hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Történelmi siker: beválasztották a TOP 50-be a St. Andrea pincészet Egri Bikavérét a világ legnagyobb borversenyén

Lőrincz György, a pincészet tulajdonosa és vezetője a Szeretlek Magyarországnak nemcsak a borkészítési filozófiájukról, hanem arról is beszélt, hogy a magyar bor még korántsem világhírű, de az lehet.
Haimann Éva - szmo.hu
2021. július 09.


Link másolása

hirdetés

Történelmet írt a St. Andrea pincészet különleges Egri Bikavére: ez az első bor Magyarországról, amelyet beválasztottak a TOP 50-be a világ legnagyobb és leghíresebb borversenyén, ahol összesen 92 magyar bort díjaztak. Lőrincz György, a pincészet tulajdonosa és vezetője a Szeretlek Magyarországnak adott interjúban nemcsak a borkészítési filozófiájukról, de arról is beszélt, hogy a magyar bor még korántsem világhírű, de az lehet.

A 2021-es Decanter World Wine Awards-on minden évben díjaznak magyar borokat, de még soha nem fordult elő, hogy valaki hazahozza Londonból a legmagasabb elismerést, a Best in Show kitüntető címet. Az önök Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér grand superior-je az első a remélhetőleg még hosszú sorban. Mit kell nyújtania egy bornak ahhoz, hogy bekerüljön ebbe a francia, olasz és spanyol borok uralta elitbe?

Még mi is keressük erre a választ, tanulmányozzuk az értékelést, de nyilvánvalóan a termőhely különlegessége és a borkészítési filozófiánk egyaránt hozzájárult ehhez az elismeréshez.

Az egri borvidék hagyományait és adottságait tekintve is különleges, de azon belül is van egy elképesztően egyedi termőhely, Nagy-Eged dűlő, amely azon túl, hogy szent hely, tengeri üledékes mészkő az alapja. Ez különleges struktúrát és aromatikát ad a szőlőnek és a belőle készült bornak.

Néhány éve dolgozunk ezen a dűlőn, és ugyan volt már innen borunk, de az első bikavér pont ez a 2017-es évjárat, ami az elismerést megkapta.

A bor minősége szempontjából tehát alapvető, hol terem a szőlő, amiből készül. Azt is említette azonban, hogy a borkészítési filozófián, meg gondolom, a technológián is sok múlik. Mi az önök filozófiája?

hirdetés

A St. Andreánál a hagyományos szőlészeti és borászati ismereteket, valamint a klasszikus módszereket úgy igyekszünk ötvözni, hogy abból valami nagyon eredeti születhessen. A hagyományból igyekszünk erőt gyűjteni és iránymutatást kapni, ugyanakkor az Egerhez tartozó utánozhatatlan borokat a korszak elvárásaihoz szeretnénk igazítani.

Mit kell ez alatt érteni?

Azt, hogy változik a világ, változnak az igények, ezért a boroknak is változniuk kell.

Amíg például 15 évvel ezelőtt keresettek voltak a magasabb hordóhasználat miatt olajosabb és érettebb, magasabb alkoholtartalmú fehér borok, ma már ilyeneket sem a kereskedők, sem a borértők nem választanak. Napjainkban a feszes, finom, izgalmas, tiszta, moderált alkohol-tartalmú és kedvesen érlelt, elegáns fehérekre van kereslet.

A piaci igényekhez pedig alkalmazkodnunk kell, egy bor nem lehet ódivatú.

A gasztrokultúra is rengeteget változott akár csak az ön által említett 15 év alatt: könnyebb ételeket eszünk, azokhoz pedig könnyedebb borok illenek. Fogyasztunk-e manapság még vörösbort, Egri Bikavért, vagy ez inkább a fehérek, rozék kora?

A jó vörösbor ma már nagyon messze van attól, amit évtizedekkel ezelőtt ittunk. A mai modern vörösbor gyümölcshangsúlyos, könnyed, mondhatni, légies, ugyanakkor komplex és gazdag élményt ad.

A bikavér mekkora szegmenst tesz ki a St. Andreánál a termelésből, illetve az eladásból?

Körülbelül 70 százalékot. Egri bortermelőként az Egri Bikavér és az Egri Csillag a két fő borunk. Az előbbiből hétféle van jelenleg a szortimentben, ezek közül az Igazán Egri Bikavér 2016 nemrég megkapta az Eger legjobb bikavére díjat. Mi nagyon komolyan vesszük, hogy dolgozzunk az egri borokkal, mint témával, nem csak, mert kötelességünknek érezzük, de azért is, mert szeretjük és hiszünk benne.

A francia, az olasz, a spanyol, vagy akár az ausztrál, új-zélandi borok mellett mennyire rúghatnak labdába a magyarok? Egyáltalán, mennyire ismert ön szerint a magyar bor és azon belül a bikavér a világban?

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem ismert, mert az ismertség tömegszerűséget jelent, és ilyenről nem beszélhetünk. Ennek több oka is van, döntően az, hogy az 1870-es évekbeli filoxéravész után, majd a szocialista korszakban nem abba az irányba ment a hazai borkészítés, ami visszavezethette volna a korábbi ismertségbe. Rengeteg értékes tudást elfelejtettünk a szőlő ápolásával, nevelésével és a borkészítéssel kapcsolatban, így a minőség nem tudott töretlenül javulni, finomodni.

Felkerülhet még a magyar bor a világ bortérképére?

Ami biztos, hogy az adottságaink káprázatosak, de az is, hogy feladatunk van azzal kapcsolatban, hogy termőhelyeink, boraink megtalálják az identitásukat. Chile, Argentína, Új-Zéland példája mutatja, hogy néhány évtized alatt el lehet jutni a világhírhez, ezeknek az országoknak a példáját érdemes tanulmányozni.

Milyen lesz az idei termés, az idei boralapanyag? Születhet belőle különlegesség?

Én minden évben úgy készülök, hogy az idei termés lélegzetelállító lesz, meg is mosolyogják az optimizmusomat a borászok. De, hogy konkrétabb legyek: kicsit küzdelmesnek érzem ezt az időszakot, sok volt ősszel, télen és tavasszal a csapadék, most viszont már hetek óta nagy a meleg, így el vagyunk maradva a zöldmunkákkal.

Úgy gondolom, hogy az idei jó évjárat lesz, de mindig a végjáték a perdöntő, akkor leszünk áldottak, ha a szeptember-október száraz lesz, mert akkor el lehet érni az optimális szőlőérettséget.

Szeretnék ebben bízni. Így készülök.

Eger és a bikavér

Az egri borvidéken évszázadokon át a fehér szőlő termelése volt a meghatározó, de a hely egyaránt alkalmas magas minőségű fehér és vörös borok készítésére. Mindig is sok szőlőfajtát használtak, ezért is lett a borvidék a házasított borok hazája.
Eger hosszú évtizedek óta vörös borának, a bikavérnek köszönheti ismertségét és elismertségét. Napjainkban az Egri Bikavér jellemzően olyan magyar szőlőfajták házasításából készül, mint a Kékfrankos, a Portugieser, a Kadarka, illetve a nemzetközi fajták közül Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, a Merlot, valamint a  Pinot Noir és a Syrah.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Arnold Schwarzenegger személyesen lepte meg a világrekorder magyar lányt

Dotti szerint nagyon megérte a korai kelés, a világsztár még Los Angeles-i otthonába is meginvitálta a lányt és családját.

Link másolása

hirdetés

Sinka Dottit személyesen lepte meg Schwarzenegger titkos budapesti látogatásakor, hogy gratuláljon extrém világrekordjához - írta a Bors. A 10 éves kislány fogával húzott el egy 2700 kilós kocsit.

Dotti vasárnapja egy átlagos edzéssel indult, viszont nem értette, édesapja miért ragaszkodik a reggel hét órás kezdéshez. De aztán egyszer csak megpillantotta a teremben a pár méterre kondizó példaképét, Arnold Schwarzeneggert, aki egyből odahívta magához.

A Terminátor egyébként elmondta, hogy nyomon követi Sinka Zsolt és lánya eredményeit, nagy sikereknek tartja őket.

Nagyon meglepődtem, és már azt mondom, megérte a korai kelés. Főleg az lepett meg, hogy mennyire közvetlen velem, körbepuszilgatott és nagyon dicsért, megerősítette, amit múltkor írt, hogy nagyon büszke rám

- mesélte Dotti.

A lány azt is hozzátette, hogy Arnold úgy viselkedett vele, mintha az unokája lenne. Azt mondják pedig, hogy ő nem egy túlzottan közvetlen ember, kevés embert enged magához közel. Az angolját is dicsérte és meghívta őket az apukájával az Arnold Classic versenyre és az otthonába is, mivel Dottinak nagyon tetszenek csacsijai.

Exkluzív videó: így lepte meg Arnold Schwarzenegger Sinka Dottit

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Karikó Katalin újabb rangos elismerést kapott: Horwitz-díjjal tüntették ki

Társával, Drew Weismannal nyerte el a világhírű magyar kutatónő a kitüntetést a Columbia Egyetemtől.

Link másolása

hirdetés

A hírről az mRNS alapú vakcinák technológiáját szabadalmaztató magyar biokémikus számolt be közösségi oldalán.

„Nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra”

– írja Karikó Katalin.

Karikó Katalin és társa kitüntetése egy még ennél is nagyobb elismerés előszobája lehet, ugyanis több Horwitz-díjjal kitüntetett tudós nyerte el később a Nobel-díjat.

A Horwitz-díjat az egyetem olyan kutatóknak, illetve kutatócsoportoknak ítéli oda, akik kiemelkedő alapkutatásokat végeznek a biológia vagy a biokémia területén.

A Columbia Egyetem Irving Orvosi Központ elismerését 1967-ben alapították, és százhat Horwitz-díjas közül ötvenegyen Nobel-díjat is kaptak. A díjátadó ugyan csak 2022. január 5-én lesz, a kitüntetettek nevét viszont már most nyilvánosságra hozták.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Dubaji Világkiállítás - A magyar pavilon a legkülönlegesebbek között van

Az újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.
MTI - szmo.hu
2021. szeptember 03.


Link másolása

hirdetés

Az online elérhető városkalauz, a Time Out Dubai a világkiállítás 15 legizgalmasabb épülete közé válogatta a magyar pavilont - közölte a magyar részvételt szervező Expo 2020 Magyarország Nkft. az MTI-vel.

A közlés szerint újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.

Az exkluzív listában élő esőerdőt, "hósátrat" és kiterjesztett valóságot is felvonultató országpavilonokat találni. Ebben az erős mezőnyben kapott helyet a Magyarország vízkincseit eddig soha nem látott módon bemutató magyar pavilon is.

A városkalauz cikke felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon több termálvizes forrás található, mint Európa bármely más országában és ez alkotja az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt pavilon fő tematikáját.

A látogatók egy interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg Magyarország unikális vízkészleteivel, gyógyvizeivel, fürdőkultúrájával és balneológiájával.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott Dubaji Világkiállítást október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban fokozott egészségügyi intézkedések mellett. A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak a szervezők.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta Karikó Katalint és a Meseország mindenkié projektkoordinátorát

Rédai Dorottya szerint az elismerés tovább bátorítja arra, hogy folytassa a munkát abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Link másolása

hirdetés

Két magyar is bekerült a Time magazin által kiadott a világ 100 legbefolyásosabb embere közé:

Karikó Katalin biokémikus, kutató biológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a Pfizer-BioNTech oltásának egyik kidolgozója,

és Rédai Dorottya, a CEU kutatója, a Magyarországon vitát kiváltó Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora.

A lap azt írja a tudósról:

"Katalin inspirál minket a kreativitásával, a kitartásával és az elköteleződésével arra, hogy ezt a járványt legyőzze és csillapítsa az egészségügyi fenyegetést"

- így méltatta Jennifer Dounda Nobel-díjas biokémikus tudóstársát, aki Elon Muskkal egy csoportban kapott helyet.

hirdetés

A CEU közleményt adott ki Rédai beválogatásáról. Ebben azt írják, hogy a könyv - bár komoly negatív reakciót váltott ki a jobboldali és kormányzati körökben - de nagy siker lett, és az LMBT+ embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált.

A kutató a közösségi oldalán írt:

"Az, hogy bekerültem a TIME100 listára, nagy megtiszteltetés számomra és a Labrisz számára is, nemzetközi elismerése a projektben végzett hatalmas munkánknak.

Tovább bátorít, hogy folytassam a munkám abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Azt az üzenetet közvetíti, hogy nagyon fontos az, amiért dolgozunk, és remélem, hogy más aktivistákat is arra ösztönöz majd a régióban, hogy továbbra is foglalkozzanak az LMBT+ kérdésekkel, még akkor is, ha ez nehéz, kimerítő és néha félelmetesnek vagy reménytelennek tűnik."

Forrás: Telex.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: