hirdetés
nyito-3.jpg

Solt: pálinkával, kemencében frissen sütött tejfölös lángossal, fehérborral várnak, miniskanzen és lovasbemutató a fő attrakció

Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 12.


hirdetés

A műsor végén a bátrabb vendégel felülhettek a lovakra egy kis poroszkálásra.

A tanyát 1999 óta apa és fia, Nagy Sándor és Péter vezeti. Az volt az elképzelésük, hogy az idelátogatóknak megmutassák, milyen a kiskun emberek élete, hogy teltek régen a hétköznapok, és mit csináltak az ünnepeken. A programokat is ehhez válogatták össze: a lovaskocsival elviszik a vendégeket a környék szőlőibe, bejárják a környező, szépen rendben tartott vidéket, a település utcáit. A gasztronómiában is a helyi alapanyagokból készült ételeket, italokat, ízeket kínálják.

Azt vallják, hogy bár sokfelé van hasonló tanya, Révbérpuszta mégis különleges. Hiszen a Duna közelében van, így hajóval is elérhető (mi szárnyashajóval jöttünk-mentünk, az vízi út is nagyon szép volt). De autóval is közel van, a sztrádától csak tíz perc. De leginkább a családias vendéglátás a fő vonzerejük, itt szinte mindent szabad, lehet nézelődni, beszélgetni a lovasokkal, csikósokkal is.

Arra törekednek, hogy az eredeti környezetet megtartsák, miközben gondolnak a mozgássérültekre is, számukra akadálymentesített mosdót is kialakítottak.

A lovasbemutatók mellett rendszeresen szerveznek ünnepi programokat, ilyenkor van pónifogathajtó verseny, harci bemutató, zenés, táncos műsorok, bál, íjászkodás, kirakodóvásár is.

Szállás is található a tanyán, de a közelben is. Érdemes a vidéket is felfedezni, hiszen

Solt környéke remek kirándulóhely,

inkább sík, kissé lankás dombokkal, erdőkkel, gyümölcsösökkel.

Pünkösdkor Révbérpusztán egy különleges attrakciót is bemutattak. Tóth Lajos több hónapos készülődés után megkísérelte megdönteni az eddigi rekordot, és a Puszta 20-szal új Guinness-rekordot ért el. Ehhez igen jó lovasnak kell lenni, sokat kell gyakorolni, és a lovaknak is közösen kell dolgozni a sikerért.

VIDEÓ: A Puszta 20 Guiness-rekord kísérletről

Honfoglalástól napjainkig

Solt környékét a honfoglaló magyarok is kinézték maguknak. Ezt a területet Árpád fejedelem foglalta el, és halála után fiának, Soltnak – a település névadójának – volt a szálláshelye.

Először a 14. század végén említették városként, majd a török időkben itt is csökkent a lakosság száma, újra falu lett. A 18. század elején kapta vissza rangját, mint fontos dunai átkelőhely.

Akkoriban így írtak róla:

"Magyar Mezőváros Pest Várm. a’ tőle nevezett járásban, földes Ura Bosnyák Uraság, lakosai reformátusok, fekszik D. Vecséhez, ’s Hartához is 1 1/2 mértföldnyire; határja 3 nyomásbéli, földgye térséges, tiszta búzát, kétszerest, árpát, zabot, szénát terem, szőleje a’ Duna felé szép hegyen van, ’s meglehetős veres bort terem; nádgya elég van, ’s a’ szőlők között szép erdeje, bővelkedik borral, náddal, gabonával, ’s külömbféle marhákat, és lovakat is szép számmal nevelnek, gyümöltsöt bőven terem, házaikat kézi munkával tsináltt dombokra építik az áradások ellen; nevezetes jó pintzék találkoznak itten."

(Vályi András: Magyar országnak leírása, 1796–1799)

Városi címét végül 1997-ben kapta újra vissza.

Az Aranykulcs legendája

Solthoz egy érdekes legenda is kapcsolódik. Eszerint IV. Béla a tatárok elől menekülve itt kapott segítséget. A helyiek elbújtatták őt a mocsaras vidéken. Ennek emlékére két aranykulcsot adott, melyeket a templom tornyában őriztek. Ám egy villámcsapás miatt az épület leégett, a kulcsok megolvadtak és eltűntek. Bizonyíték ugyan nincs a történetre, de a település címere ma is őrzi ezt a jelképet.

A környéken számos régészeti kutatást végeztek, ahol a bronzkorból, a honfoglalás idejéből is találtak tárgyi emlékeket, sírokat, településnyomokat.

Látnivalók

Solton is bőven akad látnivaló, Például az 1826-ban, késő klasszicista stílusban épült Vécsey-kastély. I. Ferenc császár adományozta Vécsey Ágoston grófnak, akinek egyik fiát, Vécsey Károly tábornokot az 1838/49-es szabadságharc után a 13 aradi vértanú közül utolsónak végeztek ki.

A város Mária Neve tiszteletére felszentelt templomot és a parkját nemrég újították fel.

Református templomának építéséhez a Tétel-halomról idehordott római köveket is felhasználták.

A Pincemúzeumot 1980-ban alapították, és a népi műemlékké nyilvánított berendezett pinceépületben szőlészeti- és borászati eszközöket mutatnak be, köztük a legértékesebb a 12 szőlőprésből álló gyűjtemény.

A 600–700 pincéből álló Meleg-hegyi pincefalu 2001 óta élvez védettséget.

Szent László tér és a hozzá kapcsolódó szabadtéri Árpád-kori témaparkban is érdemes elsétálni.

Solton állt a híressé vált Rádióadó.

Itt épült fel Magyarország első vasbeton hídja, amely országos műszaki emlék címet kapott.

A Révbéri lovascentrumban családi programokat, lovasbemutatókat lehet látni.

A Teleki Sándor-kastélyban ma étterem és szálloda működik.

Solt határában található a Natura 2000 európai ökológiai hálózathoz tartozó, kiemelt jelentőségű terület is, ahol európai jelentőségű fajok és élőhelyek találhatók, és a közönséges ürgék kedvelt lakóhelye is. Kiemelkedően fontos az itt kialakult szikes tavak rendszere, amely a Duna-Tisza közének legnagyobb tóláncolata.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
travellina-cim.jpg

10 csodás kirándulóhely Pest megyében, aminek láttán nem fog hiányozni a külföldi utazás

Főzzünk abból, amink van! Nemhogy az országot, de még a főváros környékét sem kell elhagyni ahhoz, hogy rejtett kincseket találj. Travellina cikke.
Szöveg és fotók: Kisgyörgy Éva (Travellina) - szmo.hu
2020. június 25.


hirdetés

„Hogy bírod utazás nélkül?” - szegezi nekem a kérdés szinte minden barátom, miközben sajnálkozó tekintettel és kérdően néznek rám. „Neked most biztos nehéz lehet...” - teszik hozzá részvéttel a hangjukban, mert megszokták, hogy az én életem elsősorban a világjárásról szól.

Ilyenkor én csodálkozva és értetlenül állok – több okból is.

Egyrészt nem nekem nehéz. Nehéz most azoknak, akik elveszítették a munkájukat és nincs tartalékuk. Nehéz a frontvonalban dolgozó orvosoknak, nővéreknek. Nehéz azoknak, akiknek egyszerre kell home office-ban otthon dolgozni, miközben időt kell találni a gyerekek tanítására, a kisebbek szórakoztatására, no meg az egész családra főzni, takarítani.

Nehéz azoknak, akik segítség nélkül maradtak és idős, beteg rokont kell ellátniuk. Nehéz minden bántalmazó, vagy épp csak rossz kapcsolatban élőnek összezárva lenni a párjával. Nehéz mindenkinek, aki nem tudja eldönteni, melyik a rosszabb: ha nem látogatja az idős szüleit vagy ha kockáztatja, hogy megfertőzi őket. Tudom, hogy normális időkben mindenkinek a saját kis baja a probléma (nekem is), de most nem lehet senki annyira szűklátókörű, hogy azon hisztizzen, pár hónapig nem lehet külföldre utazni.

A kérdést azért se értem, mert nem csak a külföldi utazás az utazás. Bár bejártam 138 országot, én ugyanúgy szeretem itthon is felkutatni a legizgalmasabb látnivalókat, részben feltúrva az internetet, részben pedig csak úgy véletlenszerűen ráakadva, miközben barangolok az országban. Hét éve nekiveselkedtem és módszeresen körbejárom a megyéket, dokumentálva a weblapom (travellina.hu) Magyarország fülén a sok érdekességet, amit találok.

hirdetés

Szigetszentmiklós, úszóláp

Oké, belátom, szebb a Grand Canyon pereméről nézni a naplementét, mint egy pipacsos mezőn, de ez tipikusan a félig üres vagy tele pohár esete. Én soha nem tudnék azon keseregni, mi NINCS, amikor annyi klassz dolog VAN.

A felesleges nekibúsulás csak elvesztegetett idő, amit élménygyűjtésre is ki lehet használni. Ilyenkor annak örülök, hogy megtehetem, hogy kimegyek arra a pipacsos mezőre és belefeledkezem, milyen csodálatos.

Az utazás nem a híres helyek kipipálása, hanem az úton levés, a felfedezés, a rácsodálkozás öröme. Ezt itthon is lehet gyakorolni, úgyhogy most főzzünk abból, amink van :-)

Ugyanúgy, ahogy a világot járva nem érdemes az unalomig ismert helyszíneken a tömeggel toporogni, itthon is érdemes kicsit elrugaszkodni a legismertebb célpontoktól. Pest megyében nem csak Szentendrére vagy Visegrádra lehet kirándulni, hanem több tucat más városba – vagy amíg a múzeumok, kastélyok nem nyitnak ki, nagyokat sétálhatunk az erdőkben.

A kijárási korlátozások első heteiben csak amolyan egészségügyi sétákra merészkedtem ki, körbejárva néhány háztömböt a környékünkön. Minden nap rácsodálkoztam, ahogy virágba borultak a fák, ismertem már minden errefelé élő kutyát és cicát, és ha megláttam egy csigát, úgy megörültem a látványnak, mintha legalábbis egy oroszlán bukkant volna fel.

Pilisszentiván, Jági-tanösvény

Aztán ahogy lazultak a szabályok, egyre nagyobb kirándulásokat tettem. Mivel szabadúszóként dolgozom, megtehettem, hogy hétköznap kiránduljak, így szinte soha nem találkoztam más túrázókkal.

Először Pest megyét térképeztem fel alaposan és magam is meglepődtem, mennyi csodálatos hely van a környékemen, melyekről korábban maximum csak hírből hallottam, pedig egy, vagy maximum másfél órás vezetéssel elérhetőek.

Ráakadtam néhány különleges múzeumra is, melyek még sajnos zárva vannak, de mihelyst lehet, ezeket is felkeresem. Izgalmasan hangzik például a Dobmúzeum Cegléden, de amíg nem olvastam alaposabban utána, mi van a közelben, azt se tudtam, hogy létezik André Kertész múzeum Szigetbecsén.

Addig is, szorgalmasan jártam az erdőket-mezőket és íme, a tíz kedvenc kirándulótippem:

1. A Ráckevei Duna-ág különleges természeti látnivalója az úszóláp, amelynek fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. Ha autóval jövünk, a kocsit a Duna parton, a Horgász utca és a Kisfaludy köz kereszteződésétől nem messze lévő nagy parkolóban lehet hagyni és innen indul egy 700 méter hosszú tanösvény. A parkolónál játszótér várja a gyerkőcöket, az úton kis fahidak a szelfihuszárokat és szelfikirálynőket és padok a romantikus környezetben pihenni vágyókat. Elég rövid a sétaút, de ha valaki ennyitől is megéhezik, van lángos a parkolóban!

2. Érd-Ófalu kevésbé ismert, de izgalmas kirándulóhelye a Duna mentén húzódó erdős Beliczay-sziget, ami elnevezésével ellentétben ma már nem sziget. Valaha a szigetet egy vékony Duna-ág választotta el a szárazföldtől, de idővel ezt lecsapolták, így egy félkör alakú lápos terület alakult ki. A romantikus, vadregényes folyópartot egy ösvényen könnyedén végigjárhatjuk. Parkolni az egykori Thermal Hotel Ligetnél lehet.

Solymár, Jegenye-völgy

3. Solymáron fekszik a Jegenye-völgy, amely kedvelt kirándulási célpont, különös tekintettel a vártól alig több mint egy kilométerre fekvő nagytisztásra, valamint az onnan kevesebb mint egy kilométerre fakadó Rózsika-forrásra. Az egész völgyet érdemes bejárni a város szélétől indulva. A Shell kútnál lehet lerakni az autót és az út túloldaláról indul a túra, melynek során egy kis vízeséssel is találkozhatunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
krk-12-1.jpg

Delfinles, kék tenger és nyugalom – az Adriánál élő magyarok szerint nyugodtan lehet menni nyaralni Horvátországba

Gabi és Sanyi évek óta él Krk-szigeten, elmesélték, milyen a helyzet a járvány után, mire számíthatnak azok, akik az Adriánál szeretnék eltölteni a szabadságukat.
Söptei Zsuzsanna, fotók: krk.tips - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Tombol a nyár, és aki teheti a nyaralást tervezi. A korábbi évek egyik legnépszerűbb célpontja a horvát tengerpart volt. Bár a határok megnyíltak és a karantén-kötelezettséget is eltörölték, mégis sokan bizonytalanok. Vannak, akik idén hazai pihenésben gondolkoznak, de egyre többen vágynak az Adriára is.

Mi a helyzet Horvátországban? Szabad-e, lehet-e tengerparti nyaralásra indulni?

Mi vár azokra, akik felkerekednek és az idei kánikulát is a vízparton hűsölve töltenék? Erről beszélgettünk egy igazi Adria-szakértővel, Oláh Sándorral. Évek óta él a Krk-szigeten feleségével együtt és fogadja a Magyarországról érkező vendégeket.

Beszélgetésünkkor is éppen egy hajón értük el. Egy kisebb csoportot vitt delfinlesre és sziget körüli kirándulásra. Az idő remek, a víz hihetetlenül kék, és akik vele tartottak, garantáltan jól szórakozhattak.

hirdetés

Sanyi elmondta, hogy a koronavírus-járvány Horvátországban sokkal kevesebb embert betegített meg, és a halottak száma is alacsonyabb volt az átlagnál. A járvány idején sem volt pánikhangulat, a szakemberek elmondták, mit kell tenni, az ott élők pedig betartották a szabályokat, ez pedig eredményes volt - véli.

Az utazási korlátozások feloldása óta valóban némi emelkedést jelentettek, de szinte minden esetben „behurcolt” betegséget találtak, azaz más országokból érkezők hozták magukkal a vírust. A hatóságok izolálják őket és a kontaktjaikat is.

Ugyanakkor megnyugtató, hogy Krk-szigeten a járvány idején sem volt beteg.

Jelenleg is egy esetről hallottak, aki szintén nem helyi volt, és karanténban van. A legfrissebb hírek szerint a betegszám az utóbbi napokban csökkent az országban. Ráadásul a főbb gócpontok a szigettől több száz kilométerre voltak, így teljes biztonságban érzik magukat.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt. A fertőzések száma múlt pénteken még elérte a 96-ot, ilyen magas számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban. A diagnosztizált betegek közül 91-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 934. A vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken. A horvát válságstáb bejelentette: fontolóra veszik, hogy Szlovéniához hasonlóan ismét gyülekezési korlátozásokat vezessenek be - írja az MTI.

Ők is tapasztalják, hogy a vírus kihat a turizmusra.

A sziget nagyobb településein is láthatóan kevesebb a turista, sokkal „szellősebbek” az utcák, éttermek, hajók is.

Amolyan „félgőzzel” működnek a korábban zsúfolt helyek. Így bőven megoldható a távolságtartás és a nyugalom is garantált.

Sanyiék beszámolója szerint a szigeten mindenhol kihelyeztek kézfertőtlenítőket, a hajóra szállás előtt, az étterembe vagy boltba belépés előtt lehet használni ezeket. Maszkot nem kötelező viselni, és csak pár emberen látni, leginkább a boltban. Azt is mesélte, hogy a frissen érkezők még az első napokban gyakrabban vesznek magukra szájmaszkot, ám hamarosan lekerül szinte mindenkiről. Hiszen van tér, szabad levegőn vannak, süt a nap, és az emberek rövid időn belül – a szigeti élet kissé elzártabb szeparáltsága miatt - biztonságban érzik magukat.

Az utazási kedv is nő, ez az utóbbi napokban egyre inkább érezhető.

Gabi már kora reggel a gépnél ül, telefonál, levelezik, és intézi a szép számmal érkező foglalásokat. Mikor eldöntötték, hogy a szigetre költöznek, és a turizmussal foglalkoznak, akkor is az volt a céljuk, hogy a magyar vendégeknek nyújtsanak a lehető legjobb szolgáltatást. Azóta is a hozzájuk érkezők legnagyobb része Magyarországról jön.

Aki egyszer megfordult náluk, ha teheti, visszatér. Jelentős számú „törzsvendégük” van, akik megszerették a helyet és Sanyiék barátságos, családias vendéglátását.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rtl-dominika.png

Dzsungelkaranténban él hónapok óta ez a magyar lány a világ egyik legszebb szigetén

Letícia még a járvány előtt önkéntesnek utazott ki a Dominikai Köztársaságba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

A világ egyik legszebb szigetének rabja lett a szombathelyi lány, aki hónapok óta dzsungelkaranténban él a Dominikai Köztársaságban. Letícia még a járvány előtt önkéntesnek utazott ki. A Fókusz riportjából az is kiderül, hogy milyen az élet most a paradicsomban és mikor jöhet haza?


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hobbitodu_hollandia_kulso_northfoto.jpg

Tökéletes hobbitodú épült, 25 ezer forintba kerül egy éjszakára egy holland kempingben

Egy négytagú család is kényelmesen elfér benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 24.


hirdetés

Amióta 2001-ben bemutatták A Gyűrűk Ura-filmtrilógia első részét, világszerte megszaporodtak a Zsákos Bilbó odújához hasonló hobbitházak. A domboldalba vájt alacsony belmagasságú, fabútorokkal berendezett hangulatos odúk közül az egyik legjobban sikerült Hollandiában található, alig 30 pernyi autóútra Amszterdamtól.

Ugyan a Geversduin kempingben épített odú nem olyan zegzugos, mint a filmben látott hobbitlak, de így is tökéletesen visszaadja a hangulatát.

Ezt a hobbitházat is egy domb oldalában alakították ki, a teteje gyeppel fedett, és az elsőre talán parányinak tűnő beltér ellenére egy négytagú család is kényelmesen elfér benne, olvasható a különleges szálláshelyekre specializálódott Host Unusual oldalán.

Az odúban padlófűtés gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, de tartozik a hangulatos építményhez saját WC, fürdőszoba, konyha és egy nappali is. Ráadásul a tökéletes hangulathoz a falra festett elf nyelven írt szövegek is hozzájárulnak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!