pte2
Sosem volt még ilyen jó pécsi egyetemistának lenni
Pécsett most igazán jó egyetemistának lenni: az első magyar egyetem alapításának 650. évét ünneplő Pécsi Tudományegyetem egész évben változatos programokkal, sporttal, koncertekkel, előadásokkal mutatja meg, miért is Pécs az egyik 'legegyetemistább' város.
Szponzorált tartalom (x)
2017. április 28.

Tudtad, hogy 650 éve alapították Közép-Európa egyik legrégebbi egyetemét Pécsett? Ez azt jelenti, hogy már 1367-ben elkezdődött a tudományos élet, az oktatás Magyarországon, így a PTE 650 rendezvénysorozat nemcsak a pécsi egyetemisták, de egyben a hazai felsőoktatás ünnepe is. A PTE rengeteg programmal készül a jubileumi évre, havonta több izgalmas esemény között is válogathatsz. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, összeszedtük a legérdekesebbeket.

pen_masodiknap_halottpenz_mm_

Április végén ért véget az év egyik legnagyobb hallgatói fesztiválja, a Pécsi Egyetemi Napok. A három napos koncertsorozat óriási tömegeket mozgatott meg, és ahogy mindig, idén is hatalmas buli várta a résztvevőket.

Májusban, sok más program mellett megrendezik a PTE Innovációs Napokat (az időpont május 22-23.). A rendezvény célja, hogy felkeltsék az ifjú kutatók figyelmét az innováció iránt, hogy alkalmazkodni tudjanak a jövő kihívásaihoz.

Május 31-én megnyílik a Mozaikok a pécsi felsőoktatás múltjából és jelenéből című egyetemtörténeti kiállítás. A kiállítás helyszíne a Klimo Könyvtár lesz, ahol a pécsi felsőoktatás 650 éves történetét, a hallgatók és oktatók mindennapjait jelenítik meg, felvillantva olyan meghökkentő, érdekes eseményeket is, melyekről talán még sosem hallottál.

Nemcsak az agytekervények lendülnek mozgásba májusban: a karok közötti egyetemi ötpróba újabb fordulóponthoz ér: május 6-án a Dunai Regattán méretteti meg magát a Pécsi Tudományegyetem Sárkányhajó Válogatottja, a versenyre pedig külön szurkolói buszt is indítanak, és a felsőoktatásban unikumnak számító PTE Táncegyüttes és fellép.

efott

A nyár Pécsett is elsősorban a pihenésről szól, de azért ekkor is akad tenni- és látnivaló. Júniusban Pécs belvárosában például a Benned a létra utcai performansszal lehet találkozni, ami egy integrált táncelőadás, fogyatékossággal élő és ép szereplők közös előadásában. Júliusban pedig irány az EFOTT!

A jubileum alkalmából ugyanis a PTE kapta a házigazda szerepét az ország legnagyobb egyetemista buliján.

Ennek kapcsán a civil faluban külön standdal, kulturális, művészeti, sport és egyéb programokkal is készülnek, este pedig pöröghetnek a koncertek! A fesztivál július 11-én kezdődik, a részletes programért kattints az EFOTT oldalára!

Pécsre visszatérve: július 28. és augusztus 6. között rendezik meg a Pécs Debate Academy 2017 című nyári egyetemet. A több helyszínen zajló vita- és előadássorozat fókuszában a 21. század felsőoktatása és az egyetemi diákélet állnak. A PDA 2017 indulói a meghívott szakértők előadásai után vitaversenyt rendeznek, a vitákon túl pedig a résztvevők különböző interkulturális programokon kapcsolhatnak ki.

Augusztus 17-én eldördülnek a rajtpisztolyok, és indulhat a háromnapos mérkőzés. A hazai és külföldi egyetemek közötti viadalok négy sportágban zajlanak majd. A férfi futsal, női röplabda, férfi kosárlabda és cheerleading kb. 500 hallgatót mozgatnak majd meg, a szeptemberi ünnepi rendezvénysorozatok felvezetéseként.

pte3

A hónap végén Orff Carmina Burana című művével ünnepli a jubileumot a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete.

A mű érdekessége, hogy az Orff által feldolgozott szövegek az egyetem alapításának idejéből, a 14-15. századból valók, a megzenésített költeményeket ráadásul diákok írták. A művet az Intézet művésztanárai és hallgatói adják elő, valamint a PTE Egyetemi kórusa. Vezényel Prof. dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy, a Művészeti Kar dékánja.

Szeptember elseje igazi piros betűs ünnep lesz a jubileumi évfordulón, több, ünnepélyes eseménnyel.

Ekkor lesz az Ünnepi Oratórium 650. című kortárs művészeti produkció ősbemutatója, melyet direkt erre az alkalomra komponáltak. A bemutató az Ünnepi színpadon lesz.

A bemutató az Ünnepi színpadon lesz.

Este Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát avatják fel, melyet Kotormán Norbert szobrászművész formált meg. A szobor a Pécsi Székesegyház északi oldala és a Középkori Egyetem közötti sétányon kap helyet.

pte4Fotó: Cseri László

Szeptember 2-án lesz a Jubileumi 650 PTE Nap a város szívében, a Széchenyi téren, ahol látványos kulturális, művészeti, egészségügyi és sportprogramok lesznek egész nap. Este pedig a Halott Pénz zenekar koncertezik. Ez a nap nemcsak a PTE dolgozóinak és családtagjainak hanem Pécs lakóinak is szól.

Az biztos, hogy aki Pécsre megy egyetemistának, nem sokat fog unatkozni.

A Pécs City Karnevállal kézen fogva szervezik meg szeptember 16-án a Jubileumi hallgatói forgatagot, ahol a gólyák belevethetik magukat Pécs és az egyetem által kínált színes kulturális forgatagba Pécs belvárosában és a Zsolnay Kulturális Negyedben. Szeptember 23-án már a DesignPécs Hét, nemzetközi kiállítás, konferencia és könyvbemutató lesz a fókuszban, ahol egészen október 15-ig lehet megcsodálni a kiállított tárgyakat. Szeptember 30-án futócipőket felvenni, térdeket bemelegíteni! Reggel 8-kor ugyanis indul a PTE 650 Rókaűzők Váltófutó verseny. A Pécsről startoló verseny pedig egészen Kaposvárig kell szaladni ahhoz, hogy a részvevők célba érjenek.

pte_international_008

Akiknek ennyi futás nem volt elég, azok október 1-jén egészen a Misina csúcsáig futhatnak a Misina-csúcstámadás futónapon. A versenyre már most leadhatod a nevezésed, a táv pedig közkívánatra immáron kétfős váltóban is teljesíthető.

Az izgalmas jubileumi évben az i-re a pontot december 8-án, a Jubileumi zárókoncerttel teszik fel a Kodály Központban.

A PTE 650 jubileumi események részletes programjaiért kattints ide.

Nyerj PTE-élményt!

Ha „megkívántad” a pécsi egyetemisták nyüzsgő életét, pályázz a PTE 650 Jubileumi Mozdony fotópályázatán. Nem kell mást tenned csak készíteni egy szelfit az ünnepi díszbe öltöztetett mozdonyról, az így készült fotódat pedig küldd el a PTE a Facebook oldalának, minden hónap utolsó napjáig.

A beküldők között havonta sorsolnak ki ajándékokat, ezen felül 2017. november 2-án a zárósorsoláson - melyen minden addig beküldött fotó részt vesz -, a nyertes személyre szabott PTE-élményt kap, választható programokkal: egy partnereddel eltöltött pécsi hétvége, belépő a PTE Jubileumi Zárókoncertjére, városnéző túra a Zsolnay Kulturális Negyed közreműködésével, tánctanulás a PTE Táncegyüttessel. Egyszóval minden, ami érdekelhet Pécsről és a PTE-ről.

DSC_0675-01

fotó:Király Róbert

További információk és szabályzat: https://pte.hu/szelfizz_mozdonnyal


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!