hirdetés
nyito-2.jpg

Siófok: mutatunk pár szuper programot, ha elromlana az idő a nyáron

Körben forgó, panorámás víztoronyból indultunk, majd hírességek nyomába eredtünk: villák, szobrok, emlékház, parkok között sétálva a város történetével is megismerkedtünk.
Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 07.


hirdetés

Siófok a déli part fővárosaként arra törekszik, hogy ne csak a pár nyári hónapban, hanem akár egész évben vonzó turisztikai célpont legyen. A fürdőzés mellett kulturális programok, fesztiválok, múzeumok, rendezvények, szobrok, sétányok, parkok és még számos kikapcsolódási lehetőség várja az idelátogatókat.

A település igen korán kedvelt üdülőhellyé vált, és a Balaton egyik legismertebb nyaralóhelye lett. Sokan itt töltötték a nyári szabadságukat, ide ruccantak le egy strandolós hétvégére, látogatták meg egy-egy fesztiválját, vagy a vízpartját.

A legtöbbünknek a város egyet jelentett a nyárral, a napozással, a fürdőzéssel.

És persze jó páran vagyunk olyanok, akik emlékszünk még a borongós, esős, hűvös nyári napokra, amikor hatalmas kártyacsatákat vívtunk, amikor két eső között a sárban tapicskoltunk, vagy a bódésorok között nézelődtünk. Aki kifogott egy több napos lehűlést, az bizony két nap után már kezdte kényelmetlenül érezni magát… Ám aki manapság megy el Siófokra, és ott éri a hidegfront, nem marad élmények nélkül. Annak jártunk utána, mit lehet kezdeni, ha kifogunk pár strandmentes napot.

Az időjárás mintha megérezte volna, hogy mire készülünk, valóban „produkálta” a borongós, esős hátteret, így teljesen élethűre sikeredett a látogatásunk. Lássuk, mi mindent érdemes csinálni Siófokon egy szürke napon.

hirdetés

Séta Siófokon

Utunkat a Fő téren, az 1912-ben épült, ma már ipari műemlék épületnél, a 2012-ben felújított Víztoronynál kezdtük. Jó tájékozódási pont és sokféle látnivaló van a közelében is. A város jelképének lábánál található a Tourinform iroda, ahol szívesen segítenek az útvonal és a programok összeállításában is. A toronyba érdemes felliftezni, mert fentről pompás kilátás nyílik a városra, és a körbe forgó építmény különleges élményt is nyújt.

A felnőtteknek jó program lehet a város szép és neves épületeinek felkeresése. Például a Fő utcán álló Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom, vagy a Makovecz Imre tervezte, Oulu parkban található különleges formájú evangélikus templom. Az 1996-ban létesült Millenium Park és a régi idők hangulatát visszaidéző Vasútállomás is kihagyhatatlan. Itt látható többek között a siófoki születésű Varga Imre szobrászművész által készített, a Zenepavilonban ülő Kálmán Imre szobra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-5.jpg

Friss fotók: így csaptak ki az óriási hullámok a Balaton-partra a viharciklon miatt

A szél miatt 82 centiméter volt a különbség a tó keleti és a nyugati végében.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Magyarországra ért a Ciara viharciklon, Sopronban 106 km/h-s széllökésről számoltak be, és a Balaton is kiöntött, miután elérte a térséget a ciklon, amely a napokban lecsapott Nyugat-Európára.

A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a Balaton víztükrét: a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.

A tó vízszintje 13 órakor mutatta a legnagyobb kilengést egy időben: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében mért adatok között.

Kora délutánig Sümegen óránként 103, Siófokon 102 kilométeres erősségű volt a szél.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-megbillenese-dronvideon.jpg

Elképesztően látványos drónvideó készült a szélvihar miatt megbillent Balatonról

Fantasztikus felvételeken, a magasból örökítette meg egy videós a Balaton viharos hullámzását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 18.


hirdetés

Egy hete vonult végig az országon a Ciara viharciklon, ami olyan erős szelet hozott magával, hogy még a Balaton is megbillent. A magyar tenger környékén óránkénti 100 kilométeres szél miatt a tó vízszintjében jókora kilengést mértek: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében.

Az óriási hullámzást drónnal is megörökítették, a felvételekből pedig egy nagyon látványos összeállítás készült.

Az nlc.hu szúrta ki a MrCosta nevű YouTube-felhasználó "Tombol a Balaton" című videóját.

A videó készítője egy hosszabb verziót is feltöltött, amiben maga is beszél arról, mit tapasztalt a Balatonnál:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
balaton_rostasy-4-1.jpg

A tavaszias idő tömegeket vonzott a Balaton partjára - Ilyen volt a vasárnap Füreden

Összebújó párok, gyerekeket sétáltató családok, kacsákat etetők, napfényben fürdőzők, andalgók és romantikázók lepték el a tópartot.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

Mintha nem is február eleje lenne, hanem már a tavaszban járnánk, olyan volt a hangulat vasárnap Balatonfüreden. Megdőlt a hazai napi melegrekord is, és az enyhe idő, a szikrázó napsütés tömegeket vonzott a Balaton partjára. Megtelt a sétány, a kiülős kávézó, a hattyúk és a kacsák bőségesen kaptak ennivalót, miközben a párok a tavaszias levegőt érezve, összebújtak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-8.jpg

Ilyen volt régen a téli Balaton: a vízbe merült autótól a jégvitorlázásig

Tartsatok velünk egy kis nosztalgiázásra: sok-sok éve készült fotók mesélnek arról, milyen volt az élet anno a magyar tenger jeges partján.
Fortepan - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

A régi balatoni képek békebeli, nosztalgikus hangulatról mesélnek. A kemény hidegben vastagra fagyott jégen korcsolyázók produkálják magukat, jégvitorlásokkal száguldanak, fakutyát tologatnak, vagy csak egyszerűen élvezik a különleges pillanatot, amikor sétálni lehet a magyar tengeren. És vannak érdekességek is, a hatalmas, összegyűrődött jégtáblák, a vízbe beszakadt autó, vagy egy divatos hölgy, aki dacolva a hideggel pózol a tó partján.

Régvolt idők jeges-téli balatoni fotóiból válogattunk:

Balatonföldvár, 1935

Balatongyörök, 1942

Keszthely, 1958

hirdetés

Badacsony, 1959

Siófok, 1966

Balatonfüred, 1966

Balatonszemes, 1966

Keszthely, 1980

Keszthely, 1982

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!