hirdetés
spartan8cim.jpg

Beneveztem a Spartan Race-re: teljesen megőrültem? – nőként a világ egyik legkeményebb versenyén

Bátor, felelőtlen vagy megvalósítható ötlet-e minden sportmúlt nélkül elindulni egy olyan versenyre, ami komoly kihívást jelent a legedzettebb embereknek is?
Forrás: Inspirációk magazin, Címkép: Illusztráció/Wikipédia - szmo.hu
2019. február 23.


hirdetés

Csorba Anita és lelkes csapata a kreatív energiáikat csak arra összpontosítják, hogy nektek érdekes és inspiráló tartalmakat állítsanak elő. Tarts velük az Inspirációk Magazin felületein!

2018 végén egy hirtelen ötlettől vezérelve hatalmas fába vágtam a fejszémet: Bene barátnőmmel együtt beneveztem a Spartan Race-re, a világ egyik legnépszerűbb katonai jellegű akadályfutó versenyére. Most a legtöbbetek fejében biztosan megfogalmazódik a kérdés: Miért tesz valaki ilyet önszántából, nulla edzettségi szinttel? Higgyétek el, azóta ezt a kérdést én is ezerszer feltettem magamnak.

A válasz azonban egyszerű: szükségem volt egy hatalmas MOTIVÁCIÓRA az új évben, ami miatt egyszerűen muszáj eljárnom edzeni, és nem kereshetem többé a kifogásokat, hogy az adott délutánon épp miért hagyom ki az edzést. Kifogáskeresésből azt hiszem lassan doktorálhatnék is.

Fotó: Wikipédia

Sosem voltam elhízott, az átlagnál kicsit magasabb testmagassággal rendelkezem, azonban az alakommal sosem voltam igazán elégedett. Az utóbbi egy-két évben felszedtem pár plusz kilót is, köszönhetően a mérhetetlenül sok trash kajának, amit elfogyasztottam. Sosem figyeltem az étkezésemre, és rettenetesen édesszájú vagyok. Nálam több csokit senki nem tud megenni egy ültő helyében – emellett pedig szinte egyáltalán nem ettem gyümölcsöt vagy zöldséget.

Mindezek ellenére sosem volt nagyobb baj az egészségemmel, és a testem kitartóan tűrte, hogy 0-24-ben mérgezem egészségtelennél egészségtelenebb ételekkel. A Spartan Race-re való jelentkezésemmel ezt is meg kellett oldanom: a rengeteg edzés mellett muszáj egy egészséges étrendet követnem, különben semmi energiám nem lenne.

hirdetés

A fentebb említett dolgokra egyáltalán nem vagyok büszke, azonban tudom, hogy engem is mennyire kiborítanak azok a bizonyos előtte-utána fotók, amelyek ugyan motiválóak, de nincsenek ott mellettük a tuti tippek – és azokról a szenvedésekről sem esik szó, amit minden ember átél, miközben megpróbál áttérni egy egészséges életmódra. Ezért úgy döntöttem legyőzöm minden szégyenérzetemet, és leírom az igazságot: megmutatom, hogyan is néznek ki a mindennapok számomra, aki ténylegesen a nulláról (ha nem mínusz ötről) kezdi az életmódváltást.

Fotó: Pixabay

Étkezés

Most már túl vagyok az első három hét megpróbáltatásain, számomra is meglepő eredményekkel, de kétségkívül történtek érdekességek ez idő alatt. Amikor elkezdtem az 1600 kalóriás diétát, az első meglepő dolog az volt, hogy egyáltalán nem éheztem, sőt a napi öt étkezés annyira kielégítő volt, hogy a vacsorát úgy kellett letuszkolnom, pedig eléggé nagyétkű vagyok.

Az ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, még úgy is hogy eddig egyáltalán nem jeleskedtem a konyhai “munkálatokban”. Az öröm azonban egy napig tartott, a második nap reggelén nagyon erőtlen voltam és szédelegtem, a harmadik-negyedik napon váratlanul rám törő hőhullámok pedig egyszerre ijesztettek meg és hoztak zavarba. Eleinte azt hittem, hogy betegség kerülget, de pár nap múlva kiderült, hogy a tüneteim inkább a hirtelen életmódváltásnak és cukormegvonásnak köszönhetőek. Kemény felismerés volt, hogy a sok éves cukorevésemnek ilyen komoly következményei vannak.

Fotó: www.inspiraciok.hu

Ezzel párhuzamosan volt egy mélypontom is, hiszen nem elég, hogy a család többi tagja a frissen sült házi pizzát ropogtatta mellettem hétvégén, az edzés sem ment úgy ahogy szerettem volna. A könnyűnek és alapvetőnek hitt feladatokat sem tudtam megcsinálni helyesen.

Kétségbeesve bombáztam a barátnőmet üzenetekkel: nem tudtam, mitévő legyek, és kételkedtem ebben az egészben. Ezúton szeretném megköszönni neki, valamint minden barátomnak, akik tartották bennem a lelket és hajtottak, nagyon nagy szükségem volt (és van) rájuk!

Azt hittem, hogy az étrend betartása lesz a legnagyobb kihívás számomra, mégis ez megy talán a legjobban. Szeretem a bevásárlásokat, a konyhában eltöltött idő teljesen kikapcsol, és rájöttem, hogy tudok főzni – ráadásul nem is rosszul.

Fotó: www.inspiraciok.hu

Akadnak persze itt is nehézségek, hiszen rengeteg tervezést, logisztikát igényel az életmódváltás. Előfordult, hogy munkába érve észrevettem, hogy otthon maradt a reggelim. Komoly lelkierő kellett hozzá, hogy a kisboltban – ahol addig munka előtt minden reggel a kakaómat, péksüteményemet és csokimat vettem – fogcsikorgatva kutassak a csirkemellsonka és Abonett után.

Vagy amikor barátnőmnél aludtam, és az egy napra elegendő kajám hat különböző dobozba fért csak bele: nem elég hogy egy hatalmas zacskó kellett, hogy átcipeljem őket, átérve telepakoltam a hűtőszekrényét. Szerencsére ezeket tudják a barátaim is és én is humorral kezelni, és teljes mértékben támogatják legújabb agymenésemet.

Edzések

Az edzések sem mentek zökkenőmentesen, mert korábban sosem sportoltam semmit. Rettenetesen türelmetlen vagyok magammal szemben, és mindig mindent rögtön akarok.

Fotó: www.inspiraciok.hu

Rengetegszer keseredtem el, hogy semmit nem bírok megcsinálni, és hogy nem fejlődök. Végül a hirtelen nagy megerőltetésnek köszönhetően összeszedtem egy jó kis könyöksérülést – a már amúgy is rosszalkodó térdem mellé. Ez sem segítette el-elapadó lelkesedésemet a sport iránt. A sérülésnek köszönhetően kimaradt másfél-két hét edzés, és lényegében ezalatt el is ment a kedvem az egésztől.

Aztán a második hét végén elkezdtem látni a változást, és ez hatalmas löketet adott. Feltűnt, hogy a hasam mintha kisebb lenne, a combjaim sem érnek össze végre, valamint lazán rámjött a régi ingem, nem feszített deréktájon. Ekkor már sejtettem hogy nem csak képzelem a változásokat. Ráálltam a mérlegre: két hét alatt több mint két kilótól szabadultam meg – alig tudtam elhinni, úgyhogy háromszor is visszamentem megmérni magamat.

Fotó: www.inspiraciok.hu

A harmadik hetem viszonylag nyugodtan és eredményesen telt, rengeteg pozitív megerősítéssel és bókkal, hiszen mindenki elkezdte látni rajtam a változást. Az edzések is jobban mennek már, az agyam pedig kizárta a körülöttem lévők ínycsiklandozó ételeit, szinte meg sem látom őket.

Tapasztalatok

A konyhában egész eddigi életem során nem töltöttem ennyi időt, mint ebben a három hétben, de a kezdeti bénázások után mára szinte konyhatündérré váltam – előző hétvégén megsütöttem életem első kenyerét, ráadásul teljes kiőrlésű lisztből. Isteni lett!

Pár hónap múlva, remélem én is itt állok majd a spartanos pólómban... Fotó: www.inspiraciok.hu

Amit mindenképpen megtanultam ez alatt a pár hét alatt, hogy nem szabad türelmetlennek lennem a szervezetemmel és testemmel, és nem szabad túlzásba vinni az edzéseket sem. Még messze van a cél, de már ez alatt a rövid idő alatt is rengeteget tanultam magamról, a testemről, az egészséges életmódról és nem utolsó sorban nagyszerű embereket ismertem meg, akik mára az edzőimmé vagy edzőstársaimmá váltak.

Szerelmese lettem az egészséges életmódnak, és izgatottan várom, hogyan alakul a jövőm. Remélem, hogy a cikkeim motivációt nyújtanak nektek is, és belevágtok a régóta halogatott diétába, edzéstervbe. Innentől kezdve egészen június végéig, az eplényi Spartan Race-ig rendszeresen jelentkezem új cikkekkel, illetve ha gyűjtök elég önbizalmat, akkor videón is találkozhattok majd velem.

Addig is tűzzetek ki magatok elé egy célt, és kezdjétek el megvalósítani! Nincs több kifogás!

Inspiráló ötleteket, kreatív videókat, egyedi dekorációkat vagy egyszerű recepteket ITT és ITT találsz


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ykra_ss20_ykra_ss20__24A0944.jpg

Külföldön is rajonganak a menő magyar hátizsákért – mi az YKRA titka?

„Ha valamit szívből csinálsz, azt a vásárlóid is látni fogják, és meglesz a siker” – vallják a márka alapítói.
Steszkó Zsanett írása, fotók: YKRA - szmo.hu
2020. július 16.


hirdetés

A szerelemprojektből inspiráló vállalkozássá cseperedett márka a retro hangulatot mesterien elegyíti a praktikummal és a frappáns, élettel teli dizájnnal. Teszi mindezt az alapcsapaton kívül szuper tervezőkkel és a fenntarthatóságot szívügyként kezelő, országon belüli gyártással.

„Szerintem a javíthatóság és a minőség a jövő. A legfenntarthatóbb hátizsák az, amit nem kellett megvegyél”

- mondja Lakatos Balázs ötletgazda, akivel a legújabb kollekció és a most induló, túrázós közösségük mellett a kezdetekről, a mérföldkövekről és arról is beszélgettünk, hogy hogyan is érdemes vállalkozást indítani.

Lassan 10 éve létezik az YKRA, a márka elstartolását a TELEP pincéjéhez kötitek. Emlékszel esetleg arra a gondolat-szikrára, ami útjára indított titeket?

Igen, pontosan megvan, habár ez nem egy nagy szikra, hanem több kisebb, ami egy ponton összeért. Először 14 évesen, még New Yorkban jött az ötlet, hogy egyszer szeretnék majd egy ruhamárkát alapítani. Aztán már egyetem alatt, Párizsban, jegyzetekre firkálgatás közben jött az YKRA név. Míg végül egy időre cipőbolti eladó lettem a Wesselényi utcában, egy kis design márkánál, ahol Tumblr pörgetés közben jött az ötlet, hogy hátizsákokat fogok gyártani. Innen már egyenes út vezetett a Telep pincébe, ahol a Kukuri Krew-s lányok segítettek az első prototípusokkal.

hirdetés

Ha jól tudom, rögtön családi vállalkozásként kezdtetek (Balázs és Balogh Judit), volt már tapasztalatotok hasonló téren vagy a márkával együtt tanultatok bele a dolgokba?

Egyikünk sem ilyen háttérrel rendelkezik. Mi menet közben lettünk egy család, és ami először csak az én őrült ötletem volt, abba szép lassan Juci is belebonyolódott, segített azzal, ami egyedül nem ment. Az évek alatt nagyon-nagyon sokat tanultunk, és minden nap hoz valami új kihívást. Nem unatkozunk.

Mióta bekerült a látómezőmbe, az YKRA valahogy a tökéletes elegyét alkotja a folytonos megújulásnak, naprakészségnek és a nosztalgikus, retro hangulatnak egyaránt. A legelejétől megvolt ez az alapvonal? Ha igen, mi inspirálta?

Emlékszem, amikor még az egyetem alatt végigkísértem, ahogy a Veja a semmiből lett egyik napról a másikra Párizs legmenőbb cipőmárkája. Ez engem teljesen lenyűgözött.

A cél első naptól az volt, hogy egy olyan márkát hozzak létre, ami megállja a helyét bárhol a világban, értéket teremt, és időtlen.

A nosztalgiát és a retro hangulatot a gyerekkori emlékeim és élményeim inspirálták, Jugoszláviából és a rendszerváltás előtti Magyarországról. De önmagában a retro az kevés. A sikerhez kell az is, hogy mindig meglepő légy, és olyat alkoss, amire senki sem számított.

A grafikai dizájn nyilván kollekciónként változik, de magukon a táskákon, kiegészítőkön formailag mennyit változtattatok a 9 év alatt? Ha változtattatok, akkor személyes elképzelések, divattrendek vagy inkább vásárlói visszajelzések alapján?

Elég határozott véleménnyel rendelkezem a dolgokról, és ha valami működik, azon nem szívesen változtatok. Ma már szinte hihetetlen, de kb. 4-5 évig csak egy hátizsákmodellt gyártottunk. Ahogy múltak az évek, és nőtt a gyártásunk, mindig kinőttük a beszállítókat, és amikor váltani kellett, akkor mindig válaszút előtt álltunk: az olcsóbbat vagy a jobb minőséget válasszuk? Mi mindig az utóbbi mellett döntöttünk. Így mára szinte a táska összes eleme jobb minőségűre cserélődött, és kifejezetten nekünk gyártják az alapanyagokat, a vászontól, ami így már nem fakul, az olasz bőrig, ami idővel és használattal kopik tökéletesre. Természetesen hallgatunk a vásárlóinkra, barátainkra, és ha elég sokan kérik ugyanazt, akkor az előbb vagy utóbb megvalósul. Így kerültek zsebek és laptoptartó a MATRA MINI-be. De más nagyon nem változott, és az új termékeknél is mindig arra figyelünk, hogy kellően egyszerűek legyenek, és simán beleolvadjanak a már meglévő termékpalettánkba.

Mi alapján kerül kiválasztásra egy-egy kollekció mintavilága, színvilága? Pl. MATRA, BAKONY vagy a legújabb, a JETSET?

Nagyon szeretek olyan alkotókkal dolgozni, akikre felnézek és inspirálnak. Általában egy évre előre dolgozunk a mintákkal. Ilyenkor az alkotóval elkezdünk közösen ötletelni, és én órákon át tudom őket fárasztani az elképzeléseimmel és Pinterest moodboardjaimmal. Ekkorra bennem már elég tiszta kép él arról, hogy mit szeretnék viszontlátni. De azért senkinek sem kötjük meg a kezét, mindenkinek azt szoktam mondani, hogy csinálja úgy, ahogy ő boldog lenne vele. Ez általában be is szokott jönni. A JETSET-nél egy meghiúsult projekt hamvaiból indultunk ki Balázs Violával. A mintavilág a 70-es évek utazási plakátjairól inspirálódott, míg a színeket közösen találtuk ki Violával.

Lehet, hogy ez túlzottan kulisszatitoknak számít, de azért hátha: számíthatunk még hazai helyszínekhez kötődő sorozatokra?

Természetesen! Persze többet sajnos nem árulhatok el...

Vannak visszatérő designerek a csapatban vagy mindig új arcokkal szerettek dolgozni? Őket hogy találjátok meg?

Csordás Levi, illetve Balázs Viola az, akikkel újra és újra együtt dolgozunk, leginkább amiatt, mert zsenik, és mindig szuper, amit alkotnak. Nagyon rajongok a munkáikért! Persze a cél az, hogy minél több különböző tehetséggel dolgozhassunk együtt. Mostanában egyre nagyobb márkákkal vannak kollabjaink, így sok mintánál már nem csak hazai tervezőkkel vagy barátokkal dolgozunk. És természetesen, ahogy nő a márka, egyre több megkeresést is kapunk tehetségesebbnél tehetségesebb alkotóktól. Így dolgoztunk például tavaly egy szuper animációs stúdióval, a Pirossal, a HIKERS TALE mintán.

Jelenleg nagyjából mekkora csapat dolgozik szűkebb és tágabb értelemben az YKRA cuccokon?

Hatan-heten dolgozunk az irodában. Ezen kívül kb. 10-15 fő szabadúszó, akivel rendszeresen dolgozunk. A gyártás a beszállítókon keresztül pedig összességében többszáz ember.

Időről időre változnak a legnépszerűbb termékek vagy van olyan, ami stabilan ül a dobogón?

A bőrpántos MATRA MINI az örök klasszikusunk, de mostanában a kiegészítők hasítanak, abból is a hasitasi, a FANNY PACK, illetve a SIDE POUCH.

Milyen mérföldkövek jutnak azonnal eszetekbe az YKRA eddigi életéből?

Az első nagy sikerek: bekerülni a MERCI párizsi áruházba, vagy amikor a világhírű Henrik Vibskovnak készítettünk táskákat a koppenhágai és párizsi divathetekre a Telep pincéjében. Én ezekre vagyok a legbüszkébb. Meg a berlini Seek tradeshow-k. Utána a műhely megszűnése, és a költözés Budára, a lakásunkba, majd Kati, a gyártásvezetőnk érkezése. Ott indult útjára a mai YKRA. Aztán jött az irodánk a Villányi úton, és Lebó Eszter, az ügyvezetőnk. Azóta pedig minden év egy elég nagy ugrás. Nehéz követni!

Az évek alatt szerelemprojektből menő, külföldön is jelen lévő vállalkozássá nőttetek, szuper együttműködéseket is kialakítottatok. Mi lenne az az 1-2 legfontosabb tanács, amit kezdő önmagatoknak adnátok, ha visszamehetnétek az időben?

Végy egy gazdag befektetőt, aki nem akar profitot látni, mondjuk 5-10 évig… Utólag persze mindenki nagyon okos. Nekünk is lehetett volna sokat spórolni időben és energiában. De nem biztos, hogy ugyanitt lennénk. Én nagyon elégedett vagyok azzal, ahol most tartunk, és örülök, hogy sok okos ember őszinte jótanácsai helyett inkább az érzéseimre hallgattam.

Ha mégis adhatnék tanácsot, akkor az az lenne, hogy sokszor jobb, ha a szívedre hallgatsz és inkább a hosszabb utat választod, mintsem a gyors meggazdagodásra hajtasz. Ha valamit jól csinálsz, szívből, szeretettel, odaadással, azt a vásárlóid látni fogják, és meglesz a siker. Egy másik jó tanács pedig, hogy szuper, ha a szívedre hallgatsz, de előtte mindig nézz rá a pénztárcádra is! Mielőtt vállalkozol, legyél tisztában az anyagi vonzataival. A kezdő vállalkozók rendre felülbecsülik a várt bevételeiket, és alábecsülik a kiadásokat és a szükséges munkát.

Egy kezdő vállalkozás hatalmas teher és kihívás, és habár nincs főnököd, aki miatt túlóráznál, egyszer csak ott találod magad, hogy a munkának sosincs vége, és álmatlan éjszakákon is a vállalkozásod gondjai fognak gyötörni. Fontos, hogy ezeket előre tudd, és tudd kezelni azt a stresszt, ami ezzel jár. Én még egyszer nem indítanék vállalkozást anélkül, hogy legalább 2-3 évre elegendő tőke ne állna rendelkezésre. Igaz, így, ha nincs saját tőkéd, kell egy befektető, és megosztod valakivel a tulajdonodat, de cserébe éveket spórolhatsz meg, és rögtön profin, a megfelelő csapattal kezdhetsz hozzá álmaid megvalósításához. Azért ez sem kockázatmentes, ezért érdemes kicsiben kezdeni és organikusan nőni! Mi például mindig csak annyi terméket gyártottunk, amennyit el tudtunk adni, illetve ami belefért a gyártási büdzsénkbe.

Van olyan név, akivel szívesen kollaborálnátok, de még nem került rá sor?

Kb. másfél évre előre tele a naptárunk, elég menő márkákkal, úgyhogy általában inkább minket találnak meg, mintsem hogy mi keresgéljünk. De természetesen vannak olyan alkotók, akikkel nagyon szívesen dolgoznánk együtt. Ilyen például Gosia Herba lengyel illusztrátor, illetve Kövecses Anna, Barabás Zsófi, Fenyvesi Zsófi.

A Hightligt of Hungary jelöltjei közé is bekerültetek, ez egyfajta hivatalos elismerése is annak, hogy olyan saját márkát hoztatok létre, amire kis hazánkban büszkék lehetünk. Hogy éreztek ezzel kapcsolatban?

Mi nagyon örülünk annak, ha itthon is elismerik, amit csinálunk! Főleg, hogy sokáig Berlinben menőbb volt az YKRA, mint Budapesten.

Persze a legnagyobb elismerés az a sok tízezer elégedett vásárlónk, akik az itthon kézzel készült termékeinket hordják szerte szét a nagyvilágban!

Van esetleg olyan márka, vállalkozás, amit példaképnek tekintetek? Akár magyar, akár külföldi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-domokos-scaled.jpg

Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését: a Föld kockákból épül fel!

Domokos Gábor, aki társával megalkotta korábban a Gömböcöt, most kutatócsoportjával újabb korszakalkotó felfedezést tett az alakfejlődési folyamatok terén.
MTI, Fotó: MTI/Mohai Balázs - szmo.hu
2020. július 19.


hirdetés

Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését, miszerint a Föld kockákból épül fel - közölte az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Platón, az egyik legnagyobb ókori görög filozófus kései munkáiban úgy vélte, a világmindenséget alkotó négy elem - a föld, a víz, a tűz és a levegő - mindegyike szabályos testekből épül fel, ezek közül a föld hexaéderekből, vagyis kockákból.

A három magyar és egy amerikai tudósból álló kutatócsoport igazolta, hogy

ha véletlenszerűen választott síkokkal kellően sokszor vágunk ketté egy testet, akkor a folyamat eredményeként keletkező testek (poliéderek) lapjainak, csúcsainak és éleinek átlaga rendre 6-hoz, 8-hoz és 12-höz tart, vagyis az "átlagos alakzat" egy kocka lesz.

hirdetés

A csoport nagy léptékű számítógépes kísérletekkel megvizsgálta a kőzetekben a természetes aprózódást előidéző feszültségmezőket, és igazolta, hogy a természetben előforduló, töredezést okozó leggyakoribb feszültségmezők a testeket kettérepesztik, és ezáltal átlagos értelemben kockákat hoznak létre.

Így tehát a Földön (és más égitesteken) fellelhető töredezett sziklák és kövek geometriai átlaga maga a kocka - tették hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sara-cave-northfoto.jpg

Internet és áram nélkül, szinte a természetben nőtt fel egy nő, mégis szoftvermérnök lett belőle

Sara kisgyermekkorában még vízcsapot sem látott.
Címkép: Northfoto/Sara Cave/SWNS.COM - szmo.hu
2020. július 22.


hirdetés

Bizonyára sokan ismerik azt a mondást, amely szerint, ha Hemingway az őserdőben születik, aligha lett volna belőle világhírű író. A születési determináltság e negatív szemléletére cáfolt rá egy, a Salamon-szigeteken világra jött nő.

A 24 éves Sara Cave gyermekkorát a Csendes-óceáni szigetek egyik, mindössze 400 lelkes falujában töltötte, ahol semmilyen kapcsolat nem volt a modern világgal. Nemhogy internetjük nem volt, de a legközelebbi telefon is csak a tőlük távoli szigeten, a fővárosban, Honiarában volt. Házukban nem volt sem elektromos áram, sem vízvezeték.

Ezzel együtt úgy emlékszik első éveire, hogy azok nagyon egyszerűek és szépek voltak, és az emberek a természettel együtt éltek. Ha délután 5 órakor ment le a nap, 6 órakor már aludtak. Sara nagyanyjának volt egy részletes anatómiai könyve, amelyből segítette a falu szülő asszonyait – írta a Yahoo

Szülei azonban, bármennyire is szerettek itt élni, Ausztráliába, Brisbane-be költöztek, elsősorban a Salamon-szigeteki iskolarendszer miatt, amely vizsgarendszere miatt nagyon keveseknek tette lehetővé a továbbtanulást.

A kis Sara számára valóságos kulturális sokk volt a hipertechnicizált világ, kezdve a mosógéptől, hiszen ő még ahhoz szokott, hogy a folyóra járt a ruháját mosni. Középiskolásként azonban már informatikusként dolgozó apját segítette web-oldalak tervezésében.

hirdetés

Innen indult el szoftverfejlesztés felé. Jelenleg a Gaia Resource környezetvédelmi tanácsadó cégnél dolgozik mérnökként Perthben.

„Sok olyan gyerekkel jártam együtt iskolába, akiknek nem voltak meg ezek a lehetőségeik. Nekem megvoltak, és mindent, amit csinálok, értük teszem és azért, hogy visszaadjak valamit a hazámnak” – mondta Sara.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rasovszky_kristof.jpg

Rasovszky Kristóf óriási új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást

A válogatott úszónak 57 perc elég volt az 5200 méteres távhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást, írja az MTI.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus 5200 méteres távot a 23 éves világbajnok kereken 57 perc alatt teljesítette, ezzel Papp Márk 2016-os, 58:33 perces rekordját adta át a múltnak.

A nőknél Olasz Anna volt a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba.

Gellért Gábor, a nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya elmondta, a junior- és a felnőttcsapat szinte minden tagja részt vett az eseményen, kiegészülve a medencés versenyző Késely Ajnával.

Révfülöpről reggel 8 óra óta vágnak neki az úszók a távnak, startolni 12 óráig lehet azoknak, akik előzetesen regisztráltak.

hirdetés

Rasovszky Kristóf már a felkészülés során arról beszélt, hogy kedvező feltételek esetén képes lehet megdönteni a 2016-os rekordidőt:

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!