slow_fashion
Slow fashion: az új trend, amiről tudnod kell
Nemcsak az életvitelünkben lassíthatunk és hozhatunk környezettudatos döntéseket, hanem a divatban is. A slow fashion mozgalom egy újfajta megközelítést jelent a vásárlás, divat felé.
Helstáb Laura - szmo.hu
2016. november 05.Eljutottunk oda, hogy lassan olcsóbb lesz ruhát venni, mint ételt: az óriási túltermelés hetente ontja magából az új kollekciókat, és erre ráépült egy olyan reklámipar, amely folyamatos fogyasztásra buzdít. Már nem azért veszünk meg valamit, mert tényleg szükségünk van rá, hanem mert elhitetik velünk, hogy ettől boldogabbak, jobbak, szebbek leszünk. A globális fast fashion márkák nem a tartósság, hanem a sokat olcsón elvén működnek: kövesd a trendeket, ne maradj le, újulj meg folyamatosan. Ezzel azonban van egy probléma:

Az olcsó ruháknak a környezetünk és a munkaerő fizeti meg az árát helyettünk.

Az anyagok létrehozása nemcsak rengeteg vizet emészt fel, hanem a mesterséges összetevőknek köszönhetően a késztermék nem bomlik le, hulladékot termel, a turkálókban felhalmozódó, irdatlan mennyiségű ruháról nem is beszélve. A divatipar szó szerint önmaga alatt vágja a fát, és hozzáteszi a magáét a globális felmelegedéshez és a természetes erőforrások kimerítéséhez. A lánc másik végén pedig ott vannak a fillérekért dolgoztatott munkások, akikkel soha nem találkozunk, de gondolhatjuk, hogy azt a ruhát, amit pár ezerért árulnak a boltban, ennek a töredékéért készítette el valaki a világ túlsó felén egy gyárban.

Ezzel szemben jelent meg a slow fashion mozgalom, mely egyesíti magában a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot.

A slow fashion egy döntés, hogy felelősséget vállalunk a környezetünk megóvásáért a divatban tett választásainkon keresztül.

Az agyatlan fogyasztás helyett a tudatos vásárlásra buzdít, arra, hogy meglássuk a fenti összefüggéseket, amelyek túlmutatnak a ruhákon. Ismerjük meg a ruhák előállításának módját, a ruhák készítőjét! Fordítsunk figyelmet arra, hogy amit vásárolunk, minőségi legyen, és környezetkímélő eljárással készüljön! Az aktuális trendek követése helyett a slow fashion mozgalom követői számára a tartósság képvisel értéket, az egyedi stílus megtalálása. Ezzel együtt jár, hogy a ruhák talán kicsit drágábbak, de nem a nagy betűkkel írt, feltűnő márkanév miatt, hanem mert nem tömegtermelésben készülnek és minőségibb vagy újrahasznosított anyagokból. A különbség pedig nem akkora, hogy ne érné meg.

Így vehetsz részt a slow fashion mozgalomban:

postit-1726554_960_720

He máskor sem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, kedveld a blog Facebook oldalát!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x