hirdetés
Honderű_3.jpg

Még ebben a században is… még Magyarországon is… – Spiró György Honderű című komédiája a Pesti Színházban

Féktelenül és végtelenül keserűen komédiázik öt ember a színpadon: négyen már mindent megéltek, az ötödik most szembesül a valós élettel és a túlélés művészetével.
Szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Vígszínház/Szkárossy Zsuzsa - szmo.hu
2019. október 08.


hirdetés

Sokadszor érzem úgy, hogy Magyarország nem véletlenül vált az abszurd/groteszk irodalom egyik fellegvárává a 20. században, hiszen amit mi magyarok ebben a 100 évben megéltünk, túltesz minden képzeleten a „rosszkor lenni rossz helyen” többrendbeli esetével, emberek millióinak sors-vargabetűivel, amelyek mögött vagy történelmi esemény, vagy megalkuvás, karriervágy, vagy egyszerűen csak egészséges életösztön állt. Vagyis valahol az egész kész röhej, még ha nem is szeretjük ezt a viccet.

„Honderű” – kiáltanak fel többször is Spiró György darabjának címével idős hőseink a Pesti Színház egyszerre kacagtató és szívszorító előadásán, melyben az ötödik, egy hatósági végrehajtó fiatalember (Orosz Ákos), aki a háziasszony közüzemi tartozásai miatt jött felbecsülni és lefoglalni - semmit nem ért az egészből.

Nemcsak műveltségi hiányosságai és a „nemzedéki szakadék” miatt válik pimaszul magabiztos, bár máris korrumpálható „hivatalos személyből”, megfélemlített kisfiúvá, hanem azért is, mert a „néni” (Börcsök Enikő) és a „faterok”, egykori gimnáziumi osztálytársak (Márton András, Lukács Sándor, Kern András) játszi könnyedséggel húzzák ki a talajt a lába alól, és csinálnak hülyét belőle.

Hiszen annyi éles helyzetet, váratlan fordulatot éltek át már mindannyian, hogy egy ilyen kis „vigéc”, „handlé” (egyszer még ószeresnek is nevezik) nem jelenthet gondot nekik. Persze azért a mai átlagnéző sem tudja feltétlenül, hogy tulajdonképpen a Honderű egy szépirodalmi hetilap az 1840-es években, amely egyszerre volt igényes művészeti és tudományos lap, és a legalpáribb értelmiségi csatározások színhelye. A fiatalembert azzal a mesével etetik, hogy gróf Széchenyi István – az ő nevét talán hallotta – akarta az ország nevét Honderűvé változtatni, de miután kiderült, hogy ez franciául „az utca szégyenét” jelenti, elállt e szándékától.

A kulcs azonban itt van: derül a hon azon, hogy mi mindenen ment keresztül – nemegyszer valóban „az utca szégyenei” voltunk –, de végül mégiscsak felderülhet szívünk-lelkünk, hogy még mindig itt vagyunk. És ebbe még az is belefér, hogy 1997-ben, Budapesten két öregúr karddal rendez egy lovagias ügyet a magyar párbajkódex 1929-es kiadásának szabályai szerint.

„Tüzérszázados, biztosítási ügynök, faipari rabmunkás, asztalozó vicctulajdonos, aszfaltmunkás, villanyszerelő, jogtanácsadó, jelenleg nyugdíjas” – mutatkozik be Kern, mire Márton így válaszol: „Lovassági százados, minisztériumi osztályvezető, internált föld- és pályamunkás, TÜKER-lehordó, gépkocsivezető, üzletkötő, vállalati SZB-titkár, jelenleg nyugdíjas”. Azt mondhatják, ilyen nincs. Már hogyne lenne… A harmadiknak (Lukács) csak azért rövid az életrajza, mert gyermekorvos és „beteg gyerekek mindig lesznek”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
bagdi_eniko.jpg

Eddig csak csibeburgereknek énekelt, mégis teljesen elvarázsolta az X-Faktor zsűrijét Bagdi Enikő

Dallos Bogi szerint megvan a magyar Billy Eilish, ByeAlex pedig máris kijelentette, hogy szívesen írna dalokat a fiatal lánynak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 06.Szombaton elstartolt az X-Faktor friss évada.

Amint arról mi is beszámoltunk, a zsűritagok idén sem vettek vissza a kritikusságból, de szerencsére már az első adásban is voltak rendkívül megható momentumok, mint pl. a 70 éves Antal bácsi testvéri újraegyesülése és fiatal tehetségek is felbukkantak, például a MnlSide művésznévvel alkotó rapperfiú, akinek ByeAlex videóklipet intézett.

Egy másik ígéretes tehetség pedig a gyorsétteremben dolgozó 19 éves lány, Bagdi Enikő, aki különleges hangszínével megbűvölte a mentorokat és a közönséget egyaránt.

Enikő saját elmondása szerint eddig csak csibeburgereknek énekelt, ennek ellenére Dallos Bogi, ByeAlex, Puskás Peti és Gáspár Laci is állva tapsolt libabőrt varázsoló produkciója után.

A visszafogott lány eleinte megszeppentnek tűnt, de Melanie Martinez Pacify Her című dalával végül mégis az eddigi mezőny egyik gyöngyszeme lett.

"Amikor mentor lettem, nagyon bíztam abban, hogy bejön egy ilyen lány, mint te. Szerintem biztosan szereted Billy Eilish-t. Szoktad hallgatni? Szerintem te leszel a magyar Billy Eilish. Ez marha jó volt"

- áradozott Bogi, aki a mostani fiatalok egyik legnagyobb idoljához hasonlította Enikőt.

A lány természetesen négy igent kapott és ByeAlexnek már ennyi is elég volt ahhoz, hogy felvesse, szívesen írna neki dalokat.


KÖVESS MINKET:hirdetés
SZG_3120.jpg

Az X-Faktor mentorai úgy döntöttek, hogy gazemberek lesznek – megnéztük az első válogatót

Dallos Bogi azonnal felvette a ritmust, gonoszságban sem maradt el kollégáitól. Voltak megható pillanatok, nem maradtak el a bohócok, és mintegy mellesleg, hibaszázalékként feltűnt néhány tehetség is.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. október 06.A gyerekek néha zseniálisan rá tudnak tapintani dolgokra. Az én kisfiam például következetesen dementoroknak hívja az X-Faktor zsűrijét, dacára, hogy többször kijavítottuk, és tulajdonképpen neki van igaza. Sokkal jobban hangzik, és úgy tűnik, Gáspár Laciék mostanra eljutottak a mentorok személyiségfejlődésében a teljes cinizmusig.

Feladták, hogy az önértékelési zavarban szenvedő sztárjelölteket - akiknek a tehetsége és az önérzete jellemzően fordítottan arányos - emberként kezeljék.

III. Richárdhoz hasonlóan úgy döntöttek, hogy gazemberek lesznek, és mindenkit úgy oltanak, mintha csak kolléga lenne.

Bogi rögtön az elején megtapasztalhatta a szakma szeretetét, de zökkenőmentesen felvette a ritmust. Gáspár Laci közlésére: "De furi, hogy te most ott ülsz" - Bogi szemrebbenés nélkül visszakérdezett: "A Peti, vagy én?" amivel rögtön odalökte mentortársát Alex és Laci elé. "Hogy a Peti ott ül, az sokkal furcsább." De Puskás Peti sem maradt adós, mert az alábbi tanáccsal látta el a közönséget: "Ugyanezt kell majd csinálnotok, mint a Boginak. Nevetgélni." Amit Bogi némi bosszankodással elintézett, pedig fel is rúghatta volna, székestül.

Érthető okokból az első adásban nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy minél többször, minél több módon reflektorfénybe kerüljön Bogi, az új mentor, aki nem csak éneklésben, gonoszságban is felveszi a versenyt mentortársaival. Az est folyamán többször is Kormos Anettet villantott. Rögtön az első blokkba olyan jelentkezőket vágtak össze, akik Bogi We All című számát gyilkolták. "Ez most nem sikerült. Máskor sem fog" - állapította meg Bogi angyali mosollyal. Az este folyamán egyébként többször is élvezhettük vitriolos oldalát. Azzal a hölgynek például, aki Boggie Parfüm című dalával készült, közölte: "Örültem, hogy nem az én dalom."

Itt kell megjegyeznem, hogy ezzel együtt is alighanem Bogi lesz all time kedvenc női zsűritagom a honi tehetségkutatók történetéből.

Talán az első, akin nem érzek szemernyi műviséget sem.

Beül, és egyszerűen olyan, amilyen, mondja, amit gondol, van egyénisége, nem akar semmilyen lenni. A beszólásai is azért ütnek nagyot, mert ettől a bájosan egyszerű, mosolygós lánytól váratlanul ér. Olyan, mintha a Hattyúk tavát kereszteznék a Jekyll és Hyde-dal, ahol Odette, a fehér hattyú olykor átváltozik feketévé.

Bevallom, akárcsak a mentorok, én is döntöttem: mentálhigiénikus megfontolásokból nem fogom percről percre és fellépőről fellépőre felidézni az adást. Végeredményben akit érdekel, nézze meg. Csak a legérdekesebb pillanatokat ragadom ki.

Rögtön az első próbálkozó, Kósz Bence üdítő jelenség volt, őszintén megmondta, hogy nem tud énekelni, viszont nagyon szeretne televíziós műsorvezető lenni. A mentorok meg is állapították, kár, hogy nem tud úgy énekelni, mint műsort vezetni.

Bence, innen üzenem, van remény. Egy olyan csatornán, ahol ÉNB Lali műsorvezető lehet, valószínűleg óriási a hiány.

Azt hiszem, a same in English országában nem szabad csodálkoznom, hogy "Gentlemans" (sic!) néven színpadra engednek bárkit is. Az egyik magyarázat, hogy az X-Faktornál végtelenül cinikus emberek dolgoznak. És ez a jóhiszemű verzió.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
byealex-x-faktor.jpg

A TV2 műsorváltoztatással próbál odaszúrni az X-Faktor nézettségének

Ha a Sztárban sztár leszek! különkiadása és a RTL Klub tehetségkutatója is érdekel, döntened kell.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 04.Hétvégén indul az X-Faktor kilencedik szériája az RTL Klub csatornáján és mostantól szombatonként, este 8 órakor várja a tehetséges és/vagy szórakoztató produkciókra kíváncsi nézőket.

A SorozatWiki információi szerint a TV2 is úgy döntött, hogy változtat az aznapi műsorfolyamán és 18:55-től fogja sugározni a Sztárban sztár leszek! című műsor extra válogatóját, melyben a leggyengébb jelentkezők pillanatain nevethetünk.

Tehát, ha valaki az estét a televízió előtt töltené és nagyon kapható az efféle tartalmakra, akkor választania kell majd a két konkurens műsor között.

A Sztárban sztár háromórás adása egy óra előnnyel indul, a Fókusz ideje alatt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
netflix-4011346_1920.jpg

A magyar Netflix-rajongók örülhetnek: mától végre magyarul szól hozzánk a platform

Mostantól nem csak a felhasználói felület lesz teljesen magyar, de sokkal több feliratra, szinkronra és hazai tartalomra számíthatunk.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. október 04.A Netflix hivatalosan 2016 januárjában lépett be a magyar piacra, ám ekkor még nem volt igazán felhasználóbarátnak nevezhető hazai viszonylatban.

Eleinte angol felületen kellett boldogulnunk, alig találtunk magyar feliratokat, a szinkronos tartalmakat pedig szinte nagyítóval kellett keresni.

Idén februártól kezdődően azonban jelentős változás állt be a kínálatban, hiszen egyre több film és sorozat kapott feliratot, sőt felbukkantak az első magyar szinkronnal ellátott alkotások is.

Sokan a televíziózás jövőjeként tekintenek az efféle streaming szolgáltatókra és végre nálunk is újabb szintre lép a felhasználói élmény, hiszen mostantól itthon is lokalizált verzióban érhető el a Netflix szolgáltatása.

Azok kedvéért, akik nem ismerik, korábban már írtunk a Netflix működéséről, mely az interneten keresztül szabad lejátszást biztosít a készülékeinken (tévé, tablet, laptop). A rendszer pénzügyi oldala úgy működik, mint az HBO GO – havi előfizetéses rendszerben akármikor könnyen, gyorsan elő lehet fizetni, csupán egy bankkártyára van szükség hozzá, cserébe filmek és sorozatok óriási tárházából válogathatunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x