Észak-Írország - Magyarország: 1-1

A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent ért el az északír csapat vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Link másolása

A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent ért el az északír csapat vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat hétfői játéknapján.

Miután az északír-magyar és a román-görög összecsapás is döntetlennel zárult, a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező F csoportjának élcsoportjában nem történt változás.

Továbbra is az északírek állnak az élen, egy ponttal előzik meg a románokat, néggyel pedig a magyarokat.

A feröerieket legyőző finnek ugyanakkor a három pontra megközelítették a magyarokat.

F csoport, a 8. forduló (hétfői) eredményei:

Észak-Írország - MAGYARORSZÁG 1-1 (0-0)

----------------------------------------

gól: Lafferty (90+3.), illetve Guzmics (74.)

Finnország - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)

--------------------------------------

gól: Pohjanpalo (23.)

Románia-Görögország 0-0

-----------------------

A csoport állása:

1. Észak-Írország 8 5 2 1 12-6 17 pont

2. Románia 8 4 4 - 7-1 16

3. MAGYARORSZÁG 8 3 4 1 6-4 13

4. Finnország 8 3 1 4 7-8 10

5. Feröer-szigetek 8 2 - 6 5-12 6

6. Görögország 8 - 3 5 2-8 3

Korábban:

1. forduló (2014. szeptember 7.):

MAGYARORSZÁG - Észak-Írország 1-2 (0-0)

Feröer-szigetek - Finnország 1-3 (1-0)

Görögország-Románia 0-1 (0-1)

2. forduló (2014. október 11.):

Románia-MAGYARORSZÁG 1-1 (1-0)

Finnország-Görögország 1-1 (0-1)

Észak-Írország - Feröer-szigetek 2-0 (2-0)

3. forduló (2014. október 14.):

Feröer-szigetek - MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)

Finnország-Románia 0-2 (0-0)

Görögország - Észak-Írország 0-2 (0-1)

4. forduló (2014. november 14.):

MAGYARORSZÁG-Finnország 1-0 (0-0)

Görögország - Feröer-szigetek 0-1 (0-0)

Románia - Észak-Írország 2-0 (0-0)

5. forduló (2015. március 29.):

MAGYARORSZÁG-Görögország 0-0

Észak-Írország - Finnország 2-1 (2-0)

Románia - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)

6. forduló (2015. június 13.):

Finnország-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)

Feröer-szigetek - Görögország 2-1 (1-0)

Észak-Írország - Románia 0-0

7. forduló (2015. szeptember 4.):

Feröer-szigetek - Észak-Írország 1-3 (1-1)

Görögország-Finnország 0-1 (0-0)

MAGYARORSZÁG-Románia 0-0

További program:

9. forduló, október 8.:

MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45

Észak-Írország - Görögország 20.45

Románia-Finnország 20.45

10. forduló, október 11.:

Görögország-MAGYARORSZÁG 18.00

Feröer-szigetek - Románia 18.00

Finnország - Észak-Írország 18.00

Labdarúgó Eb-selejtezõk - Észak-Írország-Magyarország

A hétfői északír-magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésnek mindkét csapat számára komoly tétje volt: a hazaiak győzelmükkel kijutnak a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra, míg a magyarok csak akkor maradnak reálisan versenyben az automatikus részvételt jelentő első két helyért, ha nyernek.

Eddig háromszor játszott a magyar labdarúgó-válogatott hétfői ellenfelével, Észak-Írországgal Belfastban, s minden alkalommal győzött.

A hazai találkozókat is figyelembe véve négy győzelem és egy vereség a mérleg. Az egyetlen kudarcot a legutóbbi találkozón, egy éve, Pintér Attila irányításával szenvedte el a magyar csapat Budapesten, az Európa-bajnoki selejtezősorozat első mérkőzésén.

A magyar-északír múlt:

1988.10.19., Budapest: Magyarország - Észak-Írország 1-0 (0-0), vb-selejtező

1989.09.06., Belfast: Észak-Írország - Magyarország 1-2 (0-2), vb-selejtező

2000.04.26., Belfast: Észak-Írország - Magyarország 0-1 (0-0), barátságos

2008.11.19., Belfast: Észak-Írország - Magyarország 0-2 (0-0), barátságos

2014.09.07., Budapest: Magyarország - Észak-Írország 1-2 (0-0), Eb-selejtező

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TECH
Mi az adathalászat és hogyan védekezz ellene?
A csalók sokféleképpen támadnak és akár jelentős anyagi károkat okozhatnak, de a módszereik megismerésével könnyebben elkerülheted a visszaéléseket. Mutatunk pár tippet!

Link másolása

A gyanútlan embert a digitális térben legalább annyi veszély fenyegeti, mint a valós világban. Többen utaznak az adatainkra, mint arról sejtelmünk lenne, és olyan információink is értékesek lehetnek valakinek, amelyekről nem is gondolnánk. Az adathalászatra egész iparág épült, de a veszély nagy részét némi odafigyeléssel elkerülhetjük.

Az adathalászat problémaköre már nagyjából az internet elterjedésével egy időben megjelent, hiszen az 1990-es évek közepétől már létező jelenségnek számított. Ezek a korai támadások azért lehettek sikeresek, mert addig teljesen ismeretlennek számítottak a felhasználók számára. Az adathalászat mind a mai napig élő probléma maradt, és immár több mint 20 éve élnek vele az internetes csalók. Ami nem könnyíti meg a dolgunkat az az, hogy a csalások elkövetői egyre változatosabb és egyre nehezebben felismerhető módszereket találnak ki, ezért nagyon fontos a legapróbb gyanús jelek felismerése és a körültekintő viselkedés az online térben.

Mi az adathalászat?

Az adathalászat olyan támadás, amely során megkísérlik ellopni a felhasználó pénzét vagy identitását: ráveszik, hogy feltárja személyes adatait – például a hitelkártya számát, banki adatait vagy jelszavait – olyan webhelyeken, amelyek szabályosnak látszanak.

Az adathalász kísérletek, csalások célja, hogy az elkövetők különböző cégekre hivatkozva olyan adatokat csaljanak ki gyanútlan személyektől, amelyeket felhasználva hozzáférhetnek a csalás elszenvedőjének pénzéhez, ezzel akár súlyos anyagi károkat is okozhatnak áldozatuknak.

Mely adatokat akarják a leggyakrabban megszerezni a csalók?

- A számla vagy bankkártya birtokosának személyes adatait (nevét, születési helyét, idejét stb.),

- az internetbanki belépéshez szükséges azonosítót,

- biztonsági kódot, jelszót vagy

- a bankkártya adatait (bankkártya száma, lejárati dátuma, háromjegyű CVC-kódja, PIN-kódja).

Hogyan zajlik az adathalászat?

Az egyik leggyakoribb adathalász-technika egy bank vagy közüzemi szolgáltató, az utóbbi időben csomagküldő szolgálat megszemélyesítése e-mailben, amivel ráveszik a felhasználót arra, hogy egy hamis – az e-mailben található vagy mellékletként küldött – adatlapot töltsön ki, vagy látogasson meg egy weboldalt, amely a belépéshez kéri a fiókjának adatait vagy a belépéshez szükséges hitelesítő adatokat. Napjainkban a támadók kifinomult módszereket vegyítenek, a linkeket és a hamis oldalakat nagyon hasonlóvá teszik a törvényes hasonmásukhoz. A lopott információkat rendszerint arra használják, hogy kiürítsék az áldozatok bankszámláit vagy eladják adataikat az interneten. Hasonló támadások végezhetők telefonhívásokkal csakúgy, mint SMS-üzenetekkel, de a közösségi médiában és a Google keresésnél is figyelni kell, nehogy olyan oldalra kattintsunk, ami veszélyes lehet.

FOXPOST-os tanácsok az adathalász csalások megelőzésére

Sajnos az elmúlt hónapokban a FOXPOST is áldozatul esett a fent említett adathalászat különböző formáinak! A FOXPOST nevében küldött e-mailben, üzenetben és telefonon is próbálkoznak a csalók, felhasználóik banki adatait megszerezni. Az adathalász csalásokat legjobban úgy tudod megelőzni, ha ismered a FOXPOST folyamatait. Legyél tudatos, ne hagyd magad átverni!

Ha nem vagy biztos abban, hogyan tudod használni a szolgáltatásukat, látogass el honlapjukra erre a linkre kattintva és találd meg a válaszokat kérdéseidre, hogy ne kelljen várnod se futárra, se egyéb segítségre!

Mik az árulkodó jelek?

Gyanús link

Mindig ellenőrizd az oldalakra mutató linkeket, vagy ha megnyitsz egy oldalt, akkor a felső sávban ellenőrizd az url-t.

Ha nem az van a link vagy url végén, hogy …..foxpost.hu, hanem bármi egyéb van az utolsó pont előtt, mint önmagában a "foxpost" szó ÉS az utolsó "." (pont) után más, mint hu, akkor az csaló (!) link. Csak a foxpost.hu!

Az eladott terméked árát nem kell begyűjtened!

A csalók egyik megtévesztése, hogy azt hitetik el veled, hogy a neked érkező eladási árat be kell gyűjtened. Egy link segítségével egy tökéletesen klónozott banki bejelentkező felületre terelnek, ami teljesen úgy néz ki, mint a valódi banki felület belépőoldala. Itt megtévesztően arra ösztönöznek, hogy banki adataidat megadd és ezzel téged becsapva meg is szerzik a te valós banki belépő adataidat. Ne dőlj be nekik, ne add meg belépő adataidat! Hagyd el az oldalt!

Ha online piactereken adsz el valamit, az alábbi három úton érkezhet meg hozzád a vételár:

- A vevő átutalja a saját számládra a vételárat

- A vevő utánvéttel fizeti ki a vételárat

- Az egyik online piactér esetében a piactér felületén keresztül történik a pénzmozgás

A FOXPOST nem folyik bele az adásvételi folyamatba!

Az online piactereken a FOXPOST egy közvetített szolgáltatás, tehát csak a szállítást intézi neked. Gyanúsnak kell lennie, ha egy olyan oldalon, ami úgy néz ki, mintha a FOXPOST oldala lenne (de valójában ez az oldal csaló klónozása és ha fent megnézed, az url sincsen rendben, hiszen biztosan áll még valami a foxpost.hu után) a pénzed átvételére, begyűjtésére vagy a vásárlás megerősítésére akarnak rávenni. Ilyen funkciókat az igazi FOXPOST oldalakon nem találsz!

A visszaélések megelőzése érdekében, ha eladsz valamit online felületeken, kérj előre utalást és miután megérkezett bankszámládra az összeg, te magad indítsd a FOXPOST csomagfeladást.

Legyél nagyon körültekintő, figyelj oda a részletekre, most már te is felismered a csalásra utaló gyanús jeleket! További hasznos tippeket gyűjtöttek neked össze ide kattintva az aloldalukon, olvasd el ezeket is!

Amikre figyelj még!

A következőkben felsorolunk néhány tanácsot, melyek segíthetnek felismerni az adathalász üzenetet.

Általános vagy baráti köszöntés – Amennyiben egy üzenet nélkülözi a személyességet (pl.: „Tisztelt Ügyfelünk”) és alakiságot, akkor valószínűleg ott valami nem stimmel.

Személyes információkra vonatkozó kérés – Az adathalászok sűrűn alkalmazzák ezt a technikát, de a bankok, pénzintézetek és a legtöbb internetes szolgáltatás rendszerint kerüli.

Szegényes nyelvi eszközök – Az elütések, helyesírási hibák és szokatlan kifejezések gyakori jellemzői a hamisítványoknak (de ezek bármelyikének hiánya nem bizonyítéka a törvényességnek).

Váratlan levelezés – A kéretlen megkeresés egy banktól vagy internetes szolgáltatótól nagyon szokatlan és ezért gyanús.

A sürgetés bármely formája – Az adathalász üzenetek gyakran próbálnak rávenni a gyors és kevésbé megfontolt cselekvésre.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat? – Ha egy üzenet túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor biztosan nem is az.

Gyanús cím – Tényleg küldhet e-mailt egy amerikai vagy német bank kínai címről?

A személyes adatok megszerzésének, és az azokkal való visszaélésnek ez a módja nem lesz kevésbé népszerű a közeli jövőben, sőt - azért különösen fontos, hogy legyen róla fogalmunk, és ne érjen minket váratlanul. Internetezz körültekintően!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Macska-szentélyt találtunk Budapesten: a Cat Museum nemcsak interaktív múzeum, hanem cicasimogató is!
Ez nem egy átlagos múzeum, hanem sokkal több annál. Egy igazi macska-szentély, ahol az itt élő cicák társaságában mi is feltöltődhettünk.

Link másolása

Amikor először hallottam a Cat Museumról, nem tudtam, mire számítsak. Azt gondoltam, hogy egy átlagos múzeum lesz, talán néhány festménnyel és információs táblával a macskákról. De amit ott találtam, az minden várakozásomat felülmúlta.

Belépve az ajtón, azonnal körülölelt a macskák kedves jelenléte és a barátságos atmoszféra.

A hely egyedi hangulata már az első pillanatban érezhető volt: itt nem csak a macskák pihennek, hanem a látogatók is feltöltődhetnek.

Egy új, csodálatos világba csöppentem, ahol a cicák iránti szeretet és tisztelet minden szögletben megnyilvánult.

A Cat Museum tíz különleges macskának ad otthont, akikkel ottlétünk alatt barátkozhattunk, játszhattunk - persze csak ha ők is akarták! Hiszen a múzeumban mindenek előtt a cicák jólétét tartják szem előtt.

A hagyományos macskakávézókkal ellentétben ide kis turnusokban jöhetnek a vendégek, így a cicák kiegyensúlyozottak, jól érzik magukat és keresik az emberek társaságát.

Az itt élő különleges cicák fajtáját és nevét információs táblákról tudtuk meg, sőt jobban megismerve a cicákat több kategóriában is szavazhattunk a “Hónap cicájára” a kihelyezett lapokon. Nekem egyértelműen a bengáli nőstény, Maya lett a kedvencem, aki a jutalomfalat osztásnál engem választott, és az én kezemből ette a cica nasit.

Fotó: Draskovics Ádám

A barátságos cicák körülöttünk játszadoztak és pihentek akkor is, amikor bejártuk a kétszintes, galériázott múzeum tereit.

A falon lévő információs táblák számos érdekességet árultak el a macskák világáról.

Olvashattunk például az egyiptomi macskakultuszról, a japán szamuráj macskák legendájáról, és a dorombolás pozitív hatásairól is.

A kiállítási tárgyak között szerepel minden, ami macskákkal kapcsolatos. Megcsodálhattuk a Macska Mona Lisát, a Macskát gyöngy fülbevalóval, és a bekötött fülű Macska Van Gogh-ot is. Az átdolgozásokon túl macska témájú régi festmények és híres plakátok is díszítik a falakat, például a Le Chat Noir fekete macskát ábrázoló piros-sárga plakátja.

A vitrinekben láttunk Zsolnay, Herendi és Hollóházi cica porcelán szobrocskákat, cicás tányérokat, sőt még egy különleges cica alakú porcelán kortyolópoharat is. De még a szőnyegek, babzsákok és párnák is a cicákat idézték.

A múzeum különlegessége, hogy a cicák simogatásán kívül sok más interaktív élményben is részünk lehet.

Belekóstoltunk egy tabletes kvízbe, ami nem csak szórakoztató volt, de rengeteg érdekességet is megtudhattunk a macskákról, és kipróbáltunk egy macskás fakirakót is. A fotófalaknál vicces cicás kellékek és szelfi állvány segítségével képeket készíthettünk magunkról emlékbe. A személyes kedvencem az UV fénnyel megvilágított Vigyor Kandúr volt.

A múzeum felső szintjén kap helyet a workshopra kialakított rész. A Cat Museumban ugyanis élményfestéseket is tartanak - középpontban természetesen a macskákkal.

A Cat Museum nem csupán egy múzeum, hanem egy olyan hely, ahol a macskák és az emberek egyaránt otthon érezhetik magukat. Az egész látogatás alatt úgy éreztem magam, mintha egy barátom lakásában lennék.

Minden helyiségben kényelmes ülőhelyek, pihenősarkok vártak, ahol kikapcsolódhattunk, beszélgethettünk, kávézhattunk és persze cicázhattunk.

Sőt a felső szinten erdei hangaláfestés és csobogó mellett relaxáltunk a macskák társaságában.

Ha nem engedheted meg magadnak az állattartást, de szereted a cicák társaságát vagy szeretnéd mélyebben megismerni a világukat vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágysz a mindennapi rohanásban, akkor látogass el te is a Cat Museumba.

Fontos azonban, hogy előre foglalj időpontot, hiszen a cicák nyugalma érdekében maximálják a látogatók létszámát.

Illetve a múzeumot csak 8 éves kor feletti gyerekek látogathatják.

Az itt töltött idő olyan üdítően hatott ránk, hogy amikor kiléptünk a Cat Museumból, szinte úgy éreztük magunkat, mintha egy wellness központban frissültünk volna fel az elmúlt másfél órában. Mi biztosan visszatérünk még, hogy újra átéljük ezt a különleges élményt.

Írta: Orosz Emese

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Termelőtől a tányérig - így készül egy ötcsillagos fogás az Anantara Hotelben
Abrudán Zsoltot, a New York Kávéház executive chefjét kísértük el a Pest megyei Pilisbe, mikrozöldekért.

Link másolása

Az Anantara New York Palace Budapest Hotelben többféle kulináris kalandban is lehet részünk. Hozzájuk tartozik a világ egyik legszebb kávéháza, a New York Kávéház. Van egy remek bárjuk, a The Poet Bar. A szállóvendégek számára pedig többféle étkezési lehetőséget is biztosítanak a grandiózus svédasztalos reggelitől kezdve, a szobaszervizen át, a lobbyban felszolgált menüig. És ott van még a hotel ékköve, a White Salon.

Természetesen a fent említett egységek sok mindenben eltérnek egymástól, de Abrudán Zsolt, a New York Kávéház executive chefje a kezdetek óta az Anantara oszlopos tagja, és nem túlzás azt állítani, hogy átlátja a rendszert.

A beszállítókkal éppúgy kapcsolatban áll, mint a dolgozókkal és a vendégekkel. És bár munkája sokszor az Excel-táblázat előtt, vagy a konyhapult mögött zajlik, különlegesebb napokon maga indul el alapanyagmustrát tartani.

Mi egy ilyen, különleges napon kísértük el, hogy megnézzük, honnan indul az a mikrozöld, ami végül a hotel éttermében készülő fogás dísze lesz.

A Séf Kertjében Pálinkás György tulajdonos fogadott és kalauzolt körbe minket.

Itt 800 négyzetméteren nőnek a különböző mikrozöldek, levélsaláták és ehető virágok.

2010-ben, amikor György és tulajdonostársa Németh Tihamér elindították vállalkozásukat, még csak pár olyan étterem volt, ahol konkrét igény volt ezekre a növényekre. És bár manapság már sokkal többen ismerik ezeket az apró zöldeket, elsősorban még most is a magasabb kategóriás helyek foglalkoznak velük aktívan.

Pedig a mikrozöldek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, és változatos ízeik miatt is lehetnek egy étel tökéletes díszítő elemei.

Egy jól eltalált mikrozöld nem csak mutatóba van a tálon, hanem hozzáad a fogás végleges ízéhez.

György először a csírakamrába vitt minket. Ide kerülnek a tőzegbe vetett magok, amik ellenőrzött hőmérsékleten indulnak fejlődésnek. Lámpák segítségével már ebben a fázisban is kapnak fényt.

A növények minden évszakban a fólia alatt maradnak. Nyáron az árnyékolás és levegőztetés a fontos, télen pedig a világítás mellett minimálisan fűtenek is.

A fix hőmérséklet azért szükséges, mert így kiszámíthatóbb a növekedés. És mivel Györgyék éttermekkel dolgoznak együtt, elengedhetetlen a pontos tervezés.

Így egy növény nagyjából 5 hét alatt nő megfelelő méretűre.

A csírakamra után a fejlődő növényeket kezdtük el csodálni, és kóstolni is.

Azt nagyjából három kör után megállapítottam, hogy tényleg rendkívül sokfélék, és nagyon különböző ízélményt adnak.

A bazsalikom parfümös, a sarkantyúka csípős, a cékla földes, és a borsó (ami már nem is mikronzöld, hanem levélsaláta) az umami ízt adja.

A Séf kertjében minden a partnerek igényei szerint alakul. Így vannak olyan tálcák, amiken csak egyfajta növény cseperedik, és vannak keverékek is. Folyamatosan kísérleteznek, és a séfek is egyre bátrabban kérnek különlegesebb fajtákat.

Ráadásul a visszajelzések alapján a vendégek jó része már ismeri, kedveli és el is fogyasztja a jótékony tányérdíszeket.

Bár mi ez alkalommal csak zöldekért jöttünk, azért az ehető virágokat is megcsodáltuk.

Ha valami hasonló szépséget látsz te is a táladon, mindenképpen kóstold meg legközelebb!

A séf és a kertész végül megállapodtak az aznapi adagban. Mizuna, vadpetrezselyem és bazsalikom is került a rekeszbe.

Az Anantarába hetente kétszer érkezik 20-30 rekesz mikrozöld innen.

Grillezett libamáj almával, zellerrel és sózott mandulával

Az Anantara konyháján a zöld törekvés nem csak mikrozöldek formájában lelhető fel. A szezonalítás, az alapanyagok lokális beszerzése és a zero wastre szemléletre való törekvés is több ponton megjelenik.

Rengeteg magyar beszállítójuk van, és az élelmiszernek igyekeznek minden részét használni. Van az étlapon egy zero wastre, sült burgonyakrémleves, ami ráadásul vegán is, így igazi bolygókímélő fogásnak mondható. De például a csirke is egyben érkezik, és minden porcikája hasznosul.

A Séf kertjéből hozott bazsalikom egy olyan előételen kötött ki, aminek az összes többi alkotóelem (zöldalma, zeller és máj) Magyarországról származik.

Talán soha nem koncentráltam még annyira egy kis levélre, mint ennek az ételnek a kóstolásánál.

Az alma savanykássága mellé remek kontrasztot hozott a zeller édessége, és a textúrák játékához határozottan hozzáadott a sózott mandula is. A parfümös bazsalikom pedig tényleg jól illett ebbe a harmóniába. A magyar libamáj pedig... hát az úgy tökéletes, ahogy van. Szép összetevők, szép étel!

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, ezt az ételt a White Salonban ti is meg tudjátok kóstolni!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: