News here

SPORT

Polgár Judit: „Bárkiből mester lehet, ha eleget gyakorol” – idén a nőké a főszerep a Világsakkfesztiválon

Az idei Világsakkfesztivál kiemelt témája, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni egy férfiak által dominált világban.
Rónyai Júlia. Fotó: Polgár Judit - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

Mindkét nem egyformán sikeres tudna lenni a sakkban, ebben nincsenek köztünk különbségek - véli Polgár Judit, a hét alkalommal sakk Oscart nyert, Magyar Szent István-renddel kitüntetett magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon.

“A mai napig nagyon erősen élnek a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák a sakkban. Amikor gyerekként elkezdtem - és már 6-7 éves koromtól felnőttekkel sakkoztam -, még erősebbek voltak, de a mai napig sem tűntek el. A berögzött gondolkodást a legnehezebb megváltoztatni” - mondta kérdésünkre Polgár Judit.

“Mindenki megtanulhat sakkozni, nincsenek reménytelen esetek. Nagyon sok múlik azon, mennyi időt tölt el valaki a játékkal, mennyire érdekli. Egy mester-nagymesteri szint közé majdnem mindenki eljuthat, attól függően, mennyi időt tud rászánni a gyakorlásra” - mondja Judit.

De vajon mikor derül ki, mennyire tehetséges sakkozó egy gyerek?

„Egy hétéves gyerek esetében még sok mindent nem tudunk megmondani. Azt figyelem, hogy reagál, mennyire dedikált a figyelme, a szülők mennyire támogatják, és neki személyesen milyen álmai vannak.”

Sok múlik ugyanakkor a családon és a közösségen, ahol egy gyerek felnő. Sok esetben maguk az edzők sem adnak megfelelő bátorítást a lányoknak. Judit szerint egy hétéves kisfiút gyakran azzal biztatnak, hogy akár a világ legjobb játékosa, a következő Magnus Carlsen is lehet. Eközben a lányok azt hallják, a világ legjobb női játékosa címre pályázhatnak. A két kategória azonban nem ugyanaz - mondja Judit, aki egyébként az idén, egy madridi parkban tartott schnellparti során mattot adott a világ legjobb férfi sakkozójának.

„A világ legjobb férfi játékosa tényleg a top, a nőket és férfiakat is beleértve. A legjobb női játékos azonban csak a top 400-ban van benne. Természetesen ez is hatalmas eredmény, megfelelő egyéniségnek, karakternek kell lenni hozzá. Ezzel mégis egy jóval alacsonyabb szintet lőnek be a lányok számára: a különbség akkora, mint a PHD és a Nobel-díj között” - vélekedik a világklasszis sakkozó.

Polgár Judit maga is tisztán látja: nem tudott volna ilyen eredményeket felmutatni, ha nem biztatták volna folyamatosan a szülei. Náluk soha nem volt téma a nők és férfiak közötti különbség, kizárólag az Élő-pontok növelése számított, ami az ő gondolkodásmódját is meghatározta.

Judit elmondja, nem látta hátrányát, hogy tehetségének hála, már kiskorától máshogyan alakult az életútja, mint a kortársainak. Habár magántanulóként nőtt fel, két nővérével, Zsófiával és Zsuzsával mindig tudtak támaszkodni egymásra. Közös edzésekre jártak, ami számára komfortos légkört nyújtott.

Október 8-tól indul a Világsakkfesztivál Budapesten

A Polgár Judit által szervezett eddigi legnemzetközibb Világsakkfesztivál október 8-án, Budapesten indul a Magyar Nemzeti Galériában – ahol a lányok uralják majd a sakktáblát. Ezen a héten ráadásul Judit egyik híres partijából vett sakkfeladvánnyal találkozhatnak a New York-i járókelők a Times Square egyik óriásképernyőjén.

Az idei évet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a nők évének nyilvánította. Így nem is volt kérdés, hogy az idei fesztivál fő témája a nők a sakkban, nők a tudományban lesz.

„Egész életemet végigkíséri az a kérdés, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni egy férfiak által dominált világban. Kutatásokkal igazolt tény, hogy sokkal kevesebb nő tevékenykedik tudományos területen. Gyakorlati megoldásokat és inspiráló női történeteket hozunk az anyukáknak és az apukáknak az idei fesztiválra” – mondta Judit, a fesztivál alapítója.

De vajon mennyiben fejlesztené a gyerekek gondolkodását, ha a sakk is az oktatás részét képezné? Ez is témája az idei fesztiválnak. Georgiában például idén szeptembertől lett a sakk kötelező tantárgy az általános iskola első osztályát kezdő tanulók számára. Nem véletlen, hogy a Világsakkfesztivál idei „Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciájának fővédnöke Georgia oktatási és tudományos minisztere, Dr. Mikhail Chkhenkeli.

Vajon mennyire hatásos, ha a lányok külön tanulnak a fiúktól, ami sok angol és kínai iskolában bevett gyakorlat? – teszi fel októberben a kérdést Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató és Rita Atkins matematikus, nemzetközi sakkmester. A válaszokat pedig otthonról nézve online és a helyszínen is megtudhatjuk.

De hogyan alakulhat a sakk jövője?

Joggal merülhet fel a kérdést: mennyire veszi el a sakk varázsát, hogy a mesterséges intelligencia bármikor képes megverni az embert?

Polgár Judit kiemelte: a digitális megoldások már 20 éve a sport részét képezik. Igaz, akkor még csak sakkprogramok, elemzőprogramok léteztek. Már akkor is napi témát jelentett, ezek mennyire tudják támogatni a játékosok fejlődését.

„Ma a jó nagymesterek többsége heti hét napban játszik a gépek ellen. Maga a felkészülés is nagyon megváltozott: míg régen egymás ellen sakkoztunk, ma a sakkprogramokat használva a játékok objektivitását is könnyű utólag ellenőrizni. A sakkozó a felkészülés során is maga irányíthatja a programokat, ami megváltoztatta a sportágat és a gondolkodásmódot is.”

Hozzáteszi, a sakk ezzel együtt még mindig ember és ember közt zajlik. Nincs igazi motiváció, hogy az emberek a gépek ellen álljanak ki, hiszen abban nem fognak túl sok örömöt találni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SPORT
Hospice ellátásba került Pelé, felfüggesztették a kemoterápiás kezelését
A 82 éves futball-legendánál tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot.

Link másolása

Hospice gondozásba került Pelé, miután a szervezete már nem reagált a kemoterápiára - írja a Daily Mail.

A brazil futball-legendánál tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot.

A 82 éves Pelé, vagyis teljes nevén Edson Arantes do Nascimento kedden került kórházba ödéma és szívelégtelenség miatt. Később kiderült, hogy légzőszervi fertőzése is van, erre antibiotikumot kapott.

A kórház csütörtöki közleményében azt írta, hogy Pelé „stabil állapotban van”, és a lánya is úgy nyilatkozott, hogy nincs ok az aggodalomra.

Egy brazil lap értesülései szerint azonban

a legendás sportoló szervezete már nem reagál a februárban megkezdett újabb kemoterápiára, ezért „életvégi palliatív gondozási osztályon részesül fájdalomcsillapító kezelésben”.

Pelé három világbajnokságot nyert a brazil válogatottal, sokan a világ egyik legnagyobb focistájának tartják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Drámai végjáték után jutott a foci-vb negyeddöntőjébe Horvátország
A második félidőben tudtak csak egyenlíteni a Japánok ellen, a büntetőpárbajban viszont sikerült győzniük.

Link másolása

Bejutott a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe a horvát válogatott, miután a büntetőpárbajban legyőzték Japán legjobbjait.

A mérkőzés első félidejében a japánok álltak jobban, mivel a 43. percben sikerült vezetést szerezniük. A szünet után Horvátország viszonylag gyorsan, az 55. percben egyenlített, több gól azonban nem született a rendes játékidőben. A hosszabbításban sem dőlt el a párharc, ezért tizenegyesek következtek.

A japánok első két játékosa kihagyta a büntetőt, a horvátok viszont betaláltak az első két alkalommal. Ezután Japánnak sikerült megszerezni az első találatot, és a horvátok hibáztak. Mivel a következő japán játékosnak sem sikerült berúgni a tizenegyest, az utána következő horvát viszont simán hozta, amit kellett, eldőlt, hogy Horvátország jut tovább.

Déli szomszédaink következő ellenfele Brazília vagy Dél-Korea lesz, ez a párharc a mérkőzés este 8-kor kezdődik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Tízezrek nézték a YouTube-on a katari vébét, ám kiderült, hogy átverés az egész
Több tízezren szerették volna megnézni a meccseket, de helyettük FIFA 23 videókat láttak. Ám erre csak később jöttek rá.

Link másolása

Emberek tízezrei nézték azokat a kamu katari vébés streameket a YouTube-on, amelyek valójában a FIFA 23-as játékon lejátszott meccsek voltak - írja az as.com alapján az RTL.hu.

Sokakat vertek át a trükkel, Franciaországban például több mint 40 ezer embert. Az időpont és a címek miatt sokan kattintottak a videókra.

A kamu közvetítések rendszerint vietnámi kommentárral mentek. A nézők azt hitték, hogy vietnami adást látnak, de egy idő után azért gyanús lett, hogy ez nem az élő közvetítés.

"Amíg nem láttam a kommenteket a chatben és a játékosok arcát közelről, addig azt hittem, hogy ez tényleg egy közvetítés"

– írta az egyik néző, aki szintén bedőlt a trükknek.

Az oldalak az átveréssel azonban több száz dollárt is tudnak keresni. Ezért érdemes az ilyen oldalakat jelenteni, mert a YouTube letiltja az átverőket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Lubics Szilvia nyerte meg a nőknél az Antarktiszon megrendezett ultrafutó verseny
A magyar sportoló összesen 197,3 kilométert teljesített. Nemcsak a hideggel, hanem a viharos széllel, sőt, a pingvinekkel is meg kellett küzdenie.

Link másolása

Lubics Szilvia nyerte a nőknél az Antarktiszon megrendezett ultrafutó versenyt. A The Last Desert – Antarctica nevű versenyén 23 ország 43 versenyzője indult, és kizárólag tapasztalt ultrafutók vehettek részt rajta. A sikerről a futó számolt be a Facebook-oldalán.

A 6 szakaszból álló verseny során

a résztvevőknek minél több kilométert kellett futniuk az Antarktisz különböző területein kijelölt pályákon.

Szilvi a második napon vette át a vezetést, végül 197,3 kilométert teljesített összesen.

Összesítésben második a japán Watanabe lett 190,5 kilométerrel, harmadik pedig a dél-afrikai Reynolds 187,7 kilométerrel. A másik magyar versenyző, Roskovics Miklós szintén kiválóan futott, ő 200,5 kilométeres eredménnyel 5. helyezést ért el.

Szilvi leírása szerint talán élete legnehezebb versenye volt ez,

a futóknak meg kellett küzdeniük a fagypont alatti hőmérséklettel, a viharos erejű széllel, a mély hóval és jelentős szintemelkedéssel is,

miközben a hátukon lévő zsákban kellett cipelniük minden kötelező felszerelésüket.

„A pingvinekről már ne is beszéljünk...” - tette hozzá a sportoló.

A versenyen csak olyan futók vehetnek részt, akik már legalább két 250 kilométeres sivatagi versenyt teljesítettek. Szilvi az Atacama-sivatagban és Namíbiában futott le sikeresen két ilyen versenyt, így szerzett jogot az indulásra.


Link másolása
KÖVESS MINKET: