News here
hirdetés

SPORT

Ligeti Dániel sérülten lett bronzérmes a Birkózó Eb-en

Nem sokan bíztak abban, hogy ez az olimpiai ciklus még hozhat nekem babért, de akik hittek, azok százszázalékig hittek bennem. Ez a bronzérem ennek az eredménye - mondta.

Link másolása

hirdetés
A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel a helyosztó második menetét szinte végig sérülten küzdve bronzérmet nyert

szerdán a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

A szombathelyi versenyző az elmúlt években adós maradt a jó eredményekkel, érmet nyolc éve nyert legutóbb világversenyen, és a tokiói olimpiára nem tudott kijutni. Ugyanakkor nem hagyott fel a birkózással és az már kedden érződött, hogy régóta nem látott kiváló formában érkezett az Eb-re.

Az előcsatározások során a szlovák Gabriel Tyszt tussal, majd az olimpiai nyolcadik német Gennadij Cudinovicot sima, 7-1-es pontozással győzte le. Az elődöntőben aztán nem bírt a törökök sztárjával, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Taha Akgüllel, de a bronzmeccs előtt bizakodó volt ő és a válogatott vezetése is.

A helyosztón a szerb színekben versenyző, dagesztáni származású Magomedgadzhi Nurasulovval mérkőzött, akit február végén a hagyományos isztambuli nemzetközi viadal bronzcsatájában a hajrában elért akcióval legyőzött.

Ezúttal nem várt a meccs végéig. Bár a találkozó első másfél-két percében meddő állóküzdelem folyt a szőnyegen, majd Ligetit figyelmeztették passzivitásért - így fél perce volt akciót csinálni -, ezt követően azonnal lábratámadással levitte riválisát (2-0) és lendületből megpörgette (4-0) őt.

hirdetés

A különbség jelentős volt, ám a második menet elején a Haladás birkózója rosszul lépett, jobb térde megbicsaklott, melyet utána végig fájlalt. Ápolást viszont nem kért, a szerb pedig ment előre és egy lábratámadással levitte Ligetit, de a magyar "észnél volt", gyönyörűen visszafogott és megbillentette ellenfelét (6-2).

A folytatásban Ligetinek egyre komolyabb fájdalmai voltak, Nurasulov viszont látványosan fáradt, és egy mögékerülést ugyan még bemutatott az utolsó percben, a hajrában a magyar nehézsúlyú minden lábra indulását levédve diadalmaskodott. Az idő lejárta után Ligeti Dániel boldogan bokszolt a levegőbe, majd szinte azonnal a szőnyegre rogyott fájdalmában, Nurasulov pedig az utolsó akciója végén aléltan terült el a szőnyegen, percekig ápolták, mire fel tudott állni. Ligetit a szőnyegről Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány segítette le, és onnan ő támogatta végig a fájdalma ellenére is szélesen mosolygó tanítványát.

"Nem sokan bíztak abban, hogy ez az olimpiai ciklus még hozhat nekem babért, de akik hittek, azok százszázalékig hittek bennem. Ez a bronzérem ennek az eredménye"

- mondta Ligeti, aki a sajtónak lábsérülése miatt már csak egy széken ülve tudott nyilatkozni.

"Nem tudom, ez hányadik hazai világversenyem, de köszönöm a szurkolóimnak, hogy a sok sikertelen után is kitartottak mellettem, és most is itt voltak, biztattak és pokoli hangulatot teremtettek az ellenfeleimnek" - fogalmazott a magyar birkózó, aki a sikertelen tokiói kvalifikáció után sokáig gondolkodott, hogy folytassa-e pályafutását.

Megjegyezte, hogy ha a mérkőzésen csak egy lába és egy karja lett volna, akkor sem engedi riválisának, hogy mögé kerüljön, így a fájdalmai ellenére végig nyugodt tudott maradni.

"Egyelőre a lábamon kívül nem sok mindent érzek, de nagyon boldog vagyok" - tette hozzá.

A folytatással kapcsolatban elmondta, hogy most a "minden bizonnyal nem ötperces" gyógyulásé lesz a főszerep, utána felkészül a világbajnokságra, amelyen "megpróbál majd csodát tenni". Év végén pedig újra mérlegel majd a hogyan továbbról.

A 32 éves nehézsúlyú karrierje negyedik Eb-érmét szerezte, 2012-ben második, 2011-ben és 2014-ben pedig harmadik volt.

A magyar szabadfogású válogatott egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel zárt. Kedden Muszukajev Iszmail megnyerte a 65 kilósok versenyét, míg a 97 kilogrammos Bajcajev Vlagyiszlav a dobogó második fokára állhatott fel. A 61 kilogrammban szereplő Halidov Gamzatgadzsi az ötödik helyen végzett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: