Történelmi siker: beválasztották a TOP 50-be a St. Andrea pincészet Egri Bikavérét a világ legnagyobb borversenyén
Történelmet írt a St. Andrea pincészet különleges Egri Bikavére: ez az első bor Magyarországról, amelyet beválasztottak a TOP 50-be a világ legnagyobb és leghíresebb borversenyén, ahol összesen 92 magyar bort díjaztak. Lőrincz György, a pincészet tulajdonosa és vezetője a Szeretlek Magyarországnak adott interjúban nemcsak a borkészítési filozófiájukról, de arról is beszélt, hogy a magyar bor még korántsem világhírű, de az lehet.
A 2021-es Decanter World Wine Awards-on minden évben díjaznak magyar borokat, de még soha nem fordult elő, hogy valaki hazahozza Londonból a legmagasabb elismerést, a Best in Show kitüntető címet. Az önök Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér grand superior-je az első a remélhetőleg még hosszú sorban. Mit kell nyújtania egy bornak ahhoz, hogy bekerüljön ebbe a francia, olasz és spanyol borok uralta elitbe?
Még mi is keressük erre a választ, tanulmányozzuk az értékelést, de nyilvánvalóan a termőhely különlegessége és a borkészítési filozófiánk egyaránt hozzájárult ehhez az elismeréshez.
Néhány éve dolgozunk ezen a dűlőn, és ugyan volt már innen borunk, de az első bikavér pont ez a 2017-es évjárat, ami az elismerést megkapta.
A bor minősége szempontjából tehát alapvető, hol terem a szőlő, amiből készül. Azt is említette azonban, hogy a borkészítési filozófián, meg gondolom, a technológián is sok múlik. Mi az önök filozófiája?
A St. Andreánál a hagyományos szőlészeti és borászati ismereteket, valamint a klasszikus módszereket úgy igyekszünk ötvözni, hogy abból valami nagyon eredeti születhessen. A hagyományból igyekszünk erőt gyűjteni és iránymutatást kapni, ugyanakkor az Egerhez tartozó utánozhatatlan borokat a korszak elvárásaihoz szeretnénk igazítani.
Mit kell ez alatt érteni?
Azt, hogy változik a világ, változnak az igények, ezért a boroknak is változniuk kell.
A piaci igényekhez pedig alkalmazkodnunk kell, egy bor nem lehet ódivatú.
A gasztrokultúra is rengeteget változott akár csak az ön által említett 15 év alatt: könnyebb ételeket eszünk, azokhoz pedig könnyedebb borok illenek. Fogyasztunk-e manapság még vörösbort, Egri Bikavért, vagy ez inkább a fehérek, rozék kora?
A jó vörösbor ma már nagyon messze van attól, amit évtizedekkel ezelőtt ittunk. A mai modern vörösbor gyümölcshangsúlyos, könnyed, mondhatni, légies, ugyanakkor komplex és gazdag élményt ad.
A bikavér mekkora szegmenst tesz ki a St. Andreánál a termelésből, illetve az eladásból?
Körülbelül 70 százalékot. Egri bortermelőként az Egri Bikavér és az Egri Csillag a két fő borunk. Az előbbiből hétféle van jelenleg a szortimentben, ezek közül az Igazán Egri Bikavér 2016 nemrég megkapta az Eger legjobb bikavére díjat. Mi nagyon komolyan vesszük, hogy dolgozzunk az egri borokkal, mint témával, nem csak, mert kötelességünknek érezzük, de azért is, mert szeretjük és hiszünk benne.
A francia, az olasz, a spanyol, vagy akár az ausztrál, új-zélandi borok mellett mennyire rúghatnak labdába a magyarok? Egyáltalán, mennyire ismert ön szerint a magyar bor és azon belül a bikavér a világban?
Nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem ismert, mert az ismertség tömegszerűséget jelent, és ilyenről nem beszélhetünk. Ennek több oka is van, döntően az, hogy az 1870-es évekbeli filoxéravész után, majd a szocialista korszakban nem abba az irányba ment a hazai borkészítés, ami visszavezethette volna a korábbi ismertségbe. Rengeteg értékes tudást elfelejtettünk a szőlő ápolásával, nevelésével és a borkészítéssel kapcsolatban, így a minőség nem tudott töretlenül javulni, finomodni.
Felkerülhet még a magyar bor a világ bortérképére?
Ami biztos, hogy az adottságaink káprázatosak, de az is, hogy feladatunk van azzal kapcsolatban, hogy termőhelyeink, boraink megtalálják az identitásukat. Chile, Argentína, Új-Zéland példája mutatja, hogy néhány évtized alatt el lehet jutni a világhírhez, ezeknek az országoknak a példáját érdemes tanulmányozni.
Milyen lesz az idei termés, az idei boralapanyag? Születhet belőle különlegesség?
Én minden évben úgy készülök, hogy az idei termés lélegzetelállító lesz, meg is mosolyogják az optimizmusomat a borászok. De, hogy konkrétabb legyek: kicsit küzdelmesnek érzem ezt az időszakot, sok volt ősszel, télen és tavasszal a csapadék, most viszont már hetek óta nagy a meleg, így el vagyunk maradva a zöldmunkákkal.
Szeretnék ebben bízni. Így készülök.
Az egri borvidéken évszázadokon át a fehér szőlő termelése volt a meghatározó, de a hely egyaránt alkalmas magas minőségű fehér és vörös borok készítésére. Mindig is sok szőlőfajtát használtak, ezért is lett a borvidék a házasított borok hazája. Eger hosszú évtizedek óta vörös borának, a bikavérnek köszönheti ismertségét és elismertségét. Napjainkban az Egri Bikavér jellemzően olyan magyar szőlőfajták házasításából készül, mint a Kékfrankos, a Portugieser, a Kadarka, illetve a nemzetközi fajták közül Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, a Merlot, valamint a Pinot Noir és a Syrah.