SIKERSZTORIK
A Rovatból

Siklóernyőzés, sziklamászás, vízisí – egy magyar érsek, aki az extrém sportok kedvelője

Kocsis Fülöp érsek-metropolita azt mondja, már párszor próbálták lebeszélni, hogy egyházi személyként ne vágjon bele ilyen kalandokba, ő azonban bátornak és kíváncsinak érzi magát.

Link másolása

Nem éppen szokványos látni egy érseket repülni, vízisíelni, sziklát mászni, vagy bármi más bátorságpróbán rajthoz állni. Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita azonban ezeken már túl van. Az extrém dolgok iránti vonzódása gyerekkora óta tart, mindig szerette az új kalandokat.

— Honnan jön ez a különleges vonzódás a nem szokványos dolgok iránt?

— Már fiatalon is sziklát másztam és mindig is szerettem volna repülni. Ezek az élmények szerintem minden embert vonzanak, csak talán nem mindenkinek adatik meg, hogy ki is próbálja. Nincs bennem olyan törekvés, hogy extrém sportokat űzzek, de minden érdekel. Kipróbálnám szívesen a szabadesésugrást is (nem szeretem a

bungee jumping elnevezést).Egyszerűen z élet szeretete vezet, amikor beleugrok – néha szó szerint – egy-egy újabb dologba.

Kocsis Fülöp, születési nevén Kocsis Péter görögkatolikus szerzetes, püspök, 2015. március 20. óta a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája. 2008 óta vezeti az egyházmegyét, melyet Ferenc pápa emelt főegyházmegyévé.

— Mit próbált ki legutóbb?

— A siklóernyőt. Egy ismeretség kapcsán csöppentem bele a dologba. Felmentünk Csobáncra, nagyon szép hely ott a Balaton északi részén, Keszthely fölött. A nővérem is kijött, hogy ott találkozzunk, aztán őt is sikerült bebolondítanom, hogy kipróbálja. Először teljesen megrémült a gondolattól, hogy repüljön, de végül kötélnek – illetve vitorlának – állt, és ő is nagyon élvezte. Lám, egyáltalán nem olyan extrém dolog ez. Nagyon is biztonságos. A mesterem, Dávid nem kockáztatott olyan dolgokat, amelyek veszélyesek lettek volna. Persze, kinek mi az ingerküszöbe. Egyszer azt is megkaptam, hogy ne focizzak, mert az is veszélyes.

— Az átlagembernek is nagy élmények ezek, de egy siklóernyőző érsek felettébb különleges. Szabad ilyen sportokat űznie? Nincs tiltás?

— Én egyszerű embernek tartom magam, bár igaz, azt kevésbé szoktam figyelni, hogy mit illik és mit nem. Diákkoromban is sok csínytevés színesítette az életemet. Abban hiszek, hogy nem az emberi elvárásoknak kell megfelelni, hanem a saját lelkiismeretnek. Az Isten előtt kell megállni, és azt kell tenni, amit ő jónak lát, azt

pedig kerülni, amit nem lát jónak. Az emberek ítélete ugyanis nem tévedhetetlen ezeknek az elbírálásában.

Voltak természetesen, akik mondták, hogy ne repüljek, meg ne focizzak, mert ez nem illik a püspökhöz. Én azonban azt vallom, az élet szeretete nem lehet bűn. S ha olyat teszek, melyre a Jóisten is mosolyog, az nem eltávolítja az embereket, hanem közelebb viszi hozzá. Mert hogy ez az igazi életcélom.

Kifejezetten tiltások vannak, ugye a papnak például kocsmát nem lehet tartania, vagy bizonyos mesterséget űznie, ezt az egyházjog írja elő, de a sportok nem tartoznak ezek közé.

— Csak a levegőben szeret lenni, vagy a földön is érez kihívást?

— Egyszer hőlégballonoztam is, akkor több diákot is sikerült ilyen élményhez juttatnom egy ifjúsági tábor keretein belül, aztán vízisíztem is, és részt vettem a tűzoltóság bátorságpróbáján is. Ezek nem a határokat feszegető dolgok, úgy gondolom, hogy minden vonz, ami szép, amihez bátorság kell. Nem volt félelmem sosem. Sziklamászáskor sem. Gyerekkoromban folyton fejlesztettem magam, azt hiszem 4 méter 20 centiméter volt a legmagasabb pont, amiről egyszer leugrottam.

— Mit üzenne azoknak, akik vágynak hasonló élményekre, de nincsen elegendő bátorságuk hozzá?

— Félni sosem kell szerintem. Egyrészt mindig a Jóisten kezében vagyunk, és aki mer, az nyer. Ez egy közhelynek tűnő dolog, de valóban a bátorság sokkal messzebbre visz bennünket. Vakmerőnek lenni bűn, de sokszor az életben is akkor tudunk nagyokat alkotni, hogyha merünk vállalkozni dolgokra. Ezt mindenképpen a keresztény hitemmel kiegészítem: a Jóisten még meg is áldja azokat a tetteket, amelyeket az ember jó szándékkal, az ő dicsőségére visz véghez.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar találmány, ami világsikerré is válhat: bemutatták a világ első fújós dezodor automatáját
Az ötlet két egyetemista fiú fejéből pattant ki, és nemsokára bárki számára elérhető lesz a Rossmann három üzletében.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Csütörtökön mutatták be Budaörsön a Respray névre hallgató cég, fújós dezodorok úrátöltésére kifejlesztett automatáját, ami több szempontból is figyelemreméltó.

A találmány két magyar fiatal, Réti Andor és Zámbó Gergely nevéhez főződik. Jelenleg sehol máshol nem alkalmaznak ilyen technikát üzlettérben, így könnyen lehet, hogy az innováció nemsokára világszerte ismert lesz.

Segíti ezt a folyamatot az is, hogy egy olyan hatalmas cég, mint a Rossmann beállt mögéjük, és nemsokára három Budapest környéki üzletben be is üzemelik az automatákat.

Mi a probléma a fújós dezodorral?

Az alumínium dobozos dezodorokkal több probléma is van.

Az egyik az, hogy miután megvásároltuk és elfogyasztottuk a tartalmukat, a kukában landolnak.

Nem lehet újratölteni, és sehogy máshogy sem lehet újrahasznosítani, így a bennük lévő maradékkal együtt elégetik őket. És problémás maga a propán-bután hajtógáz is, amit tartalmaznak, hiszen káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

Bár alapvetően egy ilyen dezodort a flakonban lévő termékért vásárolunk meg, az ár egy jelentős részét maga az alumínium palack teszi ki.

Röviden tehát sem a pénztárcánknak, sem az egészségünknek, sem pedig a bolygónak nem teszünk jót vele, ha klasszikus, fújós dezodort választunk.

Miért jobb a Respray?

A Respray az összes fent említett problémát kiküszöböli. Mivel propán-bután hajtógáz helyett sűrített levegővel tölti meg a flakont, biztonságosan használható egy üzlettérben is. És a sűrített levegő az egészségünkre sem veszélyes.

Miután megvásároltuk és feltöltöttük a flakonunkat, még négyszer visszatérhetünk vele az üzletbe egy újabb töltésre, így sokkal tovább használhatjuk, mielőtt szemétbe kerülne.

Ráadásul az újratöltések alkalmával már csak a bele kerülő termékért kell fizetnünk, a csomagolásért nem.

Az akár ötször is újratölthető csomagolás bevezetésével és a sűrített levegős hajtógáz használatával a hagyományos spray dezodorok CO2 kibocsátásának mintegy 78%-át kiküszöbölhetjük. A Respray leegyszerűsíti a logisztikát azáltal, hogy csökkenti a transzportált mennyiséget, kizárja a hagyományos hajtógázok negatív hatásait, és 80%-kal csökkenti a csomagolóanyag mennyiséget.

Az automatát a sajtótájékoztató után mi is kipróbáltuk, és rendkívül egyszerű, valamint gyors a használata.

Pár gombnyomás után már indul is a töltés, ami 45 másodpercet vesz igénybe, majd a gép egy vonalkódot is nyomtat nekünk, amin az is fel van tüntetve, hogy még hányszor használhatjuk újra a palackunkat.

Jelenleg 3 illat közül választhatunk, de a tervek szerint ez csak bővülni fog.

Az első töltés, és a palack ára összesen 599 forintba kerül, az újratöltés pedig alkalmanként 299 forint.

Érdemes tehát figyelni a fiúk és a Rossmann oldalát is, hogy mikor és pontosan hol indítják el az automatákat!

Te ki fogod próbálni?

Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar kislány játszotta a fiatal Wednesday–t a netflixes sorozatban
Váradi Karina Londonban él az édesanyjával, aki egyedül neveli.

Link másolása

Az idei sorozatok közül talán nem túlzás azt mondani, hogy a Netflixes Wednesday volt a legnagyobb gurítás, amely egy csapásra óriási sztárt csinált a főszerepet játszó Jenna Ortegából.

A szériában azonban feltűnik Wednesday fiatalkori énje is, akit pedig egy magyar kislány, Váradi Karina alakít.

„Egy közösségi oldalon láttam egy hirdetést, modellkedésre lehetett regisztrálni, megtettem, ennek már öt éve. Ott azt mondták rá, hogy tehetséges szupersztár. Úgy döntöttünk, hogy leszerződünk egy ügynökséggel. El kellett mennünk egy hajóútra, ahol sok iroda képviseltette magát, különböző országokból. Meg kellett tanulnia egy szöveget, kifutón kellett vonulnia, és el kellett játszania bizonyos jeleneteket” - mondta Karina édesanyja, Bandula Nikolett a Ripostnak. Azt is hozzátette, hogy a végén majdnem mindegyik ügynökség szeretett volna leszerződni Karinával.

Végül egy londoni irodát választottak, innen kaptak tavaly egy emailt, hogy az Addams Family-be keresnek hosszú hajú kislányokat.

„Kellett itthon készítenünk egy felvételt, el kellett játszania, hogy szomorú, utána azt, hogy dühös, mert megölték a pókját. Maga a rendező választotta ki Karinát, a felvétel alapján”

- mondta Nikolett a lapnak. Az anyuka azt is elárulta, hogy a forgatás Romániában volt, amit Karina nagyon élvezett és mindenki nagyon kedves volt vele.

Az anyuka azt nem tudta megmondani, hogy Karinával számolnak-e a következő évadban, de nagyon reméli, hogy igen. A nő tíz éve költözött Londonba Kazincbarcikáról, egyedül neveli a lányát, egy pizzériában dolgozik.

Nikolett azt mondta, hogy a forgatások idejét leszámítva Karina úgy él, mint egy átlagos gyerek, van szabadideje, nem kell megerőltetnie magát. Az angol jobban megy neki, mint a magyar, ha valamit elmesél otthon, azt már angolul teszi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Óriási siker: bronzérmes lett a magyar csapat a Bocuse D’Or világdöntőjén
A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el.

Link másolása

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.

Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

A Bocuse d'Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Link másolása
KÖVESS MINKET: