hirdetés
ricsardgir1.jpg

Sosem lesz már ugyanolyan a Ricsárdgír – itt az utolsó 5 dal az eredeti felállásban

Az egyik legviccesebb magyar zenekarból valaki nemsokára távozik, de egyelőre titok, melyikük. Addig is készítettek egy új EP-t, amit nálunk lehet először meghallgatni.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. szeptember 04.


hirdetés

Januárban már megjelent itt egy interjú a Ricsárdgírrel, akiket akkor így mutattunk be: "Valószínűleg kevés szórakoztatóbb zenekar lehet náluk Magyarországon. Fellépéseik inkább stand up comedybe oltott performanszokra emlékeztetnek, ettől függetlenül – vagy épp ezért – szinte megőrül a közönség a dalaikra."

A négyesfogat körül azóta is zajlik az élet: túl vannak egy sűrű fesztiválszezonon, nemsokára pedig sorsfordító változáson esnek át. Egyik tagjuk ugyanis úgy döntött, elbúcsúzik a többiektől.

Hogy pontosan kicsoda, azt viszont csak az Akvárium Klubban szeptember 8-án tartott koncertjük legvégén árulják el.

Ennek, valamint a most megjelenő új EP-nek az apropóján kérdeztük Mártondanit, a csapat frontemberét.

– Hogy telt a zenekar idei éve a januári comeback buli óta?

hirdetés

– Egy picit nehezen indult, mert az országos hajtóvadászatunk a zenekar menedzseri posztjára érdekesen alakult. Rengeteg videót kaptunk, fantasztikus emberekkel találkoztunk, végül megtaláltuk a tökéletes menedzsert. Talpraesett volt, nem csak hogy értette, mit szeretnénk, de tele volt kreatív ötletekkel, a mobilja hemzsegett a szervezők kontaktjaitól. Egy hétig volt velünk, aztán kiment külföldre, azóta ott lakik.

Erre szokta Laci szintisünk vigyorogva azt mondani, hogy “Slusszpassz”. Egyszer így szakított vele egy lány, azóta ez ráragadt.

Amúgy fantasztikusan alakult eddig az év, marha sok koncertet adtunk. Volt egy tavaszi turnénk a Bohemian Betyarsszal, a Tour a Barátságon Tour, hála az Úrjézusnak ez nagyon jól sikerült, egyrészt, mert nagyon szeretjük a betyáros srácokat és egyértelműen páratlan itthon, amit alkotnak: nemcsak inspiráló, de egy igazi stresszoldó örömterápia az egész. Másrészt meg olyan helyeken sikerült fellépni, ahova eddig nem volt alkalmunk eljutni. A nyarat végigfesztiváloztuk, és végre sikerült új dalokat írni. Sőt! A TheRicsards Magazinunk is rettentően jól fogyott.

– Mit kell tudni az új EP-ről? Hogy születtek a dalok, van-e tematika, ami összeköti őket?

– Már egy éve megbeszéltük négyen, hogy a harmadik albumnak nagyon vidámnak és bulizósnak kellene lennie. Hiába aposztrofálnak minket vicces zenekarnak, aminek amúgy örülünk mert valóban szeretjük a mókát, az első két albumunk, a Nincsen Sárkány és a The Dark Side of the Moon is elég sötétre sikerült. Míg a Sárkánynál ez ösztönös volt, addig a Dark Sidenál már tudatosan építettük fel így a lemezt.

A harmadik album tematikája tehát a parti lesz, valamiféle kierőszakolt boldogság. Az EP-n is ez a vonal fut végig. Mind az öt dal különböző. Van itt diszkós, mulatós, grungeos, rappes és countrys. Igazi art-fart pop EP lemez, szerintem még szaga is van.

PREMIER – itt meghallgathatod a dalokat:

– Ezen is lesz vajon olyan sláger, ami az undergroundon túl is átüti az ingerküszöböt, mint azt a Mindenki boldog tette?

– Nehéz ezt megjósolni, mi a Mindenki boldognál sem gondoltuk ezt, hiába volt hozzánk képest újszerű a hangzása. Mindig hadilábon álltunk a dallammal, és sosem voltunk teljesen jóban ezzel az egész zenélés hajcihővel sem. Most viszont szerintem meglepetés lehet ez az EP azoknak, akik a Palvinbarbi vagy az Ördögnóra miatt ismernek minket.

Jó, a My Horse az nem. Azzal talán visszatértünk a gyökerekhez. Mármint ott újra gyökerek lehettünk.

Ahogy szépapám mondta mindig a verandán, miközben nyúzta a nyulat a naplementében: “Itt Pesten a hétkerben a verandán nem illik nyulat nyúzni.” Tehát bárki megy is el tőlünk, egy része mindig a Gírben marad, és a Gír is követi. Ezt a végtelen káoszt nem emészti meg könnyen az ember.

– Min múlik, hogy egy számnak angol vagy magyar nyelvű szöveget írtok?

– A magyar szövegek általában hamarabb vannak meg, mint a zene. Az angol szövegek viszont csak utólag íródnak meg, többnyire a zene stílusa határozza meg. Az EP-n két angol nyelvű dal is van, az egyik egy country nóta, amit nehéz lett volna elképzelnünk magyarul. Amúgy nekünk az a kedvenc nótánk az EP-ről, ezért is lett az EP címe a My Horse is going to die :(.

– Nem mindennapi, titkolózós kampánnyal vezetitek fel az egyik tagotok távozását. Miért döntöttetek emellett?

– Nem ez volt a terv, de az a bizonyos illető, aki ugye én is lehetek, nem szerette volna, ha egész nyáron minden buli után szomorúan beszélgetne vele erről valaki.

Így most azt értük el, hogy mind a négy taggal beszélgetnek emberek szomorúan erről. Erre szokta Laci halkan megjegyezni, hogy “epic fail”. Egyszer úgy szakított vele egy lány, hogy csak ennyit mondott neki. Ez szegényben ennyire megragadt.

Amúgy a kampány valamennyire bevált, mert inkább izgalom van az emberekben, mint bánat. Nagyon fontos, hogy a szeptember 8-i koncertünkön jól érezze magát a közönség. A koncert végén jelentjük be, ki hagyja el a zenekart, és megígérhetem, ez a kis show nagyon Ricsárdgíres lesz.

– Hogyan tovább a tagcsere után? Mennyire látjátok ezt fordulópontnak a zenekar életében?

– Talán még sosem történt velünk ekkora fordulópont, mint most. Hosszú évekig ezzel a zenekarral tényleg soha semmi rossz nem történt. Ez most senkinek sem jó, sem annak aki távozik, sem annak aki marad. A maradék három embernek nagyon jó döntéseket kell hoznia a zenekarral kapcsolatban, mert sok fog múlni a negyedik tagon, akit bevesznek.

Mártondani ? Danit Andris hívta a zenekarba gitározni, pedig tudta, hogy Dani csak dobolni tud. Dani Andrishoz hasonlóan kb minden második szentendrei zenekarban megfordult, de egyiket sem érezte az igazinak. Felsorolni is sok lenne, mennyi zenekarban dobolt és reppelt (12 banda). Pár akkord megtanulása után Dani meg is írta az első Gír nótát, a Repülőgépet. Mártondani sok zenekarnak írt szöveget előtte, de itt élhette ki magát igazán. Sokáig nem is merült fel, hogy ő lesz az énekes, sok lány fordult meg a mikrofon előtt, végül Laci, Andris és Bali beszélték rá Danit, hogy ő legyen az énekes, a frontember. A pletykák szerint Mártondani kis túlzással, de 7 napból 6-ot dolgozik vágóként, rengeteg projectben vesz részt íróként is, és idén került moziba az első egész estés film, amit vágott, és idén fejezte be első kisfilmjét is, most pedig a másodikat készíti elő. Ezt fokozni alig lehetne, de ő fokozta. Májusban megszületett a kisfia, Banjo, úgyhogy óriási a boldogság a szerelmével, Fruzsival. Vajon hogyan lehet erre mind ideje egy embernek? Ha a pletykák igazak, akkor ez jogosan veti fel a kérdést: Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. #ricsárdgír #dontgoplease #akvárium #hair #hairstyle #shongoku #dragonballz #mártondani #singer #HamisÉnekes #badguitarist #sad #happy #gyerehogylegyenmitmesélned2018 #HogyLeszEzután #IgazolványKép #WhoWillGo #ValakiKirepülAFészekből #UramistenMiAFeneVanMár

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

Bali ? Balit Dani hívta a zenekarba, évfolyamtársak voltak az egri egyetemen, később lakótársak is, ott lettek barátok. Bali éppen Szentendrén volt, mikor Süli nem tudott elmenni egy Ricsárdgír próbára. Dani felhívta, hogy ugorjon be ha van kedve. Beugrott és maradt is. Bali azóta rengeteg projectben vesz részt, ő csinálja a sikeres Szőnyi Gardent, mellette pedig két zenekarát, az Aznapot és a Sickpicniket is sok helyre hívják. A Szőnyi miatt pedig idén nyáron nem tudott 4 koncerten részt venni. Ez csak ezt a nyarat érinti vagy valaminek az előjele? Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. #ricsárdgír #bali #whowillgo #akvárium #Drummerguy #MindenUjjaEgyDobverő #DobverőKezűEdward #bus #WhoIsThisHippi #woodstock #NemAdnádKölcsönAValamidet #orange #creepy

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

– Egy saját film ötletét is bedobtátok nemrég, amihez egy adománygyűjtő bulit is tartottatok. Mennyi jött össze?

– A film forgatókönyve kb. pont az adománygyűjtő parti előtt egy nappal készült el. Először egy 30 perces rövidfilmet akartunk csinálni, de a klip ötletek és a sztori úgy kinőtte magát, hogy 88 oldalas lett végül. Lehetetlennek tűnik a dolog, de bízunk benne, hogy 2020-ig le tudjuk forgatni.

Ha úgy alakul, hogy én távozom a Ricsárdgírből, akkor is én rendezném meg a filmet, ezt megbeszéltük a többiekkel. Persze nem biztos, hogy én megyek, csak úgy mondtam.

Az adománygyűjtésen befolyt összeg negyedére számítottunk csak, szóval végtelenül hálásak vagyunk.

Andris ? Andris már rengeteg szentendrei zenekarban játszott a Ricsárdgír előtt, volt Beatles tribute bandje, rockzenekara és egy bluesbandában is megfordult. Andris a dobos barátjával, Sülivel kezdett zenélni egy edzőteremben. Gitárost kerestek, és Andris a bevált módszer helyett, egy olyan fiút hívott gitárosnak, aki még sosem gitározott korábban, hanem dobolt. Ő volt Mártondani, akivel nagyon jó barátok lettek. Közösen kezdték a dalokat írni, Süli pedig Danit gitározni tanította. Andris hozta a zenekarba Lacit, Esztert és Flórát is. A pletykák szerint Andris szeretne több időt fordítani a Blue Tipsre, az új zenekarára, amit szerelmével Flórával alapítottak. A Blue Tipset egyre több helyre hívják, ami a Ricsárdgíres próbákkal és koncertekkel ütközhet és ütközik is. Hogyan döntött Andris? A srác akinek 3 év alatt 6 zenekara volt, kibírja 10 évig egy bandában, vagy váltani fog? Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. #ricsárdgír #akvárium #andris #touristguy #dontgo #bassguitar #whowillgo #gyerehogylegyenmitmesélned2018

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

Szintis Laci ? Lacit Andris hívta a zenekarba, ahol még Eszter énekelt és Süli dobolt. Laci mindig cigit kért Andristól Szentendrén, így ismerkedtek össze. Dani félt, hogy Lacival a zenekar elhagyja a punk gyökereket, és átmennek a pop világába. Természetesen nagyobbat nem is tévedhetett Dani, az első közös próbájukat a rendőrség fújta le csendháborításért. Azóta Dani és Laci elválaszthatatlan barátok lettek. Persze a Ricsárdgír ma már mégis inkább popzenekar. Art-Fart pop. A pletykák szerint Laci Ázsiába megy októbertől, mert egy visszautasíthatatlan munkalehetőséget kapott. Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. Vedd meg az elővételes jegyet, ha van kedved ♥️ #ricsárdgír #szintislaci #akvárium #KiLőtteLeJockeyt #pianoguy #ValakiÖleljeMárMegHogyÜlOtt #pleasedontgo #goodluck #whowillgo #ŐsRicsárdgír #gyerehogylegyenmitmesélned2018 #GoodbyeGirMan

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

– Milyen érdekes vagy agyament dologgal készültök még az őszi/téli szezonra?

– A Ricsárdgírben három ember marad, akiknek az első és legfontosabb dolga a negyedik zenekartag megtalálása lesz. Ezt egy X-Faktor szerű elborult tehetségkutató keretein belül fogják csinálni, ami 4 részes lesz és a YouTube-on majd meg lehet nézni, sőt szavazni is lehet az instagramon. A TheRicsards Magazin őszi különkiadással jelenik meg CD melléklettel, de ami a legfontosabb, hogy a Ricsárdgír film első hat perce is leforog októberben, így gondolom november környékén már mindenki látni fogja, mire lehet készülni a mozival kapcsolatban. Producert is kell találniuk, és meg kell írni a harmadik albumot, amin 15 dal fog szerepelni és januárban jelenik meg.

A tagcsere miatt nem gondolom, hogy lesznek koncertek ősszel, de ki tudja. Lehet, hogy idén a szeptember 8-i koncert az utolsó Pesten. Szóval aki szeretné utoljára látni az eredeti Ricsárdgírt, csapjon le az elővételes jegyekre, mert már nincs sok.

Lesznek meglepetés vendégeink, apácák, operaénekesek, új dalok, régi számok, egyszóval sok mindennel készülünk. Ráadásul az a két zenekar játszik előttünk, akiket nagyon szeretünk, a Halál;orgazmus és a Tudósok, akiknek végtelen sokat köszönhetünk. Nehéz lélekkel lehet lezárni egy ilyen korszakot, ahol négyen együtt nőttünk fel, de biztos vagyok benne, hogy a három megmaradt Ricsárdgíres ügyesen megoldja.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsonygergely.jpg

Nem ad át egy színházat sem Karácsony Gergely – a kormány belengette, hogy nem finanszírozza tovább a működést

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad-Tér Színház vezetője, az állam felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Holnap tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költégvetéséről, Karácsony Gergely Facebook-oldalán most a színházak finanszírozásának problémájáról írt.

Mint bejegyzésében közli, decemberben a színházi törvény elleni tüntetésen ígéretet tett rá, hogy megvédi a színházakat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Kiemeli ugyanakkor, hogy a színházak finanszírozására tett vállalásuk nem veszélyeztetheti a város működését.

Azt a főpolgármester leszögezi: semmiképp nem adnak át egyetlen színházat sem a kormánynak, az összes intézmény fenntartói joga a városnál marad.

„A művészi szabadságukban veszélyeztetett színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.”

- teszi hozzá Karácsony.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
city-rocks-hungary-dunaujvaros-2020.jpg

Alig várjuk, hogy leessen a hajunk: egyszerre zenélnek majd több százan Dunaújvárosban

Magyarország legnagyobb rock flashmobja idén nyáron folytatódik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Dunaújvárosban rendezik meg Magyarország legnagyobb rock flashmobját, a CityRocks Produkciót.

Csakúgy, mint a 2018-as szegedi és a 2019-es kecskeméti nagykoncerten, ezúttal is több százan fognak élőben együtt zenélni.

"Magyarország legnagyobb rockzenekara" július 25-én lép fel a Szalki-szigeten.

A koncertre az ország minden tájáról, a határon túlról és külföldről is érkeznek majd zenészek, akik egyszerre fogják eljátszani és elénekelni az előre kiválasztott dalokat.

A nagyszabású eseményt a Music Television magyar szerkesztősége is támogatja, így a programot MTV CityRocks 2020 - Dunaújváros néven rendezik.

hirdetés

MTV CITYROCKS 2020 - DUNAÚJVÁROS

Ha szeretsz énekelni, gitározni, dobolni, zongorázni, akkor itt a helyed! Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobja #mtvhungary #cityocksdunaujvaros...

VIDEÓ: Tavaly Kecskeméten egyszerre 500-an játszották az Enter Sandmant a Metallicától:

Gajda Ferenc főszervező az eddigi két rendezvényről elmondta: mind országosan, mind pedig nemzetközi szinten óriási sikert arattak.

A helyszíneken 5-10 ezer néző előtt játszott a több száz zenészből álló zenekar, a koncertekről készül kisfilmeket pedig világszerte 50 milliónál is többen látták világszerte.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-2.png

Westworld, The Walking Dead, Witherspoon új adaptációban - ezeket a sorozatokat várjuk tavasszal

Sok várós széria jön az elkövetkező időszakban, érdemes felkötni a gatyánkat, hogy ne maradjunk le a legjobbakról.
Szajki-Vörös Adél, fotó: AMC - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Fotelokat hátradönteni, indul a tavaszi szezon.

The Walking Dead - február 23.

A sorozat hihetetlen sikere még mindig tart, annak ellenére, hogy az eredeti főszereplő, Andrew Lincoln már elhagyta a hajót, ugyanis elmondása szerint belefáradt a tíz év alatt a karaktere eljátszásába. Bár a széria már korántsem ugyanazt a nézőszámot hozza, mint a csúcsán, a hatodik évad körül, de még mindig nagy sikerről beszélhetünk, így nem csoda, hogy már be is rendelték a 11. évadot is. A zombis utópiák közül messze ez a legigényesebb alkotás, és akik kitartottak eddig a sorozat mellett, valószínűleg az ő elvárásaikat az új évad is kielégíti. Annyit tudni kell, hogy a szezon első felét tavaly már leadták, most az évad második felét lehet nézni. Nálunk az RTL Spike-on követhető a zombiapokalipszis, február 25-én is ismétlik az első részt.

Better Call Saul – ötödik éved – február 23.

Ez a Breaking Bad testvérsorozata, ami a sorozatban megismert Saul Goodman történetét dolgozza fel külön szériában. Végignézhetjük, ahogy a Jimmy McGill névű ügyvéd szépen eljut odáig, hogy Saul Goodman néven a már ismert simlis ügyvéddé változzon. Aki szerette az eredeti sorozatot, annak ez is tetszeni fog, ugyanaz a humor és furcsa világ jelenik meg itt is. Bár nem olyan szuggesztív és drámai a sorozat, mint a nagytestvére, hiszen abban egy haldokló ember kálváriáját ismerhettük meg, ebben pedig egy alapjában humoros karakter történetét nézhetjük végig. Az új évad magyar felirattal pont cikkünk megjelenésekor kerül fel a Netflixre, akár a hétvégén ki is végezheti, akinek még nem volt meg.

hirdetés

Ez így nem OK – február 26

Ez a széria több okból is várós sorozatnak számít, sokat lehet róla olvasni, hiszen a Netflix nagysikerű sorozatának, a A ki***tt világ vége eredeti képregényírójának az újabb képregényét dolgozza fel, vagyis egy hasonló hangulatú furcsa sorozatra számíthatunk. A másik, hogy az Az című Stephen King-feldolgozásból világhíressé vált Sophia Lillis játssza a főszerepet: a vörös hajú, tehetséges lány, emlékezetesen szép és egyedi arcával (engem egyébként kísértetiesen emlékeztet a kis Jane Fondára). Ez önmagában egy ok, hogy belenézzünk a sorozatba. A Netflixen indul február 26-án.

Westworld március 15.

Amikor a Westworld elindult az HBO-n, sokan furcsállották már magát a sorozat sztorileírását is, de az előzetes aztán tényleg furcsa volt. Lehetett tudni, hogy vagy nagy bukta lesz, vagy nagy siker - az utóbbi lett -, ami azóta már kultsorozatnak számít nagy rajongótáborral. Mert igen furcsán hangzik egy olyan sorozat meghatározása, ami egyszerre sci-fi, western és thriller. A történet egy fiktív világban játszódik, egy Westworld nevű vidámparkban, amit csúcstechnológiával üzemeltetnek és androidok lakják, azaz elég bizarrul hangzik. Ami különlegessé teszi az új évadot, az az, hogy a Breaking Badből ismert Aron Paul lesz benne az egyik főszereplő: az előzetese már be is járta a világhálót, és nagy várakozás előzi meg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!