hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
"Sose csináld utánam!" – 44 évesen vállalt gyereket egy anyuka, most mindenkit próbál lebeszélni erről
Tessa szeretné megkímélni a többit nőt attól a tortúrától, amin ő keresztülment. Részletesen meg is indokolja, mire gondol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 13.


hirdetés

A Daily Mailnek mesélte el történetét a 44 éves Tessa Dunlop, aki nagy nehézségek árán tudott gyereket vállalni. Szeretné, ha mindenkiben tudatosulna, hogy nem szabad várni a gyermekvállalással.

Innentől őt idézzük:

"Nem sokkal első gyermekem születése után megérkeztek az első intő jelek. Mara születésénél 34 éves voltam, már csak egy év kellett ahhoz, hogy az orvosok azt mondják, a terhesség során felmerülhető kockázatok száma megsokszorozódik. Többen is figyelmeztettek, hogy sietnem kell, ha nem szeretném, hogy Mara egyke legyen, de én csak forgattam a szememet, hiszen fiatalnak éreztem magam.

Ráadásul nem is voltam éppen gyerekvállalós kedvemben: elvesztettem a munkám, a házasságom éppen hullámvölgyben volt és meghalt az apukám. Meg hát, úgy gondoltam, pár év ide vagy oda nem számít. Tévedtem. Az elmúlt öt év folyamatos szenvedés volt. Kétségbeesés, vágyak, összetört remények, vetélés, termékenységi gyógyszerek és fájdalom, mind testi, mind lelki.

A statisztikák azt mutatják, egyre több nő szül 40 éves kor felett, azonban a számokban nincs benne, hogy ezek a nők már nem olyan termékenyek, mint amilyenek voltak.

Ezért mondom azt a nőtársaimnak, hogy ne várjanak, ne kelljen keresztül menniük mindazon, amin nekem kellett. Nincs tökéletes időpont szülésre.

Amikor 39 éves lettem, a férjemmel elkezdtünk újra próbálkozni. A hetekből, hónapok, a hónapokból fél év, a fél évből egy év lett. Aki már próbálkozott teherbe esni tudja, hogy egy év milyen hosszú idő. Az ember kezd kétségbe esni. De ha az anyatermészet beadja a kulcsot, jön a tudomány! El is mentünk a kórházba, ahol nagyon sok 40+ nő ült a váróteremben.

Az orvos elmondta, hogy a kortól független megtermékenyítési nehézségeket egyre könnyebben küszöbölik ki, azonban ha a petesejtek elkezdtek öregedni, már nincs mit nagyon tenni.

Ezt természetesen a statisztikai adatok is alátámasztják. 44 éves kor felett alig 2 százaléknak lesz sikeres a beültetés. Aznap sírva hagytam el a kórházat.

41 éves voltam, mikor megtörtént az első mesterségesen megtermékenyített petesejt beültetése. Próbáltam nem feladni a reményt. Egy év alatt háromszor voltam terhes, de egyszer sem született gyerekem. Minden egyes alkalommal elöntött az adrenalin, mikor a teszt pozitív lett, aztán jött a csalódás, vérzés és olyan fájdalom, amilyet még sosem tapasztaltam előtte. Ez is várható volt, hiszen 40 éves kor felett 38 százalék, 45 éves kor felett 70 százalék a vetélések aránya az első trimeszterben. Az adatok azonban nem enyhítették a fájdalmamat.

A kórházban sok hasonló sorsú nő arcát láttam minden egyes alkalommal. Az egyiküknek 7 vetélése volt, mielőtt megszülte volna második gyermekét.

Az idős nők sokszor egy fiatalabb donortól kapott petesejt segítségével esnek teherbe, ezt azonban elhallgatják családjuk és barátaik előtt.

A harmadik beültetésem sikeres volt, végre túljutottam az első trimeszteren. Olyan boldog voltam, mint még soha. Aztán kaptam egy ételmérgezést, és a kisfiam meghalt nem sokkal a 42. születésnapom előtt. Már az orvosom is kezdett rámutatni arra, hogy lassan lehetetlen lesz, hogy újra teherbe essek, de én nem adtam fel. A legtöbb anya egyetért abban, hogy egy ilyen veszteség sebét csak egy másik gyermek gyógyíthatja be.

7 mesterséges megtermékenyítés nagyon sokba fájt nekem: barátságokba, munkahelybe és nem utolsó sorban 32.000 fontba (kb. 11 és fél millió forintba). A nyaralás, mint fogalom, már régen ismeretlen volt számunkra, egy idő után kocsink sem volt. De sikerrel jártunk és megszületett Elena.

A terhesség során rettegtem és teljesen kimerült voltam. Mivel tudtam, hogy koromból kifolyólag sokkal nagyobb a kockázat a születési és kromoszómás rendellenességek kialakulására, ezért a vizsgálatok előtti éjszakákon egy szemhunyásnyit sem aludtam. Ezek következtében a munka is egy küzdelem lett.

Azonban nem csak a magzat, hanem én is veszélyben voltam. Az idősebbek nőknél megnő az anyasági halál kockázata főleg azért, mert a fiatalokkal ellentétben kialakulhatnak különböző szívbetegségek. Szerencsém volt, hogy én ezeket megúsztam, de a placentám miatt császármetszéssel kellett szülnöm. Természetesen itt is közrejátszik a kor, hiszen minél idősebb az ember, annál tovább lesz ágyhoz kötve a műtét után.

Most leszűrheted azt a történetemből, hogy minden lehetséges. Ha 40 felett vagy, lehet épp erre van szükséged, ez esetben sok szerencsét kívánok. De ha legalább 10 évvel fiatalabb vagy

kérlek vésd az eszedbe, hogy ha Elena nem születik meg, ez a cikk sem íródott volna meg. Egyrészt azért, mert túl fájdalmas lett volna legépelni a szavakat, másrészt a világ hajlamos csak a csodákra koncentrálni. Az emberek szeretnek a győzelemmekről hallani, a bukásokat és fájdalmat már sokkal nehezebb megosztani. Ezért érezzük azt, hogy minden lehetséges."

Címlapkép: Unsplash


KÖVESS MINKET:
"Otthagytam a feleségemet egy nőért, megbántam, de nem akar visszafogadni"
A 38 éves férfi egy forró munkahelyi románcért dobbantott három hónapja. Most könyörög a feleségének, a párterapeuta pedig ezt tanácsolta neki.
The Sun. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A 38 éves férfi három hónappal ezelőtt hagyta el 36 éves nejét, valamint két gyereküket (8 és 10 évesek). "Teljesen belezúgtam egy kolléganőmbe, annyira odavoltam érte, hogy mindent felrúgtam. Elköltöztem, kibéreltem egy szobát, a feleségem pedig szintén költözött a gyerekekkel, közel a szüleihez" - írta a férfi a The Sun párkapcsolati tanácsadójának, Deidre Sandersnek.

"Azóta három hónap telt el, és rájöttem, hogy óriási hibát követtem el. Vissza akarom kapni a feleségemet és a gyerekeimet, könyörögtem, még sírtam is neki a telefonban, hogy bocsásson meg. De azt mondta, nem megy, még szeret engem, de semmi esélyt nem lát arra, hogy ezt rendbehozzuk. Össze vagyok törve, amikor hetente egyszer elhozhatom a gyerekeket, megszakad a szívem. Bármit megtennék, hogy visszakapjam a családomat" - panaszolja a férfi.

A terapeuta a következő tanácsot adta: "Összetörte a felesége szívét, teljesen érthető, hogy egyelőre nem áll készen a megbocsátásra. Először is menjen el egy szakemberhez, és próbálja meg kideríteni, mi volt a gond a házasságával, mi vette rá, hogy egy fellángolás kedvéért csapot-papot otthagyjon. Ha azt akarja, hogy a felesége megbocsásson - ha egyáltalán meg fog -, nem elég sírva könyörögni, bizonyítson is. Tegyen a házasságáért, győzze meg róla, hogy valóban változtatni akar."


KÖVESS MINKET:Nők, akiknek súlyos testi-lelki problémákat okozott a fogamzásgátló tabletta
Bár nők milliói szednek minden probléma nélkül tablettát, egy nem elhanyagolható, érzékeny kisebbségnek súlyosan befolyásolja érzelmi jólétét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

A Daily Mail olyan nőket szólaltatott meg, akiknek a tabletta egészen riasztó elváltozásokat okozott, testben és lélekben egyaránt.

A most 34 éves Triona élete tökéletesnek tűnt. Korai huszonéveiben járt, stabil párkapcsolatban ért, voltak jó barátai és szerette a munkáját. Egy nap egyik barátjuknál ebédeltek, amikor egyszercsak a fürdőszobában találta magát, amint zokogva kutat vendéglátója gyógyszerei között, és azon gondolkodik, hogy lesz-e ereje véget vetni az életének. Szerencsére magához tért. Akkor már három hete szinte egyfolytában sírt.

Ez az eset végleg kijózanította, orvoshoz, pszichológushoz fordult, de egyikük sem jött rá a valódi okra. Triona csak kilenc évvel később jött rá, hogy a depresszióját a fogamzásgátló okozta.

Bár nők milliói szednek minden probléma nélkül fogamzásgátlót, egy nem elhanyagolható kisebbségnek súlyosan befolyásolja érzelmi jólétét. A depresszió szerepel a használati utasításon az apróbetűvel szedett mellékhatások között, akárcsak a súlygyarapodás, vagy a libidó-csökkenés, de a szakemberek szerint az orvosok ritkán figyelmeztetik a nőket ezekre a kockázatokra.

Triona először 15 éves korában kezdte szedni, mert nagyon erős menstruációs fájdalmai voltak, és ezek enyhítését remélte. Néhány hónap múlva azonban elkezdte magát szétszórtnak érezni, bizonytalan lett a járása. Az orvosok elintézték azzal, hogy tipikus tinédzsertünet.

Valójában arról volt szó, hogy felborult a hormonháztartása. Így jutott el egészen az öngyilkosság gondolatáig.

Végül problémáját úgy oldotta meg – újabb orvosi konzultáció nélkül – hogy leállt a tabletta szedésével, párjával inkább az óvszerhez folyamodtak, és néhány hét alatt elmúltak szuicid gondolatai. Azóta boldogabb, mint tinédzser kora óta bármikor.

A 31 éves Shaveve egy kombinált pirulát szedett, mielőtt teherbe esett most 13 éves fiával, aztán három évvel később újra szedni kezdte és egyre rosszabbul érezte magát. Először az anyaság intenzív érzésének tudta be rossz közérzetét. Hirtelen haragú lett, ok nélkül kezdett veszekedni bárkivel. Szorongások gyötörték, nem törődött másokkal. Ugyanakkor elvesztette érdeklődését a szex iránt is. Aztán 2008-ban olyan súlyos légzészavara támadt, hogy sürgősen kórházba kellett vinni.

Az orvosok vérrögöt találtak a tüdejében. Hónapokig kezelték, azt hitte, meg fog halni. Végül kiderült, hogy a vérrögöt a fogamzásgátlóban lévő szintetikus ösztrogén okozta.

Két hónappal később már kezdett depressziója oldódni, többet járt emberek közé, odafigyelt magára, örömét lelte fia növekedésében, és egy idő után már a szexet is kezdte újra élvezni.

A 25 éves Emmie szintén 14 évesen kezdett tablettát szedni. Miután számos hangulathullámzást és szorongást élt át, 19 éves korában az implantátum mellett döntött.

Ez azonban még rosszabb lett: menstruációja három hónapig tartott, nemi élete a nullával lett egyenlő, mert utálta a testét és egész önmagát, de nem törődött azokkal sem, akik aggódtak érte.

Így aztán megszabadult az implantátumtól is egy olyan spirált tetetett fel magának, amely csak kis adag progesztogént tartalmaz. Emmie számára ez életmentőnek bizonyult.

A cikk szerzője, Caroline Allen várja a hasonló tapasztalatokat átélt nők leveleit, hogy ezzel is segítsék a fogamzásgátlók és a mentális egészség összefüggőseiről folyó kutatásokat.


KÖVESS MINKET:
Incelek: felnőtt emberek, akikkel nem akarnak szexelni mások
Már több gyilkosságról is bebizonyították, hogy ilyen emberek követték el. De kik ők valójában, és kell-e félni tőlük?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

Bejárta a külföldi és a magyar sajtót is 2018 áprilisában egy borzalmas hír. Torontóban egy Alek Minassian nevű férfi furgonnal szándékosan a járdára hajtott, és 10 embert megölt.

A férfi incel volt, az akcióját pedig bosszúnak szánta kapcsolatmentes, sőt: szexmentes életéért.

Ki az az incel? A szó az involuntarily celibate kifejezésből származik, ez azt jelenti: nem szándékos cölibátusban élő.

Azok a férfiak használják magukra ezt a terminust, akik szeretnének ugyan szexuális kapcsolatot létesíteni, erre azonban egy nő sem hajlandó velük.

Az incel-fórumok résztvevői rendszerint a feminizmust okolják a sorsukért, és egyes fórumok vagy csoportok hangneme időnként annyira eldurvul, hogy akad, amelyiket letiltják a közösségi oldalon. A redditen fordult elő ilyen eset, ezért a csoportok átköltöztek az incels.me és a 4chan oldalakra.

Sajnos a gyilkos indulat máskor is követelt halálos áldozatot: tavaly novemberben a floridai Hot Yoga Tallahassee jógastúdióban két nőt lelőtt, ötöt megsebesített egy 40 éves férfi, azután megölte magát. Scott Beierle-ről kiderült, hogy szélsőjobboldali incel volt, és a lövöldözés előtt a nők, a feketék és a bevándorlók ellen intézett kirohanást videóiban és posztjaiban

Egy felmérés szerint 10 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban körülbelül egymillió 25-45 éves férfinak és 800 ezer 25-45 éves nőnek nem volt még soha szexuális kapcsolata, de szexuális élménye sem. A jelenség Japánban is ismert, ott a középkorú, szexmentes életet élő embereket yaramisónak hívják.

És Magyarországon is élnek incelek, vagyis olyanok, akiknek nem jön össze a szex, a kapcsolat és általában az intimitás.

Az incelekből álló online szubkultúra tagjai három nagyobb csoportra osztják a társadalmat, alfákra, bétákra és omegákra. Az alfák vagy Chadek a vonzó, előnyös külsejű, kapós férfiak, a béták vagy normie-k az átlagos férfiak, akiktől az alfák elszerethetik a párjukat, a harmadik csoportba tartoznak az omegák, az előnytelen külsejű férfiak. Az incelek olyan omegák vagy béták, akik nem jutnak szexhez.

Kikből lesznek incelek? Összetett dolog, de az, ha valaki nem tud anyagi vagy más okok miatt elköltözni a szüleitől és önálló életet kezdeni, és az illető magasabb iskolázottságú, akkor nagyobb eséllyel válhat belőle incel. Sokat számít az, hogy tiniként vagy fiatal felnőttként mennyi lehetősége volt ismerkedni, és az is, hogy az illető mennyire képes kezdeményezni, hogy nyitottabb vagy zárkózottabb személyiség-e.

A külsőnek van ebben szerepe, például az, ha valakinek a kortársainál előnytelenebb a külseje valami miatt (például hormonprobléma, betegség, elhízás, kopaszodás stb.) vagy csupán azt hiszi magáról, hogy rosszabbul néz ki, mint a többiek.

És a férfi incelek körében gyakran előfordul az is, hogy a nőgyűlöletük miatt válnak kirekesztetté, és ha egy incel csoporthoz csatlakoznak, az egész folyamat öngerjesztővé válik: egymást hergelik bele, és a nőgyűlölet miatt vagy a nőkkel kapcsolatos előfeltevéseik miatt nem is próbálkoznak az ismerkedéssel, párkereséssel.

Akad azért, aki próbálkozik, de ha többször egymás után visszautasítják, visszahúzódik a csigaházába, és magányosan él tovább.

A különféle mentális és lelki problémák is belesodorhatják az embereket a kényszerű cölibátusba, például a bipoláris zavar, a pánikbetegség, az agorafóbia, a szorongás, a szuperérzékenység, különféle paranoiával járó betegségek.

Bár a sajtóban híressé vált támadások miatt sokan félnek az incelektől, többségük nem veszélyes a társadalomra és azon belül a nőkre. Magukra nézve veszélyesebbek: a vélt vagy valós visszautasítás, a magány, az elszigeteltség, a reménytelenség miatt előfordul köztük az öngyilkosság.


KÖVESS MINKET:
Kecske sétált be egy győri boltba – a tulajdonos fogadta be, amíg nem jelentkezik a gazdája
A barátságos állat jó kezekbe került, de szeretnék mielőbb visszajuttatni az otthonába.
Fotók: Facebook/Papp Oszkár - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

Nem akármilyen vendég jelent meg csütörtökön délután egy győri szerszámboltban: egy eltévedt kecske sétált be az ajtón, majd körülnézett, mindent alaposan szemügyre véve - írja a Kisalföld.

„Azt hittük, hogy Valentin-nap vicc: egyszer csak ott állt egy kecske a bolt közepén. Jó helyre tért be, mert szeretjük az állatokat, és egyből azon munkálkodtunk, hogy enni kapjon és megkeressük a gazdáját"

- mondta Papp Oszkár, az üzlet tulajdonosa a lapnak.

Papp Oszkár

Törtènetūnk folytatòdik. Reggeli sèta. Gazdi jelentkezz!

Elmondása szerint az állatnak nem volt nyakörve, de ápolt és kezes jószág, hagyta, hogy simogassák, sőt még az autóba is hajlandó volt beszállni. Papp Oszkár ugyanis úgy döntött, hogy amíg ki nem derül, kitől kóborolt el a kecske, magához veszi, a forgalmas négysávos úton fekvő boltból ugyanis nem akarták utcára tenni. A szomszédos zöldségestől kapott salátalevelet, majd búzát is, a szerszámbolt tulajdonosa pedig gondoskodik róla, amíg a gazdája nem jelentkezik érte.

Aki esetleg tudja, kié az elveszett kecske, sürgősen jelentkezzen a győri a Fehérvári úti ÉPFU-irodaház aljában található Holz & Metal Kft.-nél.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x