hirdetés
somogyvaridani.jpg

Gabonapehelyben találta az első zeneszerkesztőjét, ma ő az egyik legmenőbb magyar producer

Somogyvári Dániel teljesen egyedül tanulta ki a szakmát, 27 évesen a legnagyobb nevekkel dolgozik, és szinte minden munkája több százezres, sőt milliós nézettséget ér el.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. április 02.


hirdetés

Ő hangszerelte és keverte Pápai Joci idei eurovíziós slágerét, de rendszeresen együtt dolgozik Caramellel, a Follow the Flow-val, a Red Bull Pilvakerrel, a Jetlaggel, ByeAlexszel és a Biebersszel is. A tavalyi X-Faktor során a USNK és a Stolen Beat minden dalában közreműködött.

Ezek csak a legfőbb referenciái Somogyvári Dánielnek, aki fokozatosan építkezve jutott oda, hogy ma már kapkodnak utána az előadók: összes megkeresésének alig egyötödét tudja elvállalni.

Arról is mesélt, mi kell ahhoz szerinte, hogy valamiből sláger legyen, és zavarja-e, hogy sikerei ellenére a nevét csak alig ismerik a szakmai berkeken kívül.

– Akkor döntöttem el, hogy interjúzni szeretnék veled, miután már heti szinten többször jöttek szembe velem százezres, sőt akár milliós nézettségű dalok, amikhez mind közöd volt. Te hogyan éled meg, hogy ilyen népszerű előadókkal dolgozhatsz?

– Számomra ez azért sem akkora dolog, mert az egész egy lassú folyamat eredménye. A mai napig úgy állok a zenéléshez, mint amikor elkezdtem: mintha egy gimis buli lenne. Amikor híres emberek látogatnak meg személyesen, és kérnek fel közös munkára, onnantól ugyanolyanok számomra, mint te vagy én. Teljesen adott a közvetlenség, úgy kezeljük egymást, akár a régi haverok. Emiatt az egésznek a munkajellege másodlagos, inkább szenvedélynek mondanám.

hirdetés

– Mesélj kicsit a kezdetekről: hogy indult az egész?

– Először gitározni kezdtem, majd 10-11 évesen egy gabonapehelyben találtam egy CD-t, rajta egy zeneszerkesztő programmal. Valami borzasztóan amatőr cucc volt, de megfogott.

Teljesen magamtól egyre jobban elmélyedtem a témában, megtanultam sávokat rögzíteni és keverni. Hivatalos iskolába sosem jártam, mindent tudást internetes fórumokról, illetve később a YouTube-ról szedtem.

Beszereztem pár egyszerű virtuális szintetizátort, és azzal szórakoztam, hogy kinéztem magamnak egy hangot az épp aktuális dalban, amit hallgattam, és ezt megpróbáltam reprodukálni. Addig csavargattam a potmétereket, amíg sikerült, közben pedig folyamatosan jegyzeteltem, melyik mire való. Apámék egy idő után ki is raktak a nyári konyhába, mert nem tudták elviselni a folyamatos zajongást. (nevet)

– Mi volt az első profi melód?

– Először Szekeres András kért meg, hogy a Junkies akkor készülő lemezére tegyek elektronikát. Mindkettőnknek a Keleti Blokkban volt a próbaterem-stúdiónk, összefutottunk a folyosón, és egyik este bejött meghallgatni, mit csinálok. Addig csak nagyon amatőr punkzenekaroknak vettem fel dalokat, ebből próbáltam eléldegélni, némi session-zenészkedéssel kiegészítve.

A Junkies után a szerzői lemezét is együtt raktuk össze, sőt egy ideig basszusgitároztam is nála. Nagyon sokat köszönhetek neki, gyakorlatilag ő indított el ezen a pályán. A hiperkarma harmadik lemeze volt a következő nagyszabású munkám, majd szép lassan jöttek a megbízások. Sosem reklámoztam magam, szájról szájra terjedt a hírem.

– Mekkora most a várólistád? Ha valaki teljesen ismeretlenül megkeres, milyen esélyei vannak?

– A mai napig rengeteg megkeresést kapok, aminek egyrészt örülök, de már kialakult egy annyira fix ügyfélköröm, hogy ritkán vállalok be újabb projekteket. Persze, ha van valami érdekes vagy új, az mindig érdekel.

Általában az eurovíziós jelentkezési időszakban találnak meg legtöbben. Komolyan, olyan arcok nyomozták ki valahogy a számom legutóbb is, hogy a nagy részénél azt hittem, telefonbetyárkodás.

Például felhív valaki vasárnap éjfélkor azzal, hogy „ugye nem rosszkor?” Én meg nyilván felveszem, hiszen mire gondolsz, ha ilyenkor csörög a telefonod? Minimum arra, hogy kórházba került egy családtagod, különben miért keresnének... Hát, nem talált.

De volt olyan is, hogy veréssel fenyegettek meg, ha nem vállalom a melót. Ezen már tényleg csak kínomban tudok röhögni.

– Hogyan foglalnád össze a te feladatodat? Mit adsz hozzá egy dalhoz producerként?

– Mindenki esetében más a folyamat. Caramel például azt csinálja, hogy zongorán megírja a dalt, elhozza nekem a stúdióba, én pedig meghangszerelem az ötleteit figyelembe véve. De olyan is van, hogy teljesen rám bízzák az egészet, csak egy zongorasávot kapok további instrukciók nélkül. Máskor megírom az alapot, majd ahhoz teszik hozzá az énekdallamot és a szöveget. Utóbbi kettőt én annyira nem szoktam csinálni, inkább az alap megírásából és a hangszerelésből veszem ki a részem.

– ByeAlexszel honnan az ismeretség?

– Először a kiadója kért meg, hogy csináljak egy remixet az egyik dalára. Ez nagyon tetszett neki, ezért utána is megmaradt a munkakapcsolat: éneket vettem fel, kevertem, hangszereltem. A saját zenekara után pedig a tavalyi X-Faktor alatt bejött a képbe a USNK, a Stolen Beat és Tamáska Gabi, rengeteget melóztam a műsorban.

Itt eléggé összebarátkoztunk, mivel gyakorlatilag napi kapcsolatban voltunk. Így amikor nemrég kitalálta, hogy más tehetséges rappereket is szeretne támogatni egy saját tehetségkutatón keresztül, ehhez is engem kért fel közreműködőnek.

Ha érdekel a folytatás, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
fokep.jpg

Hol Michelin-csillagos étteremben, hol meztelen testen készíti a tányérdesszerteket

Molnár Molli egy extravagáns cukrász, aki hamar végigjárta a szakmai ranglétrát. Szemkápráztatóan morbid finomságaira a legnívósabb éttermek és fétispartik egyaránt igényt tartanak.
Tóth Noémi interjúja - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Nehéz nem felfigyelni erre a magas, csinos lányra, aki ráadásul az öltözködésével is tesz róla, hogy minden szem rá szegeződjön. Molnár Mollit a goth-metal szubkultúrából ismerem, és amikor kiderült, egy elhivatott, tehetséges cukrászról van szó – aki ráadásul nem akármilyen területeken szokott alkotni –, feltétlenül ki kellett faggatnom.

– Hogyan és mikor csöppentél bele a cukrászat világába?

– Gimnazista koromban először orvosira készültem, pszichiáternek. Nővérem abban az időben tanult szintén orvosnak, és látva ezt a folyamatot, úgy döntöttem fél évvel az érettségi előtt, hogy nem szeretnék 30 éves koromig tanulni, hanem inkább csinálnék valami olyasmit, aminek kézzelfogható eredménye is van, belátható időn belül. Arra már nem emlékszem pontosan, hogyan is ugrott be épp a cukrászat, mint ötlet, de az biztos, hogy egészen kisgyerekkorom óta szerettem a konyhában segíteni, sütni-főzni.

– Hogyhogy pont a bonbonokra és tányérdesszertekre specializálódtál?

– A bonbonozást a cukrászképzésem közben szerettem meg. Akkor annyira magával ragadott a csokoládéval való foglalkozás, hogy karácsonyra mindenki bonbont kapott tőlem, úgy 200 darabot gyártottam le itthon. Azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom bonbonokat készíteni.

hirdetés

Sokan nehéznek gondolják a csokizást, de szerintem mindössze annyi a titka – a sok gyakorláson túl –, hogy az ember elfogadja, hogy a csokoládénak önálló „akarata” van, és ezt alázattal kezelje, onnantól sima ügy.

A tányérdesszertekről nem igazán tanultunk sokat az iskolában, akkor még nem figyeltem fel erre a területre. Majd az iskola végeztével elkezdtem Kocsis Zsolttal, a mentorommal dolgozni, aki pont ezen a vonalon mozgott, így én is átvettem tőle. Hamar beleszerettem, és onnantól elképzelni sem tudtam volna mást magamnak.

– Fiatal korod ellenére hamar felküzdötted magadat a gasztronómiai ranglétrán: a legnívósabb éttermekben dolgozol, illetve tartottál már fine dining tányérdesszert-kurzust is Fehér Judit győri mestercukrásszal együtt. Mesélnél kicsit a szakmai előmeneteledről, hogy hol tanultál és dolgoztál eddig?

– Említettem a mentoromat, Zsoltot. Neki köszönhetem, hogy ott tartok szakmailag, ahol. Érettségi után egy OKJ-s képzést kezdtem el a Gödöllői Szakképző Magániskolában. Remek választás volt! A két tanév közötti nyáron sikerült kijutnom négy hónapra Ciprusra dolgozni. Sajnos azóta az iskola már megszűnt, de én nagyon örülök, hogy nekem még sikerült ott tanulnom.

A második évben egyszer csak Zsolt bejött hozzánk az osztályba, és mondta, hogy keres maga mellé egy tanulót, valakit, aki szívesen dolgozna vele külföldön. Három másik osztálytársammal együtt én is felkaptam a fejem a lehetőségre, végül Zsolt engem választott.

A képzésem lezárulása után egyből mentem is ki Mallorcára, ott kezdtük meg a mentorommal a közös munkát. Három éven keresztül dolgoztunk együtt Európa-szerte (Mallorca, Írország, Ausztria, Málta, Németország) a legelegánsabb hotelekben, valamint fine dining éttermekben. Ezalatt a 3 év alatt többet tudtam tanulni, mint más 6-8 év alatt.

Sajnos a mi szakmánkban is még mindig jellemző a szakmai irigység. Emiatt egyedül nagyon nehezen tud fejlődni bárki, mert sokan nem hajlandóak tanítani a kezdőket. Nekem ezért volt nagy mázlim Zsolttal, mert ő kifejezetten tanítani akart. Mikor pedig már volt némi tapasztalatom, akkor hagyott kibontakozni: ha kitaláltam egy új desszertet, azt meg is csinálhattam, kísérletezhettem új dolgokkal, és teljesen szabad kezet kaptam. Egyenlő félként kezelt, nekem is volt beleszólásom a munkába, hogy miket csináljunk.

– A csoki-szignód egy pókháló, és lehet tudni rólad, hogy a sötét zenék iránt vonzódsz, bár az öltözködésed eleve árulkodó. Hogyan fogadta a szakma és a vendégkör, hogy bevonod a szakmádba a hobbidat is?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
rabeya.jpg

Elvégezték a koponyarekonstrukciós műtétet a magyar orvosok a szétválasztott bangladesi ikerpár egyikén

Bangladesben operálták meg Rabeyát.
MTI - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

A nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte. A család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel.

Rabeya a műtét előtt aktív volt, sokat tanult, beszélt és játszott. Jelenleg állapota stabil, de később szövődmények lehetnek.

Az ikerpár másik tagjának, Rukayának - aki a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzést kapott - az állapota a vártnál jobb. A rehabilitációja szintén magyar vezetéssel történik. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog, de beszélni nem tud.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, ezeket Dakkában Pataki Gergely vezetésével fogja végezni az alapítvány.

hirdetés

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kapus2.jpg

Rekorder a 20 diplomás magyar férfi: legutóbb horgászvizsgát tett, de sminkelni is tud

„A tizenötödik diplomáig igazából nem is éreztem, hogy ez valami rekord, vagy valami különlegesség lenne, de azóta is hajt a tudásvágy” – mondja Kapus Krisztián, aki nemrég vehette át huszadik oklevelét.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

Egyértelmű, hogy az első kérdésünk az volt hozzá, mi motiválta őt és egyáltalán miért végzett el húsz különböző felsőfokú képzést.

Kapus Krisztián: Kicsi gyerekkorom óta hajt a tudásszomj. Én már általános iskolában és középiskolában is a könyvtárban éreztem leginkább otthon magam. Piarista középiskolába jártam, ahol piarista szerzetesek tanítottak, és ez rengeteg inspirációt adott, hogy soha, egy percig ne enyhüljön bennem a kíváncsiság.

Hatodikos voltam, amikor versem jelent meg, tagja voltam a nyolcvanas években oly népszerű kincskeresők csapatának. Felnőttként pedig bármi, ami felkeltette az érdeklődésemet arra sarkalt, tudjak meg még többet róla. És ha befejeztem egy iskolát, addigra már újabb és újabb tudományok is izgatták a fantáziámat.

– Amikor bemutatkozol, mit mondasz magadról egy ismeretlen társaságban? Kicsoda Kapus Krisztián, ha egy hivatást is oda kell biggyesztened a neved mögé?

– Talán pedagógusnak vagy ifjúsági közösségszervezőnek titulálnám magam.

hirdetés

A pedagógus szó számomra azt jelenti: nem tantárgyakat tanítok, inkább embereket nevelek.

A legtöbb időmet fiatalokkal töltöm, táborokat szervezek, rádióztunk, újságot írtunk. Elvégeztem egy ifjúsági szakértői képzést is, de ilyen nagy szavakat, mint szakértő, inkább nem használnék.

– A mai fiatalok egy fura évezred első éveiben vannak, amikor érezzük, a régimódi iskolatípusok, a maradibb berögzülések helyett muszáj nyitni az új felé. Amikor már nyelvet nem a szótárfüzet bemagolásával tanulunk, amikor a tananyagról beszélgetni, azt tovább kutatni a kihívás, és nem visszaadni szóról szóra azt, amit a tankönyvek írnak. Mit tudnál mondani egy mai fiatalnak arról, hogyan is kell tanulni? Hiszen tudjuk jól, ez az, amire a diákokat még nem tanították meg, és ez az idei év otthontanulásos időszakában markánsan meg is mutatkozott.

– A gyerekekben még zsigerből megvan az a tudásvágy, az az elemi erő, hogy majd ők megválthatják a világot. Ez az, amit nem szabad belőlük kiölni. Fel kell kelteni az érdeklődést és hagyni kell őket, hogy kutakodjanak a témában, hogy ki tudják fejezni önmagukat az adott témakörben és meg is tudják találni benne a saját motivációikat. Ha pedig megvan ez az alap érdeklődés, akkor az magával vonzza a vágyat, hogy még többet tudjanak.

– Mennyire menő az, ha valakinek van húsz diplomája? Értem ez alatt azt, hogy láttam, többen írnak a teljesítményed kapcsán negatív hozzászólásokat is.

– Igen, menetrendszerűen megérkezett a vélemény, miszerint én 28 éve az állam pénzén ingyenélősködöm, de meg kell nyugtatnom mindenkit: dolgozom és a tanulmányaimat emellett végzem.

Az sem igaz, miszerint egy sápatag, kocka, csúcsfejű lény lennék, aki közel három évtizede el sem hagyta az otthonát. Hovatovább három gyermekes családapa is vagyok, akinek az egyik lánya épp jogot tanul Szegeden.

– Hogyan fogadod ezeket a véleményeket?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-kislany-siker-ck.jpg

Lerajzolta a jövő autóját – egy magyar kislány is nyert a Rolls-Royce nemzetközi versenyén

A 11 éves Léna is megrajzolta, milyen lesz a jövő autója. Alkotása pedig a négy kategória közül az egyik legjobbja lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 12.


hirdetés

16 évesnél fiatalabb gyerekeknek hirdetett versenyt a Rolls-Royce. A Young Designer Competition néven futó versenyen a gyerekeknek a jövő autóját kellett lerajzolniuk. A pályázatra 80 országból összesen 5 ezer alkotás érkezett.

A szakmai zsűri 4 kategóriában hirdetett győztest,

a "FUN" nevű kategória nyertese pedig egy 11 éves magyar kislány lett.

Léna egy igazán különleges autót tervezett.

A nyertes műveket, így Lénáét, és további három, külön elismeréssel díjazott alkotást is a Rolls-Royce Design Team csodálatos, digitális illusztrációként is elkészítette. A csapat ugyanazokkal a szoftverekkel és folyamatokkal dolgozott, amelyekkel a valódi Rolls-Royce-ok tervein is szoktak.

hirdetés

A Kínából, Japánból, Franciaországból és Magyarországról származó nyertesek pedig a közeljövőben egy sofőrös Rolls-Royce luxusautóval mehetnek majd iskolába a legjobb barátjuk társaságában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!