hirdetés
sisi-1.jpg

Sisi királyné 14 újraálmodott ruháját először mutatják be együtt kedvenc kastélyában

Az idén elkészült gyönyörű koronázási ruha hű másának kutatásáért és elkészítéséért Czédly Mónika díjat is kapott.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2017. december 02.


hirdetés

Az idei év kettős évforduló volt Sisi életében és a magyarság történetében. 180 éve született Erzsébet, és 150 éve koronázták meg Ferenc Józsefet, és lett királyné Sisi. A Gödöllői Királyi Kastély ezért ebben az évben A Bölcsőtől a koronáig rendezvénysorozatán felidézte a híres asszony életét, szerepét a magyar történelemben, hatását a magyar kultúrában. Ennek keretében nyílt meg novemberben Az Erzsébet királyné újraálmodott ruhái című kiállítás, amelyen Czédly Mónika ruhatervező által készített ruhákat és a forrásul is szolgáló korabeli fotókat, festményeket csodálhatod meg 2018. február 25-éig.

A magyarok szeretett királynéja kora híresen szép asszonya volt. A 172 cm magas, sudár, 48-55 cm derékbőségű, karcsú Sisi mindig elegáns volt, ruhái divatot diktáltak. Öltözködésében is voltak kedvenc színei és anyagai, és szívesen csempészte bele ruháiba a magyar mintákat, formákat is.

dav
hirdetés
Több fotó és festmény is készült Sisiről, de kevés hiteles ruhadarab, kiegészítő maradt meg. Bár leírások is megörökítették az öltözékeit, többször egymásnak ellentmondóan ábrázolták azokat.

Czédly Mónika és csapata alapos kutatómunka után fogott neki a ruhák rekonstruálásának. Mára 14 öltözék mutatja be a még szinte gyereklány Erzsébet kedvenc darabjától, egészen a pompázatos koronázási ruháig a királyné híres ruhadarabjait.

Az első 2007-ben készült el, a legutóbbi pedig idén. A tíz év alatt összeállított kollekció először Gödöllőn látható együtt.

A kiállításon Czédly Mónika, a koronázási ruháért Magyar Kézműves Remek díjjal kitüntetett ruhatervező vezetett végig minket, a kutatásokról Pálinkás Patrícia Zita történész mesélt, a csipkék készítésének titkaiba pedig Túrós Istvánné, szintén díjazott csipkeverő avatott be.

A ruhákat mind valódi méretben készítették el, és a babák is az akkori Erzsébet méretére készültek,

így látható a királyné alakjának változása is. Ezen kívül jól nyomon követhető a divat változása, a nagy abroncsos ruhától az uszályok méretének változásáig.

dav

A koronázási ruha

A kiállítás legkáprázatosabb darabja a koronázási ruha. Ennek elkészítése volt a legnehezebb és legaprólékosabb.

Az első változat 2007-ban készült el a Rabending-fotó alapján. Sokáig azt gondolták, hogy ezt viselte Erzsébet a koronázási szertartáson, mert több fotón is ebben szerepelt. Ám a kutatások során kiderült, hogy ez már az esemény előtt elkészült, és Sisi a hivatalos megjelenései alkalmával vette fel.

d

A valódi koronázási ruha ennél sokkal pompázatosabb volt. A festmények, elsősorban Székely Bertalan és Kovács Mihály alkotása és a leírások nyomán indultak el, és végül rátaláltak a ruhából készült misegarnitúrára, amely már segített az anyag, a hímzés rekonstruálásában.

A ruha kutatásának történetéről korábbi írásunkban ITT olvashatsz.

A tervező elmondta, hogy a régi 65-70 cm széles szövetekből 53-54 méterre volt szükség az eredeti ruha elkészítéséhez. A díszítésre pedig 3800-4000 darab briliánst használhattak. A hímzés ezüst szállal készült, és vélhetőleg egyszerre sokan dolgoztak rajta.

_DSC0996_DxO

Ezt a ruhát Erzsébet a koronázási ünnepségen, majd később a Várban és a Vigadóban tartott fogadásokon viselte.

Erzsébet koronájáról a történész, Pálinkás Patrícia Zita ezt írta: "Időközben Erzsébet kikérte ezt a házi koronát a bécsi udvari kincstárból, amit rendelkezései szerint átalakítottak. Fekete bársonnyal bélelték ki az ezüstből készült koronát, melyen négy egymást keresztező ív volt, s a díszítő gyöngyöktől és briliánsoktól, a drágakövek csillogásától szinte alig lehetett látni az ezüst alapot."

A Pesti Hölgy-Divatlap így írt a királynéról a koronázási ünnepségsorozat harmadik napján: „bájban és fényben pompázott. Nehéz fehér selyembe volt öltözve dús és művészi ezüst kivarrásokkal, melyek elszórt bodzavirág alakban ragyogtak; hasonlóan volt diszitve a gazdag szegélyzet is. Elől egy ragyogó széles gyémánt vonal futott le s hosszú gyémántoktól tündöklő uszály követé a fejedelmi karcsu alakot. A gyönyörü hajfonatok közt is gyémántok szikráztak. Rendkivüli szépségü gyémánt nyakék, magyar csipke-kötény, gyémántokkal tele szórva sokszorozták a káprázatos fényt.”

Utána a Veszprémi Püspökség kapta meg a ruházat egy részét, és az uszályos szoknyából és kötényből misegarnitúra készült.

Külön érdekesség volt, hogy a leírások szerint a csodásan csillogó ruhát gyémántokkal díszítették. Ám Sisi – spórolva a kincstári vagyonnal – a meglévő ékszerekből szedette ki a drágaköveket, majd az esemény után azokat visszavitték a kincstárba.

Az adatgyűjtés után a képeken ábrázolt orgonamintákat, a csipkemintákat kinagyították, és Czédly Mónika rajzolta újra ezeket három hónapos munkával. A ruha csipkerészét egy magyar csipkeverő készítette el, egy éven át dolgozott rajta. Elmondták, hogy sokat kísérleteztek, míg végül összeállt a most látható minta.

Czédly Mónika mesélt arról is, hogy mióta kutatja Erzsébet ruháit, és mi mindent sikerült eddig megtudnia. Írásunkat ITT találod.

Sisi öltözékei a kockás ruhától az időskori látogatóruháig

A kiállítás többi darabja végigkíséri a királynét a gyerekkorától egészen a visszahúzódott, gyászoló, idősebb koráig. Látható a 15 éves lányként viselt kockás ruha, a lovaglóöltözék, udvari díszruhák, a gyémántcsillagos báli ruha és egy időskori látogatóruha is.

ddddddddd

A legérdekesebb ruhákról még többet ITT olvashatsz

Fotók: Okolicsányi Zoltán, Söptei Zsuzsanna


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

„Egy euróért vettünk házat Olaszországban" – ez történt utána

Három friss tulajdonos meséli el, hogy mi történt velük, miután szerencsét próbáltak és házat vásároltak Olaszország újjáéledő településein.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Mi is többször írtunk már azokról az olasz kisvárosokról és falvakról, melyek 1 euróért kínálnak festői környezetben álló házakat annak reményében, hogy az adott település és annak népessége az új lakóktól majd újult erőre kap.

Az ár azért ilyen alacsony, mert ezek az épületek általában jelentős felújításra szorulnak, ez pedig az új tulajdonos feladata.

Általában megszabják, hogy erre mennyi idő áll rendelkezésre, illetve azt is, hogy mennyi idő után lehet ismét eladni az ingatlant. Cserébe azonban sokszor nemcsak új ház, de "új élet" is jár, többnyire távol a nagyvárosok lelketlen mókuskerekétől.

Az első ilyen kezdeményezés 2008-ban, Salemiben volt, az akkor nem járt sikerrel, az önkormányzat csődje, a maffia felbukkanása és a házak igen rossz állapota miatt. Gangiban viszont működött a terv, száz ingatlanra ezren jelentkeztek és a felújítást követően a városka teljesen kivirágzott.

hirdetés

Az elmúlt évben Szicíliától kezdve az Alpokig számos település tett hasonló ajánlatokat annak érdekében, hogy új lakosokat vonzzon a haldokló közösségek újjáélesztésére és mindez felkeltette a média érdeklődését is, de sokakban megfogalmazódott az is, hogy "túl szép, hogy igaz legyen".

Vajon tényleg volt, aki nem csak álmodozott, hanem vásárolt is? És utána mi történt? Nem álltak útjába a bürokratikus akadályok, esetleg a nyelvi nehézségek, vagy épp a helyiek? Vajon nem bánták meg a vásárt?

A CNN ezért több olyan "1 eurós polgárt" is kikérdezett, akik éltek a lehetőséggel és vettek egy egy eurós ingatlant.

A 27 éves Morgane Guihot 31 éves férjével ugrott fejest a "dolce vitába".

Morgane, aki a franciaországi Nantes mellől érkezett, az első vásárlók között volt és Szicília szívében, Mussomeli ősi, kanyargós utcáiba szeretett bele.

A körülbelül egy kávé áráért vásárolt 50 négyzetméteres ház számukra második otthonná vált, melyet hamar fel is újítottak. Kifestették és a padlót is rendbe hozták, már csak a fürdőszoba befejezése van hátra.

"Mivel mindketten kézművesek vagyunk és értünk az ilyesmihez, a munka nagy részét magunk végeztük és nagyszerű volt látni, hogy a kétszobás házunk újra életre kel"

- mondja a büszke tulajdonos, a 15 négyzetméteres, panorámás teraszra pedig különösen büszke.

Ők két gyermekükkel nyaralóként fogják használni a házat a karácsonyi és nyári szünetekben.

Elmondásuk szerint a franciaországi árak után rögtön felkeltette az érdeklődésüket az itteni akció, de ami igazán megfogta őket, az a hely bája volt, illetve a helyiek kedvessége.

Annak is örülnek, hogy ez a város közel van sok csodás szicíliai látnivalóhoz és nincs úgy elszigetelve, mint sok kis település.

hirdetés

"Van itt minden, amire szükséged lehet, boltok, szupermarketek. Egy kellemes életmód vár rád, egyszerűen nagyszerű"

- mondják és szerintük nem is jött szembe semmiféle kellemetlen meglepetés.

Az ingatlaniroda dolgozói segítettek nekik a procedúrában és a fordításban is. A ház pedig alapvetően jobb állapotban volt, mint amire számítottak. Már azt is kitalálták, hogy a későbbiekben Mussomeli lehet a nyugdíjas mennyország számukra.

Míg sok vásárló szerelembe esett az egy eurós árakkal, néhányuk végül a drágább, jobb állapotban lévő házak felé mozdult el.

A Mussomeli 1 eurós épületeiben tett hosszú körút után Patrick Janssen belga üzletember magasabb áron választott egy „superior” házat, amelyet már majdnem teljesen felújított.

Akárcsak a legtöbb nézelődőt, úgy őt is a médiafelhajtás és az új élet ígérte csábított az olasz városkába.

"Őszinte leszek, nem vásároltunk 1 eurós házat. Megmutattak nekünk 25 olyan régi épületet, amelyek közül a legtöbb jelentős javításra szorul, így a végén egy 10 szobás épületet választottunk 10 000 euróért (~3 millió 350 ezer forint), és még több pénzt fektettem be a felújításba"

- meséli. Őt elsősorban nem az anyagiak, hanem az időfaktor tántorította el az 1 eurós vásártól.

Szerinte egy olyan épület felújítása éveket vett volna igénybe. Ráadásul így lett egy olyan háza, ami akár 20 év után is családi fészekként funkcionálhat majd 5 gyermekének. Egyelőre pedig nyaralóként használják, a hely szépsége pedig arra sarkallja Patrickot, hogy itt képzelje el idős éveit.

"A belga emberek nem pihennek. Az élet itt egyszerűbb, a város hangulatos és a környező természet vonzó. Ideális az 'akkumulátorok' feltöltésére és a méregtelenítésre.

Valójában nagyon meglepett, amikor azt tapasztaltam, hogy Szicíliában sokkal könnyebb házat vásárolni és felújítani, mint Belgiumban."

És van olyan is, akit valami erősebb dolog vonz Olaszországba az áraknál, például a DNS és az ősök.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fuzerivar1.jpg

Füzéri vár: Újjáépítik Magyarország egyik legszebb várát, ahol egy ideig a Szent Koronát is őrizték

2025-re készülhet el teljesen, és a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem.
MTI, Fotó: Vajda János - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Várhatóan 2025-ben fejeződik be a füzéri vár felújítása, amely a Nemzeti Várprogram első teljesen befejezett projektje lesz. A beruházás mintát adhat a többi erődítmény későbbi felújításához is - mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

Tuzson Bence a füzéri várfelújítás második ütemének kezdetét jelző időkapszula elhelyezési ünnepségén elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében körülbelül

38 várunk és kastélyunk újul meg mintegy 68 milliárd forintos keretből. Jelenleg 12 projekt zajlik, amelyekből hat a jövő évben lezárul

hirdetés

A füzéri beruházás második üteme 2021-ben fejeződik be, 2025-re érhet véget a teljes beruházás. Az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem.

Füzér és a füzéri vár jelentős történelmi események tanúja volt, hiszen a terület Bánk bán tulajdona volt, 1235-től királyi birtok, utána pedig olyan neves családok birtokolták, mint a Nádasdyak vagy a Perényiek. 1526-27-ben Perényi Péter koronaőr az erődítményben őrizte a Szent Koronát. Később a vár áldozatául esett az osztrák hadsereg rombolásának, ami miatt 300 éven át "Csipkerózsika álmát" aludta az erőd, ebből ébredt most fel - közölte az államtitkár.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogramért és Nemzeti Várprogramért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a füzéri vár turisztikai vonzerejének növelése mellett céljuk a vár és környezete megóvása, megőrzése az eljövendő nemzedékek számára. A kivitelezés során

konyhát, sütőházat, ecetesházat, darabont házakat, gyümölcsaszalót, liktárium helyiséget alakítanak ki. A pincékben papírmerítő műhely várja a látogatókat, de felépül majd a Várkapitány háza, a Rimay ház - Rimay János életét bemutató szoba is.

Egyedi élményelemként az úgynevezett Csillag ösvény csillagda, csillagászati animációs program várja az érdeklődőket. Kiállítással bővül a füzéri alsóvár, a vár infrastruktúrájához, a költségek csökkentése érdekében kiépül egy napelempark, bővítik a parkolót és váruradalmi függőkertet is kialakítanak. Az erdei környezetben egy tematizált játéktér kap helyet a Fehérlófia ősi mondájára alapozva.

Ilyen volt a vár a 2016-os felújítás után:

Horváth Jenő, Füzér polgármestere elmondta, hogy a vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, amelynek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom. A felújítás óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent. Most a konyha és sütőház kivitelezése kezdődik meg 622 millió forintból, Rudolf Mihály tervei alapján, a parkoló bővítése, a parkoló és játékkert fejlesztése további 200 millió forintba kerül majd, azután következik a kiállítási és programelemek elhelyezése. A második ütem teljes költségvetése másfél milliárd forint.

Eddig körülbelül négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer látogatót.

Ilyen volt a füzéri vár felújítás előtt:


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Egy vadregényes világ, ahol a Tisza a Dunába ömlik

Ljasuk Dimitry fotói madártávlatból mutatják meg, milyen gyönyörű látványt nyújt, ahogy a két nagy folyónk összeér.
Fotók: Ljasuk Dimitry - szmo.hu
2019. november 27.


hirdetés

A Tisza vidékének nagy szerelmese és fotósa, Ljasuk Dimitry egy különleges fotósorozatot készített. Nemrégiben egy útja során ellátogatott arra a részre, ahol a Tisza a Dunába torkollik, és a két nagy folyónk egyesül.

Nagyon megérintette őt a táj:

"Csak ültem és bámultam órákon át, nem tudtam betelni a látvánnyal.

hirdetés

Vajdaságban jártam és ha már ott voltam, megnéztem Zalánkemén és Titel között ezt a különleges természeti jelenséget".

A csodát pedig lefotózta, hogy másoknak is megmutathassa azt, amit így nagyon ritkán lehet csak látni. (A képekhez még egy-egy rövid magyarázatot is adott.)

Jobb oldalon a Tisza, középen a Duna (sziget melleti ága) bal oldalon a Duna főága, ködbe borított partján Zalánkemén faluval:

A szigeten a kis világítótorony hatalmas vízfelületre néz:

A ködben úszó, szemben látható Zalánkeménnél a Duna 1215 folyamkilométernél tart. A Duna teljes hossza 2850 km, amit mindig a tengeri torkolattól visszafelé számolunk, azaz a Duna-Tisza találkozásánál a Duna 1635 km-t tett meg a forrásától számítva eddig a pontig:

A Tisza 962 kilométert tesz meg, mielőtt a Dunával találkozik. Itt már közel olyan vízhozama van, mint a Dunának. Bár a Duna sokkal szélesebb, a Tisza általában mélyebb és így lehetséges az, hogy megközelíti a vízhozama ezen a ponton:

Jobb oldalon a Tisza, bal oldalon a Duna. Azt hiszem ez egy különleges találkozási pont:

hirdetés

A legenda szerint valahol itt temették el három koporsóba helyezve Attilát, a hunok vezérét, Isten ostorát:

Meglepő, hogy a Tisza itt már nem annyira "Szőke-Tisza" nincs jelentős különbség a két folyó színe között:

Ilyen a Duna és Tisza együtt, még 1215 kilométer van hátra a Fekete-tengerig, amit innen közösen tesznek meg:

Bal oldalon a Tisza érkezik a Dunába:

Zalánkemén, vagy magyarosan Szalánkemén 50-80 méteres löszfalak lábai előtt heverő 500 fős falu. Így novemberben csak egy kocsma volt nyitva, de úgy tűnt nyáron is jó kis élet lehet itt:

Szent Nicolas templom. A faluval szemben lévő szigeteken kecskék legelnek, ahogy a löszfalak tetején is. Az 500 fős faluban termálforrás is van, sőt egy várrom is a löszfal tetején:

A löszfalak tetején rengeteg üdülőházikó és villa épült pazar kilátással:

A környék tele van almafa ültetvényekkel, állítólag itt terem a világ legfinomabb almája:

A fotós-filmes így vall magáról:

"Ljasuk Dimitry vagyok, a Tisza-tónál nőttem fel, ahol szinte minden nap kint voltam a természetben. Ha boldog voltam, ha szomorú, ha esett, vagy fagyott, ha sütött a nap én a Tiszára mentem, így kapcsolódtam össze egy életre a természettel.

Szentpéterváron születtem, édesanyám magyar, édesapám ukrán. Egy éves korom óta élek Magyarországon, 20 éve Budapesten. Az utazásaim során ismertem fel, hogy hazám, Magyarország is tele van fantasztikus helyekkel. Filmjeimben szeretném ezeket a helyeket megmutatni a nézőnek. A darvak vonulásáról szóló filmemben vezettem be a “szlogenem”, hogy Magyarország tele van csodálatos helyekkel, csak “Vedd észre, fedezd fel és vigyázz rá!"

Madárfa a folyóban a Duna-Tisza találkozásánál:

Vedd észre: Lépj ki a mókuskerékből, menj ki a szabadba, ülj be egy csónakba, vagy sétálj az erdőben és vedd észre mi vesz körül! Vedd észre, hogy élsz és élj!

Fedezd fel: Járd körbe, ússz benne, sétálj, mássz fel rá, nevess, ismerd meg és tanulj!

Vigyázz rá:

A szép helyek kezdenek eltűnni, mert az ember felelőtlen és pazarló tevékenysége tönkre teszi az élő környezetet. Nem csak a szépet mutatom meg a filmjeimben, hanem a problémát, tragédiát is. De nem csak nézem, hanem próbálok tenni és megoldást keresni. Ezért is szervezek szemétgyűjtéseket, megyek el mások gyűjtésére és próbálok környezetvédelmi aktivista lenni."


KÖVESS MINKET:


hirdetés
martonvasar-kastely-kert-park.jpg

Egy meseszép park Martonvásáron, ahol még Beethoven is járt

A Brunszvik-kastély különleges növényvilága ősszel is elkápráztatja az idelátogatót.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2019. november 12.


hirdetés

A kastélyt körbeölelő 70 hektáros csodaszép angolkertet Brunszvik Ferenc alakíttatta ki. A Pest megyei aljegyző, több megye táblabírója is volt. Híres volt Beethoven barátjaként és mecénásaként, emellett mintagazda volt, a ló- és juhnemesítés szaktekintélyeként említették. Ő kérte fel a park tervezőjének Heinrich Nebbient, aki a Városliget megálmodója is volt.

A parkban számtalan különleges növényt ültettek, életkoruk és a pusztítások miatt már csak pár ősi fa található. A 400 féle fásszárú növényféleség között van itt éger, mandula, cédrus, mocsári ciprus, platán is. Az egyik leghíresebb fája az a koros ciprus, amely már az 1800-as évek elején itt élhetett.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!