hirdetés
danok_ck3.jpg

"Sörrel lazítanak a munkahelyeken péntek délután" – 5 dolog, amit a dánoktól tanultam

A kreatív hozzáállás a tanuláshoz, a hygge életérzés elsajátítása, a minimalizmus hagyománya, a realista optimizmus és a felelősségteljes szabadság elvei mind olyan klassz dolgok, amelyeket érdemes ellesni tőlük.
Tóth Villő írása a Szikra magazinblogon, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. február 11.


hirdetés

A Szikra magazinblog gondolatébresztő cikkekkel inspiráló, szemléletformáló magazin azoknak, akiket hajt a kíváncsi tudásvágy.

A szikrák célja, hogy más nézőpontból is megvilágítsák a lehetőségeket, pozitív realista módon felrázzanak és kreatív szemléletre inspiráljanak, amely egy másfajta nézőpontot kíván. Kíváncsit...

Amikor 2 és fél évvel ezelőtt Dániába költöztem zöldfülű friss diplomásként nem különösebben tudtam a kultúráról, vagy a dánokról semmit. Mivel éltem fél évet előtte Finnországban, így csak elképzeléseim voltak arról, hogy milyen is lehet itt az élet. Ennyi idő elteltével, viszont megismertem jobban azt, milyen szemléletmód és értékrend alakítja a dán társadalmat. Mutatok nektek 5 ilyet, amit szerintem érdemes megszívlelni.

1. A munka és magánélet egyensúlya esszenciális egy boldog élethez

A Friday bar kötelező pénteki program minden munkahelyen. Ilyenkor mindenki összeül az irodában egy hosszú hét végén és – általában sörrel – lazít és készül rá a hétvégére. Vicces látvány volt eleinte látni az öltönyös úriembereket a tömegközlekedésen sörrel a kezükben, pontban délután 5 órakor. Mert itt a munkaidőt is nagyon komolyan veszik.

Dániában a hygge életérzéshez nagyban hozzájárul az, hogy jól tudják a munkát és a magánéletet különválasztani. A skandináv életszemlélet egyik legbölcsebb tanítása az életük tudatos egyensúlyozása, hogy keményen dolgoznak, de tudják, hogy a kikapcsolódás elengedhetetlen a harmóniához.

hirdetés

2. Felelősségteljes szabadság/span>

Az első iskolai napomon ez volt az a mondat, ami nagyon belevéste magát az emlékezetembe. Angolul szó szerint: Freedom with responsibility. Ez a gyakorlatban pedig annyit jelent: annyit kapsz mindentől, amennyit beleteszel.

Itt a munkában, oktatásban nincs jelen a ‘nekem ez jár’ hozzáállás. Mindenki szabad, de tisztában van azzal, hogy jó eredményeket elérni egyéni felelősségvállalással és kemény munkával lehet és hogy a saját életünk sikereiért vagy kudarcaiért mi magunk vagyunk a felelősek. Mert amennyit beleteszünk, annyit is kapunk vissza és a saját erőfeszítésünk csakis rajtunk múlik. Ez egy igen inspiráló skandináv életszemlélet.

3. A kreativitás és az innovatív gondolkodás nemcsak a kiváltságosoké

Nagyon sokszor elgondolkodom rajta, hogy mi lehet az oka annak, hogy ez a majd 6 milliós kis ország rengeteg sikeres céget, startupot tudhat magáénak. Nézzünk párat, amit talán mindenki ismer: Lego, Bang & Olufsen, Carlsberg, Momondo, Coloplast, Novo Nordisk, Ramboll, Maersk, Velux, Tuborg, Vestas, William Demant. Ezek pedig csak a nagy nevek, a sikeres startapokat még nem említettem.

Tóth Villő, Dánia

Az oktatás szerintem egyáltalán nem nehezebb mint otthon, sőt. Sokkal könnyebb. Nem kifejezetten a lexikális tudást részesíti előnyben, hanem inkább a kreativitás fejlesztését, hátrahagyva a tanár-diák tiszteletalapú hierarchiarendszert.

Itt az iskolákban kifejezetten bátorítanak arra, hogy merj felszólalni, mondd el a véleményedet és nyugodtan kérdőjelezd meg a tanárt. Akit egyébként nem magázol, hanem simán a keresztnevén szólítasz. Bátorítanak arra, hogy hibázz, lehetőleg minél nagyobbakat, hiszen ez a tanulás rögös útja, így a diákok mernek kreatívak lenni és bátran kísérletezni.

Ennélfogva pedig olyan őrült ötletekbe ölik az idejüket és energiájukat, amire máshol csak legyintenek. Így születnek ‘őrült’ ‘béna’ vagy ‘bagatel’ ötletekből sikeres startupok. Természetesen a jóléti állam egy biztonságot ad a kísérletező kedvűeknek, de összességében úgy látom, hogy ez áll a kifejezetten innovatív dánok sikere mögött: a tanuláshoz való hozzáállásuk.

Sokat fejlődtem személyesen e téren is, mert régebben nem voltam kifejezetten kezdeményező, féltem elmondani a gondolataim és az ötleteim nagyobb közönség előtt. Mára már szeretek felszólalni, eszmét cserélni, meghallgatni ellentétes véleményt és okulni belőlük. Azt gondolom ez az egyik alapköve a kreatív és innovatív gondolkodásnak.

4. A környezetedre odafigyelni egyfajta öngondoskodás

Kezdjük ott, hogy a dán egyszerű és letisztult designnak, a funkcionalitásnak hagyománya van. Az öltözködésben, mind pedig a lakberendezésben a minimalizmus a jelszó. Így arra jut figyelem és energia, ami igazán fontos. Ez látszódik a várostervezésen is, ahol nem az autósokat helyezik előtérbe, hanem a biciklistákat. A szelektív hulladékgyűjtés, közösségi kertek, a városban létesített zöld oázisok mind-mind az emberi jólét szerves részei.

Gondoljatok csak arra, milyen érzés egy tiszta rendes lakásban élni. Kicsit ugyanez, csak nagyban.

5. A reális elvárások vezetnek igazi boldogsághoz

Ez nem azt jelenti, hogy ne legyenek álmaid, vagy pesszimistának kellene lenned. Ez inkább azt jelenti, hogy a boldogságnak és a sikernek van egy alapvető ára ami munkába kerül, ezzel pedig tisztában vannak. A dánoknak ez akár azt jelentheti, hogy tovább tanulnak mint az átlag, vagy később kezdenek el tanulni, addig pedig dolgoznak és kitalálják, hogy mivel is szeretnének igazán foglalkozni.

De a tény, hogy boldogan fizetnek nagyon magas adót alátámasztja, hogy tisztában vannak vele, a jóléti államnak ára van. Mindazonáltal boldogabbak lesznek hosszú távon az egyéni döntéseikkel – ez a dán boldogság.

Téged is hajt a kíváncsi tudásvágy? A Szikra magazinblogon hiteles, igényes tartalmak inspirálnak kreatív életszemléletre.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
IMG_0759-1.jpg

Ha ügyes vagy, a tiszta lakásod mellé értékes ajándékokat is nyerhetsz!

Most érdemes odafigyelni, milyen tisztítószereket választasz, ugyanis a Tisztaságból jeles nyereményjátékon 100.000 Ft-os Media Markt utalványt is nyerhetsz.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Egy háztartásban a mindennapi termékek mellett a tisztító- és takarítószerek is gyakran igényelnek utántöltést. Különösen igaz ez azokra, akik szeretik, ha mindig csillogó tisztaság és jó illat uralkodik a házban.

Szinte minden otthonban meg vannak a kedvelt termékek, melyek az idők során már bizonyítottak, legyen szó éppen a kézkímélő mosogatószerről, a folteltávolító mosószerről vagy a jó illatú öblítőről. A legjobb pedig, ha a már bevált termékekhez még jó áron is juthatunk hozzá.

Most, augusztus 1. és szeptember 30. között országos szinten, a Tisztaságból jeles promócióban akciósan érhetőek el az Ariel, Lenor és JAR márkák népszerű termékei.

Az akciót keresd a CBA, Príma, COOP, Reál, Eurofamily, Plus Market lánc, Azúr és Privát Max üzletekben.

A kedvezményeken kívül a promóciót szervező Orbico Hungary Kft. immáron ötödik alkalommal nyereményjátékot is kínál. A részvételhez nem kell mást tenned, csak vásárolni az akciós termékekből, eltenni a blokkot, majd otthon beregisztrálni a www.tisztasagboljeles.hu oldalon. Ide tudod feltölteni a blokkot, melyet őrizz is meg, hogyha a szerencse neked kedvez, akkor ezzel tudd majd igazolni a vásárlást.

hirdetés

A népszerű promóciót idén a magyarországi Mastercard is támogatja azzal, hogy a vásárláskor Maestro vagy Mastercard bankkártyával fizető vásárlók részére pluszban -10% kedvezményt biztosítanak az akciós termékek árából. Így kétszeresen is jól járnak a vásárlók: nyerhetnek és spórolhatnak is.

Mit nyerhetsz?

A játékban regisztrálók között nyolc héten át hetente 100 000 Ft értékű Média Markt vásárlási utalványt sorsolnak ki, valamint érdemes az értékes, összesen 61 db, naponta sorsolt PG termék ajándékcsomagért is versenybe szállni.

A promóció részletes leírásáért és részvételi feltételeiért irány a https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=5445863432&iu=/22652647/szmo_orbico_1x1 weboldal.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
danielle_hoshia_northfoto.jpg

68 kilót fogyott egy amerikai nő, miután rájött, hogy már nem fér bele egy normális székbe

Akár két órán keresztül is reggelizett, a normál adag háromszorosát is elpusztította.
Fotó: Northfoto/Danielle Hoshia/SWNS.COM - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Naponta két órát töltött csak reggelizéssel a 26 éves Danielle Hoshia, aki végül annyira elhízott, hogy már nem fért bele egy átlagos székbe, írja a Daily Mail.

A 26 éves New Jersey-i nő 133 kilót nyomott, amikor úgy döntött, hogy ebből elég. Ráadásul orvosai figyelmeztették, hogy szervezete már a cukorbetegség előtti tüneteket produkálja, és vélhetően az egekben lehetett a koleszterinszintje.

Danielle végül újévkor fogadta meg, hogy amilyen gyorsan csak lehet, le fogja adni a felesleget. A kórosan elhízott nő kezdésnek letöltött egy applikációt, amivel nyomon követte a napi bevitt kalóriamennyiséget. Sportolni kezdett, azóta már teljesített egy félmaratont is, a súlya pedig jelenleg alig van valamivel 60 kiló felett.

A radikális életmódváltásba még 2015 első napján fogott bele, és már 10 hónap után 52-es helyett csak 32-es lett a ruhamérete.

hirdetés

"Már gyerekkoromtól kezdve elhízott voltam, a főiskola alatt pedig rövid idő alatt rengeteget híztam. Soha nem törődtem a kalóriákkal, akár két órán keresztül is hajlamos voltam reggelizni, miközben egy normál adag háromszorosát fogyasztottam el"

- mondta a lapnak.

Ma ennél jóval tudatosabban étkezik: reggel 8 és este 6 közé szorítja be étkezéseit, melyek közül csak kétszer fogyaszt nagyobb mennyiség kalóriát, a többi esetben kisebb köztes táplálkozásról van szó.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kanikula_hoseg_ventillator_unsplash.jpg

7 tipp, hogyan hűtheted le az otthonodat kánikula idején

Ha már nem bírod a meleget bent sem, és nem tudod, mit tegyél, próbáld ki ezeket!
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Ava Sol - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Miközben Nagy-Britanniát 39 fokos rekordmeleg sújtja, Európa többi országát - köztük Magyarországot - sem kíméli a hőhullám. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben enyhülésre számíthatunk, a pokoli hőség még hosszú napokig tarthat, írja a Daily Star.

Egy ilyen helyzetben mindent érdemes bevetni, hogy otthonunk hőmérsékletét elviselhető szinten tartsuk. A lap erre ad 7 tippet, amit ha betartunk, könnyen elkerülhetjük a háziszauna kialakulását.

1. Zárjuk el a fény útját!

A sok szürke nap után nagy kísértést jelent, hogy tágra nyissuk az ablakokat és elhúzzuk a függönyöket. Ebben a helyzetben azonban ez a legrosszabb húzások egyike lehet: a fény mellett beáramló meleg levegő pillanatok alatt izzasztó üvegházzá fűtheti a lakást.

hirdetés

2. Sötétedés után nyissuk ki az ablakokat

Kevés jobb módszer van nyáron a lakás vagy ház lapos lehűtésére egy éjszakai szellőztetésnél. Amikor már teljesen sötét van, nyissunk ki minden ablakot. Ne felejtsük ellenőrizni, hogy házak esetén a tetőablakot okvetlenül csukjuk be a művelet végén, mert másnap kettőzött erővel támadhat a kánikula egy véletlenül nyitva felejtett ablakon keresztül.

3. Hanyagoljuk a sütőt, lehetőség szerint a szabadban főzzünk!

Azon kívül, hogy finom, még a lakás hűtésében is segítségünkre lehet a grillezés. Ha ugyanis nem a konyhában, hanem a szabadban készül az ebéd, nem melegszik fel egy-egy hosszabb ebédkészítésnél a sütő, ami ráadásul még a főzés után is jó ideig árasztja magából a forró levegőt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
no40felett.jpg

5 változás 40 felett, ami várhatott volna még

A 40 múltam és élvezem blog szerzője barátnőjével a saját nyomorukon sírva-röhögve állapították meg, hogy az idő nem kíméli őket sem. Összeszedték, mik azok a változások, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.
Laskai Nelli írása a Negyven múltam... és élvezem blogon, Címkép: Pera Detlic képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Nos, a B oldalról rengeteget olvastam, hallottam. Leginkább akkor, amikor még a negyven előtt ácsorogtam. A negyvenedik szülinapom másnapján felébredtem és megállapítottam, hogy semmi, de az égvilágon semmi nem változott. És ez így ment egy évig. Akkor már a barátnőmön – aki egy évvel fiatalabb nálam – észrevettem, hogy ha mutatok neki valamit a telefonomon, akkor reflexből eltolja a karomat fél méter távolságra az arcától.

Ezen baromi jókat nevettem egészen addig, amíg egyszer azon kaptam magam, hogy leveszem a tévénézős szemüvegemet azért, hogy jobban lássam a mobilteló kijelzőjét… Volt egy sejtésem, hogy mi történik éppen. Jó barátnők vagyunk, így előfordult már, hogy egymáshoz hangolódott a menstruációs ciklusunk is. Ez rendben is van, de azért erre a fordulatra nem számítottam… a barátnőm ráragasztotta a szememre a fókuszálási problémát.

A saját nyomorunkon sírva-röhögve állapítottuk meg, hogy az idő nem kímél bennünket sem. Összeszedtük, hogy melyek azok a változások az életünkben, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.

1.

A már említett látásprobléma.

hirdetés

Van olyan szitu, ahol nincs elég hosszú kar…vagy éppen le kell venni a távolba látó szemüveget, hogy közelről rá tudjunk fókuszálni az apró betűkre.

iha31 képe a Pixabay -en.

2.

Az alkohol kérdéskörében is történtek változások.

Lényegesen kevesebb mennyiséggel is borzasztó másnapot húzunk magunkra. Én azóta fel is hagytam az alkohol fogyasztásával, amióta az esti 2 dl bortól már éjfél előtt beüt a másnaposság. Pedig így negyven felett elég kifinomult ízlésem lett a borokat illetően is, szóval nem a minőség a becsiccsentés és a másnaposság oka.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!