SPORT
A Rovatból

Lőrincz Tamás: „Ami velem történik, az egy csoda. Egy ceglédi srác, aki a határokat feszegeti”

35 éves lett sikeres birkózónk, aki még most is nehezen hiszi el, hogy Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és ezzel megkoronázta szenzációs pályafutását. A birkózás mellett testvérével való kapcsolatáról és családjáról is mesélt nekünk.

Link másolása

Lőrincz Tamás igazi példakép, nem csak a birkózók számára. Sportágában olimpiai bajnok, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok lett. Csodás családja van: két gyermeke mellett nagyon hálás feleségének, hogy a pályafutása során sokban támogatta és mindig mindenben támasza volt.

Születésnapján (december 20-án), karácsony előtt költözéssel telik az élete. Soha nem unatkozik, Tokió után azonban nagyot fordult vele a világ. Egyik meghívás a másikat éri, aminek nagyon örül, hiszen népszerűsítheti a birkózást Magyarországon, de már várja a csendesebb napokat.

– Ez a legédesebb születésnapod?

– Egy picit könnyedebbet el tudtam volna képzelni. Az elmúlt hónapokban nagyon sok volt a tennivalóm. Folyamatosan mentem egyik helyről a másikra. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy olimpiai bajnoki cím megnyerése ennyit jelent a magyar emberek számára határon innen és túl.

Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy ekkora örömet szereztem a magyaroknak Tokióban. Tudat alatt mindig is meghatározó része voltam a válogatottnak, mindenkinek tudtam útravalót adni egy-egy jól megfogalmazott mondattal, tanáccsal, fél mosollyal, egy poénnal.

A válogatott egy különleges csapat, még akkor is, ha egyéni sportágról beszélünk. Hihetetlen, hogy a birkózó társadalomnak mekkora bajnokai voltak, és most már én is ide tartozom! Nagyon sokszor tettem föl magamnak a kérdést: Ez hogyan történhetett meg velem? Miként lehetek itt? Ilyen illusztris társaságban?

Sike András olimpiai bajnok birkózó, a kötöttfogású válogatott vezetőedzője Lőrincz Tamásról:

"Tomi 2006-ban megnyerte az Európa-bajnokságot. Akkor azt hittük, hogy ez valami móka. Tamás valóban Európa legjobbja lett. A sarkalatos pont mindig is a fogyása volt. Itt kellett megtalálnunk azt az egyensúlyt, mikor érzi magát ereje teljében, és mikor nagyon fáradtan. A kor előrehaladtával a súlyzós edzések nagy hangsúlyt kaptak. Mikor a felnőtt csapathoz kerültem, közösen dolgoztuk ki azt a taktikát, hogy a legkevesebb erőbefektetéssel, miként aknázzuk ki a legnagyobb lehetőségeket. Hihetetlen technikával megáldott birkózóként, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is az élmezőny tagja volt. Akármelyik világversenyre készültünk, ő mindig nyerni akart. Harminc éves múlt, amikor, mint edzője sokat beszélgettünk egymással - na persze előtte is-, és itt fontos szerepet kapott a regeneráció és feltöltődés, mert egy huszonéves test, teljesen másképp reagál, mint egy harminc fölötti. Ezt saját tapasztalatomból tudtam, hiszen én is számtalan világversenyen vettem részt, ami roppant fárasztó volt. Egy edző aligha kívánhat ennél többet, minthogy ilyen csapattal dolgozhasson együtt."

– Ami velem történik, az egy csoda.

Egy ceglédi srác, aki a határokat feszegeti, viszi magával az öccsét (az olimpiai bajnoki ezüstérmes birkózó, Lőrincz Viktor - a szerk.), hiszen a szüleink arra tanítottak, hogy vigyázzunk egymásra, és segítsük a másikat. Nélküle soha nem lehettem volna az, aki most vagyok. Viktor egy fantasztikus ember. (Remélem, ezt a cikket nem olvassa, mert akkor oda a tekintélyem.…) Mind a családjára, mind az életvitelére annyira büszke vagyok, hogy nehéz szavakba önteni. Tudom, hogy a világhálón több videó is napvilágot látott, amikor az egymás közötti horgászversenyeken legyőzött: ez egy örök küzdelem. Kikapcsolódásképpen gyakran eltűnünk pár napra, és horgászás közben kapcsolódunk ki, töltődünk fel, és persze birkózunk a halakkal, no meg egymással, hogy ki a jobb horgász!

Hogy az álmunkat sikerült közösen megvalósítani, és ketten állhattunk az olimpiai dobogón, még ma is felfoghatatlan számomra!

Komáromi Tibor Olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok, Európa-bajnok birkózó, volt szövetségi kapitány így látja egykori tanítványát:

"Tamás egy nagyon jó csapatba került bele, amikor válogatott lett. Olyan birkózók képviselték a krémet, mint Berzicza Tamás, Bácsi Béter, Bárdosi Sándor. Egy erős közösség volt, ahol bontogathatta a szárnyait. Amikor először fölkaptam rá a fejem, az a 2006-os Európa-bajnokság volt Moszkvában. Lehet, most sokan kinevetnek, de az olimpiai döntő előtt annyira nyugodt voltam, mert tudtam, hogy aranyérmes lesz. Szinte félgőzzel győzte le kirgiz ellenfelét. A zsigereiben van a birkózás. Az edzőtáborok alatt azt tanulta meg, hogyan kell győzni a szőnyegen és nem csillogni. Ezt az olimpiai döntőben be is bizonyította."

– A versengés mindennap jelen van?

– Ezt nem tudjuk félretenni, de ennek ellenére nagyon jó testvérek vagyunk. Mindent megbeszélünk egymással.

Ő az, aki tudja, hogy mikor, mire gondolok. Számomra nem létezik olyan, amit ne beszélnék meg vele. Annyira szurkoltam az olimpiai döntőben, hiszen tudtam, hogy csak együtt érhetünk el a csúcsra. Döntőbe jutottunk mi, Ceglédről, a Lőrincz testvérek. Most is, ahogy erről beszélek, elérzékenyülök.

Sokan kérdezték tőlem, hogy ebben a súlycsoportban melyik volt a legnehezebb mérkőzésem. Egy olimpia mindig különleges. Olyan atmoszférája van, amit nehezen tud átadni az ember. A sorsoláson már láttam és tisztában voltam vele, hogy az iráni ellenfelem lesz majd a legnehezebb dió. Ezt az ember érzi, tudja. Nem kellett csalatkoznom, kijelenthetem: életem legnehezebb mérkőzését vívtam vele. Nyertem, mert akármennyire is besavasodtam, a szívem vitt előre. Várt rám a döntő! Egy ismeretlen kirgiz srác nézett velem farkasszemet, aki piszok jó birkózó. Erőtől duzzadva nekem esett, de azt mondhatom, hogy a rutinomnak köszönhetően sikerült győznöm. A következő másodperceket már nem tudom felidézni, fel sem fogtam, hogy olimpiai bajnok lettem. Ma is keresem rá szavakat, hogy elégtétel volt-e számomra? Annyi kiváló birkózó között lehettem bajnok, annyi szenzációs versenyzővel mérhettem össze magam, ami önmagában is csodálatos érzés.

– Az első kérdésemre még sem válaszoltál. Mennyire változott meg az életed?

– Ez nagyon vicces, de a kétéves kisfiam a marketingfőnököm, mert ha elmegyünk valahova, mindenhol úgy mutat be, hogy ő apa, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok. Sokat derülök ezen, akárcsak örök támaszom, a feleségem, Emese, aki szintén birkózó volt. A család persze Dórival, a kislányommal teljes egész, ő már kész hölgy: 4 éves. Az elmúlt évek edzőtáborai, bizony sok nélkülözéssel jártak. Most viszont az új lakás elfoglalása a legfontosabb cél.

Fotó: Demjén Attila

Farkas Péter olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó Lőrincz Tamásról:

Tamásra akkor figyeltem föl, amikor a kadet - korosztályban (14-16 év közöttiek) meglepte ellenfeleit. Nagyon tehetséges volt, és rendkívül ruganyos. Minden adva volt, hogy olimpiai bajnok lehessen már egészen kicsi kora óta.

– Volt, hogy elfogyott benned az energia?

– Klasszikus értelemben nem. A riói olimpia után sutba dobtam volna mindent, annyira csalódott voltam, de Viktor, az öcsém kirángatott az apátiából és mennyire jól tette! Holott, akkor tőle vették el a bronzérmet. A birkózócsapat a hónom alá nyúlt, és jól tették, mert új erőre kaptam. Másik súlycsoportot választottam magamnak, ami már önmagában is egyedülálló volt, hiszen a hátam mögött hagytam a 66 kilógrammot, és a 77 kilósok között próbáltam szerencsét: magam sem gondoltam volna, de bejött a váltás! Akkor jó döntést hoztam és nagyon boldog vagyok, hogy ennyire sikeres pályafutást tudhatok magam mögött.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
24 évesen meghalt a maratoni futás kenyai világcsúcstartója
Kelvin Kiptum elvesztette az uralmát az autója felett és egy fának csapódott. A kocsiban utazott az edzője is, aki szintén életét vesztette a vasárnapi balesetben.

Link másolása

Autóbalesetben meghalt Kelvin Kiptum, a maratoni futás világcsúcstartója. A kenyai sportoló 24 éves volt.

A Guardian cikke szerint Kiptum vasárnap szenvedett balesetet, miután elvesztette az uralmát az autója felett és nekiütközött egy fának, majd az árokba csapódott Kenya délnyugati részén.

Az autóban utazott az edzője, Gervais Hakizimana is, aki szintén életét veszítette a tragédiában.

Az autó másik utasát kórházba szállították.

Kiptum halálhírét később az ország miniszterelnöke is megerősítette. Raila Odinga azt írta az X-en, hogy az egész nemzet gyászolja a sportolót, akit igazi hősnek nevezett.

Kelvin Kiptum tavaly októberében, a Chicago Marathonon döntötte meg a világrekordot, amikor 2:00:35 alatt ért célba. Ezzel bő fél perccel javította meg a szintén kenyai Eliud Kipchoge rekordját.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
Megvolt a sorsolás: őket kapták a magyar vízilabdások a párizsi olimpián
A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is a könnyebb csoportba került a párizsi olimpián, ugyanakkor az egyenes kiesés szakaszban várhatóan nehezebb dolga lesz.

Link másolása

Szombat este a Dohában zajló világbajnokság olasz-horvát férfidöntője után rendezték meg a sorsolást.

Elsőként a nőket húzták ki, a magyar válogatott kifejezetten könnyű ötösbe került, ugyanis a hollandok mellett az ausztrál, a kínai és a kanadai csapattal került össze. Ugyanakkor viszont az egyenes kieséses szakaszban biztosan nehéz dolga lesz, mivel a B csoportban a világbajnok amerikai válogatott mellé került a spanyol, a görög, az olasz és a francia csapat.

A férfiak a legerősebb ellenfelek közül a spanyolokat kapták meg, ezen kívül az ausztrálokkal, a japánokkal, valamint a szerbekkel és a franciákkal találkoznak.

A férfi torna csoportbeosztása:

A csoport:

Görögország, Horvátország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró

B csoport:

MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország

A női torna csoportbeosztása:

A csoport:

Hollandia, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Kína, Kanada

B csoport:

Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Bekeményítettek: le kell hozni az ürüléküket a hegymászóknak a Mount Everestről
A nagyvárosi kutyatartók ezt már régóta tudják, ideje volt a hegymászóknak is felzárkózniuk melléjük. Kötelező lesz a zacskók használata.

Link másolása

A 24.hu híradása szerint Mingma Csiri serpa, a Pasang Lhamuról elnevezett, illetékes falusi közösség szóvivője bejelentette, hogy a nepáli hatóságok elrendelték, hogy

a Mount Everest hegymászóinak ezentúl le kell hozniuk saját ürüléküket az alaptáborba, azt nem hagyhatják fent a hegyen.

A tavasszal kezdődő főszezonban már minden hegymászónak kötelező lesz erre alkalmas zsákot, zacskót használnia. A szabályt egyrész azért hozták meg, hogy a természeti táj súlyos beszennyezését megelőzzék, ugyanakkor jogos aggály az is, hogy

a hegymászók szervezetébe közvetetten emberi ürülék kerülhet, amikor havat melegítenek ivóvíznek.

Néhány expedíciószervező cég egy ideje már, igaz csak önkéntes alapon, de eddig is használt ürülékzsákot. Most ez kötelező lesz. A szabály betartatásának segítésére a közösség egy ideiglenes irodát akar nyitni az Everest alaptáborában.

Nemcsak az emberi ürülék, de többtonnányi hulladék is alapvető probléma már régóta a világ legmagasabb hegyén, amit egyben a világ legmagasabb szemétdombjának is neveznek: tönkrement sátrak, ruhák, csomagolóanyagok, vízforralók, italos és oxigénpalackok, sörösdobozok vannak elszórva mindenütt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
Az egykor a Dakar paródiájaként indult verseny mára már trendeket diktál, és túlszárnyalta a „példaképét”
A Párizs-Dakar karikatúrájaként találták ki annak idején a Budapest-Bamako ralit. De ma már az egyik legegyedibb, legextrémebb versennyé vált, amit idén fotósunk, Elek Krisztián is végigkísért.

Link másolása

Amikor tüzetesebben is megismertem, mi is az a Budapest-Bamako rali, nekem először a Flúgos futam rajzfilm jutott eszembe. El is mondom, miért: ez nem egy elit verseny, itt bármilyen autóval, motorral vagy quaddal el lehet indulni. A szervezőknek az volt az eredeti célja, hogy egy

olyan ralit szerettek volna csinálni, ahol az amatőröket nem dobálják ki, nekik is megvan a tiszteletük, ahol kis pénzzel el lehet indulni futamon.

A ralin négy kategóriában lehet részt venni. A verseny kategória során napi feladatokat kell teljesíteni, persze itt a legnehezebb az útvonal. A 4×4 túra vagy kaland, illetve a túra kategóriában nincsenek feladatok. A két kategória között annyi a különbség, hogy utóbbit egy egyszerű személyautóval is meg lehet tenni. Végül, de nem utolsósorban pedig ott van a spirit, amelyre nincs nevezési díj, de csak

ipari hulladék autókkal, illetve motorokkal lehet rajta részt venni.

Ez volt az a pont, amikor beugrottak nekem gyermekkorom rajzfilmjének spéci járgányai.

Önmagában is őrültnek kell lenni, hogy valaki egy ilyen versenyek részt vegyen, jól jellemzi a körülményeket a szervező őszinte vallomása: „a pontos táv 8276 kilométer, de eltévedésekkel együtt ez valójában körülbelül 8600-8700 kilométer szokott lenni.

Ami viszont magyarként büszkeséggel tölt el: az egykor a Dakar paródiájaként indult verseny mára már trendeket diktál. A már említett spirit kategória sikerét mi sem jelzi jobban, hogy

már a Párizs-Dakar ralin is van amatőr kategória, ahol régi, vacak autókkal indulhatnak, és nincs időmérés.

Szabó Gál András szervező ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Rallycafé.hu-nak, hogy nagyon nagy melegséggel tölti el a szívét, hogy mára nem ők a követők, hanem „mi lettünk a vezetők, és minket utánoznak a ralin, amelyre nagy tisztelettel és áhítattal néztem fel gyerekkoromban.

A sikerre jellemző, hogy most két hullámban indult el a Budapest-Bamako, a jelentkezők nagy száma miatt.

A fő futam, mind a négy kategóriával január 26-án indult, a második futam pedig most, február 16-én kezdődött és még javában tart. Ez utóbbin viszont nincsen verseny kategória. Azt egyébként magyar versenyző,

az orosházi Pásztor András vezette Körös Autó csapata nyerte.

S hogy egy kis flúgosság se maradjon ki: az Infostart információi szerint a díjátadón két csapat között szabályos tömegverekedés tört ki. Az ok csupán az volt, hogy az egyik, már kissé kapatos versenyző elvesztette az egyensúlyát és nekiütközött a másik csapat asztalának, ezért szólalkoztak össze. A végeredmény egy whiskeys üveggel betört fej, és némi romok lettek. Mindenesetre a helyiek azt mondták Szabó Gálnak, hogy

ekkora csetepatét a polgárháború óta nem láttak.

Nézze meg Elek Krisztián további képeit a versenyről:


Link másolása
KÖVESS MINKET: