SPORT

Nagyon nehéz helyzetben van Hosszú Katinka, aki egyébként Zanzibáron nyaral

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint „fő a fejük” annak kapcsán, hogyan állítsák össze a magyar úszók programját a 2024-es, párizsi olimpiáig.
MTI - szmo.hu
2022. december 29.


Link másolása

A szakember az M1 aktuális csatornának azt mondta, bár 2023 "hagyományos" év lesz egy világbajnoksággal, 2024-ben vb, országos bajnokság és Európa-bajnokság is lesz három hónapon belül, ami alaposan megnehezíti az ő dolgát is.

"Három hónapon belül három ilyen verseny nagyon durva. A váltók olimpiai kvalifikációja a 2024-es, februári dohai vb-n dől el, így bár szívem szerint azt tenném, nem tehetem meg, hogy negligálom, mert akkor a váltóink nem tudnak Párizsban indulni"

- tekintett előre a kapitány. Megjegyezte, a várhatóan áprilisi országos bajnokság arról határoz majd, mely versenyzők kerülnek be a csapatba, kik lesznek védettek, így arra is mindenki igyekszik majd csúcsformában érkezni.

"Milák Kristóf például őrülten szeret versenyezni, így bár én azt szeretném, hogy a 2024-es vb-n csak a váltóban induljon, egyéniben pedig a fiatalok szerepeljenek, lesznek bajaim, érzelmileg be kell majd dobni magam, hogy ő is azonosuljon azzal, ami a helyes döntés" - mondta a jelenlegi legjobb magyar úszóról a kapitány.

Milák idei évére visszatekintve kiemelte, hogy új edzőjével is két világbajnoki és három Európa-bajnoki aranyat nyert, ráadásul 200 méter pillangón újra világcsúcsot úszott, de szerinte még ennél is több van benne.

"Szakmailag a budapesti vb-döntős úszása nem volt okos, előtte beteg is volt, ami zavarta a felkészülését, ráadásul hazai medencében, hazai közönség előtti úszásban még tapasztalatlan. Milák ugyanakkor egy zseni, ők pedig bármikor bármire képesek, és biztos vagyok abban, hogy ennél még legalább egy másodperccel képes gyorsabban teljesíteni a távot"

- jelentette ki a szakember az 1:50.34 perces úszásról.

A Honvéd 22 éves olimpiai bajnokáról megjegyezte, "még gyorsúszó is lehet belőle", ugyanis a római Eb-n csak a világcsúcstartótól kikapva lett ezüstérmes százon, a 4x200-as váltót pedig aranyérmes helyre hozta be.

"Még nem igazán tudjuk, hogy valójában mit tud, de fogom még olyan helyzetbe hozni, hogy ez kiderüljön. Azt azonban egyelőre nem árulom el, mikor" - fogalmazott Sós Csaba. Az idén Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor, Márton Richárd összetételben szerepelt gyorsváltóval kapcsolatban kijelentette: a négyesben bármi benne van, mert négy "nagyon klassz gyerek" alkotja a stafétát, akiknél jól lehet variálni, ki melyik pozícióban úszik. Az előjelek ráadásul azt mutatják, a jövőben még lehet "fejfájása" a váltó összetételével kapcsolatban, ugyanakkor azt egyértelművé tette: az egyéni szereplést nem áldozzák fel a váltóért, mert az úszás alapvetően egyéni sportág.

A háromszoros ötkarikás bajnok Hosszú Katinkával kapcsolatban kifejtette: az idei év előtt azt gondolta, reális cél lehet, hogy elérje a 100 érmes álomhatárt a felnőtt világversenyeken, most azonban már úgy véli, ez "egyre nehezebb lesz", mert ha ez a terve, akkor "bele kell raknia három hónap olyan munkát, amit már nagyon régen nem csinált".

"A kérdés, hogy képes-e erre, és ha képes, akkor hajlandó-e megtenni. Ez rajta múlik, de ha többet nem megy vízbe, akkor is olyan karrierje van, aminek az érmeit ha el kellene kezdeni felsorolni, soha nem érnénk a végére. Katinka túl van a zeniten, vannak más kötelezettségei, sok minden más is érdekli, ennyi idősen a test sem úgy reagál már, mint korábban, így bár látok reményt arra, hogy összejön az általa kitűzött százas cél, de jóval nehezebb dolga lesz innen, mint idén lett volna"

- mondta Sós.

Hosszú Katinka egyébként Zanzibáron nyaral.

A többi magyar versenyzőről kijelentette, örül, hogy Kós Hubert "átlépte a Rubicont", és az Eb-arannyal kijött, ami a tehetségében régóta benne volt, mellette az olimpiai hatodik, Eb-ezüstérmes Mihályvári-Farkas Viktória is végleg megérkezett a felnőttek közé azzal, hogy győzni tudott 400 méter vegyesen.

"Sok úszónk nyert érmet és jutott döntőbe az ifik között is háton, pillangón, gyorson, vegyesen és váltóban is. Rég voltam ilyen nagy létszámú csapattal, ahol generációs különbségek is vannak, de jó benyomásaim voltak, kellemes út volt" - utalt vissza a kontinensviadalra a kapitány.

A jövő évi, fukoukai vb-vel kapcsolatban kijelentette, mindig az a cél, hogy túlszárnyalják az előző viadal eredményét: idén Budapesten két aranyat nyert a magyar csapat, 2019-ben Kvangdzsuban négyet, Sós pedig a kettő közötti eredménnyel kiegyezne úgy, hogy "nem csak Milák nyer érmet".

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
„Rúgjon az MTK-nak gólt a gyerek!” – kiállt a DVTK edzője a szülinapos kisfiú lövéseit kivédő kapus mellett
A szurkolók is felháborodtak azon, hogy Senkó Zsombor nem engedte gólt lőni a kisfiút, két próbálkozás után pedig inkább messzire rúgta a labdát.

Link másolása

Mi is írtunk arról a szülinapos kisfiúról, aki elvégezhette a kezdőrúgást az MTK–DVTK NB II-es mérkőzés második félideje előtt. Varga Énok a kezdőrúgás után gondolt egyet és a labdával nekiindult a Diósgyőri csapat kapuja felé. A miskolciak kapusa,

Senkó Zsombor azonban a kisfiú két próbálkozását is kivédte, majd egy jó nagyot rúgva a labdába, véget vetett a gyerek játékának. A könnyeivel küzdő Énokot végül a bátyja vitte le a pályáról.

A meccs után megkérdezték a harkivi születésű, korábbi Fradi játékos Kuznyecov Szergejt, a DVTK edzőjét az esetről - írja a Nemzeti Sport.

"Ez most tartozik futball? Rúgjon az MTK-nak gólt a gyerek!"

- mondta felháborodottan a riportereknek.

Ahogy az alábbi videón látszik, a közönséget is nagyon felháborította a kapus bunkó viselkedése, többen fújoltak is.

Senkó Zsombor így is négy gólt kapott a meccs alatt: az MTK 4-2-re nyert a Diósgyőr ellen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Hosszú Katinka babát vár
Egy videóban mutatta meg a kerekedő pocakját.

Link másolása

Hosszú Katinka véget vetett a szóbeszédnek: új Instagram-videójában ő maga jelentette be, hogy gyereket vár.

A montázsban több sportolótársa mond rá egy-egy jelzőt, majd végül Hosszú annyit tesz hozzá, hogy anya.

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő tavaly nyáron ment férjhez Gelencsér Mátéhoz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
„Ájulás szélén haladtam órákon át” – taroltak a magyarok a hatnapos ultrafutó-vb-n
Rakonczay Gáborék három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek. A versenyzőknek egy egykilométeres körön kellett futniuk éjjel-nappal hat napon keresztül, minimális pihenőidővel.

Link másolása

Az olaszországi Policoróban rendezték meg múlt héten az ultrafutók hatnapos világbajnokságát.

A versenyen a magyarok három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek.

A férfiaknál Rakonczay Gábor, a nőknél Szilasi Viktória nyert, Drabik Krisztina pedig harmadik lett, de Szilasival együtt a csapatversenyben övék lett az első hely, míg Rakonczay Fodor Szilárddal lett csapatban ezüstérmes - írja a Telex.

A világbajnokságot egy kicsivel több mint egy kilométeres körön rendezték, ezen kellett éjjel-nappal futniuk a versenyzőknek változatos időjárási viszonyok mellett, minimális pihenőkkel.

Szilasi Viktória kanadai–magyar állampolgár, Viktoria Brownként is ismert, a világversenyeken viszont általában magyar színekben indul. Ő az első egy-két napot tolta meg, nagy előnyt szerzett, a harmadiktól már lazábban vette a dolgokat.

A végén egy sérülés is nehezítette a helyzetét, de így is végül 694,4 kilométert teljesített, és közel 50 kilométert vert a második Mara Gulerre. Drabik Krisztina 622,5 kilométerrel lett a harmadik.

Rakonczay Gábor egy hónappal ezelőtt még a Dunán kajakozott két és fél napon át, de rutinos ultrafutónak számít. Tavaly a világon ő futotta a legjobb hatnapos eredményt, akkor 844 kilométert teljesített. Ő azt a stratégiát választotta, hogy lassabban kezdett.

„Az első napon a 9–14. hely között futottam, onnan másztam föl szép lassan. Amikor megcsíptem a harmadik helyet, akkor vált reálissá, hogy nyerhetek is. Brutális volt a küzdelem. A harmadik hely után nagyot kellett küzdeni egy norvéggal. Ott voltam rajta, de nem volt biztos, hogy meg tudom előzni. Nagy pszichológiai meccs volt, végül ő tört meg előbb.

Utána több órán át ostromoltam az ír srácot. Majd az egyik német futó magát jól kipihenve közelített egyre jobban, már csak 20 kilométerre volt tőlem. Azon volt, hogy felőröljön, nem volt kellemes, ájulás szélén haladtam órákon át” – nyilatkozta Rakonczay.

Végül 3 kilométert javított is egyéni legjobb eredményén, 847,6 kilométerrel zárt, 20 kilométert vert rá a másodikra, a német Adrian Rewigre. A férfi mezőnyben még két magyar volt: míg Fodor Szilárd 690,3, addig Török Benjámin 602 kilométert teljesített.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Puskás jobb, mint Pelé, Ronaldo vagy Gerd Müller: új kártyát kapott a FIFA23-ban a magyar labdarúgó
Minden értéke közül kiemelkedik azonban a 97-es lövési statisztika, hiszen ilyen jól egyik ikon sem lő a játékban,
MTI - szmo.hu
2023. március 25.


Link másolása

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.

Az Electronic Arts évről évre megjelenő futballjátékában - az nso.hu beszámolója szerint -

Puskás Ferenc új kártyájának összértéke 95-ös, 93-as passzolással, 89-es futási sebességgel és 93-as cselezéssel. Mind közül kiemelkedik azonban a 97-es lövési statisztika, hiszen ilyen jól egyik ikon sem lő a játékban, a 95-öt is csak Pelé, Ronaldo és Gerd Müller éri el Puskáson kívül.

Puskás Ferenc először 2020-ban, a FIFA21-ben kapott ikon kártyát az EA Sports népszerű videojátéksorozatában.

Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, később a Nemzet Sportolója kitüntető cím birtokosa a magyar labdarúgó-válogatottban 85 alkalommal játszott, ezeken 84-szer volt eredményes. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954-Bern), olimpiai (1952-Helsinki), Európa-kupa- (1953-Róma), Bajnokcsapatok Európa Kupája- (1960-Glasgow) és világkupa-döntőben (1960-Madrid) is. Nevét az Év legszebb góljának járó Puskás-díj is őrzi 2009 óta. Puskás Ferenc 2006-ban hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET: