a futóknak meg kellett küzdeniük a fagypont alatti hőmérséklettel, a viharos erejű széllel, a mély hóval és jelentős szintemelkedéssel is,

miközben a hátukon lévő zsákban kellett cipelniük minden kötelező felszerelésüket.

„A pingvinekről már ne is beszéljünk...” - tette hozzá a sportoló.

A versenyen csak olyan futók vehetnek részt, akik már legalább két 250 kilométeres sivatagi versenyt teljesítettek. Szilvi az Atacama-sivatagban és Namíbiában futott le sikeresen két ilyen versenyt, így szerzett jogot az indulásra.


Link másolása
KÖVESS MINKET: