hirdetés
Honderű_3.jpg

Még ebben a században is… még Magyarországon is… – Spiró György Honderű című komédiája a Pesti Színházban

Féktelenül és végtelenül keserűen komédiázik öt ember a színpadon: négyen már mindent megéltek, az ötödik most szembesül a valós élettel és a túlélés művészetével.
Szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Vígszínház/Szkárossy Zsuzsa - szmo.hu
2019. október 08.


hirdetés

Sokadszor érzem úgy, hogy Magyarország nem véletlenül vált az abszurd/groteszk irodalom egyik fellegvárává a 20. században, hiszen amit mi magyarok ebben a 100 évben megéltünk, túltesz minden képzeleten a „rosszkor lenni rossz helyen” többrendbeli esetével, emberek millióinak sors-vargabetűivel, amelyek mögött vagy történelmi esemény, vagy megalkuvás, karriervágy, vagy egyszerűen csak egészséges életösztön állt. Vagyis valahol az egész kész röhej, még ha nem is szeretjük ezt a viccet.

„Honderű” – kiáltanak fel többször is Spiró György darabjának címével idős hőseink a Pesti Színház egyszerre kacagtató és szívszorító előadásán, melyben az ötödik, egy hatósági végrehajtó fiatalember (Orosz Ákos), aki a háziasszony közüzemi tartozásai miatt jött felbecsülni és lefoglalni - semmit nem ért az egészből.

Nemcsak műveltségi hiányosságai és a „nemzedéki szakadék” miatt válik pimaszul magabiztos, bár máris korrumpálható „hivatalos személyből”, megfélemlített kisfiúvá, hanem azért is, mert a „néni” (Börcsök Enikő) és a „faterok”, egykori gimnáziumi osztálytársak (Márton András, Lukács Sándor, Kern András) játszi könnyedséggel húzzák ki a talajt a lába alól, és csinálnak hülyét belőle.

Hiszen annyi éles helyzetet, váratlan fordulatot éltek át már mindannyian, hogy egy ilyen kis „vigéc”, „handlé” (egyszer még ószeresnek is nevezik) nem jelenthet gondot nekik. Persze azért a mai átlagnéző sem tudja feltétlenül, hogy tulajdonképpen a Honderű egy szépirodalmi hetilap az 1840-es években, amely egyszerre volt igényes művészeti és tudományos lap, és a legalpáribb értelmiségi csatározások színhelye. A fiatalembert azzal a mesével etetik, hogy gróf Széchenyi István – az ő nevét talán hallotta – akarta az ország nevét Honderűvé változtatni, de miután kiderült, hogy ez franciául „az utca szégyenét” jelenti, elállt e szándékától.

A kulcs azonban itt van: derül a hon azon, hogy mi mindenen ment keresztül – nemegyszer valóban „az utca szégyenei” voltunk –, de végül mégiscsak felderülhet szívünk-lelkünk, hogy még mindig itt vagyunk. És ebbe még az is belefér, hogy 1997-ben, Budapesten két öregúr karddal rendez egy lovagias ügyet a magyar párbajkódex 1929-es kiadásának szabályai szerint.

hirdetés

„Tüzérszázados, biztosítási ügynök, faipari rabmunkás, asztalozó vicctulajdonos, aszfaltmunkás, villanyszerelő, jogtanácsadó, jelenleg nyugdíjas” – mutatkozik be Kern, mire Márton így válaszol: „Lovassági százados, minisztériumi osztályvezető, internált föld- és pályamunkás, TÜKER-lehordó, gépkocsivezető, üzletkötő, vállalati SZB-titkár, jelenleg nyugdíjas”. Azt mondhatják, ilyen nincs. Már hogyne lenne… A harmadiknak (Lukács) csak azért rövid az életrajza, mert gyermekorvos és „beteg gyerekek mindig lesznek”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unikornis.jpg

Az Unikornis lett a búcsúzó az Álarcos énekesben, mindenki meglepődött

A nyomozók nagyon mellé tippeltek, senki nem találta el, hogy ki rejtőzött a maszk mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Kénytelen volt búcsúzni a műsortól Unikornis, a nyomozók ugyanis Fagyinak és Szörnyecskének szavaztak meg egy újabb esélyt.

Már hárman vannak, akik lelepleződtek az Álarcos Énekesben! A korábbi műsorokban Panda és Alien búcsúztak, most pedig Unikornis lett a kieső, neki ért véget a verseny.

Most a nyomozók épp az ellenkezőjét gondolták róla, mind azt mondták, hogy profi, szakmabeli énekes van a jelmez alatt, míg a korábbi adásban inkább műkedvelőt sejtettek a maszk mögött.

Az unikornis fehér maszkjában a színpadon a titokzaos énekes a Queen dalát adta elő. Dancsó Péter szerint Vásáry André, Sebestyén Balázs egy opera vagy operett területen játszó énekesre tippelt, Nagy Sanyira, Csobot Adél Pintér Tenyára , Gáspár Laci pedig Kállay-Saunders Andrást sejtette a jelmez mögött.

hirdetés

Lapozz, hogy ki volt a maszk mögött:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jobaratok-sorozat.jpg

Újra összeáll a Jóbarátok - hamarosan jön egy új rész a sorozatból

A sorozat legendás színészgárdája egyetlen új rész erejéig áll össze ismét. De ez az epizód mégis más lesz, mint korábban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Hamarosan indul az HBO Max streaming szolgáltatása, a bevezető kampány részeként pedig leforgatnak egy új részt a Jóbarátokból. A sorozat 1994 és 2004 között futott, 15 évvel ezelőtt ért véget. Az utolsó részt 52,5 millióan nézték az Egyesült Államokban, amivel a legnépszerűbb sorozatepizód volt a 2000-es években.

A Jóbarátok legendás színészgárdája egyetlen rész erejéig áll újra össze - írja a BBC. Tehát,

a sorozat hat főszereplője, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mindannyian benne lesznek az új epizódban.

Bár az összes eredeti szereplő jelen lesz, azért mégsem lesz minden a megszokottak szerint. Az előzetes találgatások alapján ugyanis a legújabb rész egy forgatókönyv nélküli, improvizatív jellegű újraegyesülés lesz. Amikor elindul majd a WarnerMedia új szolgáltatása, az új rész és a korábbi 236 epizód elérhető lesz a rendszerben minden előfizető számára.

A hírt először a főszereplők jelentették meg a közösségi oldalaikon. Mindannyian ugyanazt a fotót és szöveget tették közzé.

hirdetés

"Megtörténik."

- írja a képhez Jennifer Aniston is.

Lapozz Matt LeBlanc trollkodásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
alarcos-enekes-2.jpg

Kit rejt az álarc: néhány sztár igazi megszállottja lett az Álarcos énekesnek!

A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Két hete új lázban ég Magyarország - és így aztán a magyar celebvilág is - hangott el a Fókusz különkiadásában. Mindenkit az izgat, kiket rejthetnek az Álarcos énekes különleges maszkjai. A Robot előadása közben Vajtó Lajosnak folyton csörgött a telefonja: rengeteg üzenete érkezett, közelebbi ismerősei pedig fel is hívták, hogy megtudják: ő táncikál-e a maszkban. És bizony ez a mozgás a nyomozókban és a műsorvezetőben, Istenes Bencében is felkeltette a gyanút.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!