hirdetés
nyito-5.jpg

Sisi koronázási ruhájának köszönheti, hogy talpra tudott állni egy súlyos betegség után

Czédly Mónika munkája mellett megszállottan kutatja Erzsébet királyné ruháinak történetét, eddig 14 öltözékét rekonstruálta.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2017. június 14.


hirdetés

150 évvel Ferenc József királlyá és Erzsébet királynévá koronázása után bemutatták a Gödöllői Kastélyban Sisi koronázási ruhájának hiteles másolatát.

A ruha elkészítője, a kutatás vezetője Czédly Mónika volt, aki 2004 óta foglalkozik a magyar királynék ruháinak rekonstruálásával. Legnagyobb álma a koronázási ruha valósághű elkészítése volt.

sisiruga_uj5
hirdetés

Mostanra sikerült felkutatni minden szükséges információt, a textilipar is elő tudta állítani a megfelelő anyagot, és egy egész csapat több hónapos munkájának eredményeként végre mindenki megnézheti, milyen csodálatos látványt nyújthatott Sisi a nagy napon. A ruha készítésének titkairól is beszélt Mónika korábbi cikkünkben.

sisi

Hogy miért akarta Czédly Mónika megfejteni a Sisi ruhák titkát, hogyan készültek el az eddig bemutatott öltözékek, és mennyi minden szükséges mindehhez – erről mesélt a Szeretlek Magyarországnak.

A történet 2004-ben kezdődött. Mónika egy komoly, fájdalmakkal járó betegséggel küzdött, és mindez teljesen felőrölte őt testileg-lelkileg. Azt gondolta, hogy lassan nincs tovább. Egy nap az orvostól hazafelé tartva úgy érezte, hogy be kell mennie a Gödöllői Kastélyba, hogy újra – ki tudja hányadszor már – láthassa az ott kiállított koronázásról készült festményt.

Kicsi korától kezdve szeretett rajzolni, és ahogy a képet nézte, rádöbbent, hogy ő is pont ilyen ruhákat rajzolgatott kislányként.

Sokáig állt ott, és próbálta az apró részleteket is alaposan megfigyelni. Szakmájából adódóan egészen más szemmel figyelte most a képet. És ahogy figyelte,

úgy érezte, hogy neki ezzel még dolga van. Nem adhatja fel a küzdelmet, meg kell gyógyulnia, hogy ezt a ruhát egyszer a valóságban is elkészíthesse.

sisiruga_uj4

Innen indult el egy hosszú, és sokszor küzdelmes kutatómunka, amelynek eredményeként ma 14 Sisi ruhát láthatunk. A nehézségek miatt többször is fel akarta adni hobbiját, de családja támogatta őt. Mint mondta, nekik köszönheti, hogy átsegítették őt a nehézségeken, lelkileg is, és sokszor éjszakákban menően beszálltak mellé dolgozni is.

A ruhák iránti szeretete kislánykora óta megvan. Gyerekként Szarka néni mesélt neki sokat. Az idős Ili néni - aki egyébként a Budavári Palotában született - korábban Horthyéknál dolgozott cselédlányként. (Férje, Szarka József Horthy Miklós kormányzó gépkocsivezetője volt.) A hölgy később kiköltözött a Hunfalvi utcába. Itt találkozott a kis Mónikával, aki állandóan királylányokat rajzolt. Sokat mesélt neki a Budavári és bécsi emlékeiről, az úri életről.

szalonbp_hirlap_hirdetes
hirdetés

Mónika odahaza pedig sok régi családi emlék között fotókat, anyagokat, csipkéket, kesztyűket és könyveket is talált. Ez teljesen természetes volt, hiszen családjában varrással foglalkoztak.

D'Elia Ferenc egykori szalonja 1880-tól Budapesten az V. kerületi Dorottya utca 8. szám alatt működött.

Nagymamája és nagynénje, akik szintén varrónők voltak, készítettek ruhákat megrendelésre is, többek között Honthy Hanna, a Vámosi-Záray házaspár, Zalatnay Sarolta viselte az ő kreációjukat, de varrtak táncruhákat is.

Mónika is otthon tanult meg szabni-varrni. Megosztották vele a szakma titkait, és pár fontos igazságot. A nagymama szokta mondogatni, hogy „a ruha attól áll, ahogy megvarrják”. Régen nem volt leírása egy-egy ruhának, nem dokumentálták a mívesebb darabokat sem, a mesterség fogásait úgy lesték el egymástól.

Czédly Mónikának nem volt kérdés a továbbtanulás sem. A meglévő tudása mellé textilvegyész végzettséget szerzett, így már pontosan tudta, hogy hogyan készülnek az anyagok, milyen a festés, tisztítás folyamata.

1988 decemberében nyitotta meg első esküvői ruha szalonját Budapesten, a II. kerületben, ahol saját tervezésű és kivitelezésű ruhákat készített. Ma is ezzel foglalkozik, de a székhelye Gödöllőn van.

2004-ben, mikor elhatározta, hogy megvarrja Sisi koronázási ruháját, akkor eldöntötte, hogy csak olyan ruhát készít el, amelyről van hiteles leírás, vannak források és jól rekonstruálható az eredeti öltözék.

Az első darabja 2007-ben készült el, az abban az időben fellelhető adatok alapján. Erzsébet koronázási öltözéke már akkor is nagyon szépen mutatott, de tudta, hogy még alaposabban utána kell nézni minden apró részletnek.

28 (Copy)

Nem adta fel a munkát, és most, tíz évvel később elkészülhetett egy minden szempontból hiteles, a feltárást is dokumentáló verzió.

sisiruga_uj2sisiruga_uj3

Emellett az évek során 12 ruhát rekonstruált és még egy további ruha most készül. Így a teljes kollekciója 14 darabból áll.

Valamennyit az eredeti módon, vagy kézzel, vagy lábbal hajtós varrógéppel varrták, a díszítések, csipkék, hímzések is mind kézimunka, az anyagokban is arra törekedtek, hogy az eredetihez a legjobban hasonlító legyen.

Így például az új koronázási ruha anyagára sok évet kellett várni, hiszen öt évvel ezelőtt lett olyan technológia, amely a fémszálas, bordázott anyagot elő tudta állítani.

A ruhákat saját pénzén készíti el, egy-egy darab komoly összegeket igényel, hiszen különleges anyagokból, egyedi díszítésekkel varrják, hímzik, az eredeti méretben. A ruharekonstrukció sok utánjárást, kutatást igényel levéltárakban, múzeumokban, könyvtárakban. Számtalan üzlet bejárását is jelenti, hogy a megfelelő anyagokat felkutassák, vagy legyártassák.

A szabásminták elkészítésére nem csak nagy szakértelem, hanem például meglehetősen nagy hely is szükséges, mert a ruhák egy részét papíron is lemodellezik, és egy hosszú uszály kiterítésére bizony megfelelő üres padlóterület kell. Legutóbb is egy helyi intézmény segítette ki őket két hónapra, amíg a koronázási ruha darabjait összeállították.

Mivel nagyon fontos Mónikának, hogy amennyire csak lehet, az eredeti állapotot adják vissza, így sokszor egyedi megrendelésre készült méteráruból szabják Sisi ruháit. Az eldolgozásra külön figyelnek, a mai technikákat kerülik, és korhű módon készítik el azt is, bár mint megtudtuk, ott egy kicsit „csalnak”. Ennek egyszerű oka van, a korabeli díszruhákat csak egy-két alkalommal viselték, majd jótékony célra felajánlották. Így a belső eldolgozásra nem fektettek akkora hangsúlyt. Ma ezt természetesen nem lehetne megtenni, mert a ruhák tartósságát veszélyeztetné.

Az köztudott, hogy Sisi rendkívül vékony és karcsú volt. Olyan pici dereka volt, mint egy gyereknek. Bár nem volt túl nagy ruhatára, arra mindig ügyelt, hogy divatos, elegáns, nőies legyen. Még a lovaglóruhájának készítését is maga felügyelte, egy fanyeregben ülve próbálta fel, hogy megfelelő esése legyen az anyagnak.

A ruháknak mindig története is volt, amelyek hozzátartoznak az öltözékekhez is.

Ezért Mónika és csapata ezeket is feldolgozza, megőrzi, hogy aztán a bemutatókon mindannyian megismerhessük.

A kollekciót kiállításokon mutatják be, de tartanak bemutatókat is. Jelenleg több helyszínen is láthatók a ruhák, Németországban, Veszprémben és rendezvényeken is.

A teljes kollekciót egy helyszínen november 17-től nézhetitek majd meg Gödöllőn a kastélyban, ahol Mónika és segítői elmesélik, milyen forrásokat találtak, hogyan tudták ilyen pontosan rekonstruálni Erzsébet királyné koronázási ruháját.

Néhány különleges ruha a kollekcióból

A 15 éves Erzsébet 1852-ben

A müncheni fényképész, Alois Löcherer felvételén látható kamaszlány a kor divatos kockás taft ruhájában feszengve ül. Édesanyja ezt mondta róla 1853 tavaszán: "Sisi csinos, mert nagyon fiatal, máskülönben nincs egyetlen igazán szép vonása sem”.

kockasruha_sisi

Erzsébet lóháton a possenhofeni kastély előtt, 1853

Andreas Fleischmann, Carl Theodor Piloty festménye után készült színezett acélmetszete

Erzsébet szenvedélyes lovas volt, még lovardát is építtetett, ahol nagy tükrök előtt gyakorolt. A bajor hercegnő a képen egy hagyományos lovaglóruhát visel, de krinolin nélkül, és férfi nyakkendőben. A kabátkája már akkor magyaros stílusú volt.

lovagloruha_sisi_2

Erzsébet császárné udvari díszruhában, 1859

Id. Franz Russ olajfestménye

A Franciaországból elindult szokás szerint a nagy udvari ünnepségekre külön udvari díszruhát viseltek a 18. századtól a Habsburgoknál is. A mélyen kivágott, csipkékkel díszített, arany hímzéses öltözékhez hosszú, hímzett uszályt viselt Sisi.

diszruha_sisi

Erzsébet császárné magyar díszruhában, 1855 körül

Ismeretlen mester olajfestménye

Az ifjú feleség ruháit kezdetben Zsófia hercegné választotta ki. Az esküvőre például egy rózsaszín szoknyás magyar díszruhát kapott. A főhercegné ezt írta róla napklójában: "Erzsébet és a huszáregyenruhát viselő császár valóban szép és kecses pár volt."

A magyar ruha felválthatta az udvari eseményekre előírt díszruhát. Jellemzője a fűzött, vékony derék, a habos ingváll, bő szoknya és kötény volt. Erzsébet a koronázásig ezt viselte minden magyar vonatkozású fogadáson, ünnepélyen.

magyarosruha_sisi

Erzsébet császárné báli ruhában, a gyémántcsillagokkal, 1865

Franz Xaver Winterhalter olajfestménye után készült másolat

A mester az udvarban három képet készített Sisiről, leghíresebb közülük a csillagokkal díszített fehér selyem és tüll ruhás alkotás. A ragyogó szépségű Erzsébet hajában gyémánt csillagok láthatók. Akkor már jó ideje maga döntötte el, hogy mit visel. Szerette a divatot, de a saját ízlése szerint alakította azt. Sok fehéret viselt, ezüsttel, arannyal díszítve.

csillagosruha_sisi
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adrienn_torta-1000x563.jpg

Pénzügyes szakmáját cserélte le a borsófőzelék-torta megálmodója

Hobbiként kezdődött, de mostanra Adrienn felhagyott korábbi munkájával, hogy az általa kreált kajatortáknak élhessen.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Nem cukrász az eredeti szakmája, ma mégis a saját fejlesztésű „kajatortáiról” ismerik. Kilenc éve kezdett el tortákkal foglalkozni, akkor még csak abszolút hobbiból: a fia harmadik születésnapjára szeretett volna egy különleges tortát készíteni. Aztán annyira megkedvelte a torták világát, hogy az ismerőseinek rendre ő készítette az ünnepi tortákat.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm” – mondja Adrienn.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Adriennel készült videónkat

Nem is készült profinak, azt gondolta, hogy megragad hobbiszinten. De miután a kajatortái egyre népszerűbbek lettek, egyre több megkeresést kapott és a média is elkezdett foglalkozni vele, úgy gondolta, hogy meg kell próbálnia ezt az utat.

De mik is azok a kajatorták?

„A kajatorták elsőre látványban nyújtanak különleges élményt azzal, hogy

megtévesztésig hasonlítanak valamilyen ételre. Mondjuk a borsófőzelékre, vagy a gulyáslevesre. Még sincs bennük semmilyen sós íz, belül édesek, ugyanúgy jó ízűen elfogyaszthatók, mint a hagyományos torták” – segít az értelmezésben Adrienn. Hogy mennyire jól sikerül neki az ételek tortaformába öntése azt az is igazolja, hogy előfordult már, hogy a tortáját a hűtőpulton a főételek közé helyezték, esetleg le akarták venni róla a szintén édes dekorációként odakerült konyharuhát.

Adrienn tehát úgy döntött, hogy tovább építi a kajatorták hírnevét. Felmondott korábbi munkahelyén, hogy most már csak az új szakmájának élhessen. Úgy fogalmaz, adott magának másfél évet, hogy kiderüljön, mire megy ezen az új területen – általában ennyi idő kellett neki a korábbi pénzügyes munkái során is ahhoz, hogy valamit felépítsen, elérje célját. Ha nem minden a tervek szerint alakulna, még mindig visszatérhet a pénzügyek világába. De azért reméli, hogy nem így lesz.

Szakácskönyvben adja át a tudását

Nagy tervei vannak: szeretne saját cukrászdát nyitni, ahol meg is lehetne vásárolni a kajatortáit, szeretné másoknak is átadni a tudását, és szeretne újabb szakácskönyvet kiadni.

Merthogy egy szakácskönyvet már jegyeznek a nevével, a „Hobbicukrászat – alapoktól a mesterfokig” c. könyv kiadásával indított, amelynek alapjait még a főállású munkája mellett rakta le. A könyv ráadásul magánkiadásban jelent meg, így komoly befektetést igényelt Adrienn részéről. „Nem kevés pénzbe kerül ma magánkiadásban megjelentetni egy szakácskönyvet, de úgy voltam vele, hogy

ez hosszú távon megtérülhet, mert a személyes brandemet építem vele” – magyarázza Adrienn.

hirdetés

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat annak, hogy a hobbinkból hivatás lehessen. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy átgondolt döntés, egy bátor lépés teljesen új perspektívákat nyithat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben az álmok mellett a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelent hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,3 - 24,1 %

Az akciós időszak 2019. október 7-től visszavonásig, de legkésőbb december 15-ig tart.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A könyvet csak Adrienntől lehet megrendelni, de máris sok helyre elkerült: Adrienn folyamatosan kap visszajelzéseket a tortakészítési próbálkozásokról, amiket meg is oszt a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudom, tudom, most kellene szelfizgetnem a frissen kiszállított könyvvel, de jelenleg még retussal és filterekkel sem tudnám magam normálisan kinéző állapotba hozni. ? Ma utolsó pillanatban beesett minden, könyv, 2 féle csomagolóanyag, és dolgozom, hogy az előrendeléseket teljesítsem, ami 260 db. ☺ Őrület. A könyv szerintem gyönyörű lett, hála a profi ételfotósnak @elobbfotozunk_aztaneszunk . ? Köszi Orsi a szuper képeket! A fázisokat és néhány fotót én csináltam, nézzétek el nekem, de 35 tortánál beleőszült volna Orsi a fázisokba, egy torta legyártása 4-5 óra is megvolt. Na jó, voltak egyszerűbbek. ? Ígérem, nemsokára jön a szelfi, meg egy videó is a könyv belsejéről, addig is játsszatok Orsinál, mert könyvet nyerhettek! Részletek Orsi legújabb posztjában. Katt a profiljára! ? . . . . . #cake #cakestagram #cakeart #cakedesign #instacake #instahun#instadaily #cakeblogger #sculptedcake #3dcake #notwhatitseems #adriennsabjan #mik #mik_gasztro #pastrylife #kajatorta #foodcake #fuckdiet #mutimitsütsz #hobbicukraszatmesterfokon

Sabján Adrienn (@adriennsabjan) által megosztott bejegyzés,

Borsófőzeléket, gulyáslevest és rántott húst is mintázott már tortából

„Rendszerint az ismerősöktől kapott feladatok alapján jönnek az ötletek, hogy milyen torták készülnek el. Most már elég sok megkeresésem volt ahhoz, hogy sikerült kikísérleteznem az alapanyagokat. A borsófőzelékes torta viszont a saját ötletem, most ez számít a legtrendibbnek, a kislányom születésnapjára is ilyet kellett készítenem.”

A legextrémebb alkotás egy Valentin napra készített valósághű szívtorta volt, amit szintén megrendelésre készített. Az ételek közül pedig már alig van olyan, amit ne készített volna már el tortaként. Készült már torta gulyásleves, pizza, rántott hús és sushi formában is.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”


KÖVESS MINKET:





hirdetés
adrienn_torta-1000x563.jpg

Pénzügyes szakmáját cserélte le a borsófőzelék-torta megálmodója

Hobbiként kezdődött, de mostanra Adrienn felhagyott korábbi munkájával, hogy az általa kreált kajatortáknak élhessen.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Nem cukrász az eredeti szakmája, ma mégis a saját fejlesztésű „kajatortáiról” ismerik. Kilenc éve kezdett el tortákkal foglalkozni, akkor még csak abszolút hobbiból: a fia harmadik születésnapjára szeretett volna egy különleges tortát készíteni. Aztán annyira megkedvelte a torták világát, hogy az ismerőseinek rendre ő készítette az ünnepi tortákat.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm” – mondja Adrienn.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Adriennel készült videónkat

Nem is készült profinak, azt gondolta, hogy megragad hobbiszinten. De miután a kajatortái egyre népszerűbbek lettek, egyre több megkeresést kapott és a média is elkezdett foglalkozni vele, úgy gondolta, hogy meg kell próbálnia ezt az utat.

De mik is azok a kajatorták?

„A kajatorták elsőre látványban nyújtanak különleges élményt azzal, hogy

megtévesztésig hasonlítanak valamilyen ételre. Mondjuk a borsófőzelékre, vagy a gulyáslevesre. Még sincs bennük semmilyen sós íz, belül édesek, ugyanúgy jó ízűen elfogyaszthatók, mint a hagyományos torták” – segít az értelmezésben Adrienn. Hogy mennyire jól sikerül neki az ételek tortaformába öntése azt az is igazolja, hogy előfordult már, hogy a tortáját a hűtőpulton a főételek közé helyezték, esetleg le akarták venni róla a szintén édes dekorációként odakerült konyharuhát.

Adrienn tehát úgy döntött, hogy tovább építi a kajatorták hírnevét. Felmondott korábbi munkahelyén, hogy most már csak az új szakmájának élhessen. Úgy fogalmaz, adott magának másfél évet, hogy kiderüljön, mire megy ezen az új területen – általában ennyi idő kellett neki a korábbi pénzügyes munkái során is ahhoz, hogy valamit felépítsen, elérje célját. Ha nem minden a tervek szerint alakulna, még mindig visszatérhet a pénzügyek világába. De azért reméli, hogy nem így lesz.

Szakácskönyvben adja át a tudását

Nagy tervei vannak: szeretne saját cukrászdát nyitni, ahol meg is lehetne vásárolni a kajatortáit, szeretné másoknak is átadni a tudását, és szeretne újabb szakácskönyvet kiadni.

Merthogy egy szakácskönyvet már jegyeznek a nevével, a „Hobbicukrászat – alapoktól a mesterfokig” c. könyv kiadásával indított, amelynek alapjait még a főállású munkája mellett rakta le. A könyv ráadásul magánkiadásban jelent meg, így komoly befektetést igényelt Adrienn részéről. „Nem kevés pénzbe kerül ma magánkiadásban megjelentetni egy szakácskönyvet, de úgy voltam vele, hogy

ez hosszú távon megtérülhet, mert a személyes brandemet építem vele” – magyarázza Adrienn.

hirdetés

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat annak, hogy a hobbinkból hivatás lehessen. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy átgondolt döntés, egy bátor lépés teljesen új perspektívákat nyithat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben az álmok mellett a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelent hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,3 - 24,1 %

Az akciós időszak 2019. október 7-től visszavonásig, de legkésőbb december 15-ig tart.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A könyvet csak Adrienntől lehet megrendelni, de máris sok helyre elkerült: Adrienn folyamatosan kap visszajelzéseket a tortakészítési próbálkozásokról, amiket meg is oszt a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudom, tudom, most kellene szelfizgetnem a frissen kiszállított könyvvel, de jelenleg még retussal és filterekkel sem tudnám magam normálisan kinéző állapotba hozni. ? Ma utolsó pillanatban beesett minden, könyv, 2 féle csomagolóanyag, és dolgozom, hogy az előrendeléseket teljesítsem, ami 260 db. ☺ Őrület. A könyv szerintem gyönyörű lett, hála a profi ételfotósnak @elobbfotozunk_aztaneszunk . ? Köszi Orsi a szuper képeket! A fázisokat és néhány fotót én csináltam, nézzétek el nekem, de 35 tortánál beleőszült volna Orsi a fázisokba, egy torta legyártása 4-5 óra is megvolt. Na jó, voltak egyszerűbbek. ? Ígérem, nemsokára jön a szelfi, meg egy videó is a könyv belsejéről, addig is játsszatok Orsinál, mert könyvet nyerhettek! Részletek Orsi legújabb posztjában. Katt a profiljára! ? . . . . . #cake #cakestagram #cakeart #cakedesign #instacake #instahun#instadaily #cakeblogger #sculptedcake #3dcake #notwhatitseems #adriennsabjan #mik #mik_gasztro #pastrylife #kajatorta #foodcake #fuckdiet #mutimitsütsz #hobbicukraszatmesterfokon

Sabján Adrienn (@adriennsabjan) által megosztott bejegyzés,

Borsófőzeléket, gulyáslevest és rántott húst is mintázott már tortából

„Rendszerint az ismerősöktől kapott feladatok alapján jönnek az ötletek, hogy milyen torták készülnek el. Most már elég sok megkeresésem volt ahhoz, hogy sikerült kikísérleteznem az alapanyagokat. A borsófőzelékes torta viszont a saját ötletem, most ez számít a legtrendibbnek, a kislányom születésnapjára is ilyet kellett készítenem.”

A legextrémebb alkotás egy Valentin napra készített valósághű szívtorta volt, amit szintén megrendelésre készített. Az ételek közül pedig már alig van olyan, amit ne készített volna már el tortaként. Készült már torta gulyásleves, pizza, rántott hús és sushi formában is.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”


KÖVESS MINKET:






hirdetés
adrienn_torta-1000x563.jpg

Pénzügyes szakmáját cserélte le a borsófőzelék-torta megálmodója

Hobbiként kezdődött, de mostanra Adrienn felhagyott korábbi munkájával, hogy az általa kreált kajatortáknak élhessen.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Nem cukrász az eredeti szakmája, ma mégis a saját fejlesztésű „kajatortáiról” ismerik. Kilenc éve kezdett el tortákkal foglalkozni, akkor még csak abszolút hobbiból: a fia harmadik születésnapjára szeretett volna egy különleges tortát készíteni. Aztán annyira megkedvelte a torták világát, hogy az ismerőseinek rendre ő készítette az ünnepi tortákat.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm” – mondja Adrienn.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Adriennel készült videónkat

Nem is készült profinak, azt gondolta, hogy megragad hobbiszinten. De miután a kajatortái egyre népszerűbbek lettek, egyre több megkeresést kapott és a média is elkezdett foglalkozni vele, úgy gondolta, hogy meg kell próbálnia ezt az utat.

De mik is azok a kajatorták?

„A kajatorták elsőre látványban nyújtanak különleges élményt azzal, hogy

megtévesztésig hasonlítanak valamilyen ételre. Mondjuk a borsófőzelékre, vagy a gulyáslevesre. Még sincs bennük semmilyen sós íz, belül édesek, ugyanúgy jó ízűen elfogyaszthatók, mint a hagyományos torták” – segít az értelmezésben Adrienn. Hogy mennyire jól sikerül neki az ételek tortaformába öntése azt az is igazolja, hogy előfordult már, hogy a tortáját a hűtőpulton a főételek közé helyezték, esetleg le akarták venni róla a szintén édes dekorációként odakerült konyharuhát.

Adrienn tehát úgy döntött, hogy tovább építi a kajatorták hírnevét. Felmondott korábbi munkahelyén, hogy most már csak az új szakmájának élhessen. Úgy fogalmaz, adott magának másfél évet, hogy kiderüljön, mire megy ezen az új területen – általában ennyi idő kellett neki a korábbi pénzügyes munkái során is ahhoz, hogy valamit felépítsen, elérje célját. Ha nem minden a tervek szerint alakulna, még mindig visszatérhet a pénzügyek világába. De azért reméli, hogy nem így lesz.

Szakácskönyvben adja át a tudását

Nagy tervei vannak: szeretne saját cukrászdát nyitni, ahol meg is lehetne vásárolni a kajatortáit, szeretné másoknak is átadni a tudását, és szeretne újabb szakácskönyvet kiadni.

Merthogy egy szakácskönyvet már jegyeznek a nevével, a „Hobbicukrászat – alapoktól a mesterfokig” c. könyv kiadásával indított, amelynek alapjait még a főállású munkája mellett rakta le. A könyv ráadásul magánkiadásban jelent meg, így komoly befektetést igényelt Adrienn részéről. „Nem kevés pénzbe kerül ma magánkiadásban megjelentetni egy szakácskönyvet, de úgy voltam vele, hogy

ez hosszú távon megtérülhet, mert a személyes brandemet építem vele” – magyarázza Adrienn.

hirdetés

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat annak, hogy a hobbinkból hivatás lehessen. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy átgondolt döntés, egy bátor lépés teljesen új perspektívákat nyithat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben az álmok mellett a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelent hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,3 - 24,1 %

Az akciós időszak 2019. október 7-től visszavonásig, de legkésőbb december 15-ig tart.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A könyvet csak Adrienntől lehet megrendelni, de máris sok helyre elkerült: Adrienn folyamatosan kap visszajelzéseket a tortakészítési próbálkozásokról, amiket meg is oszt a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudom, tudom, most kellene szelfizgetnem a frissen kiszállított könyvvel, de jelenleg még retussal és filterekkel sem tudnám magam normálisan kinéző állapotba hozni. ? Ma utolsó pillanatban beesett minden, könyv, 2 féle csomagolóanyag, és dolgozom, hogy az előrendeléseket teljesítsem, ami 260 db. ☺ Őrület. A könyv szerintem gyönyörű lett, hála a profi ételfotósnak @elobbfotozunk_aztaneszunk . ? Köszi Orsi a szuper képeket! A fázisokat és néhány fotót én csináltam, nézzétek el nekem, de 35 tortánál beleőszült volna Orsi a fázisokba, egy torta legyártása 4-5 óra is megvolt. Na jó, voltak egyszerűbbek. ? Ígérem, nemsokára jön a szelfi, meg egy videó is a könyv belsejéről, addig is játsszatok Orsinál, mert könyvet nyerhettek! Részletek Orsi legújabb posztjában. Katt a profiljára! ? . . . . . #cake #cakestagram #cakeart #cakedesign #instacake #instahun#instadaily #cakeblogger #sculptedcake #3dcake #notwhatitseems #adriennsabjan #mik #mik_gasztro #pastrylife #kajatorta #foodcake #fuckdiet #mutimitsütsz #hobbicukraszatmesterfokon

Sabján Adrienn (@adriennsabjan) által megosztott bejegyzés,

Borsófőzeléket, gulyáslevest és rántott húst is mintázott már tortából

„Rendszerint az ismerősöktől kapott feladatok alapján jönnek az ötletek, hogy milyen torták készülnek el. Most már elég sok megkeresésem volt ahhoz, hogy sikerült kikísérleteznem az alapanyagokat. A borsófőzelékes torta viszont a saját ötletem, most ez számít a legtrendibbnek, a kislányom születésnapjára is ilyet kellett készítenem.”

A legextrémebb alkotás egy Valentin napra készített valósághű szívtorta volt, amit szintén megrendelésre készített. Az ételek közül pedig már alig van olyan, amit ne készített volna már el tortaként. Készült már torta gulyásleves, pizza, rántott hús és sushi formában is.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”


KÖVESS MINKET:






hirdetés
1-2.jpeg

Herczeg Ágnes hivatalosan is a világ egyik legjobb borszakértője lett

A The Future 50 nevű díj a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek munkáját ismeri el.
Fotók: Szmodits Balázs - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Egy magyar borszakértő nő,

Herczeg Ágnes kapta meg a The Future 50 nevű díjat, mellyel bekerült a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek listájára

- közölte a WSET (Wine & Spirit Education Trust) és az IWSC (International Wine & Spirit Competition).

hirdetés

Ez a díj egy rangos nemzetközi elismerés, melyet a fiatal bor-, párlat- és szaké szakértők kaphatnak meg.

A kiválasztás során több mint 600 jelölt közül egy neves szakmai zsűri dönti el, hogy kik a legjobbak egy-egy kategóriában.

Herczeg Ágnes kiválasztásánál értékelték, hogy

az elmúlt három évben kimagasló eredményeket ért el tanácsadói- és oktatói munkájával, és jelentős szerepet vállal az ágazati innovációk, és a társadalmi felelősségvállalás terén

- írta meg a hvg.hu.

Önmagáról így vall a honlapján:

"2000 óta kutatom a borok világát. Az érdekel, mitől lesz jó egy bor. Az elmúlt közel 20 évben minden oldalról körüljártam. Dolgoztam borkereskedésben, telepítettem szőlőt, alapítottam, és vezettem is borászatot. Több bormárka, és bor létrejöttében, és készítésében vettem aktívan részt. 10 éven keresztül tanultam a legelismertebb nemzetközi boros képzési rendszerekben. 2007 óta a saját boros tanácsadó cégemet vezetem. 2015-ben megkaptam az Év női vállalkozója címet. Szerzőként, és társszerzőként 7 könyvet írtam. 2018-ban TEDx előadóként is debütáltam. 2019-ben a WSET és a IWSC Future 50 shortlist-jére választottak. Ez a szakma 50 legígéretesebb nemzetközi szakértőinek a listája.

2013 óta dolgozom együtt a Budapesti Metropolitan Egyetemmel. A borturisztikai szaktanácsadó szaknak, és az egyetem WSET képzésének vezetője vagyok. 2016-ban csatlakoztam a Lidl Magyarország csapatához külsős borstratégiai tanácsadóként, és márkanagyköveteként. Számos borászat stratégiai és márka tanácsadója vagyok, és rendszeresen bírálok a legrangosabb nemzetközi borversenyeken, mint például az International Wine Challenge, és a Decanter World Wine Award. Talákozhattok velem különböző rendezvényeken, és előadásokon is."


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!