hirdetés

SPORT

A sportsikerekhez ma már szinte nélkülözhetetlen a tudomány

A Testnevelési Egyetem szakértője szerint 125 évvel az újkori játékok kezdete után is reális cél az olimpia jelmondata, a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben”. De nem mindegy, hogyan.

Link másolása

hirdetés

Bőven várhatunk még csúcsdöntéseket a nagy sportversenyeken, így az olimpián is, a magyaroktól is, pedig ők még messze nem kapják meg mindazt a támogatást, amit napjainkban a sporttudomány a teljesítőképesség növelésében a versenyzők számára nyújtani tud. Radák Zsolt, a Testnevelési Egyetem edzésélettan professzora, a Molekuláris Edzésélettani Kutatóközpont igazgatója szerint

125 évvel az újkori játékok kezdete után is reális cél az olimpia jelmondata, a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben”.

Bár a változás mértéke versenyszámfüggő, ha csak azokat a sportágakat vesszük – atlétika, úszás, kerékpár –, ahol mérhetőek az eredmények, egyértelműen kijelenthető, hogy az emberi teljesítőképesség óriási fejlődésen ment keresztül az újkori olimpiák történetének kezdete óta.

A férfi és a női csúcseredmények között egyre kisebb a különbség, az élsportoló hölgyek fejlődése tehát dinamikusabb, mint a férfiaké, ha összehasonlítjuk az utóbbi 100 év olimpia eredményeit vagy világcsúcsait. Elég csak az úszószámokra, vagy az atlétikában a futószámokra gondolni.

Egészen elképesztő eredmények születnek ma már az állóképességi sportágakban, emberek 300 kilométert képesek lefutni 24 óra alatt, erre a legtöbb állat képtelen. Hamarosan eljutunk oda, hogy 2 óra körül lesz a maratonfutás világcsúcsa (már futottak ilyet, csak nem volt hivatalos a mérés), ami 20 km/h-nál is nagyobb sebességet jelent 2 órán keresztül, amit korábban elképzelni sem lehetett. Azt az időt, amivel egy maratonfutó aranyat nyert az 1896-os játékokon, napjainkban 70 évesnél idősebb versenyző is teljesítette már.

De a fejlődés az erősportágakban is nyomon követhető, még akkor is, ha – főként a múltban – ebben jelentős szerepet játszottak az illegális teljesítményfokozó szerek. Azt is mondhatjuk, fogalmazott a professzor, hogy

hirdetés
a doppingellenőrzés javulásával jó néhány sportágban (súlyemelés, súlylökés, kalapácsvetés) a fejlődés üteme lassult vagy leállt.

A Testnevelési Egyetem professzorának magyarázata szerint a sportteljesítmények fejlődésében sok minden szerepet játszik. Számítanak a modern felszerelések, az olyan cipő például, amely képes a talajra ható erőt jobban visszaadni, ezzel kicsit mentesíteni a sportolót az erőkifejtéstől. De ennél is többet nyom a latba, hogy az utóbbi 30 évben a sportolók felkészítése a fejlett országokban abszolút személyre szabott lett:

egyéni sajátosságok alapján igyekeznek az edzésterhelést, a pihenést adagolni, a táplálkozást irányítani.

Ezért sem megy sokra Hosszú Katinka ellopott edzéstervével az, aki megszerezte, hiszen azt személyesen rá, az ő biológiai paramétereire, tudására, tapasztalatára, felkészültségére, stb. szabták. Attól még senki nem lesz Hosszú Katinka, hogy ugyanazt az edzéstervet végzi – fogalmazott Radák Zsolt.

Az azonban, hogy 18 millió forintért kínálták háromszoros olimpiai bajnok úszónk személyes edzéstervét, jól mutatja, milyen rendkívüli ma már a sporttudomány jelentősége a teljesítmény növelésében – mondja Radák Zsolt. Főleg azokban a népszerű sportágakban, amelyekben sok a pénz, ezért nagyobb a nyomás a még jobb eredményekért, és persze, ahol azokkal sok pénzt is lehet keresni. Amerikában ilyen a kosárlabda vagy a baseball, Európában pedig a foci.

A Premier League-ben például 2-3 meccset is játszik egy csapat egy héten, közben edzések vannak, így a játékosoknak alig marad idejük regenerálódni, miközben állandóan a legjobb formájukat kell(ene) hozniuk. És itt lép be a sporttudomány, amelynek segítségével egyénre szabottan meg lehet mondani, kinek, mire van szükség ahhoz, hogy a mérkőzések és az edzések után a lehető legrövidebb idő alatt visszanyerje a formáját.

A professzor idéz egy tanulmányt, amely szerint például a meccs vagy az edzés utáni első egy órában, amikor a focisták még az öltözőben vannak, 2 táplálkozás-intervenciót is beiktatnak, pontosan meghatározva, hogy hány perc elteltével kinek, mit kell ennie. Mert egészen másra van szükség a terhelést követően az első 10 perc után, mint 10 órával később, és nagyon másmilyen a regenerációs kapacitása egy 18 éves játékosnak, mint egy 35 esztendősnek.

S ha már szóba kerültek a korosabb versenyzők: Roger Federer 35 évesen nyert Grand Slamat, ami korábban elképzelhetetlen lett volna, idén augusztus 8-án már 40 éves lesz, és még mindig hihetetlen formában van. De Rafael Nadal is betöltötte a 35-öt, hamarosan Novak Dokovic is annyi lesz, fantasztikus mértékben kitolható tehát a csúcs-teljesítőképesség életkora, annak köszönhetően, hogy a tudomány nagyon keményen beáll a sportolók mögé – mutat rá Radák Zsolt.

Maga a sporttudomány is robbanásszerű fejlődésen megy át napjainkban, számos eredményt vesz át és alkalmaz az élettanból, a biológiából, a táplálkozástudományból, a genetikából.

Sokan remélik egyébként, hogy a jövőben genetikai mutatók alapján ki lehet majd választani a legjobb sportolókat az egyes sportágakban.

Ennek meg is van az alapja, mondja a professzor, hiszen nincs kelet-afrikai futó 100, 200 és 400 méteren, ahogyan nincs nyugat-afrikai a 800 méter fölötti futószámokban. Az utóbbiak szinte mind a dinamikus és erősportágakban lettek eredményesek, míg a kenyaiak, az etiópok az állóképességiekben.

A genetikai meghatározottságnak tehát van szerepe a sportban, viszont Radák Zsolt szerint a mai módszerek még alkalmatlanok arra, hogy genetikai markerek alapján meghatározzuk, ki milyen sportágban lesz eredményes. Jó példa erre Lionel Messi, a világ egyik legjobb focistája, aki annak ellenére, hogy még növekedési hormont is szedettek vele, mindössze 168 centi magasra nőtt, vagyis a genetikai mutatói alapján senki sem választotta volna ki labdarúgónak. Minél komplexebb egy sportág – ilyenek a labdajátékok, a küzdősportok vagy az öttusa –, annál bonyolultabb lesz kimutatni, ki mire alkalmas – véli a szakember, aki szerint még egy atlétikai versenyszámban vagy akár a tornában is nehéz lenne ilyen döntést hozni.

A genetikai információk ugyanakkor már most sokat segíthetnek például az edzés, a rehabilitáció, a táplálkozás megtervezésében, ami újabb lökést adhat a teljesítményeknek, ezért a Testnevelési Egyetem sportélettan professzora szerint egy ideig még biztosan élvezhetjük az egyre jobb eredményeket, vagy a csapatsportokban a gyorsabb, dinamikusabb játékot.

Radák Zsolt azt mondja, a magyar sport azonban ebben a tekintetben igencsak lemaradásban van, emiatt a magyar sportolók bizonyos szempontból hátránnyal indulnak a versenyeken számos ország sportolóival szemben. Ennek pedig az az oka, hogy idehaza még mindig nem kapnak kellő figyelmet és támogatást a sporttudományi kutatások, nincs célzott forrás erre a területre. A futball és a kézilabda akadémiákon ugyan léteznek kutatólaboratóriumok, ám ezek döntően biomechanikai játékelemzéssel kapcsolatos kutatásokat végeznek, élettani, teljesítőképességgel kapcsolatos kutatásokat kevésbé.

A sporttudomány általában azokban az országokban fejlődött rengeteget, amelyek olimpiát rendeztek – Ausztráliában, Angliában, vagy korábban Spanyolországban –, hiszen számukra a többieknél is fontosabb volt a sikeres szereplés. Ezért óriási támogatást is kaptak az ezzel kapcsolatos kutatások. Még Németországban is, ahonnan a kölni egyetem 50 fős stábot küldött ki a brazíliai futball világbajnokságra, hogy segítsék a nemzeti csapatot – meg is nyerték a vb-t a németek.

Adódik a kérdés, hogy a mostani Eb-n vajon mi hiányzott a német győzelemhez? Radák Zsolt szerint a sport komplexitását jól mutatja, hogy a sportteljesítmény nagyon sok tényező közös eredménye. Ez bőven lehetővé teszi azt, hogy szerényebb képességű csapatok is eredményesek legyenek egy-egy világversenyen.

Ettől még nagyon fontos napjainkban a sporttudomány fejlesztése, ami a magyar sport, a magyar sportolók számára is komoly előrelépési lehetőség lenne – állítja Radák Zsolt. Mert vannak ugyan kimagasló versenyzőink, akik szerényebb feltételek között is kiváló eredményeket érnek el, de nekik mindig nehezebb dolguk lesz felvenni a harcot azokkal, akiket sporttudományi stábok segítenek.

A professzor úgy véli, ez

a különbség Tokióban is meg fog mutatkozni, ahol a hőség és a magas páratartalom óriási kihívást jelent majd a szabadtéri sportágakban versenyzők számára. Akik megkapták a megfelelő tudományos támogatást ahhoz, hogy ilyen körülmények között is a lehető legjobb teljesítményüket nyújtsák, egész biztosan előnyben lesznek azokkal szemben, akik ezt a segítséget nélkülözni voltak kénytelenek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT

„Michael itt van. Más, de itt van” – Schumacher felesége zokogva beszél férje állapotáról a Netflix új dokumentumfilmjében

Corinna Schumacher szerint elképesztő balszerencse, ami a férjével történt, de nem hibáztat a baleset miatt senkit.

Link másolása

hirdetés

Érzelmes interjút adott a Netflixnek a nyolc éve súlyos síbalesetet szenvedő Michael Schumacher felesége, írja a The Sun. Corinna Schumacher a streaming szolgáltató kínálatában szeptember 15-től elérhető dokumentumfilmben könnyek között beszél arról, hogy mennyire hiányzik neki a hétszeres Forma-1-es világbajnok férje, akinek az állapotát hétpecsétes titokként kezeli a család a tragikus baleset óta.

A közel kétórás életrajzi film elején felidézik a német autóversenyző pályafutásának legfontosabb pillanatait, és csak az utolsó tíz percben ejtenek szót a franciaországi síbalesetről. Corinna úgy fogalmaz:

"Soha nem hibáztattam Istent a történtekért. Ez egyszerűen csak balszerencse volt, olyan balszerencse, ami bárkivel megeshet az életben. Amikor felteszem a kérdést, hogy miért pont Michaellel és velünk történt ez, mindig eszembe jut az a kérdés is, hogy miért történik ilyesmi másokkal?"

A nyolc éve férjéért küzdő asszony a könnyeit törölgetve sejtet valamit férje állapotáról, amikor azt mondja:

"Természetesen minden nap hiányzik Michael. De nem csak nekem. Úgy értem, mindenkinek hiányzik Michael, de Michael itt van. Más, de itt van, és erőt ad nekünk."

Corinna ezután arról beszél, hogy minden nap elcsodálkozik azon, milyen erős mentálisan a férje, akivel közösen csinálnak végig minden terápiát. A film utolsó mondata is az ő szájából hangzik el, és jól leírja a család egyik pillanatról másikra megváltozott helyzetét:

hirdetés
"Michael mindig megvédett bennünket, most pedig mi védjük meg Michaelt."

A hétszeres világbajnok Forma-1-es pilóta a visszavonulása után, 2013. december 29-én szenvedett síbalesetet a francia Alpokban. Schumacher olyan szerencsétlen esett el, hogy fejét beverte egy hóval eltakart kődarabba. Kórházba szállítása után még egy darabig magánál volt, de röviddel később kómába esett, családja pedig azóta is szigorú magánügyként kezeli a sportoló állapotát.

A családhoz közel álló források szerint a sztár ápolása eddig megközelítőleg 20 millió fontot (8 milliárd forint) emésztett fel svájci és mallorcai otthonukban. A most 52 éves Michael Schumachert csak a legközelebbi barátai látogathatják szigorú titoktartás mellett. Minden idők egyik legjobb autóversenyzőjének állapotáról eddig semmilyen konkrétum nem szivárgott még ki.

VIDEÓ: Előzetes a filmhez


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT

A 18 éves teniszező már tudja, hogy mit vesz először az US Openen nyert pénzből – Emma Raducanu lábai előtt hever a világ

Nagyjából 32 ezer forintnak már megvan a helye a 740 millió forintos nyereményből.

Link másolása

hirdetés

Három hónapja még csak egy ismeretlen brit gimnazista volt, vasárnap hajnal óta pedig már világsztár Emma Raducanu. A mindössze 18 éves teniszező óriási meglepetésre 150. kiemeltként megnyerte a US Opent, így az első olyan női versenyző lett, aki a selejtezőből indulva nyerte meg a tornát.

Raducanu ezzel hétfőtől a világranglista 23. helyére kerül. De mindez semmi ahhoz képest, hogy már most a mindig mosolygó tini lábai előtt hever a világ, írja a Metro.

Raducanu teljesítménye annyira lenyűgözte II. Erzsébet királynőt, hogy levélben gratulált a sportolónak. A brit uralkodó többek között azt írja, hogy a US Openen nyújtott teljesítménye "figyelemre méltó eredmény ilyen fiatalon, mely bizonyítja a kemény munkát és az elhivatottságot".

A teniszező teljesen meghatódott a királynő szavaitól, akit inspirálónak és az egész ország példaképének nevezett.

A királynő teljes, angol nyelvű levelét itt lehet elolvasni:

A királyi családból Károly és Vilmos is a Twitteren méltatta a brit tenisz új szupersztárját, ahogy ezt a felületet választotta a nemrégiben újra turnéra induló Spice Girls is. Az angol popcsapat saját stílusában gratulált a döntő mindkét résztvevőjének, és igazi "Girl Powernek" nevezték a meccset.

A vasárnap hajnal óta első számú brit női teniszezőnek számító Raducanu is a Twitteren üzent a világnak, de leginkább Nagy-Britanniának, amikor azt írta:

"Hazavisszük (a trófeát)!"

Emma Raducanu már azt is tudja, mit vesz először a US Openen besöpört 2,5 millió dolláros (740 millió forint) nyereményből: minden vágya egy pár új AirPods. A 18 éves teniszező még három hete, a torna első selejtezője előtt vesztette el a nagyjából 32 ezer forint értékű vezeték nélküli fülhallgatóját.

Raducanu annyira kétségbe esett az elveszett fülhallgató miatt, hogy kis híján lekéste az első meccsét, miközben az öltözőben keresgélte az AirPodsokat.

Raducanu végül az egész torna alatt egyetlen szettet sem vesztett, ráadásul még rövidítésre sem kényszerült. A döntőben a szintén tinédzser, mindössze 19 éves kanadai Leylah Fernandez sem tudta igazán megszorítani (6:4, 6:3), így 1977 után lett újra brit győztese a New York-i teniszversenynek. Legutóbb 1999-ben fordult elő, hogy két 20 év alatti teniszező vívta a finálét: akkor Serena Williams és Martina Hingis meccsét végül az amerikai tinédzser nyerte. Serena Williams ezt követően még ötször nyerte meg a tornát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés

Taroltak a versenyzőink: Magyarország végzett az éremtáblázat élén a kajak-kenu vébén

Összesen 18 érmet szereztünk: hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot.

Link másolása

hirdetés

A magyar válogatott 6 arannyal, 8 ezüsttel és 4 bronzzal fölényesen nyerte a vasárnap zárult koppenhágai kajak-kenu világbajnokság nemzetek közötti versenyét, s végzett az éremtáblázat élén.

A magyar versenyzők négy érmet, közte három aranyat nyertek a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság vasárnap délutáni 5000 méteres döntőiben, így

a küldöttség 18 dobogós hellyel, hat elsővel, nyolc másodikkal és négy harmadikkal zárta a vb-t.

Az olimpiai számokat tekintve egy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett Hüttner Csaba szövetségi kapitány csapata a dán fővárosban.

A vb-n 22 ország képviselői állhattak dobogóra.

hirdetés

MAGYARORSZÁG 6 arany 8 ezüst 4 bronz

Fehéroroszország 4 2 2

Ukrajna 3 1 1

Oroszország 3 - 5

Németország 2 2 1

Spanyolország 2 1 -

Olaszország 2 - 1

Portugália 1 3 -

Dánia 1 1 3

Svédország 1 1 -

Chile 1 - 1

Kanada 1 - -

Új-Zéland 1 - -

Lengyelország - 3 3

Csehország - 2 1

Kuba - 1 2

Nagy-Britannia - 1 1

Szlovákia - 1 1

Írország - 1 -

Belgium - - 1

Lettország - - 1

Moldova - - 1


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT

Dráma és karambol a Forma-1-ben: Hamilton és Verstappen ütközött, a McLarenek nyertek Monzában

Daniel Ricciardo nyerte a vasárnapi Forma-1-es Olasz Nagydíjat Monzában, második helyen csapattársa, a brit Lando Norris végzett, míg a harmadik Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője lett.

Link másolása

hirdetés

A 32 éves ausztrál versenyző idei első és pályafutása nyolcadik győzelmét aratta, legutóbb három évvel ezelőtt Monacóban diadalmaskodott. A második helyen csapattársa, a brit Lando Norris végzett, míg a harmadik a 19. helyről induló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője lett.

A pontversenyben éllovas holland Max Verstappen (Red Bull) és a címvédő, hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton (Mercedes) nem fejezte be a versenyt, mivel ütköztek egymással.

A rajtot a második pozícióból induló Ricciardo kapta el a legjobban, és Verstappent megelőzve az élre ugrott. Mindeközben az első körben a hétvégén eddig remeklő Antonio Giovinazzi a spanyol Carlos Sainz Jr. hibája miatt balesetet szenvedett.

A dráma az első kerékcserék közben jött: Hamilton éppen a maga gumijait egy körrel korábban lecserélő Verstappen elé jött be, a kanyarban a holland ráfutott riválisa autójára, és a kavicságyba lökte őt úgy, hogy a Red Bull átugratott a Mercedesen, és éppen a brit feje fölött állt meg. Ezzel mindkettejük számára véget ért a futam, a biztonsági autó pedig azonnal bement a pályára.

A folytatásban Ricciardo haladt az élen, magabiztosan őrizte vezető pozícióját, miközben mögötte Norris, Sergio Pérez (Red Bull), a két Ferrari, Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr., valamint Bottas is nagyot csatázott. A hajrában Pérez öt másodperces büntetést kapott, így Bottasé lett a harmadik hely.

hirdetés
A McLaren a 2012-es Brazil Nagydíj óta először adott győztest a Forma-1-ben, akkor a brit Jenson Button diadalmaskodott. A wokingi istálló a 2010-es Kanadai Nagydíj óta először aratott kettős diadalt.

A világbajnoki sorozat két hét múlva Szocsiban az Orosz Nagydíjjal folytatódik.

A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 8 van hátra):

versenyzők:

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 226,5 pont

2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 221,5

3. Bottas 141

4. Norris 132

5. Pérez 118

6. Leclerc 104

7. Sainz 97,5

8. Ricciardo 83

9. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 66

10. Alonso 50

11. Ocon 45

12. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 35

13. Stroll 24

14. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 18

15. Russell 15

16. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 7

17. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 2

18. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

csapatok:

1. Mercedes 362,5 pont

2. Red Bull 344,5

3. McLaren 215

4. Ferrari 201,5

5. Alpine 95

6. Alpha Tauri 84

7. Aston Martin 59

8. Williams 22

9. Alfa Romeo 3

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: