News here

SIKERSZTORIK
A Rovatból

Tehetség Másként: látássérültként nem kaptak munkát, saját kézműves webshopot alapítottak

Öt fiatal nő megelégelte, hogy a világ nem vesz tudomást róluk, és saját kezükbe vették az irányítást. A termékeik mellett az élettörténetüket is megosztják a vásárlóikkal.

Link másolása

Tehetség Másként néven indította el webshopját öt lány, akikhez az élet egyáltalán nem volt kegyes: közülük négy vak, egy pedig gyógyíthatatlatlan neurofibromatózissal él.

Ha ezt csak meghallja az ember, felvetődik benne a kérdés, hogyan, miből merítenek ezek a lányok erőt? Miből élnek? Mik a terveik? Mik az álmaik? Sünkösd Csilla, a webshop alapítója csak mosolyog, és annyit felel: lelkesek és sosem adják fel.

– Hogyan kezdődött a történetetek?

– Minden karácsonyomat bizonytalansággal töltöttem, nagyon szűkösen élek, mindent át kell gondolni, mit veszek, mire költök.

Munkát nem igazán kaptam, mivel látássérült vagyok, nem igazán szeretnek alkalmazni engem. Ha egy-egy állásinterjúra nagy nehezen bekerülök, akkor is örülhetek, hogyha újra visszahívnak, hogy bemehetek a következő körre esetleg. Megszoktam...

2020 karácsonya azonban megtörte ezt a dolgot, és rájöttem egy nagyon fontos dologra: imádok kézműveskedni. Elkezdtem karkötőket készíteni, ezt megmutattam másoknak. Aztán találkoztam olyanokkal, akik ugyanígy töltötték a karácsonyaikat, mint én. Bizonytalanságban, de mégis volt egy vágyuk, mertek és akartak tenni érte.

– Így állt össze a webshop?

– Igen. Fél év múlva ott találtam magam négy hasonló gondolkodású lány társaságában, akik ugyanazt akarták, mint én, volt kézügyességük, ugyanúgy nem találtak munkát, ahogy én sem, és ugyanúgy volt egy álmuk, mint nekem. Így indultunk, csak éltünk a hobbinknak kezdetekben, aztán bejött a képbe Hegedűs Norina gyógypedagógus és édesanyja, akik mind a webshop kialakításában, mind a menedzselésében azóta is nagyon sokat segítenek.

– Bemutatná a csapatot?

Jovány Barbara 32 éves, hat éves kora óta vak, egy agydaganat miatt sorvadt el a látóidege. A webshopban kerámiatárgyakat találhatunk tőle, angyalokat szeret még fűzni gyöngyből és ékszereket készít.

Mihucz Eszter 18 éves, ékszereket készít, emellett imád novellát írni.

Horváth Dorina 19 éves, szeret karkötőket készíteni, emellett olvas és gitározik is. Születése óta látássérült.

Pető Zsófia, 27 éves, ő neurofibromatózissal él. (Ez egy olyan kórkép, amelynél testszerte neurofibrómák - környéki idegrendszerből kiinduló daganatok - jelennek meg. A betegséget az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozza.) Zsófi abban is más, hogy ő fest.

És persze jómagam, Sünkösd Csilla. Én 19 éves vagyok, igyekszem összetartani a csapatot, azon túl, hogy ékszereket készítek.

– Hogy néz ki a munkamegosztás?

– Természetesen minden tagunk azt készít, amihez éppen kedve van. Nagyon sok kulcstartót is készítünk például, nem csak klasszikus ékszereket. Mi magunk csomagoljuk és küldjük el a megrendelőknek, illetve a "kis élettörténeteinket" is mi magunk osztjuk meg a követőinkkel, vásárlóinkkal a Facebook-oldalunkon. Ezt azért tartom nagyon egyedinek, mert így a vásárlóink szinte testközelben lehetnek, amikor készül a termék, és minket is jobban megismerhetnek.

– Ezek a termékek azért leginkább karácsony előtt kelendők, vagy ajándéknak. A közbenső hónapokban meg tudnak ebből élni?

– Valóban, karácsonykor jobban megy, az év többi részében nehezebb. Átlagosan 30 rendelésünk van havonta, de nem tudunk belőle megélni. A termékeink ára pár száz forinttól néhány ezer forintig terjed, többet nem igazán tudunk elkérni értük. Szeretnénk fejleszteni a platformot is, erre is szükség volna.

– Milyen a hangulat a "Tehetség másként" csapatában? Hogy dolgoznak?

– Nagyon szeretjük ezt csinálni, nagyon sokszor osztunk meg tartalmakat arról, ahogy együtt ülünk le gyöngyöt fűzni, vagy együtt töltjük fel a webshopra a termékeket. A csapat nagy része egyébként munkán kívül is összejár Budapesten, de például Dorina vidéken él, ő csak néha tud hozzánk csatlakozni szabadidős programokon.

– Más termékekben gondolkodnak?

– Én maradok az ásványkarkötőknél, nekem annak az anyagköltsége is visszajön szinte minden eladásnál, de nemsokára lesz egy új tagunk, ő rózsás dobozokat fog készíteni a tervek szerint, nőnapra például kiváló ajándék.

– Minden vállalkozó szeret fejlődni, hogyan tovább?

– Igen, természetesen, most éppen egy marketinges képzésre készülök, ahol többet tanulhatok a termékek reklámozásáról, már nagyon várom. Ami pedig a látássérültek elhelyezkedését illeti, nekem és a lányoknak sem sikerült. A jelenlegi szabályok szerint nagyobb cégeknél 25 tag fölött kellene egy fogyatékkal élőt alkalmazni, de ezekre a helyekre nagyon kevesen jutnak be. Aztán vannak a tipikus szakmák, mint az informatikus, gyógymasszőr. Viszont ezek egyikéhez sem volt sem nekem, sem a lányoknak tehetsége vagy kedve. Olyan dolgot pedig nem akarunk erőltetni, ami nem szívből jön.

Mi maradunk a magunk képességeinél - remélem egyre többen felismerik, hogy van tehetség másként is...

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Alig ér célba a világ egyik legdurvább versenyén, már a következő kihívást nézi a legkeményebb magyar fogorvosnő
Lubics Szilvia háromgyermekes édesanya már közel húsz éve ultrafutó, és mára legendává lett a neve.

Link másolása

Lubics Szilvia 86 és fél óra alatt teljesítette a csaknem 400 kilométeres távot, ezzel pedig a női mezőny harmadik helyén végzett az amerikai Utah államban - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A fogorvos és háromgyermekes édesanyának a futás már közel húsz éve az életének része, de nem gondolta volna, hogy neve legendás lesz az ultrafutók körében.

Legyen szó hőségről, havazásról, sivatagról vagy óriási hegyláncokról, a világ egyik legkeményebb futóversenye sem foghatott ki Lubics Szilvián.

383 kilométert tett meg, szinte egyhuzamban. 86 és fél órára volt szüksége ahhoz, hogy legyűrje a távot, amivel nem csak a hegycsúcsokra, hanem a dobogóra is sikerült felkapaszkodnia: a női mezőny harmadik helyén végzett.

Pedig nem a futás a hivatása: fogorvosként dolgozik és háromgyermekes édesanya. De még így is jut ideje arra, hogy fusson és ilyen emberpróbáló kihívások elé állítsa magát. Igaz, ehhez minden percét beosztja, hajnalban már edz.

Fél 9-re érek haza, szóval a délutánok eléggé húzósak, akkor vagyok a rendelőben. Így viszont a délelőtt szabad, és az erősítő edzéseket általában hajnalban, hatkor kezdődnek

– mesélte.

A többit a Fókuszban nézhetitek meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Magas lánynak lenni igenis menő- ezt mutatják Bures-Berek Márta ruhái
A magas lányok rendszeresen kapnak beszólásokat, és a ruhavásárlás is igazi kihívás számukra. A Magas Nők Bázisa nemcsak divatos ruhákat kínál nekik, hanem közösséget is.
- szmo.hu
2022. december 05.


Link másolása

Ötödik születésnapját ünnepelte a budapesti Magas Nők Bázisa, amely kifejezetten magas lányoknak és asszonyoknak kínál minőségi ruhákat. Bures-Berek Márta 2016-ban nyitotta meg webshopját, rá egy évre pedig az üzletét. Maga is rengeteget küzdött azzal, hogy 190 centire nőtt. Azt mondja, élménnyé szeretné tenni a hozzá hasonlóknak a divatot.

— Öt év szép hosszú idő egy ilyen nemes küldetésnek, mennyire jött be az ötlet?

— Mára az egész országból járnak hozzánk vásárolni, és most már azt vesszük észre, hogy nagyon sok külföldön élő magyar is meglátogat minket. Ők általában egy-két ruhadarabot vesznek, vagy van arra is precedens, hogy egy nagyobb bevásárlást tartanak. Nekem emellett van egy 3500 tagot számláló Facebook-csoportom is, ott csak magas csajok vannak. Nem csak vásárlók! A csoport egyébként megelőzte az üzletet, meg a webáruház gondolatát. Velük azért is szerettem volna sokat beszélgetni, mert én se nőttem alacsonyra, és kerestem hasonló barátokat.

— Egy magas lánynak mik a legnagyobb gondjai?

— A legnépszerűbb téma a szerelem, sok az alacsony pasi... Aztán kicsi a konyhapult, nagyobb ágy kell, hogy kényelmes legyen, nagyobb szekrény, hogy elférjen kényelmesen, szóval nem egyszerű. Az autó sem mindegy, mekkora. Nekem most a babakocsi volt aktuális, hiszen kilenc hónapja született meg a kislányom, az mennyire masszív, meg ahhoz se kelljen azért lehajolni, meg persze a baba is nagyobb az átlaghoz képest, szóval az egész életet körülöleli.

Nyilván a lelki része a legnehezebb, hiszen a magas lányok általában nagyon érzékenyek és rendszeresen kapnak beszólásokat.

Ezeket rendre igyekszünk csoporton belül kezelni, próbálom a csajokat pozitív irányba terelni. Nekem az segített, hogy belegondoltam annak a helyébe magam, aki beszól a magasságom miatt. Ő nem tudja, milyen érzés ez. Nagyon sok problémám volt az önértékelésemmel, és szülés után meg pláne újra kellett kezdenem.

— Térjünk át a ruhákra. Ezek extra méretek. Partnerrel oldjátok meg, vagy saját magatok varrjátok a ruhákat?

—Saját tervezés, saját szabásminták, saját elképzelés, meg a csajoknak az igényei. Ha mondjuk bejön egy tini, akkor igyekszem az ő méretére is készíteni ruhát, ha bejön egy molettebb hölgy, és neki 52-es vagy 54-es nadrág kell, akkor igyekszem a következő szériát már úgy csinálni, hogy ő is tudjon válogatni. A pólóinkon vannak kifejezetten a magasságra utaló grafikák is, ezekkel aranyosan lehet oldani a feszültséget, amit a csajok éreznek, és afelé terelni őket, hogy magasnak lenni igenis menő.

— Sikerül mindenkinek azt nyújtani, amit szeretne?

— Maximalista vagyok, de természetesen nem tudok mindenkinek megfelelni. Ezt most már el is engedtem. Azt szeretném, hogy aki ide bejön, legalább egy nadrágot találjon magának, ami a stílusának megfelelő. Nyilván én is rengeteget fejlődtem. Először olyan ruháim voltak, amelyek nekem tetszettek, de aztán rájöttem, hogy mások ízlése sokkal fontosabb. Most például az egyszínű dolgok divatosak. Menő például a bézs, a fekete, a fehér, és amit például most készítettem, az egyszínű csavart nyakú felsők is nagy népszerűségnek örvendenek.

— Mit jelent az, amit itt talál, egy magas lánynak?

— Sokat. Anno anyukám engem is férfi boltba vitt farmert vagy férfi cipőt venni, tehát az volt, amit talált ránk. Ellenben

amikor ide belép egy magas lány, leveszi a polcról vagy a fogasról a kedvenc ruhadarabját, bemegy a próbafülkébe, és ugyanazt az élményt kapja, mint bármelyik lány a plázában.

Nem elég a nadrág hosszát nézni. Fontos, hogy a fenekén jól álljon, a fazon is megfeleljen. Én fontosnak tartom, hogy butik hangulat legyen, ne álljon meg egy nadrágnál, örülve annak, hogy az hosszú, hanem igenis szánjunk arra időt, hogy a neki legmegfelelőbbet vigye haza. A magas lányoknál is fontos az alkati adottság, más áll jól mindenkinek, én ezt fontosnak tartom.

— Minden méretből tart?

— Nem, sajnos a nadrág belső szárhosszát nem tudom mindig az összes lehetséges magasságra elkészíteni. Egyrészt nem férnék el, másrészt nem tudnám számon tartani. Ezért maradok annál, hogy a nadrág egy két méteres hölgynek is jó legyen, és túl hosszú, akkor rövidebbre szabjuk. Viszont a vádli az tényleg a vádlinál van. Mondjuk egy trapéz nadrágnál, ha nem vagy elég magas, ott a fazonja miatt elmehet a trapéz. Egyszer felkeresett egy 160 centis hölgy is, hogy neki mennyire tetszenek a blúzaink. Nagyon figyelek a dekoltázs takarására, ha valaki szereti a testvonalat követő fazonokat, ezeket is úgy oldom meg, hogy dekoltázsnál gombbal lezárom.

— Mindig is érdekelte a divat?

— Először nem, teljesen átképeztem magam. Egy hotelben voltam pénzügyi vezető, és jó pár iskolát kijártam. Kezdtem a stylist sulival, aztán jött a stílus- és színtanácsadás, most pedig elvégeztem a varrónői képzést májusban. A kislányom februárban született, így kézenfekvő volt, hogy még ezt is megcsináljam. Fontosnak tartottam, hogy mindent tudjak, ha már átnyergeltem egy másik szakmába, azt csináljam profin, nem?


Link másolása
KÖVESS MINKET: