hirdetés
onyxgourmet.jpg

Sör és kenyérvég: Az idei Gourmet fesztivál nem egyszerű sztárjai

Végigettük a kínálatot, elmondjuk, mik voltak a kedvenceink!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 18.


hirdetés

Sör és kenyérvég. Na és persze a paprika, de ez a kettő együtt sokkal drámaibban hangzik a régió legnívósabb magas gasztro-fesztiválján. De legyünk pontosak: sör, paprika és sercli a pontos tematikái az idei Gourmet fesztiválnak. Utóbbi talán némi magyarázatra szorulhat, a sercli jelenthet kenyérvéget, megpirult tésztavéget, és marhafartőt is.

Mivel az előző kettőt borzasztóan egyszerű beépíteni egy tonna fogásba, azt gondoltam volna, hogy a sercli lesz a mellékszál az idén, de tévedtem, a csokin keresztül, a fagylalton át egészen a tányérig mindenbe bele tudták építeni a kreatív séfek ezt a deviáns alapanyagot is.

No de mielőtt felsorolnám mik voltak az idei kedvenceim, fontosnak tartom leszögezni miről is szól a Gourmet fesztivál, és miért nem para, ha elkérnek 2800Ft-ot egy falatnyi ételért. Ez nem egy disznótoros fesztivál, a cél nem a jóllakás, hanem pont az, hogy minél többet tudjunk kóstolni. És ha egy két Michelin csillagos étterem menüjéből 2800Ft-ért tudunk kóstolni, akkor bizony nagyon szerencsésnek kell éreznünk magunkat. Persze nyilván nem mindenkinek való ez, és legfőképpen nem mindenki pénztárcájának, de ha érzel valamit a gasztronómia iránt, akkor mindenképp kint a helyed a magyar gourmandok éves népünnepélyén.

Idén meglepően sok új étterem mutatkozott be a fesztiválon. Az egyik ilyen az ázsiai vonalat követő Aum, akik lerakták elénk azt a bizonyos ronda,de finom levest, aminek már nyoma marad az ízmemóriámban úgy is, hogy rühellem a kókuszt. Ez azért nagy érdem, mert ez a vörös currys kacsaleves rommá van tolva kókusszal. Ami külön meghatott, hogy találtam benne egy kis kacsanyelvet is, amihez még sosem volt szerencsém. A másik ételük, a préselt csülök papayasalátával is megért egy misét.

Szintén nemrég csapódott meteorként a budapesti gasztroszíntérbe a Laurel is, ahol olyan csodákat kóstolhattunk Mede Ádámtól és Ötvös Zsuzsannától mint a körömpörköltös bodag, vagy a malátás, sós karamelles "magnum", ami mellé úgy csúszott a barna sör, mint még soha.

A Société csapata még egy kis food style workshoppal is készült, ahol magunk díszíthettük fel a tányérunkat, de én inkább csak eltüntettem azokat magamban (mármint a tányért magát nem). Kecskesajt,római saláta,paprika és egy kacsagombócos,málnás kápiagazpacho hozta a paprika témát, a Mangalica sörhabbal és serclivel pedig az utóbbi kettőt.

Az Electrolux minden évben érkezik egy fogással, ami a belépőhöz kapott kuponnal ingyenes, ezáltal a legnagyobb sort generálják évről-évre. Idén egy a fogás egy "a világ legjobb paprikáit" felvonultató szendvics, ami meglepően királyra sikeredett.

A La Perle Noire már az elnevezésekben beindítja a nyáltermelést, ami kritikus szintet üt meg a fogások látványával párosítva. Füstölt piquillo paprika, sóska és málnavinaigrette felel a vegán szekcióért, egy elképesztő velős pirítós kalamansis paradicsomsalátával pedig a nagyon nem vegán szekcióért. Ami viszont mindent vitt, az a bundáskenyérben sült mangalica volt paprikás árpával.

Kicsit a vidéki ízek felé kanyarodva bevettük a Viator Apátsági étterem Omnibus nevű kis utánfutóját is, ahol málnás kacsatatárt kóstoltunk mustáros csicsókasalátával, és füstös sertéspofát paprikás knédlivel és tejfölös uborkahabbal.

A Babel standja elé remegő gyomorral érkeztem. Egyike annak a pár étteremnek az országban, ami még a bakancslistámon van, és most kapott egy Michelin csillagot is. Ha mindez nem lenne elég a legkedvesebb alapanyagommal érkeztek, ami a polip, ráadásul ez volt az az étel(mármint a polipos fogás, nem pontosan ez a verzió), ami után a Michelin ellenőr kihívta a séfet megdicsérni. És bár Gourmet feszt szemmel is kicsit parányi adaggal szolgáltak, az élmény örök. Sörben pácolt grillezett polip,paprika,serclimorzsa. Az összes téma pipa.

Az Esca csapata a grill tematikában mindig is brutális volt, és most sem okoztak csalódást a kacsaszív-nyársukkal, amit örökké tudtam volna enni. A másik fogásuk a Hortobágyi palacsinta is a faszénről érkezik, és egy olyan savanyú káposzta körettel, ami megszólal. Kissé rendhagyó elemként pedig bónusz csirkelábbal kérhető. Én összedobtam a két fogást egy tányérra a kapirgálóval együtt, és elkészült a legfinomabb káosz tálja az idei Gourmet-n.

Az Onyx pedig akkorát jött, hogy már el is fogyott ez a fogás. Abszolút nyertesek a tematika értelmezésében, ugyanis nem csak belekomponálták egy ételbe a sört,a paprikát, és a serclit is, de a sercli mindkét értelmezését is. Ez az étel a BBQ marhafartő,füstös paprika,sör,sercli. Az első sercli maga a marhafartő, a kenyérvéges értelmezése pedig a tányérban merül ki, ami egy általuk sütött kenyérvég. A kivitelezés, az ízek, és még az adag tisztességes mérete is 5-ös. Nem hiába az a két csillag na...

Egy világbajnok bélpoklosnak is sok lenne a teljes paletta végigevése, de a vállalkozó kedvűeknek van rá még másfél napjuk. Ha már viszont tényleg nem tudunk egy falatot sem letuszkolni a nyelőcsövünkön, érdemes rámenni a grandiózus italkínálatra is, akár egy kávéval indítva a Sunshine Dealer standjától, majd megkóstolni az új Hungária Zöld Veltellini pezsgőt, végül kilyukadni a Kreinbachernél, vagy a Gilvesy pincészetnél, vagy ahol éppen meglátod egy haverodat bemákolva, aki az alkoholban keresi már a kajakómából kifelé vezető serclivel kikövezett utat.

 


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
23131973_1949069918442627_8616325726808175997_n.jpg

Az őszi utazás varázsa - 5 úticél, ahova most érdemes ellátogatni

Az őszi nyaralás jóval költségkímélőbb megoldás, és az időjárás miatt kirándulni is sokkal élvezetesebb.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 15.



Van olyan szerencsétlen, aki pont csak nyáron nem jut el soha nyaralni?

Én egyértelműen ezt a tábort erősítem. Mindegy, hogy hova sodor az élet, nyáron sose állok készen. Vagy szabadidő nincs, vagy a pénz nem elég... de már a bánkódásra is sajnálom az időt, hiszen ősszel mindig jön a kárpótlás.

Ősszel utazni remek! Jóval költségkímélőbb megoldás, és a legtöbb helyen a gatya se rohad le rólunk, így komolyabb felfedezésekbe foghatunk, mintha kánikulában mennénk.

Persze nem minden hely alkalmas a szezon utáni lazításra. Azok a helyek, amik kifejezetten a strandolásra és a partyzásra építenek, szomorúan festhetnek egy novemberi napon, de vannak olyan úti célok, amik ilyenkor is tündökölnek.

Fogadjátok szeretettel a szubjektív, letesztelt 5-ös listánkat!

Dubaj

Kezdem a kakukktojással, a legnagyobb falattal. Hiszen Dubajban csak ősszel kezdődik a szezon.

Nyáron konkrétan olyan eszeveszett hőség van, hogy turistaként totálisan felesleges arra járni. Egy csomó hely zárva van ilyenkor, így a plázában hesszelésen kívül nem sok jót lehet csinálni a 43 fokban.

De tavasszal és ősszel beindul a buli!

Míg mások a ballonkabátot kotorják elő otthon, te bikinit ránthatsz és válogathatsz a luxus programokat ígérő partok közül.

Ha pedig nem a tengerparton fekvés vonz, akkor is találhatsz kedvedre valót.

Növényekkel és bazárokkal teli parkok, hegyek, völgyek és tavak várnak a felfedezésre. Dubajban az turizmust évről évre komolyabban veszik, így az európai turista is tárt karokkal van várva.

Bővebben Dubajról itt olvashatsz:

„Van az a klasszikus dubajos program – na ez most más volt” – dubaji luxus turistaszemmel

Izrael

Ha Izrael, akkor Tel-Aviv, igaz? Hát én most pont egy másik várost ajánlanék: Menj Eilatba ősszel, és egy igazán pihentető pár napban lehet részed.

A repülő a sivatag közepén fog letenni, így élből egy lenyűgöző túra után jutsz majd be a városba. Itt remek szállások, bevásárlóközpontok és éttermek várnak majd, de a nyári nyüzsi helyett élhetőbb hangulat vesz majd körbe. Itt is örömmel fogadják a turistákat, és a legtöbb helyen igazán kellemes beszélgetésekbe is keveredhet az ember.

A természeti adottságok pedig szintén lenyűgözőek. Jordánia hegyei úgy magasodnak a tenger mellett, hogy a világ egyik legszebb partját hozzák ezzel létre. Napokig el lehetne itt üldögélni a víz mellett, de ha a sivatagba merészkednél, akkor is komoly meglepetésekben lehet részed. A Red Canyon például igazi fotózkodós helyszín.

Jah, és Eilattal pénzügyileg is jobban jössz ki, mint ha Tel-Avivot választanád. Csak keress rá a szezonon kívüli szállások áraira!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
ĺSC_5522-1.jpg

Fiastyúk: az étterem, amely a kertjéből főz

Van egy apró falu Fejér megyében, ahol tyúklábon forog a ház. Ez a hely pont olyan, mint álmaid étterme.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 18.



Amikor először hallottam a Fiastyúkról, azonnal elöntött valami pozitív érzés, mielőtt még bármit tudtam volna róla. Egyszerűen a neve, és az abban lévő tyúknak a hangzása is valami olyan gondolatáramlatot gerjeszt bennem, ami a vidék, a természetközeliség, és a nyugalom tengelyén mozog. A csirke annyira városi szó, annyira elcsépelt és rideg. Tyúk... A tyúk az már valami.

És be is igazolódtak az érzéseim a Fiastyúk mivoltával kapcsolatban, ugyanis ez bizony egy udvarház mindentől távol, Csóron. A ház, ami az étterem és a gazdaság bázisa is egyben, egy apró dombon uralja a tájat és a Rostás-Szabó család saját biogazdálkodásának egy része öleli körbe.

Amint beléptünk az udvar kapuján illatok százai csapnak meg a házhoz vezető út mellett elterülő fűszerkertből. Az esszenciális alap fűszerek mellett,(mint a kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem) rengeteg féle zöldséget (találtam még articsókát is) és gyümölcsöt termesztenek. Ezen felül saját szőlőik vannak, amiből bort készítenek (jé), egy csirkegazdaságuk, ahol őshonos magyar sárga tyúkokat (a tojásért) és francia bressi tyúkokat (a húsáért) tartanak. Bent a faluban is van egy telkük, ahol veteményesük, bogyós gyümölcsös, fűszerkert és virágok találhatóak. A Keleti-Bakony déli lejtőin pedig gyümölcsfáik vannak (barack, körte, birs, cseresznye,miegymás). Csak azt szerzik be máshonnan, amit muszáj. Ebben az esetben is ügyelnek arra, hogy amennyire lehet környékbeli gazdáktól oldják meg. Hölgyeim és Uraim, ez az úgy nevezett farm to table csontig való kimaxolása.

Még asztalhoz sem ültem már egy órát kóboroltam a fűszerkertben, amit bőven felírhatunk egy piros pontnak, mert eszméletlen hangulata tud lenni, ha ebéd előtt eszegetünk pár szem málnát, megszaglásszuk a kaprot, majd ugyanabból a kirobbanó ízű zöldségekből és gyümölcsökből dolgozó konyha elé vethetjük magunkat. A menüt kinyitva láthatjuk, hogy egy direkt karcsún hagyott választék tárul elénk, hiszen így tudják tartani azt, amiben hisznek.

Van azonban egy azonnal szembetűnő érdekesség: olyan elemek is játszanak a fogásokban, amiknek ősszel abszolút nincs az a klasszikus szezonja. Ilyen például a málna, amire gyönyörű a magyarázat: a folyton érő málnájuk bizony aktívan terem, tehát a Fiastyúkban igenis szezonja van!

Ez a csavar több más alapanyaggal is előfordul, így mondhatni ennél szezonálisabb menü nem igen van az országban.

Az erős kezdés után igazából nem is kételkedtem abban, hogy jót fogok enni, főleg, hogy már a kenyér+vaj kombótól elájultam, és majdnem jól laktam. A friss helyben sült kovászos kenyér, a kecskesajt, és isteni zöldségkrémek már önmagukban elegek, hogy az embernek jó napja legyen. Szinte hallottam a fanfárt a gyomromban. Előételként parádésan szerepelt a füstölt lazacpisztráng szívsalátával és petrezselymes majonézzel, felkeltette az étvágyam kíváncsiságát és nyitva hagyta a kaput a következő versenyzőknek. Ezután muszáj voltam rámenni a csirkelevesre (ha már saját csirke), ami tárkonyos daragaluskával volt felszerelve. Igazi klasszik csirkehúsleves, baromi kraftos ízekkel, és tökéletesen eltalált sózással, ami kurva ritka főleg olyan helyeken, ahol elvárják a bizalmat a konyha felé azzal, hogy nem tesznek az asztalra ki sószórókat. 

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
muhus-burger.jpg

Megkóstoltuk a jövő húsát, amiről nem mondanád meg, hogy nem állatból van

„Esélyem nem lenne megmondani, hogy ez nem hús” – mondta Peti a tesztelésnél. Azt is megmutatjuk, hogy készül a műhús.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 22.



Peti és Adri azt a burgert és kolbászt kóstolta meg, amely sokak szerint a legjobban hasonlít a klasszikus húsélményhez.

A "húspogácsa" és a "kolbász" is megtévesztésig hasonlít az igazihoz, ráadásul nem csak a vegánok érdeklődnek iránta. A Beyond mögött olyan nevek vannak befektetőként, mint Bill Gates, Leonardo Dicaprio, vagy a McDonald’s egykori vezérigazgatója, Don Thompson.

A Magic Burgerben azt is elmagyarázták és megmutatták, hogy készül, mennyivel környezetkímélőbb az előállítása, és hogy ez az egyik útja a jövő táplálkozásának.


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DSC_9312-1.jpg

A libanoni étterem, ahol az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat

Ha kicsit egzotikusabb ízekre vágysz, a NOOR-t ki kell próbálnod! Mi is így tettünk.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 04.



Most, hogy kicsit elcsitult az étteremnyitási láz (persze simán lehet, hogy csak a letűnt nyár miatt tűnik így), olyan éttermeket kezdtem felkutatni, amik nyitva vannak már egy ideje, valamiért kilógnak a sorból, ugyanakkor nincs velük tele a sajtó. Ez egy igen erős szűrő, mert - nem fogod kitalálni - ebbe a keresztmetszetbe esnek a szar éttermek tucatjai is.

Így még egy filtert kellett belőnöm a kereséshez, és ez nem volt más, mint a szóbeszéd. Így jutottam el a NOOR-ba, ami végre nem a belváros szülötte, ugyanakkor az Alagút utcában igazi kis kulthellyé nőtte ki magát ez a libanoni(!) étterem, ami nem hivalkodóan, viszont baromi minőségien lát vendégül.

Libanoni étteremből egy kezemen meg tudom számolni, mennyi van a városban, vagyis maradjunk annál, hogy hányat ismerek. A libanoni konyha, mint olyan, talán elsőre nem ugrik be mindenkinek, vagyis talán nem olyan egyértelmű, mint egy mexikói – taco vagy egy olasz – tészta esetében, de ha a Közel-Kelet felé húz az agyunk, akkor nagyjából körvonalazódhat, merre járunk gasztronómiailag.

 

Ahogy belép az ember, azonnal beüt a keleti fless, aztán gyorsan vissza is ránt valami az ismeretlenbe. Ez azért lehet, mert azonnal megcsap a vízipipa édes füstje, ezzel egy máris érdekes atmoszféra csavar magába, majd rájössz, hogy a sötét, de meleg enteriőr nem a mindennapjaidból köszön vissza, hanem inkább filmekből, és nem, egyértelműen nem egy török étteremre emlékeztet az, amit látsz.

Az ételek között lehetnek ismerős elemek, mivel a közel-keleti konyha azért szépen építkezik egymásból (darált dolgok, nyársas dolgok, bárány báránnyal, darált bárány, darált bárány nyárson, ugye).

Az étlap viszont annyira szépen lett megalkotva, hogy kinyitván az ember egyből egy bejrúti bisztróban érzi magát, aztán csak néz, mint a cédrus a zászlójukon, hogy na most akkor mit.

Nyilván úgy döntöttem, legyen a bárány meg legyen darált bárány is, ha már itt vagyunk. A darált bárány a kofta névre hallgat, és nem kell ragozni: egy irgalmatlanul jól eltalált fűszerezésű, darált (le nem írom többször ezt a szót) bárány (ezt se, de muszáj lesz) rudacskáról beszélünk, paradicsommártással és fűszeres burival. Az egész fogyasztás élménye a mártogatással egy mini szertartás, és

az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!