News here
hirdetés

SPORT

A kiszőrösödött izomkolosszus-hölgyektől a nőies fitneszig hosszú út vezetett – a testépítés és a női versenyzés kezdetei

A Magyar Testépítő és Fitnesz szakszövetség elnöke, Huber István büszke rá, hogy Magyarország fitneszben a világ éllovasa. Pedig 1977-ben még csodabogárnak nézték, amikor az első budapesti konditermeket elkezdte látogatni.

Link másolása

hirdetés

A női testépítés örökké vitatott téma: akad, aki csodálja a mögöttes teljesítményt, másokat pedig taszít a kidolgozott izomzatú hölgyek látványa. Kezdetben a testépítés kizárólag a férfiak terepe volt, 1965-től kezdve a híres Mr. Olympia versennyel az élen, melynek éveken keresztül Arnold Schwarzenegger volt a szimbóluma. A későbbi színészlegenda 1976-ban sorozatban immár a hatodik Mr. Olympia-győzelmét ünnepelte.

Egy évvel később, Jimmy Carter elnökké választásának évében indult el a nők bevonása is a hasonló megmérettetésekbe. Előtte nem igazán érdekelt senkit a nők izomépítése. Valójában nem is volt különösebben látványos, inkább az egészséges életmódról és diétáról szóltak ezek a kezdetleges bemutatkozások. 1977-ben viszont létrejött egy – nem hivatalos, de annál elszántabb – női szövetség, az Izmos Nővéri Rend. Mégpedig azzal a céllal, hogy lerombolják a női testépítéssel kapcsolatos előítéleteket. Naponta órákat emelgették a súlyokat, hogy felfigyeljenek az erőfeszítéseikre.

Ekkortájt kezdte hirdetni a daytoni Fiatalok Keresztény Egyesülete (YMCA) egyik tagja, Henry McGhee, miszerint a férfiakhoz hasonlóan a nőknek is meg kell adni a lehetőséget fizikumuk építésére és a versenyzésre.

Elindultak az első komolyabb megmérettetések a Las Vegas-i Resort and Casino szállodában (ahol utána Miss Universe szépségversenyeket rendeztek, sőt, rendeznek manapság is).

Az igazi áttörést azonban az jelentette, amikor 1979-ben megrendezték az IFBB által is elismert, a Világ Legjobbjai elnevezésű női testépítőversenyt, 2500 dolláros fődíjjal. Egy évvel később elindult a Ms. Olympia verseny is, amely máig a legrangosabb professzionális verseny testépítőnők számára. Az első nyertes Rachel McLish volt, a legeredményesebb versenyzőnek mindezidáig pedig Iris Kyle számít a maga 10 győzelmével.

A nemek közötti különbségtétel abban nyilvánult meg, hogy a Ms. Olympiát másfél évtizeddel később vezették be, mint a férfi megfelelőjét. De az elnyerhető pénzjutalomban is: a 2012-es Mr. Olympia például 250 000 dollárt vitt haza, míg Ms. Olympia csupán 28 000 dollárt.

Ennek több oka is lehet: egyrészt a nőknek más a testfelépítése, izommennyisége, és a tesztoszteronszintjük alacsonyabb, így a természetes módon építhető izomzat mennyisége is korlátozott számukra. Továbbá eleinte a női testépítés nem volt figyelemfelkeltő, mert a férfiaknak nem tetszett a műfaj, a nők pedig nem értették, hogy ez mire jó.

hirdetés

Megkérdeztük a magyar kezdetekről az MTFSZ (Magyar Testépítő és Fitnesz szakszövetség) elnökét, Huber Istvánt. Ő már csak tudja, mi fán terem hazánkban a testépítés, hiszen 1977-ben kezdte a testépítést. A világon majdnem minden országban képviselte már a szakmát, és két évtizede vezeti a szövetséget.

"Csodabogaraknak néztek minket akkoriban" – kezdett bele a mesélésbe István.

"Amikor végigmentem az utcán, mondták, hogy „odanézz!”, mire én is odanéztem, kiderült, hogy engem néztek. Az egész országban voltunk körülbelül százan, akik nagyon izmosak voltunk, akkoriban ez nem volt divat, a bodybuilder szót sem ismerték. Még arra is emlékszem, hogy 1970-ben az Athenaeum nyomda színiben versenyeztek az első testépítők.

Ami a női versenyzőket illeti, eleinte nem jött könnyen az áttörés. Amikor 1986-ban Lengyelországban megrendezték a női európai testépítő bajnokságot, a nyertes jó irányba vitte volna a sportágat, de a szakma azt szerette volna, ha a nők is nagyon izmosak lennének, holott szerintem nem szép, ha egy hölgyikén 20 kiló többletizom van. Illetve a férfiakra szabott szerektől (pl. tesztoszteron, szteroid) akkoriban a nők szőrösek lettek, és hangjuk is elváltozott.

Aztán szerencsére jött egy csodás hölgy, Szikszay Gabriella, aki tényleg csinos tudott maradni" – mondta az MTFSZ elnök, hozzátéve, hogy Gabriella 1991-ben lett amatőr női testépítő világbajnok, valamint páros testépítő világbajnok és első magyarként kijutott a Ms. Olympiára, ami hatalmas eredmény.

A következő fontos mérföldkő az volt, amikor sikerült bevezetni a fitness kategóriát. A ’90-es évek közepén indult be nálunk a fitnesz-őrület: ekkoriban nyerte meg a Fitness Magyar Bajnokságot Palatinus Tünde, valamint ekkortájt kezdte el a bajnoki címeit begyűjteni Béres Alexandra is, aki szintén sokat tett a műfaj népszerűsítéséért.

"A női testépítés elkezdett háttérbe szorulni a versenyzői létszám csökkenése és a szponzorok távolmaradása miatt, ezért az IFBB 2013-ban eltörölte ezt a kategóriát" – eleveníti fel a múltat István.

Magyarország fitneszben azóta is a világ éllovasa, Szlovákia a második, és Ukrajna a harmadik a rangsorban, és ez a hármas felállás időről-időre felcserélődik.

Arra a kérdésre, hogy hazánkban mióta léteznek konditermek és mióta járnak oda nők is, a Magyar Testépítő és Fitnesz szakszövetség elnöke azt válaszolta, hogy az 1970-es évek közepén egyszerre négy konditerem is nyílt Budapesten. Érdekességként megemlítette, hogy az első, Spartacus nevű hely ma is működik a Bartók Béla út 57. szám alatt, csak más néven. Hölgyek pedig körülbelül egy évtizeddel később, az 1980-as évek közepén kezdtek el edzőteremben súlyzózni.

– Akkoriban még nem izomkolosszusokat faragtunk belőlük, amit a világ elvárt, de az említett Szikszay Gabi is így kezdte, és volt egy Rubos Katalinunk is, aki juniorban világbajnoki címet szerzett. Aztán kiemelném a későbbi évekből Vargha Violát, az MTFSZ  jelenlegi főtitkárát, aki junior testépítésben fél évtizeden át élmezőnyben volt a rendkívüli genetikájával, majd páros testépítésben 2. helyen végzett Európa-bajnokságon, végül fitneszmodell világbajnok lett. ​

Ő nem használt szereket, és belevitt egy nőies vonalat a versenyzésbe, ráadásul a testépítésből át tudott menni a bikini fitneszmodell kategóriába és vissza, miközben mindkét kategóriában tudott versenyezni.

Az biztos, hogy a 21. századra jócskán változott a női izomépítés megítélése és szabályrendszere, és egyre szélesebb rétegeket szólít meg a súlyzós edzésforma. Manapság a világ legtöbb részén már teljesen természetes látvány egy lány egy konditeremben, miközben egyes muszlim vallású országokban, például Afganisztánban máig tilos a női testépítés.

Források: Csupasport, Wikipédia


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Gyerekekkel telhetnek meg a Puskás Aréna lelátói az angolok ellen
Ma 10 órától lehet regisztrálni az ingyenjegyekre.

Link másolása

hirdetés

A 14 év alatti fiatalok számára iskolai szervezésben, kísérőkkel biztosítja a belépés lehetőségét a jövő szombati Magyarország-Anglia Nemzetek Ligája-mérkőzésre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Az MLSZ honlapjának hétfői közleménye felidézi, hogy a tavaly nyári Európa-bajnokságot követően az európai szövetség (UEFA) a rendbontó magyar szurkolók viselkedése miatt úgy döntött, hogy zárt kapuk mögött kell megrendezni a magyar-angol meccset.

Ennek ellenére nem maradnak üresek a lelátók. A jelentkezők kedden 10 órától regisztrálhatnak a gyerekjegy.mlsz.hu oldalon. Az iskolásokhoz tíz főnként egy kísérő is csatlakozhat, aki jogosult a regisztrációt elvégezni.

A mérkőzést jövő szombaton 18 órától rendezik a Puskás Arénában.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Világhírűvé vált az egyik zámolyi buszmegálló
Buszmegállót neveznek el Mark Cavendish világklasszis kerékpárosról Zámolyon, ahol biciklit cserélt a Girón.

Link másolása

hirdetés

Hatalmas hazai sporttörténeti sikernek számított, hogy a 2022-es Giro d'Italia kerékpáros körverseny rajtját és első három szakaszát Magyarországon bonyolították le. Ahogy az is páratlan eredmény, hogy a versenyen három magyar (Valter Attila, Peák Barnabás és Fetter Erik) is indult.

Most azonban nem csak a tehetséges magyar bringások és a lelkes szurkolók miatt került be hazánk a nemzetközi kerékpársport hírei közé. Az első napon (május 6-án, pénteken) a mezőny átbiciklizett többek között a Fejér megyei Zámoly településen is. Itt azonban kisebb bajba került a világklasszis, 34-szeres Tour de France-szakaszgyőztes Mark Cavendish. A brit versenyzőnek egy műszaki hiba miatt kerékpárt kellett cserélnie, ezt pedig csapatával a község egyik buszmegállójában tette meg.

Az Eurosport kommentátorai viccesen már ekkor megjegyezték, hogy a helyszín a világhír felé tart, és ez végül valósággá is vált:

a Feol.hu beszámolója szerint a buszmegállót, ahol a vasárnapi szakaszgyőztes gépet cserélt, a jövőben róla nevezik el, és az esemény emlékét kis tábla is őrzi majd.

A hírről már több nemzetközi bringás szaklap – például a Cyclingtips vagy a Cyclingweekly – is beszámolt. A falu örömét némileg beárnyékolja, hogy néhány napja ellopták a falu határában a Giro tiszteletére felállított bringaszobor ponyváit.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Először játszott az ukrán fociválogatott a háború kitörése óta, sokan könnyes szemmel nézték a meccset
A nemzeti tizenegy barátságos mérkőzésen 2-1-re verte a Borussia Mönchengladbach csapatát.

Link másolása

hirdetés

Rövid időre ismét a focira koncentrálhatott Ukrajna nemzeti válogatottja és minden bizonnyal az ország szurkolóinak nagy része is, amikor szerdán pályára lépett az ország nemzeti tizenegye – a február 24-én kitört orosz-ukrán háború kezdete óta először – számol be az eseményről a Daily Mail.

A csapat végül barátságos, jótékonysági meccsen 2-1-re győzte le a Borussia Monchengladbach csapatát.

A mérkőzés tervét még április végén hozták nyilvánosságra, kiemelve, hogy az abból származó összes bevételt az ukránok számára nyújtandó segélyekre fordítják.

A lelátókon a legtöbben kék-sárga zászlókat lengettek, és a közeli felvételeken látni lehetett, hogy sokan könnyekig meghatódva figyelték a történelminek mondható találkozót. A helyszínen amúgy 20 223 néző vett részt, az ukránon ingyen tekinthették meg a meccset.

„Nagyon fontos meccs volt ez nekünk és a hazánknak is. Azt éreztük, hogy az egész világ mögöttünk áll”

– mondta el a mérkőzés után Andrij Voronyin, volt ukrán válogatott labdarúgó, aki ezt az eseményt szakkommentátorként követte végig.

A Mönchengladbach közleményében azt üzente a nemzeti válogatottnak: „Örülünk, hogy segíthettük Ukrajnát a világbajnoki rájátszásra való felkészülésében, és minden jót kívánunk nekik!”.

hirdetés

A meccset egyébként az ukránok Mudrik és Pihaljonok góljával nyerték. Ukrajna a jövő hónapban vb-selejtezőt vív Skócia ellen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Gulácsi Péter kisfiát ünnepelték a Lipcse szurkolói a csapat sikere után
A kisfiú a közönség előtt rúghatott gólt, amit a drukkerek lelkes ovációval fogadtak.

Link másolása

hirdetés

Nagy sikert aratott a német RB Leipzig magyar kapusa, Gulácsi Péter kisfia is a csapat vasárnapi bajnoki mérkőzésén. Miután vasárnap a Lipcse 4–0-ra megverte az Augsburgot a Bundesliga 33. fordulójában, Gulácsi kisfia a stadionban a még ott maradó szurkolók előtt lőhetett gólt.

A közönség hatalmas üdvrivalgással ünnepelte a magyar válogatott kapusának gyermekét, ezt videón is megörökítették.

VIDEÓ: Így tombolt a közönség


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: