hirdetés
sir-david-attenborough-our-planet-1000x562.jpg

Sir David Attenborough új dokumentumfilm-sorozatával buzdít a Föld megmentésére

A 91 éves természetfilmes nagyon motiváló beszédet tartott a Netflixen debütált Our Planet című sorozat premierjén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 10.


hirdetés

Múlt pénteken debütált a Netflixen Sir David Attenborough új sorozata, amiben a környezetvédelemre, a klímaváltozás okozta károkra és a Föld természeti értékeire hívja fel a figyelmet. A dokumentumfilm-sorozat 4 évig készült, és 50 ország természeti kincseit mutatja majd be egy 600 fős stáb segítségével. A világhírű természetfilmes végig narrálja a rendkívül látványos felvételeket, amelyek egyszerre nyűgözik le és borzasztják el a nézőket.

Az Our Planet (A mi bolygónk) célja ugyanis az, hogy megmutassa, milyen csodálatos értékeink vannak a természetben, és ezek hogyan tűnnek el, vagy kerülnek kihalásveszélybe a globális felmelegedés hatására.

A sorozat megjelenése előtt például bemutattak egy részletet, amin az látható, hogy a rozmárok egyre magasabbra másznak fel a sziklafalakon, mivel a jégtakaró folyamatosan olvad, így a "talaj" is eltűnik a lábuk alól. A stábnak sajnos sikerült azt is felvennie, ahogy egy rozmár lezuhan a sziklás hegyről.

Íme a sorozat előzetese:

A természetfilm-sorozat megjelenése alkalmából Sir David Attenborough beszédet tartott, amelyben elmondta, miért olyan jelentős alkotás az Our Planet, és miért fontosabb, mint valaha, hogy végre mindannyian tegyünk a bolygónk megmentéséért.

hirdetés

Ha kíváncsi vagy, mit mondott a 91 éves természetfilmes, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szepesi-balazs-helyettes-allamtitkar.jpg

Kirúgták a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárt

Palkovics László miniszter javaslatára menesztették Szepesi Balázst.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Kirúgták az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárát - derül ki a friss Magyar Közlönyből.

E szerint

Szepesi Balázst Palkovics László innovációs és technológiai miniszter javaslatára menesztették. A helyére szerdán Dobos Balázs lépett.

Szepesi Balázs 1999-ben diplomázott a CEU-n, 2007-ben pedig PhD-t szerzett ugyanott. 2010 és 2012 között a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkári titkárságvezetője volt, feladata a parlamenti és gazdaságstratégiai államtitkárság stratégiaalkotási, elemzési tevékenységének irányítása volt. Szepesi pár hónapja indította el a Magyar multi nevű programot, amely ezek szerint nem az ő vezetésével zajlik majd - írja az Index.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
vihar-rossz-ido-balaton.jpg

Jön az újabb hidegfront, akár 10 fokot is hűlhet a levegő

Záporokkal, zivatarokkal érkezik az újabb lehűlés, pénteken már csak 19-25 fok lesz. Hétvégén viszont kicsit melegebb időre számíthatunk.
Fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetésSzerdán már újra 30 fok körüli időnk lesz, de csütörtökön véget is ér a felmelegedés egy újabb hidegfronttal - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Azt írják,

délen még csütörtökön is 30 fok körüli maximumom lehetnek, de aznap észak, északnyugat felől egy hidegfront érkezik majd a Kárpát-medencébe, így az ország északnyugati felén már csak 22-26 fokot mérhetünk.

Csütörtökön záporok, zivatarok hűthetik le a levegőt, az északnyugatira forduló szél pedig feltámad, helyenként erős lökésekkel.

hirdetés

Pénteken sokfelé számíthatunk még esőre, záporra, zivatar viszont csak legfeljebb északkeleten fordulhat elő. Délután északnyugat felől már csökkenni kezd a felhőzet, majd fokozatosan a keleti tájakra szorul vissza a csapadék. A Dunántúl északi felén élénk, néhol erős marad az északnyugati szél.

Ekkor már csak 19-25 fok között alakul majd a maximum-hőmérséklet.

Hétvégén szerencsére azonban újra melegszik majd az idő a sok napsütésnek köszönhetően, de a kialakuló gomolyfelhőkből szombaton még elszórtan, vasárnap helyenként alakul ki gyenge zápor, egy-egy zivatar.

Hőségre ugyan ne számítsunk, de vasárnap már 23-29 fok lesz.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
volanbusz-tulajdonosa-mav-wikipedia-foto.jpg

A MÁV lett a Volánbusz tulajdonosa

A társaságok önállósága, szakmai irányítása, az általuk ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.
MTI, Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes közlekedésszakmai működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése érdekében július 15-től a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. lesz - tájékoztatta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint

az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul az a kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át.

A közös stratégiai irányítás hosszú távon megteremti az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifa rendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket - hangsúlyozták.

Az irányítási struktúra változásával kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele - áll a közleményben.

hirdetés

A társaságok önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szegedi-tudomanyegyetem-rektor-koszonto.jpg

Hiába indítottak petíciót, elmarad a szegedi orvostanhallgatók doktorrá avató ünnepsége

Rovó László rektor szerint rendkívül kockázatos lenne megrendezni a diplomaosztót, ezért csak online tarthatják meg az ünnepséget és a doktori eskütételt. Az egyetem vezetősége videóban köszöntötte a friss diplomásokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Nem lesz idén diplomaosztó ünnepség a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar végzett hallgatói számára, mert ezt az egyetem rendkívül kockázatosnak tartja a járványhelyzet miatt - írja a 444.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk, a végzősök petíciót indítottak, amikor kiderült, hogy az egyetem eltörölné a doktorrá avató ünnepséget a koronavírusra hivatkozva. Ekkor az volt a terv, hogy a végzős hallgatók postán vagy a tanulmányi osztályon kapnák meg diplomájukat, orvosi esküjüket pedig talán egy későbbi időpontban tehetnék le.

A petícióban azt írták: „indokolatlannak érezzük a méltatlan lezárást, hogy az avatásunk elmarad, miközben például több szabadtéri rendezvény megtartható, miközben a stadionokban a meccsek folyhatnak, miközben a szórakozó helyek nyitva lehetnek.

Indokolatlannak érezzük, hiszen június 16-án megszűnt a rendkívüli állapot, még az államvizsga előtt. 6 év megfeszített kemény tanulás után...6 év gyakorlat, 6 év várakozás után...Nem érezzük indokoltnak, hogy megszakadjon egy több mint kétezer éves hagyomány.”

hirdetés

A hallgatók levelet is írtak az egyetem rektorának, hogy mégis meg lehessen tartani az ünnepélyes doktorrá avatást, ám a kérdéseikre a mai napig nem kaptak választ.

Az ügyben egyébként mi is megkerestük az egyetem illetékeseit, akik nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Viszont a 444.hu kiszúrta, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportba felkerült egy már nem elérhető levél, amelyben Rovó László rektor (aki márciusban külföldön volt síelni, majd nem maradt otthon házi karanténban, hanem koronavírusosan bement dolgozni, és még műtött is) azt írja,

az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel sem zárt téren, sem külterületen nem kerülhet sor a diplomaosztókra.

Szavai szerint „Egyetemünk Vezetése mindig a diákok és hallgatók, valamint saját alkalmazottaink maximális biztonságára törekszik. Így volt ez a járványügyi veszélyhelyzet legkritikusabb heteiben is, és ugyanehhez az állásponthoz ragaszkodunk továbbra is, amikor a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos feloldását hajtjuk végre.”

Ezzel ellentétes az a tájékoztató levél, amelyet a Szegedi Tudományegyetem küldött június végén a hallgatóknak arról, hogy a vészhelyzet megszűnésével visszavonják a korábbi intézkedéseket, engedéllyel lehetőség van zárt és nyílt helyen a 100 főnél több személy részvételével tervezett rendezvények megtartására is.

Érdekesség, hogy míg az orvostanhallgatók diplomaosztóját nem engedélyezte a rektor, a Gazdaságtudományi Kar végzett hallgatói részt vehettek ilyen ünnepségen, ahogy ezt a kar Facebook-oldalára feltöltött fotók is bizonyítják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!