hirdetés
ricsardgir1.jpg

Sosem lesz már ugyanolyan a Ricsárdgír – itt az utolsó 5 dal az eredeti felállásban

Az egyik legviccesebb magyar zenekarból valaki nemsokára távozik, de egyelőre titok, melyikük. Addig is készítettek egy új EP-t, amit nálunk lehet először meghallgatni.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. szeptember 04.


hirdetés

Januárban már megjelent itt egy interjú a Ricsárdgírrel, akiket akkor így mutattunk be: "Valószínűleg kevés szórakoztatóbb zenekar lehet náluk Magyarországon. Fellépéseik inkább stand up comedybe oltott performanszokra emlékeztetnek, ettől függetlenül – vagy épp ezért – szinte megőrül a közönség a dalaikra."

A négyesfogat körül azóta is zajlik az élet: túl vannak egy sűrű fesztiválszezonon, nemsokára pedig sorsfordító változáson esnek át. Egyik tagjuk ugyanis úgy döntött, elbúcsúzik a többiektől.

Hogy pontosan kicsoda, azt viszont csak az Akvárium Klubban szeptember 8-án tartott koncertjük legvégén árulják el.

Ennek, valamint a most megjelenő új EP-nek az apropóján kérdeztük Mártondanit, a csapat frontemberét.

– Hogy telt a zenekar idei éve a januári comeback buli óta?

hirdetés

– Egy picit nehezen indult, mert az országos hajtóvadászatunk a zenekar menedzseri posztjára érdekesen alakult. Rengeteg videót kaptunk, fantasztikus emberekkel találkoztunk, végül megtaláltuk a tökéletes menedzsert. Talpraesett volt, nem csak hogy értette, mit szeretnénk, de tele volt kreatív ötletekkel, a mobilja hemzsegett a szervezők kontaktjaitól. Egy hétig volt velünk, aztán kiment külföldre, azóta ott lakik.

Erre szokta Laci szintisünk vigyorogva azt mondani, hogy “Slusszpassz”. Egyszer így szakított vele egy lány, azóta ez ráragadt.

Amúgy fantasztikusan alakult eddig az év, marha sok koncertet adtunk. Volt egy tavaszi turnénk a Bohemian Betyarsszal, a Tour a Barátságon Tour, hála az Úrjézusnak ez nagyon jól sikerült, egyrészt, mert nagyon szeretjük a betyáros srácokat és egyértelműen páratlan itthon, amit alkotnak: nemcsak inspiráló, de egy igazi stresszoldó örömterápia az egész. Másrészt meg olyan helyeken sikerült fellépni, ahova eddig nem volt alkalmunk eljutni. A nyarat végigfesztiváloztuk, és végre sikerült új dalokat írni. Sőt! A TheRicsards Magazinunk is rettentően jól fogyott.

– Mit kell tudni az új EP-ről? Hogy születtek a dalok, van-e tematika, ami összeköti őket?

– Már egy éve megbeszéltük négyen, hogy a harmadik albumnak nagyon vidámnak és bulizósnak kellene lennie. Hiába aposztrofálnak minket vicces zenekarnak, aminek amúgy örülünk mert valóban szeretjük a mókát, az első két albumunk, a Nincsen Sárkány és a The Dark Side of the Moon is elég sötétre sikerült. Míg a Sárkánynál ez ösztönös volt, addig a Dark Sidenál már tudatosan építettük fel így a lemezt.

A harmadik album tematikája tehát a parti lesz, valamiféle kierőszakolt boldogság. Az EP-n is ez a vonal fut végig. Mind az öt dal különböző. Van itt diszkós, mulatós, grungeos, rappes és countrys. Igazi art-fart pop EP lemez, szerintem még szaga is van.

PREMIER – itt meghallgathatod a dalokat:

– Ezen is lesz vajon olyan sláger, ami az undergroundon túl is átüti az ingerküszöböt, mint azt a Mindenki boldog tette?

