News here
hirdetés

SIKERSZTORIK

Üstökösként robbant be a színházi világba egy fiatal zeneszerző

A 25 éves Kovács Adriánnak több szerzeményét hallhattátok már a Nemzetiben, a Vígben és a Tháliában, de Czutor Zoltánnal is együtt zenél.
Isztl Melanie cikke - szmo.hu
2017. február 22.


Link másolása

hirdetés

Kovács Adrián még csak huszonöt éves, de már elismert zongorista, zeneszerző, karmester és a Budapesti Operettszínház társulatának tagja.

Már hétévesen sorra aratta a sikereket, számos zongoraversenyen díjazták tehetségét, játékát. Csodagyereknek számított. Meghallgatott egy előadást, és egy az egyben vissza is tudta játszani zongorán. Azóta pedig töretlen a siker. Húszéves kora óta tanít a Színművészeti Egyetemen, dalait többször hallhattátok a Magyar Színház, Nemzeti Színház és a Vígszínház színpadán.

Előfordult, hogy hosszú éjszakákon át tartó komponálás után zenéjét visszadobták, de ahelyett, hogy összeomlott volna, újrakezdte a munkát, és végül a legtöbb esetben zseniálisat alkotott.elobb

Kovács Adrián

Ha éppen nem dolgozik, rohan haza Larához, másfél éves kislányához, és gyönyörű menyasszonyához, hogy együtt töltsenek egy kis időt a játszótéren. Az élete majdhogynem tökéletes, de van még egy nagy álma. A Nagy Gatsbyt musicalként szeretné színpadon látni, és természetesen a zenét ő írná hozná.

hirdetés

Minek tartod magad? Zongoristának, zeneszerzőnek vagy karmesternek?

Zeneszerzőnek.

Ezt jobban szereted, mint zongorázni vagy dirigálni?

Hiányozna egyik a másik nélkül, de a zeneszerzés áll hozzám a legközelebb.

Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

Szerintem nekem nincs saját stílusom és nem is biztos, hogy valaha lesz. (nevet)

Mennyire nehéz ma fiatal zeneszerzőként befutni?

Nem érzem azt, hogy nehezebb lenne, mint bármelyik másik szakmában érvényesülni.

Hogyan születik meg egy dal?

Nagyon érdekes, mert állandóan vannak ötleteim, hogy milyen típusú dalt szeretnék csinálni, de mindig előbb jön egy felkérés, mint hogy én magamtól írjak egy dalt. Vicces, de önmegvalósításra még nem volt alkalmam.

Karnyóné musical - Baljós kórus (Zeneakadémia) - Jazz And More

Mennyire köti meg egy zeneszerző kezét, ha megrendelésre kell zenét írnia?

Szerencsés esetben semennyire, ha olyan a kérés, hogy a saját világomat jelenítsem meg. De van, amikor konkrét elképzeléseket kapok, és én nem mindig tudom az ő igényeiket kielégíteni.

Volt olyan, hogy visszadobták, amit alkottál?

Rengetegszer. Na jó, azért nem. De volt olyan, hogy két éjszakán keresztül dolgoztam valamivel, és azt mondják: jó az irány, de lehetne másfajta hangszerelést csinálni neki. Ez azt jelenti, hogy na, akkor kezdjük elölről.

Ilyenkor megcsinálod újra?

Muszáj.

És ha az sem felel meg?

Akkor újra és újra. Maximum jön a konfliktus. (mosoly)

Előfordult már, hogy valakivel nem tudtatok együtt dolgozni, mert annyira összevesztetek?

Á, dehogy, a bemutató megszépít mindent. (nevet) Különösen, ha az esetek nagy százalékában az egyik legjobb barátod a rendező. (ifj. Vidnyánszky Attila - a szerk.)

Hogy bírod a negatív kritikát?

Mivel főleg színházban dolgozom az a legrosszabb kritika, ha észre sem veszik a zenét. De van, hogy annyira szerves része a zene az előadásnak, hogy azért nem tűnik föl az embereknek. Az meg már egy jó kritika. (mosolyog)

Mit tartasz legfontosabbnak egy próbafolyamat során?

Hogy feszültségmentes legyen és türelemmel legyenek a kollégák egymás felé. Nagyon jót tesz a kreativitásnak és a tehetségnek, ha a családdal is tudunk elég időt tölteni, és nem intenzíven végigművészkedni az egész próbaidőszakot. De amikor munka van, akkor viszont nagyon munka van - de jó hangulatban.fiatal zeneszerzo

Ha lemegy az előadás, akkor mit szoktál érezni? Boldogság, szomorúság, üresség?

Jól érzem magam utána. Sokan azt szokták mondani, hogy kiürülnek. Én még soha nem éreztem ilyet.16684513_10213543959532865_428316272_n

Lehet, hogy azért, mert már agyban készülsz a következő előadásra.

Vagy azért, mert sokszor utolsó pillanatra áll csak össze a darab, és fel se fogom, mi történik. (nevet)

Hogy érzed, száz százalékosan beleveted magad a munkába?

Igen. Bár még sosem koncentrálhattam csak egy darabra. Mindig több akadt a kezem közé. De úgy gondolom, ha száz fele van az agyam, akkor nem pörgöm túl. A legtöbbször az első gondolatom az, ami beválik.

Van olyan történet, film, bármi, amihez szívesen írnál zenét?

Hát... Na jó, elmondom, mert nem akarjuk, hogy más megcsinálja. (Nevet) A Nagy Gatsby-t nagyon szeretnénk musicalként színpadra írni Vecsei Miklóssal.

Vannak már ötleteid?

Ezer. Minden nap kattogok rajta.

Mikorra várható?

Lehet, hogy öt év múlva, lehet, hogy már a következő télen. Nem kötjük időhöz, szerelemből szeretnénk csinálni.

A legtöbb idődet az Operettszínházban töltöd?

Szerencsére igen. Az Operett iszonyatosan jó munkahely.

Mit érzel, amikor belépsz a művészbejárón?

Természetességet. Olyan, mintha haza mennék. Eszméletlen érzés, amikor azokkal a színészekkel kell foglalkoznom, akiken anno felnőttem, és az ő hatásukra varázsolt el a színház világa. Az igazgatóm is azt szokta mondani, hogy olyan, mintha már tíz éve ott dolgoznék.

Van olyan személy a színházban, akire felnézel, aki a példaképed?

Sokakban találok olyan tulajdonságot vagy gondolatiságot amire úgy tudok nézni, hogy példaértékű. Legtöbbször ezeket megpróbálom magamba szívni és átvenni, ha több lehetek tőle.

Ha lenne egy saját színházad, mit csinálnál benne a legszívesebben?

Az tuti, hogy nem vállalnám a vezetését.

A felelősség miatt?

Igen. Nincs vezetői tehetségem, se igényem rá. Művészeti vezetői kupaktanácsban viszont nagyon szívesen részt veszek.

A könnyűzenével hogy állsz?

Középiskola óta rengeteg és sokféle zenekarban játszottam, és mindent elvállaltam. Legtöbbször nem a produkció miatt, hanem mert szerettem az embereket, akik benne voltak. De nagyon sokszor úgy éreztem, hogy a túlzott közösségi élmény és a csapatépítési igény a végeredmény rovására ment. Ezt nagyon sok könnyűzenész kollégánál látom most is, hogy az önérzet fontosabb, mint a produktum. Igazán mindig is a színház érdekelt, ahol mindent, amit tanultam a könnyű- és komolyzenében, azt tudom kamatoztatni. A mai napig nagyon jó barátom minden régi zenésztársam, és ha úgy adódik, szívesen játszom velük, ha van rá alkalom. Jelenleg csak Czutor Zolival játszom rendszeresen, nagyon egy hullámhosszon vagyunk, és azok a koncertek tényleg örömzenélések. Annak is vannak szánva.czutorral

Czutor Zoltán & Kovács Adrián - Megáll az Idő (Szabadság FM)

Nagyon fiatal vagy. Nem rémiszt meg, hogy ilyen gyorsan jött a siker?

Abból élek, amit szeretek. Kell ennél több? Örülök neki, hogy megadatik. Közhely azt mondani, hogy nagyon sokat dolgoztam érte, de tényleg így volt.

Nem érzed úgy, hogy céljaid megvalósítása érdekében kihagyod a boldog, gondtalan fiatalkort?

Dehogynem, néha eszembe jut. De a családom mindig jobban hiányzik, mint hogy reggelig piáljak. Legtöbbször a barátaimmal próbálok, ami meg öröm és buli, így a szórakozás sem marad ki.

Van, amit nem szeretsz a munkádban?

Persze. Amikor tökölés és üresjárat van, és olyan, mintha haszontalan dolgot csinálnánk. Az olyan alkalmak nagyon le tudják szívni az energiát.

Ha több szabadidőd lenne, akkor lenne igazán nagy a boldogság.

De én most is boldog vagyok. Mindig is boldog típus voltam.

Mit csinálsz, ha van egy kis időd magadra?

Álszentül hangzik, hogy akkor foglalkozom a kislányommal, a családommal - de tényleg így van.

Miben változott meg az életed, amióta megszületett Lara, a kislányod?

Végre tudom azt mondani, hogy bocsi srácok sietek, mert nekem gyerekem van. (Nevet)

De viccet félretéve, minden másodpercben szerelmes vagyok.ize

Hogy néz ki egy tökéletes nap számodra?

Előző este előadás van óriási sikerrel. Másnap magunkat kialudva kelünk fel. Süt a nap. Közös ebéd, délután sétálgatunk, játszótérre megyünk, este fürdetés, korán fekvés és film. Másnap előadás.

Ha mindenhez értenél a világon mi lennél?

Anyukám lennék. Viccesen hangzik, de tényleg, mert ő mindenhez ért. (mosolyog)

Neked akkor ezek szerint ő a példaképed.

Így is mondhatjuk.

Ha újra kezdhetnéd, ugyanezt az utat járnád be?

Szerintem igen. Ugyanis tényleg iszonyatosan nem értek semmi máshoz. (Mosolyog)

Mi az álmod?

Legyen egy házam, ami nyugalmat áraszt. Meg jó lenne, ha csinálnék olyan darabokat, amelyek után jó sok jogdíjat kapok, és nem kellene többet dolgoznom. (Nevet) Á, azt úgyse bírnám ki.... De igazi nagy álmom nincsen. A legfontosabb dolgok, amik számítanak az életben, azok nekem megadattak. Van egy csodálatos társam, aki a gyermekem édesanyja, és nem mellesleg az egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb művész az országban, van egy meseszép kislányom, akinél nincs a világon tündéribb, és egy olyan munkából tudok megélni a mai világban, amit imádok. Megint csak jön a kérdés: kell ennél több?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyar édesanya talált megoldást a felesleges ajándékozásra
Szalkai Zsófia egy olyan weboldalt álmodott meg, ahol a szülők összegyűjthetik, mire is van igazán szüksége a gyerekeknek.

Link másolása

hirdetés

Szalkai Zsófia és férje egy két- és egy hároméves gyermeket nevelnek. Rájöttek arra, hogy a rokonoktól rengeteg felesleges dolgot kapnak, ami hamar a fiókban, vagy rosszabb esetben a kukában végzi. Zsófia úgy érezte, ezen változtatnia kell, ezért tapasztalatcserére hívta a szülőket, így született meg a Csiriboo.

– A honlapon tulajdonképpen egy kívánságlistát hozhatunk létre saját gyermekünk igényeire szabva. Miért fontos ez?

– Az online kívánságlista lényege, hogy az anyukák és apukák az interneten gyűjthetik össze bármilyen weboldalról vagy az oldal termékajánlatai közül, hogy a gyerkőc milyen ajándékra vágyik. A szülők jelezhetik, hogy milyen ajándékot tartanak a legmegfelelőbbnek mind kialakításban, mind minőségben, mind akár környezettudatosság szempontjából. A kapott Csiriboo-linken a hozzátartozók megtalálják a listát, amiből tudnak szemezgetni és kényelmesen meg is rendelhetik a kiválasztott webshopon keresztül az ajándékot, ezzel sok időt és utánajárást megspórolva.

– Nem sértődik meg az ajándékozó, hogy úgymond megmondják neki, mit vegyen?

– Nem, nem gondolnám. Miután egy családba új gyermek születik, a hozzátartozók és barátok évről-évre próbálják minden földi jóval ellátni a kicsit, ez viszont óhatatlanul is a visszájára sülhet el. Egy idő után már lépni sem lehet a lakásban a használaton kívüli játékoktól, az egyáltalán nem is hordott ruhák pedig olykor már a szekrényben sem férnek el. Nem mellesleg a felesleges vásárlások miatt az ökológiai lábnyomunk is növekszik.

hirdetés

– Ez akkor is egy merőben új szokás. Hogyan érdemes kommunikálni a barátokkal, családdal, hogy érezzék a környezettudatosság fontosságát?

– Ez nagyon nehéz, nem tagadom, de kicsi lépésekben lehet haladni. Én személy szerint tudatos, minimalista anyukaként utánanézek azoknak a termékeknek, amiket megvásárolunk, és olyan termékeket keresek, amelyek fenntarthatóak és egyeznek a nevelési elveinkkel. Ezután kísérleteztem a családom körében. Eleinte valóban megsértődtek, de végül ők is belátták, nekik is könnyebb így. Miután náluk sikerem lett, úgy éreztem, másokat is szeretnék inspirálni. Így született meg a Csiriboo.

– A zöld szemlélet a kínálatban is megjelenik?

– Természetesen. Az ingyenesen használható Csiriboo felületén az ajándékötletek menüpontban olyan előszűrt termékötleteket találhatnak a szülők, melyek környezettudatos hazai kisvállalkozásoktól származnak. Partnereink termékei fenntartható gyártással, újrahasznosított, organikus és bioalapanyagokból készülnek, a minőséget és a tartósságot szem előtt tartva.

– Eddig hányan keresték fel a honlapjukat, hasznosnak találják, akik ide látogatnak?

– Januárban indultunk, azóta már több száz regisztrált felhasználónk van. Pár kattintással egy helyre gyűjthetők az ajándékötletek: használata pedig olyan egyszerű, hogy még a nagymamák is könnyen kiigazodnak rajta. A kezdeményezés erejét pedig jól mutatja, hogy már az indulás előtt támogatóra leltünk az Amerikai Nagykövetség AWE női vállalkozókat felkaroló programja jóvoltából.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
Világrekord: 40 tonnás kamiont vezetett a születése óta vak magyar férfi
Karvai Sándor korábban motor, autó, busz és jetski volánja mögött is ült már, most több mint 1 kilométert tett meg a 480 lóerős kamionnal. Ráadásul egy jótékonysági akció keretében.

Link másolása

hirdetés

A 47 éves Karvai Sándor az aktív életet élő vakok között is külön kategóriát képvisel: akkora életöröm árad belőle és olyan kalandokban van része, ami a teljesen egészséges emberek jó részének sem adatik meg.

Több Guinness- és magyar rekord is fűződik a nevéhez, vezetett már utasokkal teli luxusbuszt a Hungaroringen, elektromos autót teljesen egyedül (csak telefonos segítséget kapott), raliban pedig országos bajnoki címet szerzett navigátorként.

Mindemellett rádióműsora is van, valamint rendszeresen tart érzékenyítő előadásokat iskolákban. Hitvallása, hogy minden nap egy ajándék, új lehetőségek és új dolgok várnak ránk – kizárt, hogy ne érhetne bennünket valami olyan impulzus, amiből töltekezhetünk.

„Mindig nagyra tartottam a kamionsofőröket és buszvezetőket, ha látónak születek, biztosan a két szakma valamelyikét választottam volna” – meséli. A busz után most a másik, régóta dédelgetett álma is megvalósult: beülhetett egy kamion volánja mögé.

Erre a Szekszárd melletti Őcsény repülőterén került sor, egy kamionos találkozó keretében. Az apropót egy jótékonysági akció is adta: egy izomsorvadásos kislány, Etessy Anett részére szerveztek gyűjtést, akinek a kezelése évente nagyjából 3 millió forintba kerül. Ezért merült fel, hogy Sándor rekordkísérletével irányítsanak nagyobb figyelmet az eseményre.

hirdetés
Navigátora ezúttal Fekete Róbert kamionsofőr volt, aki a vezetőülés mögött található ágyon ülve segítette. Több mint 1 kilométert tett meg a 40 tonnás, 480 lóerős, pótkocsival együtt 20 méter hosszú járművel. Többször kanyarodott, tolatott, sőt meg is fordult vele, 30 km/órás maximumsebességgel.

„Csodálatos érzés volt, ráadásul rájöttem, hogy minél nagyobb a jármű, annál könnyebb irányítani és uralni. Simán vállalnám a 24 órás versenyt is!” – teszi hozzá nevetve.

Videó a vezetésről:

A magyar rekordot már hitelesítették, de ha minden jól megy, Guinness-rekord is lesz belőle, mivel tudomása szerint a világon senki nem vezetett még kamiont vakon. A kitétel az volt, hogy a jármű hosszának háromszorosát vezesse le önállóan, ezt többszörösen túlteljesítette.

Sándor és felesége munkahelye, a Főkefe-Kézmű-Erfo felajánlott a jótékonysági akcióra egy kézzel készített labdát, ahhoz hasonlót, amit annak idején az Aranycsapat számára is készítettek. Mint mondja, ez plusz motivációt adott neki: ha az Aranycsapatnak sikerült azt a csodát elérnie, amit elértek, neki miért ne sikerülne? Így is történt, a labdát pedig egy Facebook-csoportban bocsátották licitre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyaros sós töltött kürtőskalács az Év Strandétele
A verseny szervezői azt is elárulták, mi kerül a különleges finomságba.

Link másolása

hirdetés

A balatonboglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyerte meg az idei Év Strandétele versenyt - derült ki a megmérettetést nyolcadik alkalommal megrendező Balatoni Kör eredményhirdetésén csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.

A győztes a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

A Bundi Bijó büfé új helyként elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is.

Idén külön díjazták a büfé és a bisztró kategória legjobbját. Az utóbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája nyert, a bisztró a vegán túrógombócával elnyerte a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját is.

A közlemény szerint a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, így idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában is, amit a balatonaligai Tarow "Borsófőzi" Dim Sum vegán étele kapott: kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal, különleges feltéttel.

A verseny zsűrije zömmel gasztronómiai szakújságírókból áll, akikhez idén csatlakozott Wolf András séf is. A zsűri a tíz döntős helyen szerdán végig kóstolta a nevezett strandételeket, ennek alapján született meg az eredmény - írják.

hirdetés

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb.

Még több információt ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
A csapat egyik tagjának több ujját amputálták, mégis magyar hegymászók hódítottak meg elsőként egy 6000 méteres csúcsot
A csapat júliusban indult útnak Pakisztánba, hogy a felfedezetlen Nangma-völgyben vadásszon megmászatlan csúcsokra, útvonalakra.

Link másolása

hirdetés

A világon elsőként jutott fel az 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peakre a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négyfős csapata. A csúcsot Szász László, Ágoston Viktor, Kerekes Bence és az expedícióra pályázó Nagy Márton hódították meg. A kalandról most a RTL Klub forgatott egy riportot.

A csapatból a Svájcban élő Kerekes Bencének tavaly márciusban majdnem véget is ért a hegymászó karrierje. A Mönch csúcs megmászása közben ugyanis 3711 méteres magasságban eltört a hágóvasa, egy pihenő során pedig kiesett kabátjából a vastag kesztyűje, és legurult a hegyoldalon. A csúcsot így is megmászták, és a hegy másik oldalán leereszkedtek, de

Bence keze a mászás végére lefagyott, ezért végül négy ujját is amputálni kellett.

Bence számára ezért az idei nyári expedíció jelentette a nagy visszatérést, ez pedig érzelmileg a Bond Peaken csúcsosodott ki nála: miközben hegymászótársai egymást ölelték örömükben, Bence az arcát a hóba temetve zokogott.

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott három éve jött létre, a koronavírus-járvány miatt azonban idén tavaszig nem tudtak megszervezni semmilyen expedíciót. A csapat

2022 júliusában indult útnak Pakisztánba, hogy a szinte felfedezetlen Nangma-völgyben vadásszon megmászatlan csúcsokra, útvonalakra.

A sportolók előbb egy névtelen 5400 méteres csúcsot másztak meg a K6 alaptábora felett, ezután jutottak fel a világon elsőként az 5984 méteres Bondit Peakre.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: