hirdetés
somogyvaridani.jpg

Gabonapehelyben találta az első zeneszerkesztőjét, ma ő az egyik legmenőbb magyar producer

Somogyvári Dániel teljesen egyedül tanulta ki a szakmát, 27 évesen a legnagyobb nevekkel dolgozik, és szinte minden munkája több százezres, sőt milliós nézettséget ér el.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. április 02.


hirdetés

Ő hangszerelte és keverte Pápai Joci idei eurovíziós slágerét, de rendszeresen együtt dolgozik Caramellel, a Follow the Flow-val, a Red Bull Pilvakerrel, a Jetlaggel, ByeAlexszel és a Biebersszel is. A tavalyi X-Faktor során a USNK és a Stolen Beat minden dalában közreműködött.

Ezek csak a legfőbb referenciái Somogyvári Dánielnek, aki fokozatosan építkezve jutott oda, hogy ma már kapkodnak utána az előadók: összes megkeresésének alig egyötödét tudja elvállalni.

Arról is mesélt, mi kell ahhoz szerinte, hogy valamiből sláger legyen, és zavarja-e, hogy sikerei ellenére a nevét csak alig ismerik a szakmai berkeken kívül.

– Akkor döntöttem el, hogy interjúzni szeretnék veled, miután már heti szinten többször jöttek szembe velem százezres, sőt akár milliós nézettségű dalok, amikhez mind közöd volt. Te hogyan éled meg, hogy ilyen népszerű előadókkal dolgozhatsz?

– Számomra ez azért sem akkora dolog, mert az egész egy lassú folyamat eredménye. A mai napig úgy állok a zenéléshez, mint amikor elkezdtem: mintha egy gimis buli lenne. Amikor híres emberek látogatnak meg személyesen, és kérnek fel közös munkára, onnantól ugyanolyanok számomra, mint te vagy én. Teljesen adott a közvetlenség, úgy kezeljük egymást, akár a régi haverok. Emiatt az egésznek a munkajellege másodlagos, inkább szenvedélynek mondanám.

hirdetés

– Mesélj kicsit a kezdetekről: hogy indult az egész?

– Először gitározni kezdtem, majd 10-11 évesen egy gabonapehelyben találtam egy CD-t, rajta egy zeneszerkesztő programmal. Valami borzasztóan amatőr cucc volt, de megfogott.

Teljesen magamtól egyre jobban elmélyedtem a témában, megtanultam sávokat rögzíteni és keverni. Hivatalos iskolába sosem jártam, mindent tudást internetes fórumokról, illetve később a YouTube-ról szedtem.

Beszereztem pár egyszerű virtuális szintetizátort, és azzal szórakoztam, hogy kinéztem magamnak egy hangot az épp aktuális dalban, amit hallgattam, és ezt megpróbáltam reprodukálni. Addig csavargattam a potmétereket, amíg sikerült, közben pedig folyamatosan jegyzeteltem, melyik mire való. Apámék egy idő után ki is raktak a nyári konyhába, mert nem tudták elviselni a folyamatos zajongást. (nevet)

– Mi volt az első profi melód?

– Először Szekeres András kért meg, hogy a Junkies akkor készülő lemezére tegyek elektronikát. Mindkettőnknek a Keleti Blokkban volt a próbaterem-stúdiónk, összefutottunk a folyosón, és egyik este bejött meghallgatni, mit csinálok. Addig csak nagyon amatőr punkzenekaroknak vettem fel dalokat, ebből próbáltam eléldegélni, némi session-zenészkedéssel kiegészítve.

A Junkies után a szerzői lemezét is együtt raktuk össze, sőt egy ideig basszusgitároztam is nála. Nagyon sokat köszönhetek neki, gyakorlatilag ő indított el ezen a pályán. A hiperkarma harmadik lemeze volt a következő nagyszabású munkám, majd szép lassan jöttek a megbízások. Sosem reklámoztam magam, szájról szájra terjedt a hírem.

– Mekkora most a várólistád? Ha valaki teljesen ismeretlenül megkeres, milyen esélyei vannak?

– A mai napig rengeteg megkeresést kapok, aminek egyrészt örülök, de már kialakult egy annyira fix ügyfélköröm, hogy ritkán vállalok be újabb projekteket. Persze, ha van valami érdekes vagy új, az mindig érdekel.

Általában az eurovíziós jelentkezési időszakban találnak meg legtöbben. Komolyan, olyan arcok nyomozták ki valahogy a számom legutóbb is, hogy a nagy részénél azt hittem, telefonbetyárkodás.

Például felhív valaki vasárnap éjfélkor azzal, hogy „ugye nem rosszkor?” Én meg nyilván felveszem, hiszen mire gondolsz, ha ilyenkor csörög a telefonod? Minimum arra, hogy kórházba került egy családtagod, különben miért keresnének... Hát, nem talált.

De volt olyan is, hogy veréssel fenyegettek meg, ha nem vállalom a melót. Ezen már tényleg csak kínomban tudok röhögni.

– Hogyan foglalnád össze a te feladatodat? Mit adsz hozzá egy dalhoz producerként?

– Mindenki esetében más a folyamat. Caramel például azt csinálja, hogy zongorán megírja a dalt, elhozza nekem a stúdióba, én pedig meghangszerelem az ötleteit figyelembe véve. De olyan is van, hogy teljesen rám bízzák az egészet, csak egy zongorasávot kapok további instrukciók nélkül. Máskor megírom az alapot, majd ahhoz teszik hozzá az énekdallamot és a szöveget. Utóbbi kettőt én annyira nem szoktam csinálni, inkább az alap megírásából és a hangszerelésből veszem ki a részem.

– ByeAlexszel honnan az ismeretség?

– Először a kiadója kért meg, hogy csináljak egy remixet az egyik dalára. Ez nagyon tetszett neki, ezért utána is megmaradt a munkakapcsolat: éneket vettem fel, kevertem, hangszereltem. A saját zenekara után pedig a tavalyi X-Faktor alatt bejött a képbe a USNK, a Stolen Beat és Tamáska Gabi, rengeteget melóztam a műsorban.

Itt eléggé összebarátkoztunk, mivel gyakorlatilag napi kapcsolatban voltunk. Így amikor nemrég kitalálta, hogy más tehetséges rappereket is szeretne támogatni egy saját tehetségkutatón keresztül, ehhez is engem kért fel közreműködőnek.

Ha érdekel a folytatás, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ZZ_4980-1-2.jpg

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a test már az első perctől fogva tiltakozik – interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnokkal

Ő az egyetlen ember a világon, aki két alkalommal is teljesítette a 20-szoros Ironmant. 43 éves volt, amikor 2008-ban elkezdett sportolni, ma az egyik legismertebb magyar triatlonista, nevét Mexikótól Svájcon át az USA-ig mindenhol ismerik, Racemachine a beceneve.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Csak az extrém kihívások érdeklik, saját magát edzi és motiválja. Szőnyi Ferenc minden versenyén a teljesítőképességének határait súrolja és úgy tűnik, 56 évesen is megállíthatatlan.

Egy hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetéseken vesz részt, legtöbbünknek egynapi edzésprogramja is bőven megerőltető lenne.

Eddigi pályafutása során 173 Ironmant teljesített, csak a tavalyi versenyein 2000 km-t futott. Edzésprogramja körülbelül ötször annyi, mit a versenyeken megtett távok.

Ugyan a vírushelyzet miatt idén le kellett mondania a versenyekről, Szőnyi Ferenc minden nap a jövőbeli új kihívásokra készül. A BioTechUSA által támogatott triatlonista kemény és következetes edzésekkel, tudatos étkezéssel és étrendkiegészítőkkel készül a jövő évi versenyszezonra.

43 évesen kezdtem el sportolni és ez az egész életemet megváltoztatta, életformámmá vált. A sport rengeteget adott mentálisan és fizikálisan is, általa lettem igazi életszerető ember: erős, kitartó, fegyelmezett, szorgalmas és progresszív – avatott be minket Szőnyi életformájával kapcsolatos gondolataiba. A hétköznapokban nem követ speciális diétát, ám testét folyamatosan karban tartja és az edzések között figyel a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre is, emellett pedig rendszeresen szed étrend-kiegészítőket.

hirdetés

Egész évben a BioTechUSA étrend-kiegészítőit használom, ezek végigkísérnek a versenyek előtti felkészülési időszakban és a megmérettetések közben is. Zab shake-kel indul a napjaim többsége, aztán pedig további termékekkel folytatódik. C-vitamin, multivitamin, koenzim, L-karnitin és végül Arthro Guard italpor kerül a poharamba reggelente. 2500-3000 kalóriát viszek be egy nap, igyekszem minőségi, tápanyagokban gazdag, de szénhidrátokban szegény ételeket fogyasztani. Kerülöm a vöröshúsokat és zsírokat, törekszem rá, hogy magas fehérjetartalmú ételeket válasszak, amiket szezonális, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel egészítek ki.

A vírushelyzet Szőnyi 2020-as versenyterveit is befolyásolta, az egész szezont újra kellett terveznie, de nem csügged. Mindig van újabb nagyszabású terve és számára a versenyek továbbra is ugyanarról szólnak: rájönni, hogy hol van a teljesítőképességének a határa vagy létezik-e egyáltalán.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
126374129_225970835542216_2668453187451552070_n-1000x750.jpg

Ildikót vonzzák a nagy gépek – Amazonként járja Európát

A 24 éves lány sosem félt vezetni, bármit szívesen, minél nagyobbat, annál jobb. Szeret nő lenni, de ettől még kedvelheti a férfiasnak mondott szakmáját, a kamionozást. Hiszen, mint mondja, egy férfi is élvezheti a konyhát.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. november 19.


hirdetés

Gáspár Ildikó előtt nem zárták le a határokat. Ő ugyanúgy utazik most is Európában, mint korábban. A kamionosok nélkül megállna az élet.

„Áruszállítókra a koronajárvány alatt is szükség van, ez az első hullámban kiderült, úgyhogy mi megyünk folyamatosan” – meséli, miközben épp Ausztriában utazik.

Két éve úton van hétfőtől péntekig, ilyenkor mindössze két négyzetméter az otthona.

„A kamionban élek, de én ezt nagyon szeretem, mindenem megvan, ami kell.

Amikor új helyen kezdek, olyan autót kérek, amiben nem cigiztek, alaposan kitakarítom és berendezem. Két ágy van, egy felül, egy alul, alatta hűtő és két szekrény. A tető alatt van még 3 fiók is papíroknak, ruháknak és a mosakodó felszerelésnek. Már tudom, hol a legjobb zuhanyozni. Ott állok meg, ahol akarok, ez a szabadság.”

hirdetés

Ilyen szép helyeken öröm vezetni

A legújabb otthona egy DAF lett. Ez más mint, a korábbi volt.

„Nagyobb, barátibb a fülkéje, de lassúbb, lomhább. A réginek olyan váltója volt, hogy sosem kérdezett vissza. Volt már ilyenem, meg kell szokni.”

Körülbelül egy hónapja dolgozik egy ausztriai székhelyű magyar cégnél, eddigi legjobb fizetése mellett az is pozitívum, hogy önkihordós a kocsija, így a vezetésen kívül kevesebbet kell dolgoznia.

„Ennek csak a tetejéről kell eltekerni a ponyvát, a korábbiaknál az oldaláról is. Negyedannyi munka ez nekem, bár a korábbit is megoldottam.”

A hétvégéket mindig otthon tölti. A zalaegerszegi lány az anyukájánál él Körmenden. A családot sokszor munka közben sem kell nélkülöznie, mindkét öccse és szüleik is utaztak már vele kísérőként. A tíz éves testvérének még kicsit hosszú az 5 nap, ő pihenőt kért a következő útig, a 15 éves csak iskolaszünetre vár, hogy elkísérje nővérét. Apjára két évig várt, míg elvihette magával.

„Anyunak időre van szüksége, de, amikor van, akkor jön velem. Nem csoda, ő is kamionos akart lenni, csak annak idején jöttem én és így lemondott a tervéről.”

Anya és lánya másban is hasonlítanak. Mindketten imádnak motorozni. Ildikó azonban ezt is csak akkor tudta meg, amikor kiderült, hogy ő is nagymotorra ült.

Anyukája nem azt válaszolta, hogy inkább ne, mert féltelek, megmondta, hogy neki is van motoros jogosítványa.

Bő húsz évig nem használta, amíg nem ment túrázni a lányáékkal.

Elvált édesapja már kevésbé boldog a motorozástól, ő a robogót tartja biztonságosnak. A kamionozással neki sincs gondja, úgy látja, az munka.

„Szerintem inkább hobbi. Sosem fogsz dolgozni, ha azt csinálod, amit szeretsz. Én így vagyok.”

Az első barátja vezette a motorok és a kamionok felé. Odaadta a sajátját, és Ildikó nem ijedt meg.

"Nem volt bennem semmilyen félelem. Nekem ez nem nehéz, egyszerűen élvezem.”

Kevés ilyen ember van, de amit kap, azt elvezeti.

A kamionos vizsgán nem volt több lány, csak ő. Vele bátorították a többieket, az oktató azt mondta, ha ő betolat mindenhova, akkor mindenkinek be kell. Negyvenen indultak, de csak a fele kapott jogosítványt és csak öten dolgoznak teherfuvarozóként.

Édesanyja is kedveli a motort és kamionokat

Ő rögtön munkába állt. Több cégnél dolgozott már. Volt, amit azért hagyott ott, mert nem kapott kamiont, a felettese félt, hogy összetöri. Olyan hely is akadt, ahol a defektet is levonták a fizetéséből.

Bár a mostani fizetése közeledik ahhoz, amit nagyon szeretne, de nem is 8 órát dolgozik.

"Napi 13-15 óra a munka hétfőtől péntekig, a fennmaradó időben pedig többnyire a kocsiban pihenek, filmet nézek, telefonálok. Nagy barangolásokra nem megyek idegen helyeken egyedül, a legnagyobb biztonságban az autóban vagyok”

- magyarázza, milyen az élete az európai utakon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ZZ_4980-1-2.jpg

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a test már az első perctől fogva tiltakozik – interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnokkal

Ő az egyetlen ember a világon, aki két alkalommal is teljesítette a 20-szoros Ironmant. 43 éves volt, amikor 2008-ban elkezdett sportolni, ma az egyik legismertebb magyar triatlonista, nevét Mexikótól Svájcon át az USA-ig mindenhol ismerik, Racemachine a beceneve.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Csak az extrém kihívások érdeklik, saját magát edzi és motiválja. Szőnyi Ferenc minden versenyén a teljesítőképességének határait súrolja és úgy tűnik, 56 évesen is megállíthatatlan.

Egy hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetéseken vesz részt, legtöbbünknek egynapi edzésprogramja is bőven megerőltető lenne.

Eddigi pályafutása során 173 Ironmant teljesített, csak a tavalyi versenyein 2000 km-t futott. Edzésprogramja körülbelül ötször annyi, mit a versenyeken megtett távok.

Ugyan a vírushelyzet miatt idén le kellett mondania a versenyekről, Szőnyi Ferenc minden nap a jövőbeli új kihívásokra készül. A BioTechUSA által támogatott triatlonista kemény és következetes edzésekkel, tudatos étkezéssel és étrendkiegészítőkkel készül a jövő évi versenyszezonra.

43 évesen kezdtem el sportolni és ez az egész életemet megváltoztatta, életformámmá vált. A sport rengeteget adott mentálisan és fizikálisan is, általa lettem igazi életszerető ember: erős, kitartó, fegyelmezett, szorgalmas és progresszív – avatott be minket Szőnyi életformájával kapcsolatos gondolataiba. A hétköznapokban nem követ speciális diétát, ám testét folyamatosan karban tartja és az edzések között figyel a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre is, emellett pedig rendszeresen szed étrend-kiegészítőket.

hirdetés

Egész évben a BioTechUSA étrend-kiegészítőit használom, ezek végigkísérnek a versenyek előtti felkészülési időszakban és a megmérettetések közben is. Zab shake-kel indul a napjaim többsége, aztán pedig további termékekkel folytatódik. C-vitamin, multivitamin, koenzim, L-karnitin és végül Arthro Guard italpor kerül a poharamba reggelente. 2500-3000 kalóriát viszek be egy nap, igyekszem minőségi, tápanyagokban gazdag, de szénhidrátokban szegény ételeket fogyasztani. Kerülöm a vöröshúsokat és zsírokat, törekszem rá, hogy magas fehérjetartalmú ételeket válasszak, amiket szezonális, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel egészítek ki.

A vírushelyzet Szőnyi 2020-as versenyterveit is befolyásolta, az egész szezont újra kellett terveznie, de nem csügged. Mindig van újabb nagyszabású terve és számára a versenyek továbbra is ugyanarról szólnak: rájönni, hogy hol van a teljesítőképességének a határa vagy létezik-e egyáltalán.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szoboszlai-dominik-legszebb-gol.jpg

Szoboszlai Dominiké az Eb-pótselejtezők legszebb gólja

A Salzburg középpályása a 92. percben egy távoli lapos lövéssel döntötte el az Izland elleni, 2-1-es magyar győzelmet hozó mérkőzést a Puskás Arénában.
MTI, Címkép: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. november 19.


hirdetés

A szurkolók Szoboszlai Dominik Európa-bajnoki kijutást érő gólját választották meg a legszebbnek a múlt csütörtöki labdarúgó pótselejtezőn esett találatok közül.

A Salzburg középpályása a 92. percben egy távoli lapos lövéssel döntötte el az Izland elleni, 2-1-es magyar győzelmet hozó mérkőzést a Puskás Arénában.

Az európai szövetség közösségi oldala szerint a voksoláson még Goran Pandev (Észak-Macedónia), Michal Duris (Szlovákia) és Ryan Christie (Skócia) találataira lehetett szavazni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!