hirdetés
koronavirus-kolumbia-vasarlas-northfoto.jpg

Sminkeljenek a nők, és ne nyaggassák a férjüket a karanténban - sajátosan kezeli a járványt több ország is

Malajziában óriási felháborodást váltott ki, hogy a kormány arra kérte a nőket, adjanak magukra és ne veszekedjenek a férjükkel. De van, ahol továbbra is tömött lelátókkal tartják meg a sporteseményeket, máshol pedig a nők és a férfiak különböző napokon mehetnek el otthonról.
Forrás: BBC, címkép: Northfoto - Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

A koronavírus "letarolta a világot", eddig már 180 országban jelent meg. A legtöbb ország szigorú intézkedésekkel igyekszik megfékezni a járványt, máshol viszont nem hisznek a korlátozásokban.

Arról már beszámoltunk, hogy például Svédországban egészen máshogy kezelik a járványt. A 16 évnél fiatalabb diákok továbbra is járhatnak iskolába, ki lehet menni az utcára, még az éjszakai klubok is nyitva vannak.

A svéd kormány nem korlátozza az emberek mozgását, bízik a lakosokban, hogy felelősségteljesen tudnak viselkedni ebben a nem mindennapi helyzetben, és tudják, mi a dolguk. A közegészségügy és a politikusok is abban reménykednek, hogy különösebb intézkedések nélkül is lelassíthatják a vírus terjedését.

És úgy tűnik, ez a stratégia eddig bevált: aki teheti, most otthonról dolgozik, a tömegközlekedést feleannyian használják, mint eddig, szabadtéren pedig igyekeznek betartani a megfelelő távolságot egymástól.

hirdetés

De van még jó néhány ország a világon, ahol sajátos intézkedésekkel kezelik a járványt.

Ausztria

Nem kell messzire menni, a szomszédos Ausztriában is egészen más intézkedésekkel veszik fel a harcot a koronavírussal, mint nálunk.

Ott a boltokban például szerdától már kötelező maszkot viselni a boltokban - nemcsak a betegeknek, mindenkinek. Egyébként több környező országban is bevezették már a kötelező maszkviselést köztereken: Szlovákiában, Csehországban és Bosznia-Hercegovinában is ez a szabály most.

Szerbia

Másik szomszédos országunkban a kutyasétáltatásra vonatkozóan hoztak egy olyan szabályt, ami hatalmas felháborodást keltett. A kormány "kutysétáltatási órát" vezetett be, miszerint csak este 8 és 9 óra között lehetett kivinni a szabadba a kutyákat a karanténban lévő embereknek. Az ebtulajdonosok tiltakozása miatt viszont ezt azóta már eltörölték.

Egy állatorvos szerint a kutyáknak sem kedvezett volna ez a korlátozás, főleg a vizelési problémákkal rendelkező ebeknek okozott volna gondot, ha egy nap csak egyszer végezhették volna el a dolgukat. Ha pedig a kutya nem bírja ki, és az otthonába vizel, a lakás higiéniáját is veszélyezteti.

Fehéroroszország

Miközben egész Európában gyakorlatilag leállt a sportélet is, Fehéroroszországban nem tiltották be a sporteseményeket, sőt minden úgy zajlik tovább, ahogy eddig:

ugyanúgy megtartják a meccseket, a lelátók pedig tömve szurkolókkal.

A fehérorosz köztársasági elnök ugyanis nem hisz a távolságtartásban, sőt abban sem, hogy a levegőben "repülve" terjedne a vírus. Aljakszandr Rihoravics Lukasenka nemrég egy beltéri jégkorongmérkőzésen beszélt arról egy tévéinterjú során, hogy a szurkolók nincsenek veszélyben, mert a stadionban hideg van, ami megvédi az embereket a fertőzéstől.

"Itt nincs vírus. Nem látni, hogy itt lennének a levegőben, vagy Ön talán látja? Én nem. Ez egy 'hűtő'. A sport, különösen a jéghoki ebben a hideg környezetben a legjobb ellenszer a vírusra"

- mondta az elnök.

Lukasenka egyébként abban is hisz, hogy a vodka és a rendszeres szaunázás is hatékony lehet a koronavírus ellen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-1992ben-amerika.jpg

„Orbán Viktornak hívnak, Magyarország következő miniszterelnöke leszek”

Egy holland lap idézte fel a Fidesz akkor 29 éves elnökének 1992-es amerikai utazását.
Fotó: Videó print screen - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Orbán Viktor tíz éve Magyarország miniszterelnöke. 1992-ben tíz másik "fiatal európai vezetővel" együtt hat hetes tanulmányútra utazott az Egyesült Államokba a German Marshall Fund of the United States alapítvány jóvoltából - írja az NRC nevű holland lap.

A lap szerkesztője, Marcel Haenen is a csoport tagja volt, cikkében felidézte, milyen volt a fiatal Orbán Viktor, és mit tapasztalt az utazás alatt. A visszaemlékezők között volt Németh Zsolt, aki 1990 óta fideszes országgyűlési képviselő.

Ez volt Orbán Viktor amerikai útja - idézi fel a cikkíró az utazást. A fiatal politikus intenzíven gyakorolta az angol nyelvet. Németh Zsolt elmondta, hogy Orbán rendszerint reggel 6-kor kelt, hogy az angol szavakat gyakorolja.

Az első napon a bemutatkozáskor Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztőjének visszaemlékezése szerint Orbán a következőképpen mutatkozott be:

"Orbán Viktornak hívnak, a Fidesz elnöke vagyok, és Magyarország következő miniszterelnöke leszek".

hirdetés

Krach azt mondta, meglepte, hogy ennyire megalomániás, de Orbán Viktor tartotta a szavát. Hat évvel később választották először miniszterelnönek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
spaxe-x-nasa-urhajosok-elo-bejeltkezes.jpg

Élőben jelentkeztek be a Crew Dragonból és megmutatták, hogy néz ki a Föld

Elképesztő látványnak lehetünk szemtanúi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két asztronautájával a fedélzetén. A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves - írta korábban az MTI.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé.

A két asztronauta a start után nagyjából 19 órával éri el a Nemzetközi Űrállomást. A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, hogy megmutassák, milyen a Föld az űrhajóból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nasa-space-x-dokkolas.jpg

Történelmi pillanat: megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon

Sikerült a SpaceX űrhajójának egyik legfontosabb manővere a világűrben.
Címkép: NASA TV - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két veterán asztronautájával a fedélzetén. Közel 19 órával a start után pedig újabb sikert könyvelhet el a SpaceX és a NASA.

A Crew Dragon ugyanis sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

A dokkolás rendben zajlott, ezt a NASA is megerősítette.

A dokkolás pillanatáról még egy videót is közzétettek.

A két űrhajós, Robert Behnken és Douglas Hurley a Crew Dragon állapotától függően egy-három hónapot tölthetnek majd el a Nemzetközi Űrállomáson.

A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, és megmutatták, hogy néz ki a Föld.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
spacex-nasa-megerkeztek-urhajosok-nemzetkozis-urallomas.jpg

Videón, ahogy a Crew Dragon űrhajósai megérkeznek a Nemzetközi Űrállomásra

Robert Behnken és Douglas Hurley a megérkezés után azt is elárulták, milyen nevet adtak a SpaceX űrhajójának.
MTI - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy felbocsátása után 19 órával sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója.

A Crew Dragon űrhajó két asztronautája, Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.

Videó: így érkezett meg a két űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra

"Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódhasson a Nemzetközi Űrállomáshoz"

- fogalmazott a megérkezés után Hurley, s egyben gratulált az Elon Musk tulajdonában lévő magánvállalat, a SpaceX munkatársainak is az eddigi munkájukhoz.

Behnken és Hurley bejelentette az amerikai űrközpontnak, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót.

"Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó"

- mondta Hurley. Másik okként személyes emléket jelölt meg. Mind ő, mind Behnken ugyanis az első űrrepülését az Endeavour űrsiklón tette meg.

Az Endeavour az ötödik és egyben az utolsó amerikai űrrepülőgép volt, amelyet a Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építettek meg a Challenger-katasztrófa után. Utolsó útjáról az Endeavour 2011 júniusában tért vissza.

A Crew Dragont helyi idő szerint szombat délután bocsátották fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az Egyesült Államokban történelminek minősítették a felbocsátást, ugyanis kilenc év után először indultak az Egyesült Államokból asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!