– Nehéz ezt megjósolni, mi a Mindenki boldognál sem gondoltuk ezt, hiába volt hozzánk képest újszerű a hangzása. Mindig hadilábon álltunk a dallammal, és sosem voltunk teljesen jóban ezzel az egész zenélés hajcihővel sem. Most viszont szerintem meglepetés lehet ez az EP azoknak, akik a Palvinbarbi vagy az Ördögnóra miatt ismernek minket.

Jó, a My Horse az nem. Azzal talán visszatértünk a gyökerekhez. Mármint ott újra gyökerek lehettünk.

Ahogy szépapám mondta mindig a verandán, miközben nyúzta a nyulat a naplementében: “Itt Pesten a hétkerben a verandán nem illik nyulat nyúzni.” Tehát bárki megy is el tőlünk, egy része mindig a Gírben marad, és a Gír is követi. Ezt a végtelen káoszt nem emészti meg könnyen az ember.

– Min múlik, hogy egy számnak angol vagy magyar nyelvű szöveget írtok?

– A magyar szövegek általában hamarabb vannak meg, mint a zene. Az angol szövegek viszont csak utólag íródnak meg, többnyire a zene stílusa határozza meg. Az EP-n két angol nyelvű dal is van, az egyik egy country nóta, amit nehéz lett volna elképzelnünk magyarul. Amúgy nekünk az a kedvenc nótánk az EP-ről, ezért is lett az EP címe a My Horse is going to die :(.

– Nem mindennapi, titkolózós kampánnyal vezetitek fel az egyik tagotok távozását. Miért döntöttetek emellett?

– Nem ez volt a terv, de az a bizonyos illető, aki ugye én is lehetek, nem szerette volna, ha egész nyáron minden buli után szomorúan beszélgetne vele erről valaki.

Így most azt értük el, hogy mind a négy taggal beszélgetnek emberek szomorúan erről. Erre szokta Laci halkan megjegyezni, hogy “epic fail”. Egyszer úgy szakított vele egy lány, hogy csak ennyit mondott neki. Ez szegényben ennyire megragadt.

Amúgy a kampány valamennyire bevált, mert inkább izgalom van az emberekben, mint bánat. Nagyon fontos, hogy a szeptember 8-i koncertünkön jól érezze magát a közönség. A koncert végén jelentjük be, ki hagyja el a zenekart, és megígérhetem, ez a kis show nagyon Ricsárdgíres lesz.

– Hogyan tovább a tagcsere után? Mennyire látjátok ezt fordulópontnak a zenekar életében?

– Talán még sosem történt velünk ekkora fordulópont, mint most. Hosszú évekig ezzel a zenekarral tényleg soha semmi rossz nem történt. Ez most senkinek sem jó, sem annak aki távozik, sem annak aki marad. A maradék három embernek nagyon jó döntéseket kell hoznia a zenekarral kapcsolatban, mert sok fog múlni a negyedik tagon, akit bevesznek.

Mártondani ? Danit Andris hívta a zenekarba gitározni, pedig tudta, hogy Dani csak dobolni tud. Dani Andrishoz hasonlóan kb minden második szentendrei zenekarban megfordult, de egyiket sem érezte az igazinak. Felsorolni is sok lenne, mennyi zenekarban dobolt és reppelt (12 banda). Pár akkord megtanulása után Dani meg is írta az első Gír nótát, a Repülőgépet. Mártondani sok zenekarnak írt szöveget előtte, de itt élhette ki magát igazán. Sokáig nem is merült fel, hogy ő lesz az énekes, sok lány fordult meg a mikrofon előtt, végül Laci, Andris és Bali beszélték rá Danit, hogy ő legyen az énekes, a frontember. A pletykák szerint Mártondani kis túlzással, de 7 napból 6-ot dolgozik vágóként, rengeteg projectben vesz részt íróként is, és idén került moziba az első egész estés film, amit vágott, és idén fejezte be első kisfilmjét is, most pedig a másodikat készíti elő. Ezt fokozni alig lehetne, de ő fokozta. Májusban megszületett a kisfia, Banjo, úgyhogy óriási a boldogság a szerelmével, Fruzsival. Vajon hogyan lehet erre mind ideje egy embernek? Ha a pletykák igazak, akkor ez jogosan veti fel a kérdést: Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. #ricsárdgír #dontgoplease #akvárium #hair #hairstyle #shongoku #dragonballz #mártondani #singer #HamisÉnekes #badguitarist #sad #happy #gyerehogylegyenmitmesélned2018 #HogyLeszEzután #IgazolványKép #WhoWillGo #ValakiKirepülAFészekből #UramistenMiAFeneVanMár

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

Bali ? Balit Dani hívta a zenekarba, évfolyamtársak voltak az egri egyetemen, később lakótársak is, ott lettek barátok. Bali éppen Szentendrén volt, mikor Süli nem tudott elmenni egy Ricsárdgír próbára. Dani felhívta, hogy ugorjon be ha van kedve. Beugrott és maradt is. Bali azóta rengeteg projectben vesz részt, ő csinálja a sikeres Szőnyi Gardent, mellette pedig két zenekarát, az Aznapot és a Sickpicniket is sok helyre hívják. A Szőnyi miatt pedig idén nyáron nem tudott 4 koncerten részt venni. Ez csak ezt a nyarat érinti vagy valaminek az előjele? Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. #ricsárdgír #bali #whowillgo #akvárium #Drummerguy #MindenUjjaEgyDobverő #DobverőKezűEdward #bus #WhoIsThisHippi #woodstock #NemAdnádKölcsönAValamidet #orange #creepy

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

– Egy saját film ötletét is bedobtátok nemrég, amihez egy adománygyűjtő bulit is tartottatok. Mennyi jött össze?

– A film forgatókönyve kb. pont az adománygyűjtő parti előtt egy nappal készült el. Először egy 30 perces rövidfilmet akartunk csinálni, de a klip ötletek és a sztori úgy kinőtte magát, hogy 88 oldalas lett végül. Lehetetlennek tűnik a dolog, de bízunk benne, hogy 2020-ig le tudjuk forgatni.

Ha úgy alakul, hogy én távozom a Ricsárdgírből, akkor is én rendezném meg a filmet, ezt megbeszéltük a többiekkel. Persze nem biztos, hogy én megyek, csak úgy mondtam.

Az adománygyűjtésen befolyt összeg negyedére számítottunk csak, szóval végtelenül hálásak vagyunk.

Andris ? Andris már rengeteg szentendrei zenekarban játszott a Ricsárdgír előtt, volt Beatles tribute bandje, rockzenekara és egy bluesbandában is megfordult. Andris a dobos barátjával, Sülivel kezdett zenélni egy edzőteremben. Gitárost kerestek, és Andris a bevált módszer helyett, egy olyan fiút hívott gitárosnak, aki még sosem gitározott korábban, hanem dobolt. Ő volt Mártondani, akivel nagyon jó barátok lettek. Közösen kezdték a dalokat írni, Süli pedig Danit gitározni tanította. Andris hozta a zenekarba Lacit, Esztert és Flórát is. A pletykák szerint Andris szeretne több időt fordítani a Blue Tipsre, az új zenekarára, amit szerelmével Flórával alapítottak. A Blue Tipset egyre több helyre hívják, ami a Ricsárdgíres próbákkal és koncertekkel ütközhet és ütközik is. Hogyan döntött Andris? A srác akinek 3 év alatt 6 zenekara volt, kibírja 10 évig egy bandában, vagy váltani fog? Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. #ricsárdgír #akvárium #andris #touristguy #dontgo #bassguitar #whowillgo #gyerehogylegyenmitmesélned2018

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

Szintis Laci ? Lacit Andris hívta a zenekarba, ahol még Eszter énekelt és Süli dobolt. Laci mindig cigit kért Andristól Szentendrén, így ismerkedtek össze. Dani félt, hogy Lacival a zenekar elhagyja a punk gyökereket, és átmennek a pop világába. Természetesen nagyobbat nem is tévedhetett Dani, az első közös próbájukat a rendőrség fújta le csendháborításért. Azóta Dani és Laci elválaszthatatlan barátok lettek. Persze a Ricsárdgír ma már mégis inkább popzenekar. Art-Fart pop. A pletykák szerint Laci Ázsiába megy októbertől, mert egy visszautasíthatatlan munkalehetőséget kapott. Vajon pont ezért lesz ő, aki szeptember 8-án elbúcsúzik a Ricsárdgírtől? Kiderül az Akváriumban. Vedd meg az elővételes jegyet, ha van kedved ♥️ #ricsárdgír #szintislaci #akvárium #KiLőtteLeJockeyt #pianoguy #ValakiÖleljeMárMegHogyÜlOtt #pleasedontgo #goodluck #whowillgo #ŐsRicsárdgír #gyerehogylegyenmitmesélned2018 #GoodbyeGirMan

Ricsardgir (@ricsardgir) által megosztott bejegyzés,

– Milyen érdekes vagy agyament dologgal készültök még az őszi/téli szezonra?

– A Ricsárdgírben három ember marad, akiknek az első és legfontosabb dolga a negyedik zenekartag megtalálása lesz. Ezt egy X-Faktor szerű elborult tehetségkutató keretein belül fogják csinálni, ami 4 részes lesz és a YouTube-on majd meg lehet nézni, sőt szavazni is lehet az instagramon. A TheRicsards Magazin őszi különkiadással jelenik meg CD melléklettel, de ami a legfontosabb, hogy a Ricsárdgír film első hat perce is leforog októberben, így gondolom november környékén már mindenki látni fogja, mire lehet készülni a mozival kapcsolatban. Producert is kell találniuk, és meg kell írni a harmadik albumot, amin 15 dal fog szerepelni és januárban jelenik meg.

A tagcsere miatt nem gondolom, hogy lesznek koncertek ősszel, de ki tudja. Lehet, hogy idén a szeptember 8-i koncert az utolsó Pesten. Szóval aki szeretné utoljára látni az eredeti Ricsárdgírt, csapjon le az elővételes jegyekre, mert már nincs sok.

Lesznek meglepetés vendégeink, apácák, operaénekesek, új dalok, régi számok, egyszóval sok mindennel készülünk. Ráadásul az a két zenekar játszik előttünk, akiket nagyon szeretünk, a Halál;orgazmus és a Tudósok, akiknek végtelen sokat köszönhetünk. Nehéz lélekkel lehet lezárni egy ilyen korszakot, ahol négyen együtt nőttünk fel, de biztos vagyok benne, hogy a három megmaradt Ricsárdgíres ügyesen megoldja.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyertya-gyasz-pixabay.jpg

Meghalt a NOX együttes állandó táncosa, Baraté Péter

A hírt a zenekar énekesnője, Péter Szabó Szilvia jelentette be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Gyászol a NOX együttes: meghalt egyik állandó táncosuk.

„Fájó szívvel és megrendülve tudatom Veletek, hogy Drága barátunk és egyben régi kollégám, hosszú évekig állandó táncosom, Baraté Péter (Csüli) tegnap elment!”

- írja Facebook-oldalán Péter Szabó Szilvia, a zenekar énekesnője.

„Csülikém, táncolj tovább az égi színpadon! Köszönöm Neked azt sok évnyi közös munkát, megannyi élményt és a barátságod!”

- búcsúzik társától a művész.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-1.jpg

83 éves a kis termetű színészóriás – A legjobb sztorik Dustin Hoffmanról

A haverjai máig Hooknak hívják, de ő volt az Esőember és az Aranyoskám klasszikus hőse is. Augusztus 8-án ünnepli születésnapját a világhírű színész.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A nagyapánk lehetne, és mindig ott bujkál egy kis cinkos mosoly a szája sarkában. 167 centi, két Oscarja van, az egyiket az Esőemberért, a másikat a Kramer kontra Kramerért kapta. Összegyűjtöttük a legérdekesebb és legviccesebb anekdotákat Dustin Hoffmannról, aki augusztus 8-án ünnepli 83. születésnapját.

Egy kis tánc

Az Amikor a farok csóválja című film forgatásán Hoffman és filmbeli partnere, Robert de Niro, valamint a rendező, Barry Levinson rögtönzött találkozón ülhetett le Bill Clintonnal. "Miről is szól a film?" - kérdezte Clinton De Nirót, aki Levinsonra nézett, abban a reményben, hogy majd ő megválaszolja a kérdést. Levinson Hoffmanra pillantott, akinek leesett, hogy nincsenek többen. "Egyszerűen csak elkezdtem sztepptáncolni. Még arra sem emlékszem, mit mondtam" - idézte fel Hoffman a jelenetet. A film egyébként egy elnöki szexbotrány leplezési kísérletéről szól...

Nagy barátság

Hoffman 1956 (!) óta ismeri Gene Hackmant, akivel egy filmes suliba jártak Pasadenában. Hackmant kirúgták pár hónap után, majd New Yorkba költözött, hogy ott próbáljon szerencsét. Hoffman nemsokára követte, és együtt is laktak Hackman egy-hálószobás apartmanjában, ahol Hoffman a konyhában aludt a földön.

hirdetés

Eredetileg pár napot ajánlott fel neki a barátja, de Hoffman nem volt hajlandó elmenni, így Hackmannek kellett elvonszolnia lakást nézni. Végül az ügy úgy oldódott meg, hogy Hackman rábeszélte Hoffmant, hogy közös barátjukkal, Robert Duvallal költözzön társbérletbe. Így is lett, Mannhattanben laktak és 80 dollárt fizettek egy hónapra ők ketten.

Rajongás

Hoffman és Hackman még lakótársi időszakukban - és okostelefon hiányában - gyakran felmentek a ház tetejére és doboltak. Hoffman bongózott, Hackman meg kongázott. Ezt tök jó elképzelni. Egyébként azért csinálták, mert hallották, hogy idoljuk, Marlon Brando klubokban zenél. Ők meg a tetőn.

Hook

Robert Duvallal később ismét egy filmsuliban kötöttek ki, ahová bevallásuk szerint a csajok miatt jártak. Fiatalkorukban a színészórák igazi aranybányának bizonyultak a számukra ilyen szempontból.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dirtydancing_jennifergrey_patrickswayze.jpg

Jön a Dirty Dancing folytatása Jennifer Grey főszereplésével

Azt még nem tudni, ki lesz a férfi főszereplő a néhány éve elhunyt Patrick Swayze helyett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Folytatást kap minden idők egyik legnépszerűbb táncos filmje, a Dirty Dancing, ismerte el a Lionsgate vezérigazgatója a Deadline-nak. Jon Feltheimer úgy fogalmazott, ez a projekt lehet Hollywood "legrosszabbul megtartott titka", miután röviddel a szerződések aláírása után szinte minden napvilágot látott.

A film főszereplője - egyben executive producere - Jennifer Grey lesz, aki az 1987-es filmben a női főszereplőt, Babyt alakította. A férfi főszereplőről azonban egyelőre semmit nem lehet tudni. Jon Feltheimer elmondta, a 2009-ben elhunyt Patrick Swayze pótolhatatlan, mindenkinek nagyon fog hiányozni a következő részből.

Az új filmet az Eleven testek rendezőjére, Jonathan Levine-ra bízták. A Lionsgate vezére szerint egy ugyanolyan romantikus, nosztalgikus filmre kell készülni, amire a franchise rajongói mindig is vágytak.

Az eredeti film előzetesét itt lehet megnézni:

A Dirty Dancinget (magyarul Piszkos tánc) alig 5 millió dollárból forgatták, ehhez képest 218 millió dollár bevételt termelt. A Lionsgate 2004-ben már megpróbálkozott egy folytatással, de a 25 millió dollárból forgatott Dirty Dancing 2. hatalmas bukás lett: csupán 27,7 millió dolláros bevételt termelt. Igaz, a 16 évvel ezelőtti folytatásnak a címen kívül tulajdonképpen semmi köze nem volt a kultikus első részhez.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sziget-soki.jpg

„Ott kellene lennem, nem itthon a konyhámban, és ez nagyon fáj” – Sziget-stábtagok az elmaradó fesztiválról

Megkérdeztük a szervezői csapat emblematikus tagjait, akiknek évtizedek óta szinte minden nyaruk erről szólt, hogyan élik meg az idei évet.
Láng Dávid; címkép. MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Egy alternatív univerzumban ma kezdődött volna a 28. Sziget fesztivál, azonban rengeteg más tömegrendezvényhez hasonlóan ez is a koronavírus áldozata lett: 1993 óta először néptelen marad a Hajógyári-sziget idén nyáron.

Ennek apropóján olyan stábtagokat kérdeztünk, akik szinte a kezdetektől, de legalábbis évtizedek óta részt vesznek a fesztivál szervezésében. Vagy ha már nem, látogatóként azóta is kijárnak.

Arra voltunk kíváncsiak, mi volt a feladatuk pontosan, mit éreznek most, amikor már javában kint kellene lenniük, és vajon inkább bizakodóak, vagy pesszimisták a jövőt illetően.

Bihari Balázs

„Az én esetemben a látogató és stábtag-lét viszonylag gyorsan összeolvadt: a legelső Szigeten nem voltam jelen, mert bár hallottam róla, de nem éreztem a Kistamás Laci és Kelényi Tódor által szervezett, ám megszűnt Nap-Nap Fesztivál alternatívájának. Tévedtem.

hirdetés

Mint ex-narancsos írtam már a Szigetről, majd 1996-tól 2002-ig az idén 25 éves Wanted magazin színeiben dolgoztam, amely Gerendai Károly és Szűcs Alfréd közös vállalkozásaként indult, de később beolvadt a Sziget Kft-be. Így nem hivatalosan 1996-tól, papíron 1999-től voltam Sziget-stábtag, 2002 nyarától a sziget.hu főszerkesztője 2009-ig, illetve külsősként a 2013-as Szigetig.

Jó pár évig nagyon nehéz is volt átkapcsolni látogató üzemmódba, mert nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy nincs semmi dolgom: sőt rettenetesen frusztrált, ezért néha mások számára indokolatlan időben és módon felálltam és hazamentem inkább.

Van az a típusú fesztiválpörgés, ami egy nyáron át napi huszonnégy órás készültséget igényel és ha vége van, még legalább egy hétig pörögsz, vagy egy belső remegést érzel. Egészen biztosan nem egészséges természetes drog. Szerintem az egész fesztiválipar ezért az adrenalinlöketet adó élményekért dolgozik. A jelenlegi életemre a mai napig kihat a Sziget, a kapcsolatrendszerem, a munkáim, az ezekhez való viszonyom nagyon sokszor ebből jön.

Az idei szezont elég furcsán élem meg: bár évtizedek óta nem volt olyan nyaram, amely nem a fesztiválokról vagy a koncertezésről szólt volna, de most átkonvertáltam az agyam arra, hogy egyszerűen nyár van. A Fekete Zajra viszont tervezem, hogy elmegyek.

Ami pedig a jövőt illeti, azt hiszem, Kádár Tamás mindent leírt pontokba szedve annak kapcsán, milyen teendők lennének szükségesek.”

Derdák András

„A második évben kerültem a fesztivál közelébe, de már az első Szigethez is volt közöm olyan módon, hogy akkoriban önkormányzati képviselő és Fidesz-frakcióvezető voltam Óbudán. Épp nemrég találtam meg egy Tarlós Istvánnal közös nyilatkozatomat, amiben támogatásunkról biztosítjuk a szervezőket, ugyanakkor figyelmeztetjük is őket, hogy be kell tartsák a szabályokat.

1994-től aztán már színpadot is szerveztem, mivel a barátaimmal közösen üzemeltettük a Banán Klub nevű óbudai kultúrházat, ennek lett egy kitelepülése, ami több mint 10 évig működött. Az elején mi voltunk az "amatőr színpad", aztán fokozatosan jazz helyszínné alakultunk át.

A 2000-es évek közepétől következett 5 év kihagyás, ezalatt diplomata voltam Párizsban a Magyar Intézet vezetőjeként. Ennek az időszaknak a végén házasodtunk össze a feleségemmel, Földes Anitával, majd elköltöztünk Montpellierbe, ami délen van, Marseille és Barcelona között nagyjából félúton a tengerparton. Régi barátunk, Rády Kriszta volt az első a Szigeten, aki külföldieket kezdett szervezni. Az ő szörnyű elvesztése után vettük át az általa elkezdett munkát.

Azóta mi vagyunk a Sziget francia promóterei, idővel alkalmazottaink is lettek, az utóbbi időben öten csináltuk főállásban egész évben. Mi szerveztük a francia fellépőket és a látogatók nagy részét is, rengeteg munkát tettünk abba, hogy népszerűsítsük a fesztivált. Ennek köszönhetően a magyarok és a hollandok után egy ideje a franciák voltak a legtöbben a Szigeten.

Nekem nagyon fájdalmas az idei szezon, főleg ahogy a Facebookon felbukkanó emlékeket nézem: gyakorlatilag nincs olyan kép, amikor ebben az időszakban ne a Szigeten állnék. Egy egész francia negyedet koordináltunk ott, külön kempinggel, sajtóirodával és étteremmel. Ma egyébként két francia újságíró barátunkkal ebédeltünk annak apropóján, hogy hosszú évek óta mindig tudósítottak a fesztiválról, és ezúttal nem tehetik meg.

Akárhogy is nézem, most nem a helyemen vagyok: ott kellene lennem, nem pedig a konyhámban Franciaországban. A legrosszabb pedig az, hogy nem úgy tűnik, hogy jövő nyárra visszaállnak a korábbi szintre a nemzetközi utazások, ezért könnyen lehet, hogy a cégemmel végleg el kell búcsúznunk a fesztiváltól.”

Kardos József

„A '90-es évek közepén, a második vagy harmadik Sziget idején kapcsolódtam be, pár évig jegyszedő voltam, majd külföldi fellépők szállásfoglalásait, repülőjegyeit intéztem, illetve fuvaroztam őket a reptérről a szállodába és a fesztiválra. De ezt mind csak nyári munkaként, nem voltam főállású alkalmazott. 1999-ben azonban megürült a programigazgatói pozíció, Karcsi (Gerendai Károly – a szerk.) pedig engem kért fel rá.

Akkor ugrottam a mélyvízbe: 10 éven át voltam programigazgató, de miután beütött a válság és nagyon komolyan vissza kellett vágni a kiadásokat, ilyen körülmények között nem szerettem volna tovább csinálni. Nem vesztünk össze, de elváltak útjaink a céggel. Ezután hat évig nem volt közöm a fesztiválhoz, majd amikor 2014-ben felmondott az utódom, visszahívtak ugyanabba a munkakörbe.

Az idei év rendkívül depresszív és lehangoló, szörnyű érzés, hogy nem csinálhatjuk azt, amihez értünk és a legjobban szeretjük. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy a jövő is teljesen bizonytalan.

Éppen ma olvastam, hogy a Glastonbury fesztiválnál már abban sem biztosak, vajon 2021-ben megtarthatják-e. Ugyanezt érzem én is, mi sem merünk egyáltalán előre tervezni.

Március óta takaréklángon működünk, nem igazán tudunk mit csinálni azon kívül, hogy elvarrjuk az idei szálakat (fellépők lemondása, jegyek visszatérítése stb.) A jövő évet sem tudjuk elkezdeni érdemben szervezni addig, amíg nem lehet látni világosan, normalizálódik-e a járványhelyzet, lesz-e addigra hatásos vakcina.

Sajnos nem vagyok bizakodó a közeli jövőt illetően. Biztos, hogy jó néhány évbe fog telni, amíg a fesztiválok és a zeneipar magához tud térni. Ez nem megy egyik évről a másikra. Bízzunk benne, hogy jövőre el tudunk kezdeni megint építkezni a látogatóink, a művészek és mindenki érdekében.”

További nyilatkozókért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!