hirdetés
grapes-690230_960_720.jpg

Spárgát és birkát ne! – így ehetsz klímaváltozás-tudatosabban

Az élelmiszerválság is a nyakunkon: csökkenteni kell a húsfogyasztást, több közelről származó zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.


hirdetés

A világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának egynegyede az asztalokra kerülő élelmiszerekből származik. A Science Friday annak járt utána, hogyan ehetünk okosabban egyre melegedő bolygónkon úgy, hogy azzal a lehető legzöldebbek maradjunk. A foszfortartalmú műtrágya, vagy a friss spárga légi szállítása csak néhány a leginkább bolygókárosító dolgok közül.

Ráadásul az éghajlat-helyzet egyre rosszabbodik:

több árvíz érkezik, több hőhullámot és több aszályt látunk, és kérdés az is, hogy lesz-e élelmiszerválság valamikor a közeli jövőben.

Amanda Little, a téma szakértője azt mondja: ki lehet lépni a szennyező szokásaink sokszor nem is tudatos rutinjából, ha átgondoljuk, mit fogyasztunk és leginkább azt, hogy amíg az adott étel elénk kerül, mennyire szennyezi a környezetet.

Az élelmiszer-pazarlás a másik jelentős probléma - Julie Goddard a Cornell Egyetem szakértője olyan intelligens, frissen tartó csomagolást tervez, a bolygó számára megterhelő anyagok hozzáadása nélkül.

Úgy tűnik, a húsokkal spórolnunk kellene: a Michigani Egyetem tanulmánya összehasonlította a Beyond (húsmentes) Burger termelését ugyanannyi amerikai marhahús-pogácsáéval. A húsmentes burger előállítása 99%-kal kevesebb vizet és mintegy fele energiát igényelt. A tanulmány szerint a Beyond Burger előállítása

90%-kal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, mint a hagyományos húspogácsák.

"A húsfogyasztók sokszor több bolygót melegítő emissziót termelnek, mint a vezetés vagy a repülés. Általánosságban elmondható, hogy az élelmiszer-termelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának körülbelül egyötödét teszi ki évente - mondja Little, aki azt is megfogalmazta, hogyan együnk úgy, hogy közben bolygónkat is kíméljük.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
vihar2.jpg

Heves viharokkal tarkított hőség várható, jégeső is érkezhet

Marad a kánikula, de a frissítő záporok mellett helyenként heves zivatar alakulhat ki vasárnap.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.Vasárnap kezdetben számíthatunk a több napsütésre az ország nagyobb részén, majd délután a kánikulában - a déli tájak kivételével - egy hidegfront közeledtével többfelé kialakulhatnak futó záporok, átmeneti zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt.

Helyenként élénk lesz a délnyugati szél, majd délután nyugaton, északnyugaton már az északnyugatira forduló szél támadhat fel. 30-36 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Késő délután gyenge hidegfront érkezik.

Heves vihar felhőszakadással, jéggel, viharos kifutószéllel elsősorban az Alpokalján, a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység környezetében, valamint északkeleten, keleten alakulhat ki helyenként.

Az Északi-középhegységben a hirtelen lezúduló nagyobb vízmennyiség akár villámárvizet, az utakon vízátfolyásokat okozhat. A látástávolság felhőszakadásban jelentősen lecsökkenhet, az autók egyensúlyát a viharos szél ronthatja, északkeleten néhol nem kizárt a 100 km/h-hoz közeli széllökés, ezért ma éjfélig figyelmeztetés van érvényben.

Hétfőn a változóan felhős-napos időben kezdetben néhol a déli tájakon, délután északkeleten számíthatunk egy-egy futó zápor, esetleg zivatar kialakulására. Élénk, olykor erős lesz az északi-északnyugati szél. A legmelegebb órákban 28 és 33 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden az ország délnyugati harmadán számíthatunk a több napsütésre, északon, északkeleten ugyanakkor szórványosan átmenetileg kisebb eső, egy-egy futó zápor is előfordulhat. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A felhős, kissé csapadékos északkeleti tájakon 24-27, máshol 28-33 fokot mérhetünk.

Szerdán és csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, számottevő csapadék sehol sem valószínű. Elsősorban az ország keleti felén lehet élénk, erős az északkeleti szél. Szerdán 27-31, csütörtökön 29-33 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Forrás: Időkép, met.hu


KÖVESS MINKET:hirdetés
szlavitics-ukrajna-csernobili-eromu.jpg

A titokzatos kisváros, amelyik Csernobilnak köszönheti az életét

Az atomkatasztrófa és Pripjaty kiürítése után lakóhely kellett az erőmű dolgozóinak. Így építették fel sebtiben Szlavuticsot egy biztonságosnak ítélt helyen. Ez az utolsó szovjet mintára épült város.
SzE, Fotó: Youtube printscreen - szmo.hu
2019. július 21.Létezik egy különleges város Ukrajnában. Két hónap alatt tervezték és két év alatt építették fel. Tervezésekor és építésekor az egész akkori Szovjetunió összefogott.

Lakói viszonylagos jólétben élnek, egyharmaduk fiatal vagy gyerek – mindez azért, mert az átlagosnál nagyobb a népszaporulat és a gyermekvállalási kedv.

Pedig ez a város a halál árnyékában született 1986-ban. És ez a város nem létezne, ha nem robban fel a csernobili atomreaktor.

Szlavutics 20-25 ezres város Csernobiltól 50 kilométerre északkeletre, Pripjatytól 45 kilométerre, a Dnyeper folyó partján. Már biztonságosnak tartott területen építették fel.

Трохи сонячних?фото, поки на вулиці дощик?☔️ #Славутич #містоідей #Slavutych #Slavutychcity #whiteangel

24 Likes, 0 Comments - Славутицька міська рада (@slavutitskamiskarada) on Instagram: "Трохи сонячних?фото, поки на вулиці дощик?☔️ #Славутич #містоідей #Slavutych #Slavutychcity..."

Уникальный город мира. Самый молодой город Украины. Город атомщиков. Каждый квартал города несет культуру архитектуры построек народа, который его строил. Он не похож на украинский город. Славутич город детства, чистоты и истории.#2019 #ukraine #украина #славутич #slavutich #chernigov

8 Likes, 0 Comments - Анна Грачева. (@k_y_b_a) on Instagram: "Уникальный город мира. Самый молодой город Украины. Город атомщиков. Каждый квартал города несет..."

A volt Szovjetunió területén működött csernobili erőműben 1986. április 26-án helyi idő szerint éjjel egy óra huszonhárom perckor történt a világ eddigi egyik legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. Két robbanás rázta meg az erőmű ellenőrizhetetlenné vált négyes blokkját. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tíz napon keresztül égő tűz keletkezett a reaktorban.

Nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, több százszor annyi, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után. A radioaktív felhő mindenekelőtt Ukrajnát és Fehéroroszországot árasztotta el, de Európa nagy részét, köztük Magyarországot is több hullámban szennyezés érte.

A térségből több százezer embert kellett kitelepíteni, és több millió hektár termőföld vált szennyezetté. A katasztrófa után evakuálták Pripjaty városát, ahol az erőmű dolgozói és azok családjai éltek, valamint kiürítették az atomerőmű 30 kilométeres körzetét is.

Az erőmű dolgozóinak, a likvidátoroknak és a kitelepítetteknek új lakóhelyre volt szükségük. Ezért az ukrán erdőség közepén felépítették az új Pripjatyot, Szlavutics várost.

1988-tól lehetett beköltözni, és ez sokak számára hatalmas lehetőség volt. Az itt lakók közül sokan büszkén mutogatják a várost az ideérkezőknek, és megemlítik, hogy ez Csernobilnak köszönhető.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
job.jpg

Szellemvárossá válhat a klímaváltozás miatt egy amerikai település, a belváros már üres

A Fair Bluff egy város Észak-Karolinában, amit 2016-ban a Matthew hurrikán áradása tizedelt meg, később a Firenze hurrikán, 2018-ban. Egy újabb hasonló katasztrófa után pedig teljesen elnéptelenedne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.A The Guardian oldalán hívják fel a figyelmet egy olyan amerikai városra, ami az egyik első áldozata lehet a klímaváltozásnak.

A Fair Bluff nevű települést ugyanis már két hurrikán tette félig tönkre és ha egy újabb érkezik, akkor az az Egyesült Államok egyik első klímaváltozás miatt elnéptelenedett szellemvárosává válhat.

A Fair Bluff egy város Columbus megyében, Észak-Karolinában amit

2016-ban a Matthew hurrikán áradása tizedelt meg, később a Firenze hurrikán, 2018-ban.

Az első csapás után így nézett ki a város:

Egészen eddig a legtöbb Fair Bluff-i lakos úgy gondolta, hogy csak a parton élőket fenyegeti az áradás, de mint kiderült: a víz bárhová betörhet és tönkreteheti a város másik szegletében élők lakóhelyeit is. Az első hurrikán után 71 helyi lakos otthona vált lakhatatlanná.

Két év múlva folytatódott a pusztító események sora a még brutálisabb, Firenze nevű viharral.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
astronaut-11080_960_720.jpg

Pénz, cipő, hányós zacskó - 796 tárgyat hagytunk eddig a Holdon

A személyes tárgyak mellett egy rakás kísérletben szereplő tárgy maradt ott.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.A holdraszállás évfordulója alkalmából a Popular Science bukkant a jelentésre, amiben azt dolgozzák fel, mikkel szemeteltük eddig tele a holdat. A sok cuccról egyébként hivatalos nyilvántartás vezet a NASA. De hát eddig is tudtuk, hogy mindent iktatnak, például, hogy mit ettek az űrhajósok az űrben.

Sajnos a legtöbb tárgy helye nem ismert, így ha lenne űrszemét-szállítás, akkor sem tudná megtalálni őket a szolgáltató.

A legtöbb szemét valamilyen felderítő akcióból származik, így akadnak ottfelejtett magnetométerek, szeizmikus eszközök, szuprathermális ionérzékelők és sajnos kevésbé tudományos, székletürítő és vizeletgyűjtő eszközök és hányós zacskók is.

Hagytunk extrém ajándékokat is: a Holdon maradt függőágyak az űrhajó belsejében készültek, azokon az űrhajósok nyolc órás munkanapjuk végén pihenhettek.

Ami a golflabdákat illeti, valószínűleg láttad Alan Shepard híres képeit, amelyek során a hold eltérő gravitációs környezetében ütötték el őket. Hát így maradtak ott.

Ezen kívül maradt még a Holdon: kalapács, toll, nedves törlőkendő, ruhadarabok, Biblia, 2 dolláros csekkek, amiket később el akartak adni, csak ottfelejtették, kamerák, tükör, szappan, antibakteriális kenőcs, körömvágó és a legjobb: napelemes zseblámpa.

Na de amiről tudják, hogy ott maradt, például némi végtermék, azt egyszer még hazahozhatják.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x