hirdetés
orrszarvu2.jpg

Sikerült petesejtet kiemelni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból - van remény a faj megmentésére

Najin és Fatu petesejtjeinek kinyerése hosszú évek kutatásainak és próbálkozásainak eredménye.
Fotó: illusztráció (Wikipédia) - szmo.hu
2019. augusztus 25.


hirdetés

Mérföldkőhöz érkezett az a tudományos szenzációnak számító orrszarvú-lombikprogram, mely az utolsó esélyt jelentheti az északi szélesszájú orrszarvúk számára.

Amint arról korábban beszámoltunk, már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a Földön - Najin és Fatu - mindkettő nőstény és nem lehetnek utódaik.

Sudan, az utolsó hím, 2018 márciusában tért örök nyugovóra.

A BioRescue nevű kutatócsoportnak korábban sikerült begyűjteni és lefagyasztva megőrizni hímek spermáit, amelyeket felhasználhatnak a faj életben tartásához.

Most újabb meghatázó pont jött el a mentőakcióban.

hirdetés

Sikerült ugyanis petesejtet kiemelni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból – jelentette be a kenyai turisztikai és vadvédelmi minisztérium képviselője Najib Balala, aki azt reméli, a petesejteket mesterségesen megtermékenyíthetik.

"Najin tíz, Fatu öt sejtet adott, ami azt mutatja, hogy mindkettejük szervezete termékeny még, ezzel segítségünkre vannak, hogy megmenthessük ezeket a csodálatos teremtményeket"

– mondta Thomas Hildebrandt, a német Leibniz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kereszt-egyhaz-lelkipasztor-piqsels.jpg

Belehalt a koronavírusba az amerikai lelkész, aki úgy gondolta, csak felfújják a járvány súlyosságát

Kétoldali tüdőgyulladása lett, pár nap alatt belehalt a betegségbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

Koronavírus-fertőzésben halt meg egy lelkipásztor az amerikai Virginia államban.

Landon Spradlin korábban többször is hangoztatta az interneten, hogy szerinte felfújják ezt a járványt.

Egyszer megosztott egy olyan mémet, ami azt sugallta, hogy a koronavírus nagyjából annyi halálos áldozatot szedett eddig, mint a sertésinfluenza, Amerikában pedig a média azért dramatizálja túl a mostani járványt, hogy besározzák Donald Trump elnököt.

Bár az evangélikus lelkész elismerte, hogy a koronavírus-járvány egy valódi probléma, de szerinte a médiának köszönhető, hogy ekkora pánik lett körülötte. Mint mondta, "a vírus jön és megy."

A 66 éves férfi megosztott egy olyan posztot is, ami arról szólt, hogy egy dél-afrikai hittérítő Isten szellemével "védte magát" a fekete haláltól, és abban hitt, hogy amíg a fény útját és Isten szellemét követi, semmilyen kórokozó nem támadhatja meg - számolt be róla a Friendly Atheist.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dimitri-houtteman-qBhpPxW3ESs-unsplash-scaled.jpg

„A ma este a legrosszabb, 20 beteget veszítettünk el 24 órán belül” – írja naplójában egy angol orvos

A vírus magjában küzdő orvos feljegyzései az elmúlt napokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

London egyik legleterheltebb kórházának frontvonaláról számolt be az az orvos, aki minden nap küzd a koronavírusos betegek életéért. A helyzet egyre súlyosbodik, a kórtermek telítettek, és fiatal rezidenseket kénytelenek bevonni élet és halál feletti döntésekbe.

A Mirror jelentette meg az orvos tapasztalatait:

Hétfő este

Ez az első egy négy éjszakás periódusból, a legforgalmasabb nap.

A kórház olyan, mint egy háborús övezet, de attól tartok, hogy két hét múlva visszatekintünk rá, és ezt fogjuk a vihar előtti csendnek látni.

hirdetés

Sürgősségi ellátásban dolgozom. Az én feladatom, hogy életben tartsam a betegeket, mielőtt az intenzív osztályra kerülnek. A személyzet fele hiányzik, mert nekik vagy rokonaiknak a vírus által generált tüneteik vannak. Körülbelül 25 embernél mutatták ki közülük a vírust. Mindenkit azonnal hazaküldenek, aki köhög vagy lázas.

Ma este el kellett küldenem egy negyvenes éveiben járó férfit, akinek a röntgenképe nem olyan rossz. Bár tudjuk, hogy az emberek állapota gyorsan romlik, mégis minél több ágyat szabadon kell hagynunk.

A kezelt betegek többségénél még nincs szükség intenzív lélegeztetésre, de szükségük van segítségre a levegővételben. A legtöbb beteg retteg, meg akarjuk nyugtatni őket, de nem tudjuk. Ma hat idős embert veszítettünk el, mire segíteni tudtunk volna rajtuk.

Kedd este

Reggel a metróra várakozva láttam, ahogy egy fiatalokból álló csoport szórakozik a peronon. Rájuk akartam üvölteni, amiért nem gyakorolják a társadalmi kötelezettségeiket, és nem szigetelődnek el egymástól. Ha a családjuk megbetegszik, az ő hibájuk lesz.

A ma este a legrosszabb - 20 beteget veszítettünk el huszonnégy órán belül.

Két beteg meghalt, mert nem sikerült az újraélesztésük. Borzalmas, feldolgozni sincs időm.

A vírus támadja a tüdőt és a szívet, a legtöbb beteg az utóbbi elégtelenségébe hal bele. Korábban maximum minden második éjszaka kellett újraélesztenem valakit, most hat-hét embert naponta. Idős embereket már nem is élesztünk újra, mert túl törékenyek, és nem élnék túl.

A személyi védőeszközök szállítása szórványos. Már hordott maszkokat kell használnunk, ennyi és egy köpeny az összes védőeszközünk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-maszk-pixabay.jpg

Átlátszó: Maszkokat és fertőtlenítőt árul nagy tételben Szabó Tünde államtitkár rokona

Nyilvános Instagram-oldalán hirdette eladásra az árut, de mostanra privátra állította a fiókját.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár testvérének a veje nagy tételben, képekkel illusztrálva kínál eladásra maszkokat és fertőtlenítőt az Instagram-oldalán - írja az Átlátszó.

Több Facebook-posztban is beszámoltak arról - köztük Orosvári Zsolt oldalán is, aki arról lett ismert, hogy “Ágyat az anyukáknak” elnevezésű akciójával kempingágyakra gyűjtött a gyerekkórházaknak, hogy a szülők a beteg gyerekükkel tudjanak maradni éjszaka, és ne kelljen a földön aludniuk -, hogy valaki az Instagramon árul nagy tételben védőmaszkot és fertőtlenítőt.

Security Check Required

null

Kiderült, hogy Vasvári Dánielről van szó, aki a Feleségek luxuskivitelben című realityből ismert Vasvári Vivien testvére, de Szabó Tünde sportért felelős államtitkárhoz is rokoni szálak fűzik.

hirdetés

Az államtitkárnak van egy ikertestvére, Trizner-Szabó Anita, akinek a lánya, Trizner Lola Vasvári Dániel felesége. A férfi Facebook-posztjaiban és a nyilvánosan megosztott családi képeken is fel-fel tűnik Szabó Tünde és családja.

Vasvári az Instagram-oldalára posztolt sztorikban hirdeti a nagy tételben vásárolható maszkot és fertőtlenítőt, amelyek a képek és a videó alapján vélhetően Kínából származnak.

Eddig nyilvános volt az oldala, ám mostanra már privátra állította, így csak a követői láthatják a posztjait.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan honnan került Vasvárihoz az áru, milyen áron kínálja ezeket, és hol lehet átvenni ezeket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-vuhan-busz-northfoto.jpg

Beindult a tömegközlekedés, újra kinyithatnak a boltok és a plázák Vuhanban

Az utóbbi tíz napban csupán egyetlen újabb fertőzöttet regisztráltak a 11 milliós kínai városban, amit április 8-án nyithatnak meg teljesen.
MTI, fotó: Northfoto - Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

Enyhítettek a közlekedési korlátozásokon a közép-kínai Vuhanban a hét végén, miután az új koronavírus terjedésének kiindulóhelyén az utóbbi tíz napban csupán egyetlen újabb fertőzöttet regisztráltak - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 11 milliós városban vasárnaptól ismét közlekedhetnek egyes buszjáratok, míg a földalatti- és vasúti közlekedés szombaton indult újra.

A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap vasárnapi tudósítása szerint több mint 60 ezer utas érkezett Vuhanba szombaton, amikor a 260-at is meghaladta a városba vagy rajta keresztül közlekedő vonatok száma.

Hupej tartomány kormányzata emellett vasárnap közölte, hogy

Vuhanban másnaptól újra kinyithatnak egyes bevásárlóközpontok, illetve a vásárlóutcákban működő üzletek.

hirdetés

A tartomány egyéb részein szerdán oldották fel a január vége óta érvényben lévő vesztegzárat, míg Vuhanban fokozatosan enyhítik a korlátozásokat, a város teljes megnyitását április 8-ra tervezik. Vuhanon kívül Hupej többi részén vasárnaptól újraindulhatott a belföldi légiközlekedés egy része, a Pekingbe tartó járatokat egyelőre nem indították el. Vuhanból április 8-án indul majd újra a belföldi légiközlekedés.

Hupej tartományban szombaton negyedik egymást követő napja nem diagnosztizáltak újabb fertőzöttet.

A tartományban összesen 67 801 embert fertőződött meg az új koronavírussal, és 3182-en haltak meg a vírus okozta betegségben. Jelenleg még 2054-en állnak kezelés alatt, közülük csupán kilencen a tartomány székhelyén, Vuhanon kívül.

A járvány kínai gócpontjának számító tartományban a lezárások feloldásának híre azonban egyesekben aggodalmat ébresztett. A tartományt a közlekedési korlátozások eltörlését követően is csak azok hagyhatják el, akik igazoltan egészségesek - azaz igazoltan nem fertőzöttek, és nem kerültek kapcsolatba fertőzöttel sem -, de továbbra is tisztázatlan, hogy milyen szerepet töltenek be a vírus terjedésében a tünetmentes fertőzöttek.

Kínában, bár tünetek híján is elvégzik a vírustesztet, az esetszám nyilvántartására vonatkozó irányelvek alapján a tünetmentes fertőzöttek számát nem adják hozzá az összes ismert fertőzöttéhez.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap birtokába került titkos kormányzati dokumentumok tanúsága szerint

február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet találtak az országban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!