SPORT
A Rovatból

Hamilton vagy Verstappen? Egyre kiélezettebb a küzdelem a Forma-1 két nagyágyúja között a vb-címért

A brit versenyző a nyolcadik világbajnoki győzelmére hajt, miközben sorra döntögeti a rekordokat,. A fiatal holland pilóta pedig az első sikeréért küzd, és úgy tűnik, méltó ellenfele a címvédőnek ebben a roppant szoros és izgalmas szezonban.

Link másolása

Tény és való, hogy az elmúlt időszakban Lewis Hamilton sokszor polgárpukkasztó öltözködésével került címlapokra szerte a világban. Hol neonzöld csizmában, hol félig női ruhában, fátyolos szoknyát viselve, hol pedig teljesen rózsaszín öltönyben jelenik meg. Az estélyeken kívül azonban szeretné megnyerni nyolcadik világbajnoki címét is, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak, mert a holland Max Verstappen személyében olyan kihívója akadt, aki ebben az esztendőben igencsak sok borsot tört már az orra alá.

A világbajnoki pontállásban jelenleg hat egységnyi a különbség a két pilóta között, egyelőre Verstappen javára, de hat futam még hátravan.

Korántsem lefutott a versengés az összetett első helyért, ugyanis Verstappen nemcsak a pályán, hanem azon kívül is méltó ellenfele Hamiltonnak, amelyet nyilatkozatai is bizonyítanak.

Rengeteg a csipkelődés közöttük, ami egyáltalán nem barátságos hangnemű, és ha azt is figyelembe vesszük, hogy kétszer már karamboloztak is, bizony parázs futamokra számíthatunk az év végéig. Technikai sportágról lévén szó, bármi megtörténhet, de hogy a két versenyző mindent megtesz a győzelemért, az biztos. Hamilton sorba dönti a rekordokat, már 100 futamon győzött, ő vezeti a legtöbb pole pozícióból (első hely a rajtrácson) induló pilóták versenyét.

Az év elején sokan arra számítottak, hogy Hamilton hegemóniáját nem veszélyezteti különösen senki és semmi, ám erre Verstappen alaposan rácáfolt, és nemcsak agresszív vezetői stílusának köszönhetően, hanem mert a futamok alatt is nagyon koncentrál, és 110 százalékot teljesít a pályán. Már amikor nem ereszkedik le nála a "lilaköd" - ezt már Gergely Dénes a Motorsport.com egykori főszerkesztője mondja:

"A kiélezett csata ellenére is azt mondom, hogy Hamilton esélyesebb a végső győzelemre, mert a Mercedes csapatának gépezete szerintem jobb, mint a Verstappen vezette Red Bull Hondáé. Ha százalékokat kellene mondanom: 51-49 a brit pilóta javára.

A szakértő szerint amennyiben a vezetési stílusukat veszük alapul, Verstappen még mindig forrófejű. Elég csak a silverstone-i és a monzai versenyt említeni. Olaszországban Hamilton komolyabban is megsérülhetett volna a balesetben, amelyet a holland okozott, de ő rá sem hederített ellenfelére. Hamilton megorrolt rá, bár udvariasan nyilatkozott mindkét alkalommal, azért egy bocsánatkérő telefont elvárt volna riválisától. A holland pilóta azonban sokszor fittyet hány az etikettre, és nem nagyon érdekli más véleménye.

Hamilton és Verstappen balesete az Olasz Nagydíjon - Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Az tény, hogy az idei szezonban felpaprikázódott a Red Bull csapata, mert a pályabírók kicsit másképp értelmezik a büntetéseket. Szerintük Hamiltonnak kedveznek, ez is bosszanthatja Verstappent. Ettől függetlenül a kihívó elég arrogáns ember, no persze az angolt sem kell félteni, de talán a hosszú évek alatt kicsit lenyugodott.

"Azt már a Formula 1-ben megszokhattuk, hogy mindegyikük odamondogat a másiknak, de

ha ennyire kiélezett marad a csata a többi versenyen is, az sem kizárt, hogy Verstappen már nem tud uralkodni magán és a boxban köt bele ellenfelébe"

- zárja gondolatmenetét Gergely Dénes.

Élesedik a helyzet, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a hétvégi Török Nagydíjat követően Hamilton alaposan összeveszett csapatával, a Mercedesszel. A brit pilóta az utolsó körökben nem akart kiállni kerékcserére, azt bizonygatta, hogy, kibírja a verseny leintéséig a kopott gumijaival, és így akár a dobogón is végezhet. A csapata azonban másképp döntött, és végül Hamilton is "behódolt" az utasításnak. Végül az ötödik helyen végzett, amivel nem volt elégedett. Toto Wolff a Mercedes csapatfőnöke úgy nyilatkozott az eset után, hogy Hamiltont már régóta ismerik, megértik, ha versenyzőjük, miközben 320 km/h sebességgel száguld a pályán, nem biztos, hogy mindig reálisan látja a helyzetet, de mint mondta elég vastag a bőr a képükön, és mindezt kezelni tudják. Tisztában van Toto Wolff azzal is, hogy óriási nyomás nehezedik versenyzőjére, hiszen Verstappen idén bombaformában van, és minden apró pontot meg kell becsülniük.

Ami a versenyzők szimpátiáját illeti mindkettejüknek sokan szurkolnak, de érdekes, hogy Nagy Britanniában Hamilton nagyon megosztó személyiség. Például egy Nigel Mansellt, Damon Hillt vagy Jenson Buttont sokkal inkább kedvelték, mint őt. Ezt talán az öltözködési stílusának köszönheti, viszont az is igaz, hogy ezzel a sportágát népszerűsíti, hiszen olyan helyekre juttatja el az F1-et, ahol kevesebbet hallani róla.

A versengés tehát még nem dőlt el. Mindenesetre a rajongók örülhetnek annak, hogy a Formula 1 végre folyamatos izgalmakat tartogat futamról-futamra, akárki is lesz majd a világbajnok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
Gyászol a budaörsi sportvilág: 18 évesen meghalt Ferenczy Boglárka, a város kézilabdacsapatának kapusa
Egy éve volt tagja a klubnak, de nagy tehetségnek tartották. Szerdán lépett volna pályára, de elhalasztották a meccset.

Link másolása

Kedden este, 18 évesen, tragikus hirtelenséggel meghalt Ferenczy Boglárka, a Budaörs ifjúsági csapatának kapusa.

„Bogi nyáron érkezett klubunkhoz, az ifjúsági I. osztály és az NB II mellett alkalomszerűen bepillantást nyerhetett felnőtt együttesünk életébe. Együttérzésüket érezzük, ezért a részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A Budaörsi Kézilabda Család nevében a hozzátartozók fájdalmában osztozunk, mellettük állunk a nehéz időkben. Bogi emlékét szívünkben őrizzük, nyugodjon békében!”

A csapat szerdán a DKKA ellen játszott volna, a meccset azonban a történtek miatt elhalasztották.

Ferenczy Boglárka a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklubnál kezdett kézilabdázni, majd Magyarországra került, a Nemzeti Kézilabda Akadémiához. Pályafutása során megfordult a Tungsramnál, a Ferencvárosinál és a Budakalásznál, az utánpótlás-bajnokságok mellett a felnőttek között is bemutatkozott.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Rovatból
Meghalt Müller Sándor
Az egykori válogatott labdarúgó 76 éves volt. A Vasassal nyert Közép-európai Kupát és Magyar Kupát is, és tagja volt a klub máig utolsó bajnokcsapatának.

Link másolása

Életének 76. évében meghalt Müller Sándor magyar bajnok válogatott labdarúgó.

Ahogy az MLSZ megemlékezésében írta: Müller a III. kerületi TVE együttesében kezdett futballozni, majd húszévesen a Vasashoz igazolt „a kiváló technikai tudással, cselezőkészséggel és gólérzékenységgel megáldott játékos”.

Az angyalföldiekkel Közép-európai Kupát és Magyar Kupát nyert, illetve tagja volt a klub máig utolsó bajnokcsapatának az 1976/77-es idényben.

Müller 1980-tól külföldön is kipróbálta magát, előbb a belga Royal Antwerp, majd a spanyol Hercules Alicante együttesében futballozott. Három évvel később még egy idényre visszatért a Vasashoz, a pályafutását pedig az osztrák Leopoldstadtnál fejezte be.

Müller 1970-ben mutatkozott be a válogatottban, 17 találkozón öltötte magára a címeres mezt, és egy gólt szerzett a nemzeti együttesben. Szerepelt az 1982-es világbajnokságon,

pályára lépett a Salvador ellen 10-1-es sikerrel zárult mérkőzésen, amely - további kettővel együtt - a vb-k történetének legnagyobb különbségű győzelmét hozta.

Müller Sándort a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti.

via MTI


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
A Rovatból
Telegdy Ádám, Kapás Bogi férje is az olimpiára kijutók között, ráadásul egyéni csúccsal
Ennek köszönhetően a japán fővárosban ötödik Telegdy a hazai rangsorban megelőzte Kovács Benedeket, így ebben a számban jelenleg a világbajnok Kós Hubert mellett ő tekinthető olimpiai indulónak.

Link másolása

Pénteken a Duna Arénában zajló úszó országos bajnokságon

Telegdy Ádám egyéni csúccsal nyert 200 méter háton.

A 28 éves versenyző 1:55.57 perccel csapott célba, ezzel a 2021-es, tokiói olimpián úszott 1:56.15-ös teljesítményen javított jókorát.

Ennek köszönhetően a japán fővárosban ötödik Telegdy a hazai rangsorban megelőzte Kovács Benedeket, így ebben a számban jelenleg a világbajnok Kós Hubert mellett ő tekinthető olimpiai indulónak.

"Az ob első napja óta érzem, hogy fizikailag és mentálisan is nagyon jó formában vagyok, nagyjából ilyen időt képzeltem el előzetesen. Az edzőmmel, Virth Balázzsal sikerült találnunk egy olyan edzésritmust, aminek köszönhetően most vagyok a leggyorsabb egész karrierem során" - nyilatkozott Telegdy, akinek felesége, Kapás Boglárka 200 méter pillangón úszott szerdán olimpiai szintet. Hozzátette, a háziverseny egészen a júniusi Európa-bajnokság végéig tart, így nem dőlhet hátra.

Győzelemmel fejezte be pályafutása utolsó országos bajnokságát az úszó Kapás Boglárka, aki a Duna Arénában pénteken 800 méter gyorson diadalmaskodott.

A harmincéves sportoló szerdán 200 méter pillangón olimpiai szintes idővel nyert, így az ötödik ötkarikás játékára készülhet. Az év végi rövidpályás világbajnokságot követően befejezi pályafutását, amelynek csúcspontjaiként a 2016-os, riói olimpián 800 méter gyorson bronzérmes, a 2019-es világbajnokságon, Kvangdzsuban pedig 200 méter pillangón aranyérmes volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
A Rovatból
Leállt a szíve, összeesett edzésen magyar válogatott röplabdás, csapattársa mentette meg az életét
Blázsovics Péter szerencséjére csapattársa, Árvai Péter, aki orvos, azonnal megkezdte az újraélesztést. Azt írja, örökké hálás lesz neki, hogy megmentette az életét.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 13.


Link másolása

Edzésen lett rosszul és összeesett Blázsovics Péter, válogatott röplabdázó, írta meg a HVG. Életét egy csapattársa gyors beavatkozása mentette meg. Az eset néhány napja történt a DEAC Extraligás férficsapatának edzésén.

Blázsovics Péter az utóbbi idényben Szlovéniában játszott, azelőtt hat évig a Kazincbarcika szélső ütője volt, hivatalosan csak a a következő szezontól erősítené a DEAC csapatát, de mivel számára az idei idény véget ért, ezért vett rész leendő csapata edzésén.

A debreceni klub honlapja szerint a 28 éves játékos váratlanul lett rosszul, összeesett, elvesztette az eszméletét. Az együttes egyik játékosa, Árvai Péter, aki orvos rögtön a segítségére sietett. Megállapította, hogy a csapattársának nincs pulzusa, azonnal megkezdte a szívmasszázst.

Ezt írta:

Görcsrohama kezdődött, egy embernél ez általában néhány percig tart, utána magához tér, de nála nem így történt. Leállt a légzése és a keringése, ezért elkezdtem az újraélesztést. A csapattársaim között voltak orvostanhallgatók is, akiknek már van alapképzése, ők segítettek. Végeztem a mellkaskompressziót, a többiek közben hívták a mentőt.

Megérkezett a mentő, Petit áttették a saját gépeikre, amik jelezték, hogy kamrafibrilláció áll fenn. Le is adták a sokkot, még a szakma szabályai szerint harminc másodpercig tartott az újraélesztés, majd visszajött a légzés, kinyitotta a szemét.

Ahogy kapta az oxigént, kezdett magához térni. Az újraélesztésekről azt kell tudni, hogy kevés százaléka sikeres, és még kevesebb az, amikor a beteg teljes életet tud utána élni, de úgy néz ki, Petinek ez sikerülhet. Jó érzés volt másnap reggel a köszönőüzenetére ébredni. Írta, hogy megvan és él.

Blázsovics így nyilatkozott minderről:

Semmi előjele nem volt ennek a rosszullétnek – mondta. – Elkezdtem az edzést, majd filmszakadás. Később képek villantak fel a mentőautóból, de teljesen csak a kórházban tértem magamhoz. Örökké hálás leszek Árvai Petinek, amiért megmentette az életemet.

Blázsovics jelenleg intenzív osztályon van, megfigyelésen.

Link másolása
KÖVESS MINKET: