KULT
A Rovatból

A zászlónk halált jelent – Kritika az HBO új csodabogaráról

Az alkotók számára minden adott volt - a színészek, a helyszínek, a pénz - a sorozat valahogy mégis teljesen középszerű lett.

Link másolása

Taika Waititi az egyik kedvenc alkotóm. Ezt mindenképpen el kell árulnom, mivel maga a sorozat viszont nem fogott meg. Taika a széria producere, 8 epizódban szerepelt, és még egy részt rendezett is. Az új-zélandi fenegyerek mindent megtett, hogy ez a sorozat jó legyen: érezhetően sok pénzt költöttek rá, a jelmezek, a helyszínek, minden korhű, a szereplő gárda hibátlan, de mégis olyan semmilyen az egész.

Pedig a szereplők nem csak hülyéskednek, nagyon komoly témák is előtérbe kerülnek, mint a rasszizmus, az emancipáció és a homoszexualitás.

Mégsem működik a sorozat. A 10 epizódos A zászlónk halált jelent David Jenkins ötlete volt, ő írta és hozta tető alá a sorozatot. Mr. Jenkins kissé tapasztalatlan még ezen a téren, ez még csupán a második széria, melyben úgynevezett kreátor pozícióban volt, így talán lehet ezzel magyarázni a forgatókönyv és úgy átfogóan a sorozat minőségét.

Főszereplőnk Rhys Darby, aki elképesztő odaadással játssza az Úriember kalózt: Stede Bonnetet. Taika Waititi Feketeszakáll szerepében ripacskodik, látszik, hogy élvezte a forgatás minden pillanatát.

A mellékszereplők között is zseniális karakterszínészeket tisztelhetünk: egyik személyes kedvencem Joel Fry, aki egy nagyon tehetséges brit színész,

de megemlíthetjük még Leslie Jonest, Will Arnettet, Fred Armisenet is, sőt még a Trónok harca Hodorja, Kristan Nairn is tiszteletét teszi. Hibátlan a casting, csak a sztori, amit próbálnak elmesélni, gyenge.

A történet szerint főszereplőnk egy gazdag család sarja, aki idegennek érzi magát otthon, hiába a pénze, mindenki lebecsüli, még a felesége és a gyermekei sem tisztelik, így arra az elhatározásra jut, hogy felhagy eddigi szárazföldi patkány életével, építtet egy hajót, összeszervez egy legénységet és beáll kalóznak.

Egy apró hiba csúszik a gépezetbe: Stede Bonnet nem a klasszikus kalóz életet választja,

ő nem akar senkit sem bántani, a legénységének bért fizet és nem a zsákmányból élnek. Valójában csak el akart menekülni az unalmas élete elől és egy általa „megírt”, kalandokkal teli kalóztörténetben akarta megtalálni a helyét. Ezzel az életfelfogással természetesen a kalózvilágban sem tud tiszteletet kiharcolni magának. Az igazi érdekessége a sztorinak, hogy igaz történeten alapul: elég pontosan követték Stede Bonnet életét a készítők.

Az alapfelvetéssel nincs is probléma, de a helyzet az, hogy a sorozat nem vicces, vagyis nem eléggé. Pedig az alkotóknak minden adott volt: a színészek, a helyszínek, a pénz. Talán az írók hiányoztak csupán, valahogy teljesen középszerű lett.

Van humor, kacagunk is egy párszor, de Waitititől és az egész társaságtól sokkal többet vártam volna,

nincs egy igazi hasfogós röhögés sem, tényleg csak kacarászás. Megvolt rá a lehetőség, hogy egy Gyalog-galopp szintű komédiát tegyenek le az asztalra.

A zászlónk halált jelent leginkább a szintén HBO-s Avenue 5 című sci-fi sorozatra hasonlít. A potenciál ott volt abban is, de nem tudta eldönteni, hogy mennyire akarja komolyan venni magát - és nagyon nem volt vicces.

Azonban amiben talán jobban sikerült a sorozat, az a dráma kérdésköre: vannak igazán nehéz témák, melyeket nagyon szépen kezelnek. Így lehet, hogy közönségére talál majd az HBO üdvöskéje, nem teljesen reménytelen a helyzete, bárcsak a humora is jobb volna. A kilencedik epizódban egyébként még egy csavar is van, amely sokakat elidegeníthet az alapból is „woke” sorozattól.

Azért ha lesz második évad, én még felszállok a hajóra, kap még egy esélyt, mert a minőséggel nincs baj,

a téma is adott, a potenciál ott a sorozatban - de sokkal jobban ki kell dolgozni a karaktereket és érdekesebbé tenni történetet. Így, jelen állapotában, nem tudom mindenkinek jó szívvel ajánlani ezt a csodabogarat. Akit megfogott a téma, nézze meg az első részt és aztán el tudja dönteni megéri-e az a nagyjából 5 óra az életéből. A sorozatot szinkronnal nézhetitek meg az HBO Max kínálatában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
36 évesen meghalt Ferich Balázs, Azahriah és a Wellhello menedzsere
A Supermanagement társtulajdonos-ügyvezetője csütörtök hajnalban halt meg hosszú betegség után. Barátja és üzlettársa megható sorokkal búcsúzott tőle.

Link másolása

Hosszú betegség után csütörtök hajnalban meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement nevű kiadó-menedzsment társtulajdonos-ügyvezetője, a Blind Myself nevű magyar metálzenekar korábbi basszusgitárosa - írja a Forbes. A zenei szakember 36 éves volt.

A 2016-ban alapított Supermanagement a hazai piac egyik legsikeresebb szereplője, akik olyan magyar előadókat menedzselnek, mint a Wellhello, a Follow the Flow, az Anna and the Barbies, Dzsúdló, Desh és Azahriah.

Ferich Balázsról a Supermanagement másik alapítója, Tóth Gergő búcsúzott a Facebookon.

„2012-ben vettük be a Blind Myselfbe basszusgitározni. Pillanatok alatt lettünk barátok. Rengeteget segített a zenekar dolgainak intézésében. Veleszületett tehetsége volt a menedzseléshez”.

Tóth felidézte, hogy a Cloud 9+ az első banda, amit együtt menedzseltek, és nagy kockázatot vállaltak, amikor megalapították a saját cégüket.

„Balázst imádták az előadóink, kollégái. Über-maximalista volt a melóban, nem elégedett meg sosem a második hellyel. Folyamatosan azon agyalt, hogyan lehetnénk még jobbak és jobbak. Bazsinak hatalmas szíve volt. Imádta a gyerekeit és feleségét, Dittát, a legjobb apuka volt, akit valaha ismertem.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Az egész hazai sztárvilág gyászolja a 36 évesen meghalt Ferich Balázst: „Mérhetetlen fájdalom”
Tóth Gabi, Czutor Zoltán és a Carson Coma is kifejezte együttérzését. A Supermanagement társtulajdonos-ügyvezetője csütörtök hajnalban halt meg hosszú betegség után.

Link másolása

Az egész hazai zenei világ gyászolja a 36 évesen meghalt Ferich Balázst, a Supermanagement nevű kiadó-menedzsment társtulajdonos-ügyvezetőjét.

A zenei szakember számos hazai sztárnak, köztük Azahriah-nak, a Wellhellonak és Dzsúdlónak volt a menezdzsere.

Ferich Balázsról a Supermanagement másik alapítója, Tóth Gergő megható sorokkal búcsúzott a Facebookon.

„2012-ben vettük be a Blind Myselfbe basszusgitározni. Pillanatok alatt lettünk barátok. Rengeteget segített a zenekar dolgainak intézésében. Veleszületett tehetsége volt a menedzseléshez.”

A Supermanagement Facebook-oldalán csütörtök délután közzétett bejegyzésére azóta több mint ezer hozzászólás érkezett, köztük számos hazai sztár is kifejezte a részvétét. A Carson Coma zenekar egy fekete szívvel fejezte ki együttérzését, az AWS gitárosa, Brucker Bence pedig egy érzelmes üzenettel köszönt el Ferich Balázstól.

„A folyamatos profi és maximalista hozzáállásod mindig irigyeltem és nagyon nagy hatással volt rám! Ha nem ismerlek, bizony nem lennék ott ahol. Mindig emlékezni fogok rád!”

- írta többek között a zenész.

„Őszinte részvétem” - írta a hozzászólások között Azahriah gitárosa, Szabolcsi Fészek.

„Őszinte részvétem Gergő, sok erőt a családnak mérhetetlen fájdalom…” - írta Tóth Gabi.

„Végtelenül sajnálom, sok erőt kívánok Gergő!” - üzente megrendülve Czutor Zoltán.

Antal Timi énekesnő egy korlátozott ideig elérhető Instagram-sztoriban, egy fekete-fehér fotóval emlékezett meg, a képhez pedig azt írta:

„Ég Veled, Balázs!”

via Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Fotók: Eltemették Tordy Gézát
Ernyey Béla közös emlékeket idézve búcsúzott Tordy Gézától. Óriási szívű, nagystílű ember volt - mondta. A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott.

Link másolása

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

A 85 éves korában, március 30-án elhunyt színművész búcsúztatásán elsőként a jövő színésznemzedéke nevében Szőcs Artur mondott beszédet. A színész-rendező felidézte, hogy Tordy Gézát még színművészetisként ismerte meg, majd 15 évadot dolgoztak együtt. Kiemelte: Tordy Gézát ízig-vérig érdekelte a színházcsinálás, fontos volt számára a csapatmunka.

Ernyey Béla közös emlékeket idézve búcsúzott Tordy Gézától. Óriási szívű, nagystílű ember volt - mondta a művészről, akivel 1963-ban találkozott először, és akihez élete leghosszabb barátsága fűzte.

A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott, színészkollégája játékát és közös munkáikat idézte fel. Mint mondta, Tordy Gézában nagy erők lakoztak, nagy dühök és nagy szenvedélyek.

A színészet illanó pálya - fogalmazott. A kincs az az üzenet, amelyet át tudunk adni úgy, hogy a lelkekben minél tovább megmaradjon. "És te, Gézus, ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál" - mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Kijött Azahriah új albuma, és máris imádják a rajongók
Egy szokatlanul kemény, rockos dal is felkerült a zenész új lemezére. Az egyik videóklipben pedig percekig egy dél-amerikai szerpentinen autóznak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Éjfél után nem sokkal megjelent Azahriah legújabb albuma, vette észre az Index. A Skatulya I című lemez dalaiban hol angolul, hol magyarul, hol pedig spanyolul énekel Azahriah a tőle megszokott stílusban.

A dalokhoz videók is készültek, amiket a YouTube-on lehet megnézni. Több klipben is visszaköszön az a búváros motívum, ami a február közepén megjelent mariana.árok című dalhoz készült videóban bukkant fel először.

A kapu című dal videóklipje eltér a búváros vonaltól. Itt látszólag vágás nélkül, percekig egy dél-amerikai szerpentinen kocsikázunk:

A lesson című dalban dzsesszes elemek hallhatók, míg a viadal tele van magyar motívumokkal, a yukata pedig a latinos hangzásra épít, míg a tartarosz szokatlanul kemény, rockos lett.


Link másolása
KÖVESS MINKET: