hirdetés
stanford.png

SMS egyenesen az agyból – a gondolatokkal irányítás ma már valóság

Úttörő cégek sora dolgozik olyan neurotechnológiákon, amelyek segíthetnek például a fogyatékkal élőkön, de az eredményeket felhasználhatja a hadsereg is.
G. N. L. - szmo.hu
2019. október 06.


hirdetés

Három évvel ezelőtt történt, hogy a 66 éves Dennis Degray a következő sms-t küldte barátjának: „Az első olyan üzenetet tartod a kezedben, amelyet egy ember agyának neuronjai küldenek egy másik mobiltelefonjára. Most történelmet írtál.”

A küldő több mint 10 évvel korábban egy szerencsétlen esés következtében a nyakcsigolyáktól lefelé megbénult.

A híres üzenetet azután volt képes elküldeni, hogy 2016 két fémelektródával ellátott szilikonkockát ültettek be mozgató agykérgébe. Ezek rögzítik neuronjainak aktivitását, majd azokat külső cselekvésre fordítják le.

hirdetés

Például ha elképzeli, hogy a kezével egy egeret mozgat, képes mozgatni egy kurzort, hogy kiválassza a betűket egy képernyőn. Pusztán a gondolatai segítségével vásárolni is tudott az interneten keresztül – írta a Guardian

Degray az ehhez szükséges eszközt az amerikai BrainGate program résztvevőjeként kapta meg. A BrainGate célja, hogy olyan neurotechnológiát fejlesszenek ki, amellyel vissza lehet adni az ép elmével, de súlyos testi fogyatékossággal élők kommunikációs képességeit.

VIDEÓ: a BrainGate működése

Bár a BrainGate bebizonyította, hogy az ilyen agyi beültetések lehetségesek, a technológia még gyerekcipőben jár. A világon eddig mindössze két tucatnyi emberen tesztelték.

Ráadásul mindez komoly beavatkozást kíván. Degray-en nyílt agyműtétet hajtottak végre. A koponyájából kiálló vezetékek adnak jeleket a számítógépnek, amit azután a gépi tanulásra beállított algoritmusok dekódolnak.

A végrehajtható feladatok száma is korlátozott, mert a rendszer legfeljebb néhány száz neuron aktivitását regisztrálja az agy 88 milliárd neuronjából.

Liegh Hochberg, a massachusetts-i Brown egyetem neurológusa, a BrainGate program társigazgatója szerint már ez is óriási előrelépés, de egyelőre nem létezik olyan rendszer, amellyel a páciensek a nap 24 órájában irányíthatnának az agyukkal egy számítógépet.

Ugyanakkor neves nagyvállalkozók és start-upok egyaránt dolgoznak olyan újgenerációs hardvereken, amelyek nemcsak a Degray-hez hasonló betegeknek segítenek, hanem bárki használhatja őket.

Egyesek, például a Facebook, a műtéti beavatkozással nem járó változatokat részesítenék előnyben, mások viszont a vezeték nélküli neurális beültetéses rendszerek fejlesztésével foglalkoznak.

Júliusban Elon Musk mutatta be azt a vezeték nélküli beültetéses rendszert, amelyet cége, a Neuralink fejleszt. Majmokon már végeztek vele kísérleteket, és a tervek szerint még 2020 vége előtt elkezdődnek az emberi tesztelések. Musk közismerten tart a mesterséges intelligenciáktól, és inkább az agy-számítógép interfészben hisz.

A Neuralink implantátuma nagyjából azonos méretű a BrainGate termékével, de míg az utóbbinak átlagosan 100 elektródája van, a Neuralinknek legalább ezer, amelyek vékony, rugalmas, biokompatibilis polimerből készültek.

VIDEÓ: a Neuralink működése

Vannak kisebb riválisok is, mint például a Paradromics, amely nemcsak hogy több és kisebb elektródával számol, hanem azzal is, hogy a neurális implantátum felszínén nagyobb sűrűséggel tudnak mintákat venni. Az alapító Matt Angle már 2020 elején szeretné elkezdeni a klinikai teszteket. Cége jelentős támogatást kapott a Pentagon kutatóügynökségétől, a Darpától, miután rájöttek, hogy a sebesült katonák számára alkotott robotvégtagoknak agyi irányításra van szükségük.

Az ausztráliai központú Synchron viszont már meg is kezdte a Stentrode nevű eszközének klinikai tesztjét. A használatához nincs szüksége nyitott agyműtétre, csupán egy stentet (fémhálós orvosi hengert) küldenek be egy vénán keresztül a nyak hátsó részénél. Amikor már közel van a mozgató agykéreghez, a stent ellapul, hogy beágyazzon 16 fém elektródát az érfalakba, ahonnan regisztrálhatják a neuron-tevékenységet. Eddig egy mozgatóideg-betegségben szenvedő páciensbe ültették be, és még négyen vesznek a kísérletben.

A Facebook pedig olyan agy-számítógép interfész fejlesztésén dolgozik, amihez nem kell agyműtét, és amit bármikor ki lehet venni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-2.jpg

„A történelem jó oldalára álltunk” – Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával az élen járnak a világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Pártérdekeken felülemelkedve fogadta el az új-zélandi parlament az ország mérföldkövet jelentő új klímatörvényét.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői annak ellenére a törvény mellé álltak, hogy egyetlen módosító javaslatukat sem fogadták el.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 C fok alatt tartása mellett, hanem keretet biztosít annak is, hogy ehhez miként alkalmazkodjon a szigetország 5 millió lakosa, és hogyan készüljenek fel a klímavészhelyzetre.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegház-hatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

hirdetés

„A világ előtt jártunk a nukleáris leszerelésben, a nők szavazati jogának megadásában, és most ismét élen járunk" – jelentette ki a szavazás után James Shaw klímaváltozási miniszter. –

"A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása”

– idézte a miniszterelnök-asszonyt a Guardian.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!