hirdetés
photo-of-laptop-near-plant-927629-1000x662.jpg

Sokkal többet facebookoztunk és rákaptunk az élő közvetítésekre a járványhelyzet alatt

Ez derül ki egy friss felmérésből, amely a járványhelyzet alatt kialakult Facebook-felhasználói szokásokat vizsgálta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

A járványhelyzet nagy nyertese a Facebook – a közösségi média-használatot tekintve mindenképp. A hírek, az élő közvetítések és a chat - ezek azok a funkciók, amikkel tarolt az elmúlt időszakban a Facebook.

Gyakrabban és többet facebookoztunk az elmúlt hetekben, mint a megelőző időszakban, és sok esetben a családi kapcsolattartást, a munkahelyi ügyeinket is a Facebookon intéztük.

Ez derül ki a Be Social közösségi média ügynökség legutóbbi felméréséből.

Több mint 4700-an töltötték ki a Be Social kérdőívét, amely a hamarosan nyilvánossá váló 2020-as Nagy Facebook Körkép kiegészítéseként az online térben vizsgálta a magyar Facebook-felhasználók járványhelyzetben kialakult szokásait. A járvány kezdete óta beérkezett válaszokat a még az év első heteiben rögzített Nagy Facebook Körkép 2020 eredményeivel vetették össze, így kiderülhetett, milyen hatással volt a magyarok közösségi média használatára a járvány időszaka.

Többet lógunk a közösségi oldalakon

hirdetés

Azt mondhatjuk, hogy minden közösségi médiafelületet többet és intenzívebben használtunk az elmúlt hónapokban, viszont az adatokból arra lehet következtetni, megváltozott, hogy milyen céllal keressük fel őket.

A kérdőív kitöltőinek 43,5%-a mondta azt, hogy többet van a Facebookon a járványhelyzet időszakában, mint korábban.

A YouTube-ot 34,54%-uk, az Instagramot 20,38%-uk használja többet.

A veszélyhelyzet egyértelmű nyertese Magyarországon, ahogy más piacokon is, a Facebook. A Facebook hivatalos blogján megjelent adatok szerint több mint 50 százalékkal nőtt a Facebook előtt töltött idő, főleg a csetelés miatt azokban az országokban, ahol a vírus miatt karantént vezettek be. Persze ez nem meglepő, hiszen a Facebook az a közösségi platform, amely egész működését a hírek és külső oldalra mutató hivatkozások megosztására, illetve a tematikus csoportokon belüli kommunikációra alapozza.

Más miatt megyünk fel a Facebookra, mint korábban

A Be Social felmérése szerint a magyar felhasználók között 4%-kal nőtt azok aránya, akik naponta többször is megnézik a Facebookot, és nőtt az aktivitások száma is, hiszen 6%-kal többen vannak azok, akik naponta akár többször is posztolnak. Szintén érdekes, hogy átalakult, miért is használják szívesen az emberek a Facebookot.

Míg ez év elején a válaszadók 58,2%-a használta a Facebookot hírforrásként, most azt látjuk, hogy idén tavasszal már 67%-uk kifejezetten a híreket figyelte az oldalon.

Év elején még az volt a Facebeook egyik legfőbb vonzereje, hogy az ismerősökről megtudhatunk mindenfélét (56,89%), mostanra ez a szempont kevésbé fontossá vált (48%). Ahogy nem meglepő módon a járványhelyzet alatt a Facebook események sem játszanak olyan fontos szerepet életünkben, mint néhány hónappal korábban – akkor még a válaszadók 58,2%-a jelölte meg ezt a lehetőséget a közösségi oldal egyik fő pozitívumaként, most pedig már csak 37%. Azok, akik otthonról dolgoztak az utóbbi hetekben lényegesen nagyobb arányban válaszolták azt, hogy a munkával kapcsolatos dolgaikat is a Facebookon intézik (28,65%).

A Live lett az új tévé

Vannak dolgok, amelyek épp a koronavírus iránti kíváncsiság és fokozott érdeklődés miatt kerültek előtérbe. Ilyen például az élő közvetítéshez való csatlakozás a Facebookon. Míg korábban csak a válaszadók 4,79%-a mondta azt, hogy gyakran szokott élő közvetítéshez csatlakozni, mostanra ez az arány 14%-ra nőtt. Ugyanígy jóval kevesebben vannak már azok, akik viszont még soha életükben nem láttak Facebook Live-ot: 38,14% helyett mindössze 24%.

A koronavírussal foglalkoztak az elmúlt hetekben sok esetben még a sztárok, ismert emberek is – a válaszolók többsége (62%-a) találkozott is olyan bejegyzéssel, amikor egy ismert ember tett közzé posztot vagy videót a járványhelyzettel kapcsolatban. Tóth Gabi, Kasza Tibi és Orbán Viktor posztjai maradtak különösen emlékezetesek a válaszadók számára.

Olyan is előfordult, hogy a koronavírussal kapcsolatban valótlan információval találkoztak a felhasználók – 35%-uk számolt be ilyenről.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy minden negyedik válaszoló úgy nyilatkozott, hogy nem biztos benne, hogy meg tudja állapítani, mi valótlan és mi nem azok közül az információk közül, amiket a Facebookon olvas. Aki felismeri a valótlan tartalmat, az is csak ritkán lép fel ellene: leginkább csak magukban szörnyülködnek (25%), esetleg nyomnak egy dühös fejű ikont (15%), de csak 100-ból heten jelentik a tartalmat a Facebooknak.

A vírus elleni védelem legfontosabb eszközeinek hirdetéseivel tele volt a Facebook, ám a válaszadók közül csak kevesen szánták rá magukat, hogy ezek hatására vásároljanak: 7%-uk vett így szájmaszkot, 3,6%-uk kézfertőtlenítőt. Ellenben csaknem minden 5. válaszadó (18%) vélte úgy, hogy többet vásárolt online a járványidőszakban, mint korábban.

A Facebooknak nem csak egy trükkje van

„A Facebook sikere megmutatta, hogy miért is hasznos, ha egy közösségi felület sokrétű funkciókat kínál a felhasználói számára” – értékelte a felmérést Joanelli Tamás, a Be Social ügyvezető-tulajdonosa, aki szerint a Facebook azért tudott jobban nőni, mint a konkurencia, mert elsőszámú hírforrássá tudott válni a magyar netezők számára.

Emellett a Facebook Live nemcsak a hírtévék szerepének jelentős részét vette át a nagy magyar hírportálok segítségével, de tulajdonképpen kiváltotta a közszolgálati televíziót is a hivatalos kormányzati kommunikációban.

„A Facebook Live platformon számtalan profi és amatőr beszélgetős műsor indult el a karanténidőszakban, ezzel olyan tartalmi pezsgés, sőt túlkínálat alakult ki a közösségi oldalon, ami akár csak egy éve is elképzelhetetlen lett volna” – tette hozzá Joanelli. Szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy a Facebook jelenlegi sikerében fontos tényező az is, hogy integrált, de teljes értékű chatapplikációt is kínál, miközben a konkurensek, a Snapchat, a Twitter, a Tiktok, vagy a cégen belüli ellenlábas, az Instagram, legfeljebb kiegészítő szolgáltatásként tekintenek erre a funkcióra.

„Bevált a Facebook most már szinte egyedülálló stratégiája, amely alapján nyitottak maradtak az internet más részei felé, ellentétben a többi konkurensükkel."

„Amíg kihívóik zárt rendszereket hoznak létre, amikben gyakran még egy külső hivatkozás, link megnyitása sem magától értetődő, addig a Facebook azzal tudott sikeres lenni a veszélyhelyzetben, hogy összegyűjti az internet legjavát, és így tulajdonképpen a böngészés kiindulópontjává válik” – összegezte a Facebook sikerét Joanelli Tamás.

A magyar Facebook felhasználói szokásokról készült legfrissebb felmérések mindez azonban csak egy apró szelete, a teljes Nagy Facebook Körkép 2020 eredményeit nyáron hozza majd nyilvánosságra a Be Social digitális ügynökség.

A felmérés 2020 áprilisában és májusában készült, online kérdőívvel, az eredmények nem reprezentatívak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kaleta-gabor-1.jpg

HVG: Kaleta Gábor ügyvédje kilép a szexuális abúzust átélt gyerekeket segítő egyesületből

Sokan érezték összeférhetetlennek az ügyvéd két tevékenységét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Mester Csaba, Kaleta Gábor ügyvédje kilép a Fehér Liliom Egyesületből - értesült a HVG.

Kaleta Gábor, volt perui nagykövet egy év börtönbüntetést kapott, 2,5 évre felfüggesztve, valamint 540 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, amiért 19 ezernél több pedofil képet tartott a számítógépén. Az ítélet azonban nem jogerős, mert Kaleta Gábor enyhítésért fellebbezett.

A Kaleta-ügyben az indulatokat tovább tüzelte az a tény, hogy a volt nagykövet ügyvédje, Mester Csaba épp egy olyan civil szervezetnek, a Fehér Liliom Egyesületnek a tagja, amely a szexuális abúzust átélt gyerekeket segíti. A HVG megtudta, Mester Csaba már bejelentette, hogy kilép onnan.

Az egyesület vezetője, Kugler Gyöngyi klinikai szakpszichológus a lapnak azt mondta, semmi kivetnivaló nincs abban, hogy az abuzált gyerekeket segítő alapítvány egyik munkatársa gyermekpornográfia miatti ügyben az elkövető védőjeként is eljár.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
maribor2.jpg

Nő a koronavírussal fertőzöttek száma több szomszédos országban

Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is romlik a mutató.
MTI/Fotó: Wikipédia/CC BY-SA 3.0 - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Közel a kétszeresével nőtt kedden az előző naphoz képest Horvátországban és Szlovéniában a napi új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok szerdai sajtótájékoztatóján.

Horvátországban a testület jelentése szerint kedden 92-vel nőtt az új fertőzöttek száma a hétfői 52-höz képest, elérve a 3953-at,

és nem történt haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, az elmúlt három napban azonban mérséklődött az új esetek száma. A betegek közül 132-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1204.

A válságstáb további szigorításokat jelentett be: kötelezővé tette a szájmaszk viselését a hivatalokban, a postán és a pénzintézetekben, valamint a szolgáltatásokat nyújtó üzletekben, mint a fodrász- és a szépségszalonok.

Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől a közösségi közlekedési eszközökön, az egészségügyi intézetekben, a boltokban és bevásárlóközpontokban kötelező a védőfelszerelés viselése.

hirdetés

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 19-cel 1878-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn ez a szám 10 volt. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő Twitter-oldalán közölte:

ismét nőtt az új fertőzöttek száma az országban, és a nap folyamán további eredményeket várnak lehetséges új esetekről.

Ezt követően értekezik az országos közegészségügyi intézet, hogy megvitassa a járványhelyzetet az országban - tette hozzá. Továbbá aggodalmának adott hangot, hogy a vírus ismét "betört" a szeretetotthonokba, ahol összesen 24 új fertőzöttet regisztráltak.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak.

Mindeközben az elmúlt 24 órában 133-an fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint. Egy kedvező folyamat tört meg azzal, hogy ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma.

Azt megelőzően ugyanis két egymást követő napon száznál jóval kevesebben, 51-en, illetve 73-an kapták meg a fertőzést. A legtöbben Bécsben (46 fő), Felső-Ausztriában (30 fő), Alsó-Ausztriában (25 fő) és Stájerország tartományban (20 fő) fertőződtek meg, ugyanakkor Burgenlandban (5 fő), Tirolban (4 fő), Salzburg tartományban (2 fő) és Karintiában (1 fő) is történtek fertőződések.

Ausztriában eddig 19 154 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, a vírus okozta megbetegedésbe 710-en haltak bele, míg 17 175-en időközben meggyógyultak. A betegek közül 96-an szorulnak kórházi kezelésre, tízen az intenzív osztályon fekszenek.

Az osztrák külügyminisztérium közölte, hogy éjféltől megszűnik az olaszországi Lombardiára kiadott utazási figyelmeztetés. Ausztria 32 országra, többek között Albániára, Bosznia-Hercegovinára, Brazíliára, Bulgáriára, az Egyesült Államokra, Portugáliára, Svédországra, Törökországra és Ukrajnára adott ki utazási figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy az onnan hazatérőknek vállalniuk kell a kéthetes karantént.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Évszázadok óta most először fog csökkenni a Föld népessége

Jelenleg bolygónkon mintegy 7,8 milliárdnyian élnek. A következő évtizedek növekedésének csúcsát 2064-re jósolják, akkor várhatóan 9,7 milliárdan leszünk, 2100-ra viszont ez a szám visszaesik 8,8 milliárdra.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

A modern kori történelem során először fordul elő, hogy a Föld lakossága az előrejelzése szerint csökkenő tendenciát mutat. Ez a Lancet című nemzetközi orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint körülbelül 45 éven belül következik be.

Jelenleg bolygónkon mintegy 7,8 milliárdnyian élnek. A következő évtizedek növekedésének csúcsát 2064-re jósolják, akkor várhatóan 9,7 milliárdan leszünk, 2100-ra viszont a lélekszám visszaesik 8,8 milliárdra – idézte a tanulmányt az IflScience.

Az összlakosság utoljára a 14.század közepén csökkent a „fekete halálnak” nevezett pestisjárvány miatt. A tanulmány vezető szerzője, Stein Emil Vollset professzor szerint, ha az előrejelzés pontos, ez lesz az első olyan népességcsökkenés, amelyet a termékenység visszaesése okozhat.

Legalább 23 országban a várható lélekszám kevesebb lesz a mai felénél. Köztük van Japán, Thaiföld, Dél-Korea, Olaszország, Spanyolország, Portugália és más olyan országok, amelyekre ma is jellemző az alacsony születési arány és a népesség elöregedése. De még Kína is számolhat azzal, hogy a jelenlegi 1,4 milliárd lakosából csak 732 millió marad.

Lesznek ugyanakkor a világnak olyan részei, ahol továbbra is növekszik a lakosság. Idetartozik a Közel-Kelet és Afrika. A Szaharától délre fekvő országok népessége akár meg is háromszorozódhat: a jelenlegi 1,03 milliárdból 3,07 milliárdan élhetnek ebben a térségben.

hirdetés

A tanulmány, amelyet a washingtoni orvosi egyetem kutatói készítettek, azt vizsgálta, hogy a halálozási és termékenységi ráták, valamint a migráció hogyan érinti a globális népességet a következő 80 évben. Figyelembe vették a háborúk, természeti katasztrófák és a klímaváltozás hatásait is a Föld különböző régióira.

Vollset szerint az alacsony szülési rátának okai egyfelől a kevesebb gyermek általános trendje, másfelől pedig a nők képzése és a modern fogamzásgátló eszközökhöz való jobb hozzáférés. Számításaik szerint még 2017-ben a globális termékenységi ráta 2,37 volt, addig 1,66 lesz, vagyis nem éri el a minimális 2,1-öt, amely a népesség számának fenntartásához szükséges.

Az elöregedés, a munkaképes lakosság létszámának drámai csökkenése számos országban súlyos gazdasági következményekkel járhat, és felboríthatja a világ geopolitikai egyensúlyát is. Az előrejelzések szerint Kína 2035-re megelőzi az Egyesült Államokat a GDP-alapú gazdasági mutatók szerint, de 2098-ra Amerika visszaszerzi világelsőségét. Dr. Richard Horton, a Lancet főszerkesztője szerint a 21. század végére Európa és Ázsia befolyása csökken, ellenben Afrika és az arab országok jövőformáló erők lesznek, miközben egy olyan multipoláris világ alakul ki, amelyben az Egyesült Államok mellett India, Nigéria és Kína lesznek a vezető hatalmak.

A kutatás arra is kitér, hogy a világnak meg kell változtatnia a migrációhoz való hozzáállását.

Bár az elmúlt évtizedek során ez a jelenség nacionalista politikai vezetők hatalomra jutását és a migránsokkal szembeni erősödő ellenséges magatartást váltott ki, a tanulmány szerint számos országnak szabadabb bevándorlási politikát kell követnie egyszerűen azért, hogy fenntarthassa a lakosság lélekszámát és a gazdasági növekedést. A munkaképes lakosság elosztása sorsdöntő lesz az emberiség prosperitása vagy hanyatlása szempontjából – figyelmeztetnek a tudósok.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
romos-csaladi-haz.jpg

Halmozottan sérült, magatehetetlen gyermekükkel kell mennie otthonából egy öttagú családnak

A bank elárverezte a házukat, most rendkívül nehéz helyzetbe került az érdi család.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Penelopé születése után agyvérzést kapott, sem beszélni, sem járni nem tud. Édesanyjával, annak új férjével és két felnőtt testvérével él egy érdi családi házban. Hamarosan viszont menniük kell innen - számol be az RTL Klub.

A házat elárverezte a bank. Kiderült, az anya volt férje tartozást halmozott fel. A családnak az érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az Életfa Egyesület és a Tündérpakk alapítvány is segít, akik azt kérik, hogy ha valaki segítene a családnak, előbb náluk érdeklődjön, hogy éppen mire van szükségük.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!