hirdetés
IMG_8282.jpg

Síparadicsom a szomszédban: Szlovéniában már dübörög a szezon

Miért éppen Szlovénia? Mert közel van, mert gyönyörű, és mert árak tekintetében sincsenek elszállva.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. december 23.


hirdetés

Kora reggel indultunk, és több megálló ellenére az ebédet már a szállodában költhettük el. Gyorsabb és zökkenőmentesebb volt mint hittem. Szerintem soha ilyen gyorsan nem értem még oda egy síparadicsomba.

A leves szürcsölgetése közben pedig az merült fel bennem, hogy ha itt is vadregényes a táj, és itt is tekintélyt parancsolóak a hegycsúcsok:

Mi a fenének mentem én eddig messzebb, ha havat akartam látni?

December elején már 40 centiméteres hó esett, és ennek hatására az elsők között nyílt meg a goltei pálya.

1300 és 1600 méteres tengerszint feletti magasság, 6 lift, 12 kilométernyi pálya, síoktatás és versenyek.

hirdetés

Goltét az elmúlt évben az ország legjobb közepes méretű síkomplexumának választották, amely egészen március végéig üzemel, és a profiknak éppúgy izgalmas lehet, mint a kezdőknek.

Az autóval érkezők a völgy alján parkolhatnak le, ahonnan felvonón juthatnak el a Golte Resort szálloda bejáratához, közvetlenül a pályák mellé. Amúgy a hotelhez fel lehet jutni autóval is, csak a felvonó sokkal gyorsabb és kényelmesebb, főleg ha éppen havazik.

A szállodát 2011-ben építették, 54 szobája és wellness részlege is van, és mára a vendégek több mint negyedét magyarok teszik ki. Idén 32 új apartmant is átadtak, melyek 4-12 férőhelyesek, alapterületük pedig 44 és 210 négyzetméter között mozog.

Mi szállodai szobában szálltunk meg és a félpanziót vettük igénybe. Ha ti is a standard szobát választjátok, nagyon más lehetőségetek nincs is, hiszen fenn a hegyen nem érik egymás az éttermek.

A reggeli nagyon bőséges, és isteni cuccok vannak kipakolva. Ha az ebédet elintézitek egy hüttében, vagy lemásztok a hegyről, akkor ez egy kényelmes opció lehet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
beloiannisz_cim.jpg

A biztos halál elől menekültek Magyarországra Beloiannisz első lakói, sokuknak 70 éve ez az otthona

A kezdetben még szinte csak görögök által lakott falunak ma már a háromnegyede magyar származású, de ők is segítenek ápolni a nemzetiségi hagyományokat.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Görögországban 1942 és 1949 között zajlott véres polgárháború a kommunisták és a nyugatbarát kormány csapatai között. Végül utóbbiak nyertek, miután Nagy-Britannia is a segítségükre sietett, így a baloldali felkelőket leverték.

A halálos áldozatok száma egyes becslések szerint a 100 ezret is meghaladta, emellett több tízezren kényszerültek elmenekülni az országból a megtorlás elől – nemcsak azok, akik konkrétan harcoltak a vesztes oldalon, de egész családjuk és rokonságuk is.

Ez a hatalmas tömeg több hullámban hagyta el szülőföldjét, és az induláskor fogalmuk sem volt arról, hol kell majd folytatniuk életüket. A legtöbben azt se tudták Magyarországról, hogy létezik, pláne nem azt, merre található. Több mint hétezren mégis itt kötöttek ki

Számukra épült fel a Fejér megyei Beloiannisz, ami egész Európában kuriózum: ez az egyetlen falu, amit kifejezetten görög menekülteknek alapítottak, teljes mértékben állami pénzből.

Az Ercsi és Iváncsa közötti területen előtte nem volt semmi, csak szántóföldek. 1950 májusában indult meg az építkezés, nagyrészt önkéntesek részvételével. Alig fél év alatt 418, főként sorházi lakást húztak fel, de óvoda, iskola, könyvtár, kultúrház, orvosi rendelő és tanácsház is létesült az akkor még Görögfalvának nevezett új településen.

hirdetés

1952. április 3-án aztán Nikosz Beloiannisz, a görög kommunista mozgalom jelentős alakjának nevét vette fel a falu, ahol akkortájt már 1850-en éltek – ez volt az abszolút csúcs.

Riszto bácsi Nikosz Beloiannisz emléktáblája előtt

Riszto bácsi, az élő történelemkönyv

Beloiannisz egyik ikonikus lakója a 85. évét taposó, macedón származású Riszto bácsi, aki több mint 70 évvel a menekülése után is annyira pontosan idéz fel minden részletet, mintha az egész tegnap történt volna.

1948 tavaszán, 13 évesen vágott neki a hosszú útnak, aminek Magyarország volt a végállomása. Összesen 103 gyerek kelt akkor útra a falujából, akiket mindössze néhány felnőtt gondozó kísért. A harcok akkor már főleg macedón területen zajlottak, napi szinten érték bombatalálatok a civil lakosságot.

A partizánok által felállított ideiglenes kormány a szocialista vezetésű államokhoz fordult segítségért, akik beleegyeztek a gyerekek befogadásába. Több ezer fiatalt küldtek előre még a háború vége előtt, hogy nagyobb eséllyel megmeneküljenek.

„Amikor leszálltunk a Keletiben, azt hittük, Németországban vagyunk. Tudtuk ezen kívül, hogy létezik Szerbia, Bulgária, Albánia, Kanada, Anglia, Amerika, de Magyarországról fogalmunk sem volt”

– idézi fel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-2.jpg

4 különleges sorsú magyar kastély, melyekhez érdekes történetek is fűződnek

Az egyik erkélyéről ugrott le az Ördöglovas, egy másik az irodalmi élet központja lett, és volt amelyikben titkos labor működött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Magyarországon számos híres kastélyt található, ám vannak olyanok, melyek kevésbé ismertek. A régi, sokszor romos épületek pedig igen érdekes történeteket rejtenek. Ezek közül válogattunk most párat. Van amelyik látogatható, van amelyiket felújítják éppen, és van, ami még arra vár, hogy egyszer visszanyerhesse régi pompáját.

1. A pompázatos Ördöglovas kastély erkélyéről ugratott le fogadásból Sándor Móric

Magyarország egyik legizgalmasabb kastélya a Bajna nevű település legmagasabb pontjára épült Ördöglovas kastély, a Sándor-Metternich-kastély. Idehaza ez az egyik legszebb klasszicista kastély-együttes. Sándor Móric házassága előtt egy évvel kezdett neki az épület átépítésének, az 59 szobás kastéllyal akart nejének, Metternich Leontinának kedveskedni.

Hild József tervei alapján végezték a munkát, melynek egyik fő érdekessége az volt, hogy a homlokzatra görög jellegű oszlopok kerültek és ebből három „kilógott”, ezzel egy erkély alakult ki. Erről a helyről ugratott le fogadásból a lovával a gróf. A berendezés is különleges volt, és a ló-mániás Ördöglovas a lovainak külön fűtött istállót is készíttetett. És hogy miért lett „ördögi” a gróf, az is kiderül az írásból.

hirdetés

2. Magyarországon csak a péceli Ráday-kastélyban láthatók a különleges fekete-fehér falfestmények

Pécelen áll a kalandos történetű Ráday-kastély, melynek faliképei egészen különlegesek, Magyarországon nincs is hozzájuk fogható. A települést a művészetpártoló, gyűjtő és politikai szerepet is vállaló Ráday-család tette Magyarország egyik vezető kulturális központjává a 18. században.

A kastélyt II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja, Ráday Pál 1722-ben kezdte el építeni. A péceli birtokra felesége, Kajali Klára hozományával tett szert. A kúriát fia 1755-ben bővítette tovább barokk stílusban, és a fiatal költők, írók, irodalmi lapok támogatójaként kastélya írók, tudósok kedvelt találkozóhelye lett. Kazinczy Ferenc is lakott benne, de járt itt Jókai Mór és Laborfalvi Róza is, akik a mézesheteiket töltötték el a kastélyban. És hogy milyen körülmények között, az kiderül az írásunkból.

3. Titkos labor is volt a nehéz időket is megélt Simay–Holczer-kastély pincéjében

Ma már csak a romos falak állnak, szinte minden mozdíthatót elhordtak már a kastélyból, amely valaha igen impozáns lehetett. A régi bástyákból szép kilátás nyílhatott, a parkja pedig bizonyára kellemes sétákra adott lehetőséget.

Ám az épületet – és tulajdonosát – a történelem nem kímélte. Utolsó tulajdonosa Simay Lajos volt, aki az üldöztetés elől Ausztriába szökött. Feleségét, Rezi Rózsát az ÁVH-sok elfogták, vagyonát, az ingatlanok hivatalos papírjait pedig elvették és válásra kényszerítették. Mikor később Simay szerette volna visszaigényelni az ingatlanjait, az igazolások már nem voltak meg. Így az ötvenes években családok kaptak lakást a kastélyban, egyikük egy bányamérnök és családja volt. Nem véletlenül, ugyanis ekkoriban hoztak létre a pincében egy laboratóriumot, amelyet azonban titokban kellett tartaniuk. Hogy miért, azt a írásunkból megtudhatod.

4. A magyar klasszicista építészet egyik legszebb alkotása volt a ma már romos Cziráky-kastély

Lovasberényt a Cziráky-kastély tette híressé, melynek múltja igen régre nyúlik vissza. A valaha szebb napokat látott épületet a Cziráky család 1730-ban szerezte meg a birtokkal együtt. Gróf Cziráky György kibővíttette, majd fivére tovább alakította az épületet. A 18. század végén készült el a barokk díszudvar. Később gróf Cziráky Antal Mózes klasszicista stílusban alakította át, ekkor készült az angol tájképi park is mesterséges tóval, vízeséssel, szigettel és mellé a Rózsa domb, a pálmaház, a vadászlak, és egy kis halászkunyhó is. A sétányok mentén különleges növényeket ültettek. A kertbe kőhidakat és szobrokat is elhelyeztek. Ezzel a magyar klasszicista építészet egyik legszebb alkotása jött létre

Az államosítás után állaga romlani kezdett, és a park is tönkrement. A növények, fák nagy részét kivágták, csak a ház előtti két hársfát kímélték meg. A berendezést széthordták, majd 1951-től gépállomás és irodák voltak benne. A kapu melletti két kőoroszlán még megőrzött valamit a korábbi hangulatból. A mai állapotában is látni még valamit a régi méltóságából. Nézd meg a fotókat róla.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-6.jpg

6 izgalmas hely, ha egy hosszú hétvégére „valami másra” lennél kíváncsi

Közeli és távoli helyek, amiket vegyél fel az utazós listádra: a híres fehérsziklák, a vár, amely megihlette Walt Disney-t is, a hobbitfalu, vagy a három ország ölelte középkori város.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

Egyre többen vannak, akik szívesen vállalkoznak egy-egy hétvégi kirándulásra, utazásra, sokan akár messzibb tájakra is elmerészkednek ilyenkor. Az úticélok között ott vannak az „örök kedvencek”, de érdemes ezek mellett néhány kevésbé felkapott helyet is felfedezni. Most néhány ilyet válogattunk össze:

1. A Fertő-tó másik oldalán

Nem kell messzire menni, hogy egy másik világba csöppenj. Elég Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvizét felkeresni – a túloldalon. Az osztrák partszakasz is gyönyörű és még néhány különlegességet is rejt. Megtudhatod a pezsgőkészítés titkait, és a Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkban - amely egy óriási természeti rezervátum - madárlesből figyelheted a nádasban a madarakat. De persze kipróbálhatod a hajókázást, a vízi sportokat és a szuperül felszerelt strandot is.

2. Ahol a mese életre kelt

hirdetés

Számos filmforgatási helyszín vált turisztikai célponttá, ám a Gyűrűk Ura trilógia és A hobbit rajongók mellett bárkit elvarázsol Új-Zéland egyik legismertebb látványossága, a Matamata közelében található Hobbitfalva, a Hobbiton. A falu gyönyörű vidéken található. A Gyűrűk Ura regény alapján felépített falucska egy részét a forgatás után ugyan elbontották, de A hobbithoz újra felépültek egyes részei, melyek ma már látogathatók. Aki eljut ide, az valóban egy mesében érezheti magát, megnézheti a kunyhókat, a kis kerteket, a tavat, a Zsákvég utcát, a kis padot. Az egész olyan, hogy az arra sétáló úgy érzi, bármikor előbukkanhat egy szereplő, és megelevenedik a történet. Sőt a kocsmájában még vendégül is látják a vendégeket. (Új-Zéland persze messzi úticél, így az ott tartózkodás idején érdemes egy hétvégi napot erre szánni.)

3. A három ország ölelte város

Svájc harmadik legnagyobb városa, Bázel a Rajna két partján terül el, és tökéletes hétvégi „kiruccanást” ígér. A sokszínű, izgalmas város különlegessége, hogy három ország határán fekszik: Franciaország, Németország és Svájc is elérhető akár egy vacsora, vagy kirándulás céljából. Bázel 2000 éves történetét ma is őrzik az óváros középkori utcái, az antik üzletek, a kis bisztrók, és az Európában egyik legszebb állapotban megmaradt történelmi városmag, ahol jó pár 15. századi épületet is meg lehet csodálni. Számos érdekesség is fűződik hozzá, például: 1543-ban a városban adták ki az első teljes tankönyvet az emberi anatómiáról. A könyv címe De Humanis Corporis Fabrica.

4. A szerelem szigetének vára, mely Walt Disney-t is megihlette

A Szent Hilárión vár és a csodás vidék megér egy utazást. A háromszintes vár romjaihoz sok lépcsőn lehet feljutni, de aki vállalkozott már rá, az állítja, hogy megéri a látványért. Sokak szerint a világ egyik legszebb kilátása nyílik innen. A története is különös, és kalandos. A vár felfedezése után pedig kihagyhatatlan program a tengerből kiemelt Nagy Sándor korabeli kereskedőhajó, amely a világ legrégebbi, egyben maradt fahajója a maga 2300 évével.

5. A fehérszikláiról híressé vált hely titkos alagútrendszert is rejt

Dovernek és a várnak évszázadokon át fontos szerepe volt. De itt van például Anglia a legközelebb Európához – kb. 34 kilométerre. Emiatt a La Manche csatornán tiszta időben át lehet látni a túlpartra is. Közelségének köszönhetően a legforgalmasabb átkelőhely és sokan ezt a helyet választják a Csatorna-átúszásra is. A várban több érdekes kiállítás is van, de a legizgalmasabb a titkos alagútban kialakított rejtett harcálláspont, amelynek fontos szerepe volt a II. világháború idején is. A várból remek séta vezet végig a híres sziklák mentén, egy régi kis világítótoronyhoz, ahol békebeli módon lehet lazítani, pihenni, sárkányt eregetni.

6. Koronázóváros a Duna partján

Pozsony hagyományos koronázóváros volt a török hódoltságtól kezdődően. Miksa 1563. szeptember 8-án történt koronázásától kezdve, V. Ferdinánd koronázásáig a Habsburg-házból származó 12 uralkodót és 7 királynét koronáztak meg a Szent Márton székesegyházban. A Dunapart, a hidak és a belváros régi szép épületei, a templomok, paloták és persze a jófajta sörök is biztosítják a remek kikapcsolódást.

Még több érdekes helyről, látnivalóról olvashatsz az Utazz rovatunkban ITT.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-4.jpg

8 romantikus hazai vidéki település, amit egyszer mindenképpen látnod kell

A Duna rejtélyes világát, a régi magyaros vendéglátást, a virágairól híres falut, az egyik legjobb európai gyógyvizet vagy a buborékban alvást is megismerheted, de kiderül az is, hogy Gombóc Artúr Guinness-rekorder lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 26.


hirdetés

Magyarország a nagyvárosok mellett is bővelkedik látnivalókban, a vidék számtalan érdekes, izgalmas, romantikus helyet kínál. A kicsi falutól a határmenti városig rengeteg dolgot megismerhetsz, és közben kipróbálhatsz olyan dolgokat is, amelyekre máshol nem nagyon van lehetőséged.

Bepillanthatsz a rejtett dunai vízivilágba, megmártózhatsz Európa egyik legjobb gyógyvízében, alhatsz a fa tetején, vagy bejárhatod az erdőt egy szafaribusszal. Tarts velünk egy kis országjárásra, fedezz fel új helyeket.

1. Szerencs: Az édesszájúaknak kötelező ellátogatni erre a helyre, ahol Gombóc Artúr is Guinness-rekorder lett  

Szerencs neve az édességet kedvelők körében összeforrt a csokoládéval. Itt még Gombóc Artúr is Guinness-rekorder lett, és hozzá méltóan számtalan táblás, üreges, töltött, tej- és étcsokoládé közül lehet még választani. A gyár első terméke a 101-es főzőcsokoládé volt, amelyet a próbagyártáskor az utcán osztogattak a dolgozók az arra járóknak. A ’70 évekre olyan további ikonikus termékeik voltak, mint a Balaton, a Tibi, a macskanyelv, de sokféle drazsét, tejkaramellát, szaloncukrokat is készítettek – sokak örömére. Akik ették az "eredetit", máig nosztalgiázva beszélnek róluk. Ám mára újra kaphatóak a régi kedvencek. A Szerencsi csokoládé 2015-ben bekerült a Magyar Értéktárba, majd 2018-ban Magyar Brand díjat kaptak. A gyárban te is szétnézhetsz, sőt saját csokit is készíthetsz. Hogy hogyan, az is kiderül az írásunkból:

hirdetés

2. Adonyban, a Duna partján, a romantikus vidék remek pihenőhely, ahol számtalan madár is otthonra lelt  

A békés vidék, a pihenés, az aktív kikapcsolódás vonzza elsősorban az idelátogatókat. A helyiek azt vallják, hogy a falusias környezetben városi ellátást nyújtanak, és a turistáknak elsősorban a természeti kincsek felfedezését ajánlják. A Duna és mellékága a Nagyszigettel, a vízparti, ártéri világ csodás növény- és állatvilág sok érdekességet kínál. A lazítás mellett van lehetőség a vízi sportokra, a horgászatra és vadászatra, lovaglásra, sétakocsikázásra, kerékpározásra, gyalogos túrákra is. A szőlőhegy pincesoraiban borkóstolót tartanak, a környező tanyai gazdaságok pedig szintén fogadnak látogatókat, a Líviai halastavaknál pedig madárlesen vehetsz részt. A város egyik érdekessége a Vetus Salina, és hogy mi minden mást érdemes még felkeresni, arról bővebben a cikkben olvashatsz.

3. A virágairól is híres Csemőre a falusi turizmus miatt érdemes ellátogatni, de van itt híres gokartpálya és más érdekesség is  

Van egy kis település Cegléd mellett, amely a virágairól lett híres. A falu többek között 1997-ben első helyezett lett a Virágos Magyarországért versenyben, majd következő évben az Európa legszebb települése versenyen harmadik díjat kapott. A lovas sportban is kiemelkedőek és szívesen látják a pihenni, kirándulni, finomakat enni-inni vágyókat. Ide a falusi turizmusért jönnek az emberek. A nyári időszakban a gyerekek jurtában vagy földkunyhóban táborozhatnak, és megismerkedhetnek a háztájival. A falutól nem messze, Nyársapát-Cegléd-Csemő között található a Gokart Park, ahol az első pálya a barcelonai F1 pálya kicsinyített mása volt, ezt bővítették tovább mai formájára. A különleges pályán versenyeket is rendeznek, de bárki kipróbálhatja a száguldást és a biztonságos autózást is a pályán.

4. Mosonmagyaróvár nem csak gyógyvízéről híres, de itt található Európa egyik legszebb főtere és hazánk legnagyobb tudományos játszóháza is  

A Duna partján álló város nem csak természeti kincseivel, hanem történelmével és modern játszóházával is sok látogatót vonz. A kalandos sorsú vár a 13. században épült és itt raboskodott Hunyadi Mátyás 1457-ben. Mohács után itt élt II. Lajos özvegye, Habsburg Mária királyné is. A 17. században emeletet építettek a várra, és ekkoriban a Szent Koronát is őrizték a falak között. A vár korlátjánál fogadja a látogatókat Fekete István író szobra, lábánál a kis Vukkal. A városban számos híresség megfordult, emléküket ma is őrzik a szobrok, emléktáblák, a legendák. A Városháza előtti téren áll a Habsburgok főhercegi kastélya, amelyben Napoleon is megszállt. Gróf Széchenyi István, a megye országgyűlési követe és Jellasics is járt benne. Kossuth Lajos 1848 októberében az erkélyről hívta hadba a környékbelieket. Leghíresebb lakója Habsburg Frigyes volt, padon ülő bronzszobra a kastély oldalában látható. A Városkapu tér 2016-ban az Entente Florale Europe versenyen elnyerte az Európa legszebb főtere címet. Itt található az egyik legjobb európai gyógyvíz, mely sok gyógyulni vágyót vonz. A gyerekek körében is igen népszerű a település, hiszen itt van Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza, melyről még többet megtudhatsz cikkünkből:

5. Noszvaj az egyik legizgalmasabb szálláskínálattal rendelkezik, a buboréktól a fa lombjáig sokféle lehetőséget kínálnak

Itt nyugalom van, a test és lélek felfrissül, és a Bükkalja számtalan látnivalója, élménye elvarázsol. Ráadásul itt van az ország egyik legtisztább levegőjű helye. Aki rászán egy hétvégét a noszvaji életérzés kipróbálására, az úgy távozik innen, hogy sokat látott, sokat átélt, de még van miért visszajönnie. Több történelmi érdekességet is láthatsz: az 1778-ban copf stílusban elkészült De la Motte-kastély Noszvaj dísze. A barlang- és pincelakások a 19. században alakultak ki a környéken, ma egy alkotótelep működik a régi, lakatlanná vált otthonok helyén. Síkfőkút régről ismert és kedvelt kirándulóhely, a vidék különlegességét a Kánya patak, a festői erdők és a körülötte magasodó hegyek adják.  A vidéken több borászat is működik, melyek látogathatóak,. A Szafaritúra pedig különleges csemege, a régi szafaribusszal bejárhatók az erdők, a szőlők, rejtett utakon juthatsz el a kisebb pincékbe, vagy állhatsz meg piknikezni egy vadregényes erdei tisztáson. De segítségével megismerheted Szomolyát és a híres cseresznyéjét vagy kőfaragó múltját. A Meseút az ország első meseterápiás tanösvénye és itt található az ország első olyan hotelje, ami a trendi "glamping" vonalat vezette be. És hogy milyen izgalmas lehetőségek vannak még, az kiderül írásunkból:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!