SPORT
A Rovatból

Megható, amikor 50 ezren énekelnek a földrengésben meghalt ghánai játékosra emlékezve Angliában

Christian Atsu felesége és gyermekei is ott voltak, hogy részt vegyenek korábbi csapata, a Newcastle Liverpool elleni bajnokiján.

Link másolása

31 évesen meghalt Christian Atsu, a török bajnokságtól a földrengés után visszalépő Hatayspor ghánai labdarúgója, akit csaknem két hete kerestek már a kutatóegységek a rengések után.

Atsu felesége és gyermekei is ott voltak a St. James' Park lelátóján szombaton, hogy részt vegyenek a Newcastle Liverpool elleni bajnokija előtti megemlékezésen.

Atsu volt angliai csapata, a Newcastle, és ellenfele, a Liverpool így emlékezett a játékosra: Atsu arca megjelent az eredményjelzőn, miközben a jelenlévő 52 ezer szurkoló énekelte a Liverpool indulóját, a „You’ll Never Walk Alone-t”, és tapsolt.

Az egykori ghánai válogatott futballista felesége, Marie-Claire Rupio sírva fakadt a lelátón.

A Newcastle játékosa Allan Saint-Maximin azt mondta: „Soha nem láttam ilyen srácot. Posztriválisok voltunk, de mindig tanácsokat adott nekem. Nagyon kedves volt, mindig viccelődött és mosolygott.”

De megemlékeztek róla a Chelsea meccsén is a hétvégén, hiszen az ő igazolásuk volt sokáig a játékos.

Christian Atsu tizenhét évesen került a Portóhoz, majd 2013 nyarán a Chelsea hárommillió eurót fizetett érte. Aztán kölcsönadták Hollandiába (Vitesse), Spanyolországba (Málaga), valamint három angol együttesnek (Everton, AFC Bournemouth, Newcastle United) is. A Newcastle 2017-ben 7.5 millió euróért megvásárolta, itt végül még négy évet töltött el, majd Szaúd-Arábiába igazolt, onnan pedig 2022 szeptemberében a Hataysporhoz.

Az utolsó gólját a török csapatnál február elején szerezte a földrengés előtti meccsen, 1-0-ra győzték le ezzel a találattal a Kasimpasa gárdáját. (képünkön a gól előtt)

Atsu a ghánai válogatottban 60 fellépésén tíz gólt szerzett, tagja volt a 2015-ben Afrika-kupa-döntős nemzeti együttesnek, sőt a kontinensbajnokságon a torna legjobb játékosa lett.

Atsu utolsó meccse a győztes góllal a Hatayspor színeiben február elején:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
A Rovatból
„Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz” – Megrendítő szavakkal búcsúzik Suhadja Szilárdtól édesapja
A hegymászó édesapja a fiától kapott képeslapra írt üzenetet idézett fel.

Link másolása

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a felkutatására küldött mentőcsapatok, így most már nincs remény arra, hogy a hegymászó túlélte a csúcsmászást.

A megrendítő hír után édesapja a közösségi oldalán így búcsúzott:

"Sziszikém!

Nincs szavam a nepáli hírekhez...

Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz, idézve a képeslapod hátulján írt záró üzenetedet;

Apa! Vigyázz az egészségedre és tudd: nagyon szeretlek! Szilárd - köszönöm és ez cseng állandóan a fejemben...

Apuci!

Én; A reményt adom fel utoljára.

Az édesapa ezzel a képpel is búcsúzik:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Családja kérésére az Everesten marad Suhajda Szilárd holtteste
Friss információk szerint az Everest mászói közül többen is nehézségekkel küzdöttek az elmúlt napokban, sokan megbetegedtek az alaptáborban.

Link másolása

Az Everest mászói közül többen is nehézségekkel küzdöttek az elmúlt napokban, sokan megbetegedtek az alaptáborban és volt olyan is, aki a felsőlégúti tünetek miatt el sem tudott indulni a csúcsra - tudta meg az ATV Híradó.

Pintér László, Suhajda Szilárd expedíciójának kommunikációs vezetője szerint a betegek egy közös étkezősátorban voltak, prüszköltek, köhögtek, és a használt zsebkendőt is simán kitették az asztalra, amit Szilárd szóvá is tett.

Ennek ellenére a magyar hegymászó végül megkezdte a csúcstámadást, a nyomkövetője 8795 méter magasan jelzett utoljára. Két fős háttércsapatával 8630 méteren beszélt utoljára.

"Az ember nem szól bele innen lentről, hogy a mászó mit csinál, ő ment oda, ez az ő döntése, ő küzdött érte. És bíztunk benne, hogy ő még lesz olyan erőben, hogy ha el is éri a csúcsot akár későn, hogy még onnan vissza fog térni" - fogalmazott Pintér László, aki szerint ennek a projektnek az esetében nem volt várható sikertelenség vagy tragédia várható, ezért döbbenetes fordulat számukra, ami történt.

Suhajda Szilárd holtteste a család kérésére mindenképpen a hegyen marad a keresés további fejleményeitől függetlenül.

Amennyiben biztonságosan megközelíthető helyszínen van, akkor a mászó eszközeit fogja lehozni a mentőcsapat, hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről, illetve egy utolsó emlékként a családnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
„A hegymászó él, valóságos életet él, tisztában van a kockázattal és számol vele” – Erőss Zsolt özvegye elgondolkodtató szavakkal búcsúzik Suhajda Szilárdtól
Sterczer Hilda szerint Suhajda Szilárd halálával egy teljes életet élő emberrel lett kevesebb a világban.

Link másolása

Sterczer Hilda - Erőss Zsolt özvegye - a közösségi oldalán búcsúzott a Mount Everesten csúcsmászás közben elhunyt Suhajda Szilárdtól.

Mint írja:

"Mi is az élet?

Suhajda Szilárd már nem jön haza a Mount Everestről, ezzel sok kérdést hagyva maga után. Az egyik ismétlődő kérdés: Miért megy oda? E mögött valójában vád húzódik: Micsoda felelőtlenség! Meghalni egy hegyért!

Álljunk meg itt egy pillanatra és gondoljunk bele: Mi itt élünk, vagy inkább mindennap meghalunk? Hajtunk a mókuskerékben, nap, mint nap, rohanuk, gürizünk, szaladunk, csináljuk, ami hasznos. Miközben észre se vesszük, hogy közben épp az Életünket veszítjük el. Napról, napra, és még csak nem is tudunk róla.

Nem jut idő az egészségre, a családra, a kultúrára, a kedvelt hobbira, a barátokra, a közösségre, önmagamra.

Fizikailag ugyan élünk, de azt az életet éljük, amit élni szeretnénk?

A hegymászó él. Igazán él. Tudja, mire hivatott, és ezt felvállalva mindennap valóságos életet él. Valós kihívásokkal szembesül, tisztában van a kockázattal és számol vele.

Suhajda Szilárd halálával egy teljes életet élő emberrel lett kevesebb a világban".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Nem találták meg Suhajda Szilárdot, feladták a keresését
A serpák órákon át kutattak a Hillary-lépcsőnél, mindhiába. Figyelembe véve az időjárási körülményeket és az eltelt időt, semmi esély nincs rá, hogy Szilárd életben van.

Link másolása

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a magyar hegymászó keresését - közölték a Hóhatár Facebook-odalon.

„A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába” - írták az expedíciót segítő oldalon.

Figyelembe véve az eltelt időt, az időjárási és terepviszonyokat semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték.

Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.

Suhajda Szilárd mindenféle külső segítség, azaz mesterséges oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül indult el a Mount Everest csúcsára, amit a tervek szerint szerdán ért volna el, ám a csúcstól nem messze nyoma veszett.

Csütörtökön Szilárd háttércsapata azt közölte, hogy

az egyik expedíció tagjai látták őt bő 50 méterrel a csúcs alatt. A magyar mászó mutatott életjeleket, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak. A magyar hegymászó ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez - enélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.

A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. A neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta, Simone Moro Katmanduból gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant.

A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa.

Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban.

Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték.

A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet.

Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől.

Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.

„27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény”

- írták az oldalon.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.


Link másolása
KÖVESS MINKET: