SIKERSZTORIK
A Rovatból

Tehetség Másként: látássérültként nem kaptak munkát, saját kézműves webshopot alapítottak

Öt fiatal nő megelégelte, hogy a világ nem vesz tudomást róluk, és saját kezükbe vették az irányítást. A termékeik mellett az élettörténetüket is megosztják a vásárlóikkal.

Link másolása

Tehetség Másként néven indította el webshopját öt lány, akikhez az élet egyáltalán nem volt kegyes: közülük négy vak, egy pedig gyógyíthatatlatlan neurofibromatózissal él.

Ha ezt csak meghallja az ember, felvetődik benne a kérdés, hogyan, miből merítenek ezek a lányok erőt? Miből élnek? Mik a terveik? Mik az álmaik? Sünkösd Csilla, a webshop alapítója csak mosolyog, és annyit felel: lelkesek és sosem adják fel.

– Hogyan kezdődött a történetetek?

– Minden karácsonyomat bizonytalansággal töltöttem, nagyon szűkösen élek, mindent át kell gondolni, mit veszek, mire költök.

Munkát nem igazán kaptam, mivel látássérült vagyok, nem igazán szeretnek alkalmazni engem. Ha egy-egy állásinterjúra nagy nehezen bekerülök, akkor is örülhetek, hogyha újra visszahívnak, hogy bemehetek a következő körre esetleg. Megszoktam...

2020 karácsonya azonban megtörte ezt a dolgot, és rájöttem egy nagyon fontos dologra: imádok kézműveskedni. Elkezdtem karkötőket készíteni, ezt megmutattam másoknak. Aztán találkoztam olyanokkal, akik ugyanígy töltötték a karácsonyaikat, mint én. Bizonytalanságban, de mégis volt egy vágyuk, mertek és akartak tenni érte.

– Így állt össze a webshop?

– Igen. Fél év múlva ott találtam magam négy hasonló gondolkodású lány társaságában, akik ugyanazt akarták, mint én, volt kézügyességük, ugyanúgy nem találtak munkát, ahogy én sem, és ugyanúgy volt egy álmuk, mint nekem. Így indultunk, csak éltünk a hobbinknak kezdetekben, aztán bejött a képbe Hegedűs Norina gyógypedagógus és édesanyja, akik mind a webshop kialakításában, mind a menedzselésében azóta is nagyon sokat segítenek.

– Bemutatná a csapatot?

Jovány Barbara 32 éves, hat éves kora óta vak, egy agydaganat miatt sorvadt el a látóidege. A webshopban kerámiatárgyakat találhatunk tőle, angyalokat szeret még fűzni gyöngyből és ékszereket készít.

Mihucz Eszter 18 éves, ékszereket készít, emellett imád novellát írni.

Horváth Dorina 19 éves, szeret karkötőket készíteni, emellett olvas és gitározik is. Születése óta látássérült.

Pető Zsófia, 27 éves, ő neurofibromatózissal él. (Ez egy olyan kórkép, amelynél testszerte neurofibrómák - környéki idegrendszerből kiinduló daganatok - jelennek meg. A betegséget az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozza.) Zsófi abban is más, hogy ő fest.

És persze jómagam, Sünkösd Csilla. Én 19 éves vagyok, igyekszem összetartani a csapatot, azon túl, hogy ékszereket készítek.

– Hogy néz ki a munkamegosztás?

– Természetesen minden tagunk azt készít, amihez éppen kedve van. Nagyon sok kulcstartót is készítünk például, nem csak klasszikus ékszereket. Mi magunk csomagoljuk és küldjük el a megrendelőknek, illetve a "kis élettörténeteinket" is mi magunk osztjuk meg a követőinkkel, vásárlóinkkal a Facebook-oldalunkon. Ezt azért tartom nagyon egyedinek, mert így a vásárlóink szinte testközelben lehetnek, amikor készül a termék, és minket is jobban megismerhetnek.

– Ezek a termékek azért leginkább karácsony előtt kelendők, vagy ajándéknak. A közbenső hónapokban meg tudnak ebből élni?

– Valóban, karácsonykor jobban megy, az év többi részében nehezebb. Átlagosan 30 rendelésünk van havonta, de nem tudunk belőle megélni. A termékeink ára pár száz forinttól néhány ezer forintig terjed, többet nem igazán tudunk elkérni értük. Szeretnénk fejleszteni a platformot is, erre is szükség volna.

– Milyen a hangulat a "Tehetség másként" csapatában? Hogy dolgoznak?

– Nagyon szeretjük ezt csinálni, nagyon sokszor osztunk meg tartalmakat arról, ahogy együtt ülünk le gyöngyöt fűzni, vagy együtt töltjük fel a webshopra a termékeket. A csapat nagy része egyébként munkán kívül is összejár Budapesten, de például Dorina vidéken él, ő csak néha tud hozzánk csatlakozni szabadidős programokon.

– Más termékekben gondolkodnak?

– Én maradok az ásványkarkötőknél, nekem annak az anyagköltsége is visszajön szinte minden eladásnál, de nemsokára lesz egy új tagunk, ő rózsás dobozokat fog készíteni a tervek szerint, nőnapra például kiváló ajándék.

– Minden vállalkozó szeret fejlődni, hogyan tovább?

– Igen, természetesen, most éppen egy marketinges képzésre készülök, ahol többet tanulhatok a termékek reklámozásáról, már nagyon várom. Ami pedig a látássérültek elhelyezkedését illeti, nekem és a lányoknak sem sikerült. A jelenlegi szabályok szerint nagyobb cégeknél 25 tag fölött kellene egy fogyatékkal élőt alkalmazni, de ezekre a helyekre nagyon kevesen jutnak be. Aztán vannak a tipikus szakmák, mint az informatikus, gyógymasszőr. Viszont ezek egyikéhez sem volt sem nekem, sem a lányoknak tehetsége vagy kedve. Olyan dolgot pedig nem akarunk erőltetni, ami nem szívből jön.

Mi maradunk a magunk képességeinél - remélem egyre többen felismerik, hogy van tehetség másként is...

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar kislány játszotta a fiatal Wednesday–t a netflixes sorozatban
Váradi Karina Londonban él az édesanyjával, aki egyedül neveli.

Link másolása

Az idei sorozatok közül talán nem túlzás azt mondani, hogy a Netflixes Wednesday volt a legnagyobb gurítás, amely egy csapásra óriási sztárt csinált a főszerepet játszó Jenna Ortegából.

A szériában azonban feltűnik Wednesday fiatalkori énje is, akit pedig egy magyar kislány, Váradi Karina alakít.

„Egy közösségi oldalon láttam egy hirdetést, modellkedésre lehetett regisztrálni, megtettem, ennek már öt éve. Ott azt mondták rá, hogy tehetséges szupersztár. Úgy döntöttünk, hogy leszerződünk egy ügynökséggel. El kellett mennünk egy hajóútra, ahol sok iroda képviseltette magát, különböző országokból. Meg kellett tanulnia egy szöveget, kifutón kellett vonulnia, és el kellett játszania bizonyos jeleneteket” - mondta Karina édesanyja, Bandula Nikolett a Ripostnak. Azt is hozzátette, hogy a végén majdnem mindegyik ügynökség szeretett volna leszerződni Karinával.

Végül egy londoni irodát választottak, innen kaptak tavaly egy emailt, hogy az Addams Family-be keresnek hosszú hajú kislányokat.

„Kellett itthon készítenünk egy felvételt, el kellett játszania, hogy szomorú, utána azt, hogy dühös, mert megölték a pókját. Maga a rendező választotta ki Karinát, a felvétel alapján”

- mondta Nikolett a lapnak. Az anyuka azt is elárulta, hogy a forgatás Romániában volt, amit Karina nagyon élvezett és mindenki nagyon kedves volt vele.

Az anyuka azt nem tudta megmondani, hogy Karinával számolnak-e a következő évadban, de nagyon reméli, hogy igen. A nő tíz éve költözött Londonba Kazincbarcikáról, egyedül neveli a lányát, egy pizzériában dolgozik.

Nikolett azt mondta, hogy a forgatások idejét leszámítva Karina úgy él, mint egy átlagos gyerek, van szabadideje, nem kell megerőltetnie magát. Az angol jobban megy neki, mint a magyar, ha valamit elmesél otthon, azt már angolul teszi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: