News here
hirdetés

SPORT

Lőrincz Tamás: „Ami velem történik, az egy csoda. Egy ceglédi srác, aki a határokat feszegeti”

35 éves lett sikeres birkózónk, aki még most is nehezen hiszi el, hogy Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és ezzel megkoronázta szenzációs pályafutását. A birkózás mellett testvérével való kapcsolatáról és családjáról is mesélt nekünk.

Link másolása

hirdetés

Lőrincz Tamás igazi példakép, nem csak a birkózók számára. Sportágában olimpiai bajnok, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok lett. Csodás családja van: két gyermeke mellett nagyon hálás feleségének, hogy a pályafutása során sokban támogatta és mindig mindenben támasza volt.

Születésnapján (december 20-án), karácsony előtt költözéssel telik az élete. Soha nem unatkozik, Tokió után azonban nagyot fordult vele a világ. Egyik meghívás a másikat éri, aminek nagyon örül, hiszen népszerűsítheti a birkózást Magyarországon, de már várja a csendesebb napokat.

– Ez a legédesebb születésnapod?

– Egy picit könnyedebbet el tudtam volna képzelni. Az elmúlt hónapokban nagyon sok volt a tennivalóm. Folyamatosan mentem egyik helyről a másikra. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy olimpiai bajnoki cím megnyerése ennyit jelent a magyar emberek számára határon innen és túl.

Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy ekkora örömet szereztem a magyaroknak Tokióban. Tudat alatt mindig is meghatározó része voltam a válogatottnak, mindenkinek tudtam útravalót adni egy-egy jól megfogalmazott mondattal, tanáccsal, fél mosollyal, egy poénnal.

A válogatott egy különleges csapat, még akkor is, ha egyéni sportágról beszélünk. Hihetetlen, hogy a birkózó társadalomnak mekkora bajnokai voltak, és most már én is ide tartozom! Nagyon sokszor tettem föl magamnak a kérdést: Ez hogyan történhetett meg velem? Miként lehetek itt? Ilyen illusztris társaságban?

hirdetés
Sike András olimpiai bajnok birkózó, a kötöttfogású válogatott vezetőedzője Lőrincz Tamásról:

"Tomi 2006-ban megnyerte az Európa-bajnokságot. Akkor azt hittük, hogy ez valami móka. Tamás valóban Európa legjobbja lett. A sarkalatos pont mindig is a fogyása volt. Itt kellett megtalálnunk azt az egyensúlyt, mikor érzi magát ereje teljében, és mikor nagyon fáradtan. A kor előrehaladtával a súlyzós edzések nagy hangsúlyt kaptak. Mikor a felnőtt csapathoz kerültem, közösen dolgoztuk ki azt a taktikát, hogy a legkevesebb erőbefektetéssel, miként aknázzuk ki a legnagyobb lehetőségeket. Hihetetlen technikával megáldott birkózóként, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is az élmezőny tagja volt. Akármelyik világversenyre készültünk, ő mindig nyerni akart. Harminc éves múlt, amikor, mint edzője sokat beszélgettünk egymással - na persze előtte is-, és itt fontos szerepet kapott a regeneráció és feltöltődés, mert egy huszonéves test, teljesen másképp reagál, mint egy harminc fölötti. Ezt saját tapasztalatomból tudtam, hiszen én is számtalan világversenyen vettem részt, ami roppant fárasztó volt. Egy edző aligha kívánhat ennél többet, minthogy ilyen csapattal dolgozhasson együtt."

– Ami velem történik, az egy csoda.

Egy ceglédi srác, aki a határokat feszegeti, viszi magával az öccsét (az olimpiai bajnoki ezüstérmes birkózó, Lőrincz Viktor - a szerk.), hiszen a szüleink arra tanítottak, hogy vigyázzunk egymásra, és segítsük a másikat. Nélküle soha nem lehettem volna az, aki most vagyok. Viktor egy fantasztikus ember. (Remélem, ezt a cikket nem olvassa, mert akkor oda a tekintélyem.…) Mind a családjára, mind az életvitelére annyira büszke vagyok, hogy nehéz szavakba önteni. Tudom, hogy a világhálón több videó is napvilágot látott, amikor az egymás közötti horgászversenyeken legyőzött: ez egy örök küzdelem. Kikapcsolódásképpen gyakran eltűnünk pár napra, és horgászás közben kapcsolódunk ki, töltődünk fel, és persze birkózunk a halakkal, no meg egymással, hogy ki a jobb horgász!

Hogy az álmunkat sikerült közösen megvalósítani, és ketten állhattunk az olimpiai dobogón, még ma is felfoghatatlan számomra!

Komáromi Tibor Olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok, Európa-bajnok birkózó, volt szövetségi kapitány így látja egykori tanítványát:

"Tamás egy nagyon jó csapatba került bele, amikor válogatott lett. Olyan birkózók képviselték a krémet, mint Berzicza Tamás, Bácsi Béter, Bárdosi Sándor. Egy erős közösség volt, ahol bontogathatta a szárnyait. Amikor először fölkaptam rá a fejem, az a 2006-os Európa-bajnokság volt Moszkvában. Lehet, most sokan kinevetnek, de az olimpiai döntő előtt annyira nyugodt voltam, mert tudtam, hogy aranyérmes lesz. Szinte félgőzzel győzte le kirgiz ellenfelét. A zsigereiben van a birkózás. Az edzőtáborok alatt azt tanulta meg, hogyan kell győzni a szőnyegen és nem csillogni. Ezt az olimpiai döntőben be is bizonyította."

– A versengés mindennap jelen van?

– Ezt nem tudjuk félretenni, de ennek ellenére nagyon jó testvérek vagyunk. Mindent megbeszélünk egymással.

Ő az, aki tudja, hogy mikor, mire gondolok. Számomra nem létezik olyan, amit ne beszélnék meg vele. Annyira szurkoltam az olimpiai döntőben, hiszen tudtam, hogy csak együtt érhetünk el a csúcsra. Döntőbe jutottunk mi, Ceglédről, a Lőrincz testvérek. Most is, ahogy erről beszélek, elérzékenyülök.

Sokan kérdezték tőlem, hogy ebben a súlycsoportban melyik volt a legnehezebb mérkőzésem. Egy olimpia mindig különleges. Olyan atmoszférája van, amit nehezen tud átadni az ember. A sorsoláson már láttam és tisztában voltam vele, hogy az iráni ellenfelem lesz majd a legnehezebb dió. Ezt az ember érzi, tudja. Nem kellett csalatkoznom, kijelenthetem: életem legnehezebb mérkőzését vívtam vele. Nyertem, mert akármennyire is besavasodtam, a szívem vitt előre. Várt rám a döntő! Egy ismeretlen kirgiz srác nézett velem farkasszemet, aki piszok jó birkózó. Erőtől duzzadva nekem esett, de azt mondhatom, hogy a rutinomnak köszönhetően sikerült győznöm. A következő másodperceket már nem tudom felidézni, fel sem fogtam, hogy olimpiai bajnok lettem. Ma is keresem rá szavakat, hogy elégtétel volt-e számomra? Annyi kiváló birkózó között lehettem bajnok, annyi szenzációs versenyzővel mérhettem össze magam, ami önmagában is csodálatos érzés.

– Az első kérdésemre még sem válaszoltál. Mennyire változott meg az életed?

– Ez nagyon vicces, de a kétéves kisfiam a marketingfőnököm, mert ha elmegyünk valahova, mindenhol úgy mutat be, hogy ő apa, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok. Sokat derülök ezen, akárcsak örök támaszom, a feleségem, Emese, aki szintén birkózó volt. A család persze Dórival, a kislányommal teljes egész, ő már kész hölgy: 4 éves. Az elmúlt évek edzőtáborai, bizony sok nélkülözéssel jártak. Most viszont az új lakás elfoglalása a legfontosabb cél.

Fotó: Demjén Attila

Farkas Péter olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó Lőrincz Tamásról:

Tamásra akkor figyeltem föl, amikor a kadet - korosztályban (14-16 év közöttiek) meglepte ellenfeleit. Nagyon tehetséges volt, és rendkívül ruganyos. Minden adva volt, hogy olimpiai bajnok lehessen már egészen kicsi kora óta.

– Volt, hogy elfogyott benned az energia?

– Klasszikus értelemben nem. A riói olimpia után sutba dobtam volna mindent, annyira csalódott voltam, de Viktor, az öcsém kirángatott az apátiából és mennyire jól tette! Holott, akkor tőle vették el a bronzérmet. A birkózócsapat a hónom alá nyúlt, és jól tették, mert új erőre kaptam. Másik súlycsoportot választottam magamnak, ami már önmagában is egyedülálló volt, hiszen a hátam mögött hagytam a 66 kilógrammot, és a 77 kilósok között próbáltam szerencsét: magam sem gondoltam volna, de bejött a váltás! Akkor jó döntést hoztam és nagyon boldog vagyok, hogy ennyire sikeres pályafutást tudhatok magam mögött.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Kubatov: Szégyellhetik magukat, akik kirekesztő rigmusokat kiabáltak, maximálisan igazat adok az UEFA-nak
Az UEFA büntetett. A kizárás azokat érinti, akik a B1 szektorba vettek jegyet, de nem rendelkeznek a bajnokságra érvényes szezonbérlettel.

Link másolása

hirdetés

Kubatov Gábor, az FTC elnöke leszögezte, maximálisan igazat ad az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), amely pénteken pénzbüntetéssel, valamint szektorbezárással sújtotta a klubot a Slovan Bratislava elleni, sikerrel megvívott Bajnokok Ligája-selejtező alatt történt szurkolói rendbontások miatt.

"Egyszerre vagyok mélységesen csalódott és rendkívül dühös most. Maximálisan igazat adok az UEFA-nak, nem is vitatom a döntés jogosságát. Több mint tíz éve, amióta elnöknek választottak, küzdünk a kirekesztés minden formája ellen a Fradiban. Folyamatosan kampányolunk, nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is harcolunk" - nyilatkozta az Origo.hu portálnak Kubatov Gábor.

Az UEFA indoklása szerint a magyar bajnoknak összesen 79 ezer eurót (mintegy 31,1 millió forint) kell befizetnie, ebből 15 ezret rasszista megnyilvánulások, 50 ezret pirotechnikai eszközök használta, különböző tárgyak pályára dobása, anyagi károkozás, valamint provokatív hangnemű rigmusok miatt, míg a nyilvános közlekedőfolyosók lezárása 14 ezer euróba került.

A Ferencvárosnak a büntetés részeként a következő hazai nemzetközi mérkőzésére le kell zárnia egy legalább 1000 fő befogadására alkalmas szektorát a B tribünön, ott pedig egy rasszizmus ellen felszólító molinót kell elhelyeznie.

A zöld-fehérek szerdán 1-1-es döntetlent értek el az azeri Qarabag vendégeként, a párharc visszavágójára kedden kerül sor a Groupama Arénában.

A kizárás azokat érinti, akik a B1 szektorba vettek jegyet, de nem rendelkeznek a bajnokságra érvényes szezonbérlettel. A klubelnök elmondta, az érintett szurkolóknak azt ajánlják fel, hogy automatikusan átfoglalják a jegyüket a következő hazai nemzetközi mérkőzésre.

hirdetés
"Hiányzik majd a lelátóról mások miatt ezer ember, aki buzdítaná a csapatot, ezt is nagyon sajnálom. Ha szektort kell bezárnunk, mert kirekesztő rigmusokat hallani a lelátón, akkor így fogunk tenni. Azt hittem, már a legvérmesebb szurkolóink is megtanulták, hogyan kell viselkedniük egy Fradi-meccsen, de még mindig vannak, akik megfeledkeznek arról, hogy mi a Fradiban egyek vagyunk. Szégyellhetik magukat, akik kirekesztő rigmusokat kiabáltak"

- nyilatkozta Kubatov.

Az elnök arra számít, hogy az esetből minden szurkoló tanul és többé nem fordul elő hasonló, azaz tényleg sikerül végérvényesen száműzni a kirekesztő rigmusokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
Hatalmas meglepetés: Hosszú Katinka nem jutott döntőbe 400 vegyesen, mert két magyar is megelőzte az Eb-n
Ez volt mindig a kedvenc száma, úgy kiborult, hogy ki sem jött utána az újságíróknak nyilatkozni.
MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2022. augusztus 13.


Link másolása

hirdetés

Hosszú Katinka óriási meglepetésre nem jutott döntőbe 400 méter vegyesen szombaton a római úszó Európa-bajnokságon.

A háromszoros olimpiai bajnok világcsúcstartó - aki júniusban, a hazai rendezésű világbajnokságon a döntő egyedüli európai résztvevőjeként végül a negyedik helyen végzett - 4:45.07 perces idővel összesítésben a negyedik időt úszta ugyan, azonban honfitársai közül Jakabos Zsuzsanna (4:41.30) és Mihályvári-Farkas Viktória (4:41.01) is megelőzte, így a szabályok értelmében nem folytathatja.

A szám 33 éves világcsúcstartója, címvédője és négyszeres győztese - aki 97 éremnél jár nagy világversenyeken (olimpiai, vb, Eb) és a 100-at tűzte ki maga elé célul - nem jött ki a vegyes zónába az újságírókhoz.

A 18 esztendős Mihályvári-Farkas elmondta, miután látta, hogy Hosszút megelőzte, még tartalékolni is tudott az esti döntőre. "Úgy jöttünk ide, hogy az edzőmmel bizonyítani akarunk magunknak. Fel voltam készülve, jól sikerültek az edzések, bár az időn annyira ez most nem látszik, de remélem a döntőben jobb lesz" - nyilatkozta a legjobb idővel döntős magyar.

A Foro Italicóban szakadó esőben a magyarok közül a délelőtti előfutamokban elsőként Pádár Nikolett ugrott medencébe 200 méter gyorson. A 4x200 méteres váltóval csütörtökön bronzérmes versenyző - aki júliusban címét megvédve nyert aranyat a bukaresti junior Eb-n - 1:59.62 perces idővel az ötödik idővel jutott tovább. Őt Késely Ajna követte, aki 2:01.08 perccel zárt, elmondta azonban, hogy szereplése egyelőre kérdéses az elődöntőben, és edzőjével, Bernek Péterrel döntenek majd a folytatásról.

A szervezők a szakadó eső miatt "felpörgették" a programot, minimális szünetekkel engedték egymás után a futamokat.

hirdetés
A következő szám a férfi 100 méter pillangó volt, amelyben Milák Kristóf a szám címvédőjeként, olimpiai ezüstérmeseként és újdonsült világbajnokaként ugrott medencébe. A Honvéd klasszisa egy pillanatra sem erőltette meg magát, még azt is hagyta, hogy legyőzzék, 51.82 másodperces idővel a harmadik helyen jutott tovább.

A futam után a vegyes zónában elmondta, "csak azért jöttem most, hogy leússzam". Este ugyanis előbb a 100 méter gyors fináléjában, majd ennek a számnak az elődöntőjében lesz érdekelt - a kettő között pedig 24 perce lesz regenerálódni. Hozzátette, utoljára talán gyerekkorában úszott ilyen körülmények között.

Ugyanebben a számban Kós Hubert egyéni csúcsát (51.52) megközelítve, 51.88 másodperccel a negyedik idővel jutott tovább. Az UTE versenyzője az esti programban a 200 méter hát döntőjében lesz érdekelt, ugyanakkor jelezte, ennek ellenére ott lesz ebben a számban is az elődöntőben, ez ugyanis közel áll a szívéhez, és az edzéseken is sokat gyakorolták.

Férfi 200 méter mellen két olyan úszó ugrott vízbe, aki ezt a számot ritkán vállalja: Verrasztó Dávid 2:13.81 perccel a 14., Zombori Gábor 2:13.93-mal a 16. helyen jutott tovább. A csütörtöki nyitónapon 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó elárulta, elsősorban azért állt itt rajthoz, mert ahhoz, hogy eredeti számában jobb legyen, minden úszásnemben javítania kell. Zombori megjegyezte, hátúszóként kezdte, majd vegyesen és gyorson is versenyzett, most éppen mellen próbálja ki magát, az edzéseken jól is érezte magát ebben az úszásnemben.

Búcsúzott Szabó-Feltóthy Eszer, aki 50 méter háton 29.96 másodperccel a 33. lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A sztárfocista, aki még mindig nem költözött el otthonról és segít a szüleinek a mosogatásban
Eddig eszébe sem jutott elköltözni, és házakat, autókat vásárolni a pénzéből.

Link másolása

hirdetés

Trent Alexander-Arnold, a Liverpool játékosa 23 éves kora ellenére már most a világ egyik legjobb jobbhátvédje.

Míg a legtöbb sztárfocista az újonnan szerzett vagyonát autókra, házakra és szórakozásra költi, Alexander-Arnold ennél sokkal földhözragadtabb – írja a CNN.

Ő ugyanis, bár már megnyerte az angol bajnokságot, a Bajnokok Ligáját, az FA-kupát, a Ligakupát, az európai Szuperkupát és a FIFA Klubvilágbajnokságot – még mindig a szüleivel él, és segít nekik a házi munkában is.

A Premier League-ben 161 meccsen 10 gólt szerzett, 45 gólpasszt adott, 114 győztes és mindössze 19 vesztes meccs van mögötte.

A fiatal játékos a CNN-nek azt nyilatkozta, szerinte az, hogy a családjával maradt, segített neki eljutni erre a szintre a karrierjében.

„A fiatal játékosok hajlamosak elkapkodni a dolgokat. Elkezdesz pénzt keresni, sok fiatal focista számára pedig az első dolog, hogy elköltözik, vesz egy új autót, stb.” – mondta.

hirdetés

„Amikor otthon laksz ott vannak a szüleid, akik kordában tartanak, és gondoskodnak arról, hogy a dolgok tiszták és rendezettek legyenek, hogy a koszos edények ne halmozódjanak fel, szép, tiszta környezetbe mész haza, meg ilyenek. Amikor egyedül élsz, folyton halogatod, hogy majd megcsinálod a reggelit vagy a vacsorát, aztán hazajössz edzésről, és nem egy szép, tiszta környezetbe.

Szóval eddig nem éreztem, hogy el akarok költözni otthonról”

– fogalmazott.

Hozzátette, mindig is élvezte, hogy közel van a családjához, szerinte ők voltak azok, akik segítették felemelni oda, ahol most van, miközben két lábbal a földön tartották.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
Meghalt Tóth József, az Újpest válogatott labdarúgója
Törőcsik András és Kardos József után újabb klasszis futballista távozott.

Link másolása

hirdetés

71 évesen meghalt Tóth József, az Újpest 56-szoros válogatott labdarúgója. Az UTE közösségi oldalának tájékoztatása szerint

temetéséről a családdal egyeztetve később intézkednek.

Tóth József Mosonmagyaróváron született, ott kezdett futballozni, 1969-ben Pécsre, majd 1975-ben Újpestre került. Utóbbi együttesben 1984-ig szerepelt, 268 mérkőzésen három gólt szerzett, a lila-fehérekkel kétszer volt bajnok (1977/78, 1978/79) és kétszer nyert Magyar Kupát (1982, 1983).

A labdarúgó 1984 és 1986 között az MTK-VM színeiben szerepelt az élvonalban, majd a finn IF Kraft csapatában fejezte be karrierjét. A finn bajnoki szünet idején - 1986 novemberétől - az Erzsébeti SMTK színeiben játszott az NB III-ban.

Tóth József a magyar válogatottban 56 alkalommal lépett pályára 1974 és 1983 között

és egy gólt szerzett, tagja volt az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon szereplelt csapatnak.

Az újpestiek a közelmúltban veszítették el Tóth József ugyancsak válogatott csapattársait, Törőcsik Andrást és Kardos Józsefet.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: